Голяма или малка сватба? Как се отразява на сватбения ден броя на гостите?

Голяма или малка сватба

Представете си сватба с 200 гости. Такива сватби в Благоевградско впрочем се водят малки.  🙂 От тези 200 човека, приблизително 170 ще дойдат в ритуалната зала и след сключването на брака ще застанат на опашката за да ви честитят и за да ви стиснат ръката. В някои църкви същите тези хора ще минат за да ви поздравят още веднъж. В ресторанта пък вие ще минете по масите да си кажете „Наздраве!“ и да приемете подаръците им. Оказва се, че 6 часа от сватбата ви преминават в „Честито! – Мерси!“

Няколко идеи при много големи сватби
В горната ситуация е добре да координирате предварително въпросните моменти, така че да загубите по-малко време за изтощаващи (и скучни) моменти. Ето и няколко идеи за облекчаване на програмата на много големи сватби:

  • Осъществете гражданския и църковния ритуал в по-тесен кръг с най-близките ви хора, а останалите гости поканете директно в ресторанта (или пък на коктейл и изнесен ритуал преди това).  По този начин им спестявате обикалянето между ритуална зала, църква и ресторант и съответни те са по-свежи за дансинга вечерта 🙂
  • Уточнете предварително, че няма да приемате поздравленията в ритуалната зала, нито в църквата, а само в ресторанта – с напитка за „Добре дошли“ непосредствено преди настаняването на гостите.
  • Използвайте момента на поздравления преди началото на тържеството в ресторанта, за да получите и вашите подаръци. Според по-старата традиция,  по време на основното ястие младоженците разчупват сватбената погача, а след това минават за наздравица с всеки гост, който в този момент им подарява подаръка си.  Диджеят в тази част на вечерта пуска фонова и нетанцувална музика, за да бъдат всички гости по масите си и за да се чуват поздравленията :-).  При много големи сватби „обиколката“ на младоженците може да продължи и повече от 2 часа, което е 1/3-та от сватбената вечер – време, в което дансингът е празен и като цяло настроението може да спадне.

Купонът при големите сватби
При големите сватби дансингът е винаги пълен, но в процентно съотношение много по-малко гости танцуват, а повечето се забавляват на масите.  Най-честата причина за това е големия брой различни компании от хора, повечето от които не се познават и това до известна степен разсейва интимния и личен характер на събитието, който се усеща при по-малките сватби. Затова за по-големи сватби с различни компании е добре да ангажирате водещ + диджей (а не само диджей), тъй като в този формат традиционно има много повече игри, ритуали и по същество анимация, която да забавлява гостите ви. Помислете и за други елементи в програмата, като например фолклорна формация или пък изпълнител на живо.

Голф клуб "Св.София" - Равно поле

Ресторантите за сватби според броя гости
Що се отнася до ресторантите за сватба в София, най-голям брой от тях са с капацитет в диапазона 70-100 гости. В не малко ресторанти се изисква заплащане на минимален брой куверти- например вашата сватба е с 40 гости, а ресторантът, който се харесали, изисква закупуване на минимум 50 куверта.  В тези случаи е по-добре  да договорите допълнителни „екстри“ към кувертите на вашите 40 гости, така че да покриете изискванията на ресторанта за минимална стойност на поръчката.

Затруднения имат двойките, които желаят да поканят повече от 160 гости на сватбата си. Ресторантите  за такъв брой гости са малко и не винаги всички гости са настанени съвсем комфортно. Типичен пример за некомфортно настаняване са вторите полуетажи на ресторант България, ресторант Лебед и ресторант Макси.  Отлични зали в правилна форма и възможност за много големи сватби имат  ресторант Лаура в НДК,  залите на хотел Шератон, на хотел Принцес, както и на бившия Кемпински.

Родителите и техните гости
Родителите често искат да поканят свои приятели и колеги, които понякога младоженците виждат за пръв път на сватбата. Освен дискомфорта, които създава при някои двойки присъствието на много непознати за тях хора, понякога при ограничения в капацита на даден ресторант, може да се окаже, че няма как да поканите ваши приятели за сметка на гости, на които никак не държите. За съжаление тук не мога да дам решение за справяне със ситуацията, но мога да ви посъветвам да го приемете като едно от първите изпитания за вашето бъдещо семейство и да решите въпроса като отбор 🙂

Циничният поглед върху сватбите и подаряването на подаръци
Не намирам за учудващо, ако някои претегля въпроса за броя на гостите на сватбата си и от икономическа гледна точка в светлината на възвръщаемостта от подаръците на сватбата. 150 човека ще подарят сумарно повече, отколкото 100. Съответно има много разходи по сватбите, които са константни и не зависят от броя на гостите – облекло  на младоженците, сватбени услуги (сватбен фотограф, оператор, дисководещ) и т.н.

Що се отнася до сумата, която е нормално да се подари, освен форумна мъдрост в интернет, по-скоро няма някакво правило, затова ще си позволя да споделя собственото си виждане. Като миминум трябва да се подари сума надвишаваща разходите на младоженците за куверт. В София тази сума варира от грубо 50 лева в достъпните ресторанти до около 80-100 лева в популярните ресторанти от висок клас.

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай