Как да правим по-хубави снимки: зуум на фотоапарата

Хората обичат да снимат на сватби, независимо дали използват огледално-рефлексни фотоапарати със сменяеми обективи (DSLR),  компактни (любителски) фотокамери или пък мобилни телефони.  Много често забелязвам едни и същи пропуски, корекцията на които е бърза, лесна и ще доведе до значително по-добри резултати в галериите във Facebook 🙂

Един от тези пропуски е разбирането как фокусното разстояние влияе на снимките.  Фокусното разстояние е всъщност е зуум-а на фотоапарата.  Е не съвсем, но няма да навлизам в такива (скучни) подробности.  Ето и две снимки:

24 мм

70мм

Горната снимка е снимана без зуум (тоест 24 мм фокусно разстояние), а пък долната е снимана нa 3x зуум (тоест на около 70 мм фокусно разстояние).  Разликата е между двете снимки е в различната перспектива и по-приятна и реалистична е долната.

Когато снимате портрети и особено такива в едър план (бюст или лице) е добре да направите няколко крачки назад и да зумнете към обекта на снимката. Това ще ви осигури много по-добър резултат, а като допълнение и фона ще се разфокусира приятно.

Това е първа статия по темата. Вижте още тук: За по-хубави снимки


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай