Как да правим по-хубави снимки: Позиция спрямо слънцето

Почти всеки е чувал за правилото известно още от годините, когато се снимаше на фото-филм: „Снимайте, така че слънцето да е зад гърба ви“ (тоест да свети в лицето на обекта на снимане) Ето и две снимки 🙂 

Слънцето срещу обекта на снимане

Слънцето зад обекта на снимане

И двете са правени в 14:30 часа, когато слънцето все още е много силно и много високо (тоест неподходящо за снимки). На първата снимка съпругата ми е обърната към слънцето, на втората снимка тя е с гръб към слънцето. Излишно е да обяснявам коя от двете снимки е по-добра (втората е).

Какви правила да спазваме, когато снимаме в силно слънце:
1. Когато снимате на слънце, разположете хората, така че слънцето да се пада зад тях. Така  те няма да се мръщят на снимките от силния блясък, а също така няма да се появят сенки под очите, под нос и под долната устна.

2. Когато снимате на сянка, не снимайте в шарена сянка. Постарайте се поне лицата на хората да бъдат в плътна сянка. 

3. Ако хората са на слънце и фона трябва да е огрян. Ако хората са в сянка и фона трябва да е в сянка. Така няма да объркате фотоапарата, който снима в автоматичен режим да направи прекалено светла или прекалено тъмна снимка.

Това е втора статия по темата. Вижте още тук: За по-хубави снимки

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай