Може ли да се сключи църковен брак преди граждански брак

Може ли да се сключи църковен брак преди гражданскиСтатията в 1 изречение: Може да се сключва църковен брак без да и преди да има сключен граждански, но част от свещениците продължават да съозбразяват с отменени вече правила и изискват свидетелство за сключен граждански брак, като предпоставка за венчавката. 

Години след приемането на новия Семеен кодекс на 1 октомври 2009-та, част от свещенослужителите продължават да не могат или да не желаят да възприемат, че с влизането му в сила беше отменена и последната светска забрана за сключването на църковен брак преди гражданския и към момента може да се сключва църковен брак без и преди да има сключен граждански брак.  Трудности има преди всичко в църквите с малък или нулев обем на сватбите. В популярните храмове, освен в редки случаи, пречки няма.

Практическото значение на възможността на сключване на църковен брак преди гражданския е, че младоженците имат по-голяма възможност при организирането на часовете за църква и ритуална зала.  До скоро те трябваше да съобразяват часа за църковния ритуал да бъде винаги след гражданската церемония. Когато пък младоженците се подписват на изнесен ритуал в рамките на избраното за сватбата заведение, то е и логистично неоправдано всички след това да се транспортират до църквата, само за да се върнат пак на същото място 40 минути по-късно.

От новото положение могат да се възползват и двойки, които желаят да сключат само църковен брак. В случай, че такова желание е породено от финансови и имотни съображения, то  следва да се допълни, че вече споменатия Семеен кодекс от 2009-та година въведе възможност гражданския брак да се сключи в режим на разделност на имуществото, като придобитите по време на брака активи да остават собственост на всеки един от съпрузите, а не тяхна обща собственост, каквато беше единствената хипотеза преди 2009-та година.  Съветваме ви във всички случаи, когато живеете на семейни начала без брак да се запознаете с преимуществата, които осигурява сключването му и най-вече по отношение на бащинство, наследяване и права във връзка със здравния статут на партньора.

Настоящата ситуация е резултат от процес започнал на 27 май 1945, когато се приема закон, с който единствените валидни бракове за в бъдеще стават гражданските.  До този момент гражданския брак не съществувал и единствено възможен  бил църковния.  Малко известен факт, че през 1935г. сме били близо до приемане на оптималното решение, а именно възможност на младоженците да избират между граждански и църковен брак, като и двата акта да имат правно значение.  За съжаление това не се е случило.

За да се затвърди позицията на гражданския брак спрямо църковния  и за да се елиминира възможността младоженците въпреки забраната да сключват само църковен брак, както били свикнали по това време хората, се въвело задължението църковен обряд да се извършва единствено след граждански. Нещо повече – в Наказателния ни кодекс било определено като престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 1 година  и  с обществено порицание, извършването на религиозен обряд по бракосъчетаване от свещеника без да е сключен граждански брак преди това. Тази концепция от гражданското законодателство съответно е преминала и в църковните повели.

През 2001 година  отпада наказателната отговорност за свещениците, които извършат бракосъчетание преди да е сключен граждански брак. През 2009 година отпадна и изискването в Семейния кодекс за сключване на граждански брак преди църковения. Това означава, че стига да намерите свещеник, който да ви венчае, то църковния ви брак ще бъде валиден пред Господ, а от друга страна няма да има никакви последствия, защото както и държавата така и църквата не предвиждат наказание за това деяние.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *