Класификация на сватбените гости по неадекватност

Фрезинския кумФрезинският кум (на руски „фрезинский свидетель“) е популярно руско meme.  Главния герой в бял анцуг Adidas присъства в хиляди колажи, разпръснати навсякъде в интернет. 

Фрязинский свидетель

Маркс, Енгелс, Ленин и Фрезинския кум

Фрязинский свидетель

В Аватар

Фрязинский свидетель

Гангстер 🙂

Има и имитатори 🙂 

Фрязинский свидетель

 

В нашата високо научна класификация, фрезинския свидетел е очарователен пример за категорията на неподходящо облечените гости. Въпросната категория има 5 подвида:

1. Underdressed (Учудващо е, че нямаме такава дума на български!) – Хората, които са пропуснали да оценят, че сватбата технически е официално събитие и  от началото са дошли по тениска, анцуг, потник, джапанки, чантичка на кръста, къси гащи, плавници и шнорхел или пък строителен гащеризон…

2. Overdressed – Хората, които са надценили официалността на събитието и традициите на българските сватби и се явяват пременени в шапка с широка периферия, украсена с паунови пера или пък със смокинг, а не дай си Боже и с двете, а в това време младоженеца разнася сив спортен костюм.

3. Неразбралите  – Поради някаква причина следните популярни правила не достигат до една част от гостите по сватбите: Освен ако знаеш какво правиш, вратовръзката винаги свършва в очертанията на колана, иглата за вратовръзка, която сама по себе си е силно съмнителна, никога не трябва да излиза и от двете страни на вратовръзката, а пък правилното място на яката на ризата е ПОД яката на сакото, а не над него;  Белите чорапи с тъмен костюм са кръвна обида, а ризата с къс ръкав + вратовръзка ви представя като зубър.

dwight5. Жени, които са решили да се облекат с бели официални рокли и не са булката – „Е какво като и аз съм облечена в бяло?!“

6. Тези, дето им е горещо, тясно или нещо ги души – Тази категория гости по сватбите започват деня правилно облечени, но някъде помежду грима на булката и разрязването на сватбената торта, нещо се обърква сериозно и резултатът е космати гърди и дебели тумбаци, които се подават от разкопчани ризи.  В отделни моменти задръжките може и съвсем да паднат, заедно с ризите, че понякога и панталоните 🙂

В никакъв случай, не причислявам към неподходящо облечените гости девойките с 15 сантиметрови токове,  рокли, за които се чудиш дали не са просто прекалено дълги тениски или пък деколтета, за които вече всички епитети биха били клишета.  Те повдигат настроението на сватбата и създават весели теми на разговори с бельото си, което се подава при подскока на дунавското хоро!

Някои от гостите попадат в две категории едновременно – не е рядкост горната точка 6 да се поражда от факта, че гостът спада към категорията на пияните гости.

Пияните гости

Пияните гости са един от най-рисковите фактори за драматични моменти по време на сватбата.  „Бате, айде пусни малко чалга, че компанията съвсем се изнервихме“ много лесно ескалира в скандал и дори бой, в който невинния DJ, на който му е забранено от булката да пуска Галена и Тони Стораро, да го отнесе.  Ето и един весел пример отново от Русия: 

Настоящата класификация е изготвена на базата на интензивно проучване и наблюдения в над 2500 сватбени тържества. Сертифицирана е от независимата лаборатория в почивките между пранетата. Третата категория гости в нея е:

Скучните гости

Скучните гости са нацупени или отегчени, не танцуват, не се запознават и не си говорят със съседите по маса. Една от подкатегориите на скучните гости, а именно гостите, които си тръгват рано, обикновено измъкват младоженците от най-бурното хоро, за да им кажат, че сватбата им е велика и те се забавляват безкрайно много, но понеже имат записана колоноскопия на другия ден, трябва да си почиват преди знаменателното събитие.

Скучните гости са били довлачени от някого на сватбата, защото няма логика те да са дошли по своя воля.  Обикновено са далечните роднини от с. Горско Калугерово, община Сухиндол и/или не познават младоженците, както и младоженците не ги познават.

Оженилите се скоро гости

Категорията на оженилите се скоро гости не би имала никаква оценка в настоящата класификация, ако част от нейните представители нямаха нагласата натрапчиво да споделят собствения си малък и силно субективен опит, представяйки го като всеобща истина:
„Ама какво я мислиш тази рокля – така или иначе някой ще те залее с вино. Мен ме заляха с вино на моята сватба.“
За какво пък си си наела оператор – на моя сватба помолихме баща ми да снима и се получи мноооого хубаво!
„Е-е-е гледай как вали навън, а на моята сватба беше толкова слънчево.“

Подвид на категорията на оженилите се скоро гости са гостите, които са сключили само брак но без сватба. Те не откриват смисъл в цялото тържество, смятат го за излишно, кичозно и какво ли още не – когато освен това тези хора имат и роля на кумове, ситуацията стига до заплашителни размери, защото тези гости са по правило скучни гости. 

Сватбените фотографи имат персонална вражда със

Снимащите гости

Повечето снимащи гости спазват общоприетите правила и снимат без да пречат на церемониите или на наетия от младоженците сватбен фотограф.  Не е такъв случая, когато гостът, без да се съобразява, сериозно затруднява или проваля сватбените снимки.  Този тип гости не смятат за нужно да участват в груповата снимка с всички гости и вместо това се нареждат до фотографа, за да снимат със своя телефон.  Те имат навика да застават по средата на ритуалната зала и да помолят родителите да се обърнат за снимка, в момента, докато децата им си разменят брачните халки.  Правят едри планове на лицето на булката, докато младоженецът я изнася на ръце от църквата, снимайки ги от безпрецедентно близко разстояние със своята Nokia 3310 (да – знаем за характеристиките на този модел), като по този начин не оставят никакво поле за действие на другите фотографи.  Идват по време на кратката фотосесия и молят младоженците да се обърнат към тях и след това около 2 минути композират, настройват и фокусират кадър….

В един от случаите се опитах да подсетя гост, който изненадващо се появи, застана пред мен и започна да снима младоженците по време на фотосесията, като му казах „Извинете – разполагаме само с 15 минути, за да направим снимки, които след това младоженците ще гледат цял живот.“, на което получих отговор: „Ами давай да снимаме тогава!“

Ето и един чудесен пример от колега от Южна Африка. Още подобни снимки, можете да видите в блога му.

17215_536850323032392_2099394481_n

По време на проучването ни във връзка с класификацията попаднахме на отчайващи случаи на деца, играещи на руска рулетка, минавайки покрай краката на друсащите граовско хоро гости, деца получили захарна хиперактивност, след като открили и облизали в кухнята сватбената торта и един фрапиращ пример на 3 годишно момиченце, отлетяло с хелиевите балони-украса, които е събрало от дансинга, още преди да са влезли младоженците.  Родителите на тези деца имат нагласата, че сватбата е детска градина, в която могат свободно да оставят децата си на самогрижа.  Те попадат в категорията:

Родители на деца, които са му отпуснали края

Критичната точка е достигната, когато на една сватба има повече от 4 деца на възраст между 3 и 10 години. В този случаи може да се наблюдява светване и изгасяне на лампите, изчезване на украсата от балони, технически подсечки от деца, легнали по дансинга, кюфтета по пода и пържоли по тавана.

dete-yade-torta

Свръх ентусиазирани гости

Свръх ентусиазираните гости се вълнуват повече от младоженците за случващото се на сватбата. Съчетано с хиперактивност и екстровертност, това може да доведе до порой от идеи за това как трябва да се случат ритуалите,  впечатляващи по дължина пожелания и тотално несъобразяване с програмата предвидена от младоженците. Тези гости са способни да не пуснат младоженеца при булката в рамките на половин час, докато пазят вратата, а ако са от другата страна да разбият всички, да счупят нечий зъб и още преди кума и младоженеца, да влязат и да разцелуват булката.  По време на пътуването до ритуалната зала те могат да се вживеят в ролята на ескортираща кола, да запречват кръстовища, да засичат шофьори на външни автомобили, които са направили грешката да нарушават целостта на сватбения кортеж и т.н.  За тях е напълно нормално да доведат оркестър за изненада на младоженците (които пък се ужасяват от идеята) или да ги накарат да се качат на масата в ресторанта, за да им кажат горчиво и след това да броят до 10 хиляди.

Особена категория на свръх ентусиазираните гости са свръх ентусиазираните кумове. Те ще организират един куп игри, изненади и най-накрая ще извадят по един гълъб от ръкава за ужас на булката, която има непоносимост към пернати.

Свръх ентусиазираните гости са особено опасна комбинация, когато съчетават в себе си и друга категория – тази на

Незапознатите гости

Незапознатите гости не знаят или не са разбрали, че в поканите (в сайта на младоженците; в разпространено комюнике и т.н.) изрично е записано, че подаръците трябва да се събират в плик или пък че булката предпочита бели калии или пък моли да не се подаряват цветя. Те подаряват 150 килограмови статуи за градина, като не са разбрали, че младоженците живеят в бл.234  на ж.к. Люлин.

Незапознатите гости нямат представа къде отиват – те не знаят адресите на булката, на младоженеца, на ритуалната зала, на църквата, на ресторанта. Те нямат идея за транспорта, който ще използват до различните точки.  Незапознатите гости смятат за нормално да звъннат в сватбения ден на  булката, която в този момент си облича роклята и да помолят да провери в интернет,  какъв градски транспорт трябва да хванат от Централна гара до ресторанта в Драгалевци.

Незапознатите гости не са наясно, че младоженците имат още 80-100-200 гости, които често са също толкова незапознати и които също искат определено внимание и следователно възприемат за нормално да обсъдят надълго и широко работните планове за следващата седмица или пък драмата свързана с падналото копче от сакото на милото.

Незапознатите гости, често се съчетават с категорията на Закъсняващите гости, тъй като не са разбрали, че сключването на гражданския брак е от 15:00 часа и че тържеството в ресторанта започва от 18:00 часа.

Отлично решение за справяне със ситуации, породени от някоя от горепосочените категории гости е минимизирането им в рамките на 50 до 80 човека, избягването на каненето на непознати лица, съседи на лели, и лели на съседи,  цели трудови колективи, випуски от университета и т.н.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

6 thoughts on “Класификация на сватбените гости по неадекватност

  1. Теодора Лилова 1 август 2013 в 13:49

    Ники, уникален си! С риск да прозвуча като скоро омъжила се – и на нашата сватба имаше няколко от описаните екземпляри. Култови underdressed, например, които винаги, подчертавам – винаги, са заставли на първа линия за общите снимки. Разбира се, приятели на Жоро, никога мои 🙂

  2. Ивайло Гогов 22 март 2017 в 00:21

    Ей, симпатяги! Аз съм писател и пиша, общо взето, забавни книги. Имам усет към забавното четиво. Но на места направо сте ме задминали. Смятам, че сте родени за писатели – имате наблюдателност и много добър език. Публикувайте още, добри сте!

  3. Елина 22 октомври 2018 в 18:49

    Хахахахаха много добро обобшение на случващото се по сватбите и много полезна статия! Разсмя ме искрено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *