Колко струва една сватба? – Сватбен бюджет и примерни цени

Колко струва една сватбаПонеже (българите) сме особено талантливи да изхарчваме 1500 лева с 800 лева заплата, на нас бюджет особено не ни върши работа и все пак ето еднa ориентировъчна разбивка, къде и какви ще бъдат щетите по трънливия път на сватбената организация 🙂

Долните цени са в най-добрия случаи ориентировъчни и не са резултат от задълбочено проучване, а от лични мои впечатления, като особено любопитен сватбен фотограф. Отнасят се преимуществено за София. В останалата част от страна, някои от цените понякога са по-ниски. В случай, че откриете неточности, пишете в коментарите 🙂 Статията е последно актуализирана на 13.04.2017 година.

Не малка част от перата най-вероятно ще спестите, тъй като не участват задължително във всяка сватба.

УСЛУГИТЕ ПО ЗАСНЕМАНЕ, ОЗВУЧАВАНЕ и ЗАБАВЛЕНИЕ

1. Сватбен фотограф  (Популярни цени: между 600 и 1500 лева)
Сватбените фотографски услуги са се обособили в три ценови нива.  Сватбените фотографи в достъпния клас снимат на цени до около 700 лева.  Фотографите в средния диапазон  – до около 1000 лева, а високият ценови клас е от 1000 лева нагоре. Това са цени за цялостно заснемане на сватбата от 1 фотограф с ангажимент 8-12 часа и предаване на снимките в електронен формат на дискове или флаш памет. Допълнителните часове (overtime) варират между 50 и 100 лева, фотокнигите са на цени от 150 до 300 лева за един брой,  а втори фотограф оскъпява цената с между 300 и 600 лева.

2. Видеозаснемане (Популярни цени между 700 и 1800 лева)
Около 50% от двойките, на чиито сватби съм фотограф, наемат и видео оператор. Предлагат се два типа видеозаснемане. Единият тип е видеозаснемането с професионална видеокамера с малка матрица (например Sony Z5) – от 700 до 1100 лева.  По-скъпо е заснемането в професионален фотоапарат (DSLR, SLT) или видеокамера (например Canon C100) с голяма матрица – от 1100 лева нагоре. Повече информация за това, как да се ориентирате на пазара за сватбено видеозаснемане ще откриете тази наша статия.

Видеозаснемане на сватби

Един от популярните сватбени видеографи – Илиян Матушев с неговата SLT камера.

Разликата между заснемане с камера с малка матрица и такава с голяма матрица е в предаването на дълбочина и цветността на изображението. В първият случай гледате видео с качество на репортаж от новините, а във втория се доближавате до кино усещане.

Често се предлага възможност за ангажиране на втори оператор, както и на допълнителна техника – популярни в момента са дроновете, които заснемат спиращи дъха въздушни кадри. Други подобни екстри са steadicam (допълнителна стабилизация на камерата), използването на кран, допълнително осветление, dolly (плъзгач за камера), специфични аудиомикрофони и други. Това може да оскъпи цената за заснемане до 3000 + лева.

Изключително популярни са и сватбените клипове, които са съкратена 3-10 минутна версия на вашия сватбен филм с най-добрите моменти. Цената за изработката им, когато не са включени в цената, е обикновено от 100-300 лева.

3. Сватбен дисководещ (Популярна цена: 80-100 лева на час)
Две от двойките, които сме снимали, избраха приятел непрофесионалист с афинитет към музиката да води и озвучава сватбата им.  Други две двойки избраха професионалист, но в друга сфера – клубен диджей. Предполагам, че общо три от двойките малко съжаляват за избора си.  Цените на популярните и добри сватбени дисководещи варират между 70 и 120 лева за 1 час.  В цената е включена цялата необходима апаратурата на дисководещия и воденето на сватбата. Почти всички дисководещи предлагат пакети от по 5 часа, като сватбите по-често продължават между 6 и 8 часа.

Ефектно осветление за сватба

Все по-голяма популярност при дисководещите придобива предлагането на ефектно осветление като допълнителна услуга. Цените варират според количеството използвана техника (грубо между 100 и 300 лева.)

Извън София е сравнително популярно и ангажирането на екип от водещ(а) + дисководещ, като там цените варират.

Изнесен ритуал

4. Длъжностно лице за изнесен ритуал (Популярни цени: 150-331 лева)

Около 40% от двойките планират изнесен ритуал (сключване на граждански брак извън ритуалната зала), който в повечето населени места се предлага като услуга от съответната общината и е юридически валиден. В София цената за водене на изнесен ритуал от длъжностно лице от Столичен дом за радостни обреди е 331 лева, като ритуала няма правна стойност – необходимо е предварително на същия или на преден ден да отидете до ритуалната зала за да положите подписи. Когато ритуалът е от този тип, „длъжностно лице“ може да бъде и всеки друг човек – ваш приятел, актьор или пък някои от лицата предлагащи такива услуги, най-вече сватбени агенти и водещи на сватби.

nmitev.com_RT_1333

5. Фолклорна формация и оркестър (Примерна цена: 300-500 лева за 20-30 минутна програма в ресторанта, 150 – 300 лева – оркестър от двама или трима за кумове и взимане на булка)
Особено в случаите, когато сватбата е международната, младоженците много често ангажират фолклорна формация.  Услугите, които се предлагат са няколко:  Фолклорно представление по време на тържеството в ресторанта;  Оркестър от дома на младоженеца за вземането на кумовете, а след това и на булката;  Танцьори за ритуала с кумовата ръченица, където кумовете се надиграват за даровете – питка и пиле и други. Има фолклорни формации, които са съсредоточени върху сватбите, както и такива, обикновено по-големи, за които това обикновено е несвойствена дейност.

Арфа на сватба

6. Инструментални изпълнители (Примерна цена 500-1500 лева за 1 час за трио или квартет)
5-10% от младоженците ангажират солов инструментален изпълнител или състав (например арфа или китара + флейта или квартет струнни и т.н.).  Свири се по време на изнесения ритуал по сключване на граждански брак, по време на коктейла или пък при посрещането на гостите в ресторанта.

7. Музикални изпълнители и актьори (Варират в широк диапазон)
Към настоящия момент има известен глад за музикални групи и то най-вече с рок звучене. Музикантите, с които съм коментирал въпроса, по-скоро се дърпат от идеята, поради няколко не много основателни причини 🙂 (Например опасението, че някой ще иска да им лепи банкноти по челата.) Ето тук в блога ни можете да откриете координати на изпълнители за сватбата Ви.  Цените за музикални изпълнители съвсем грубо са между 500 и 1000 лева за един изпълнител в рамките на около час. (Национално известни между 1000 – 5 хил. лева). Групите стартират от около 1000 лева.

ХРАНЕНЕ И НАПИТКИ

8. Куверт в ресторанта (Популярна цена в София от 50 до 90 лева)
Цените на кувертите в ресторантите в София варират между 23 и 150 лева.  В тази цена могат да влизат или пък да не влизат услуги със значителна стойност, като например украса, сватбена торта, алкохол и други. В тази връзка не пропускайте да прочетете поста ни „Как да сравняваме цените на ресторантите“

9. Алкохол за ресторанта (Популярна цена: 10-15 лева на гост при цени от супермаркета)
В горния пост ще откриете и примерно колко алкохол ще изпият вашите гости и колко бутилки трябва да закупите.

Сватбена торта

10. Сватбена торта (включена в куверта или между 300 и 800 лева за сватба със 100 гости)
В някои ресторанти сватбената торта е включена в цената на куверта.  Ако не е, то трябва да я поръчате допълнително, а цените варират между 3 и 8 лева на парче.

11. Хапки, безалкохолни, напитка за добре дошли и други (Варира в голям диапазон)
Почерпка,  освен в ресторанта, обикновено се предвижда и в дома на булката. Съветваме ви да не влагате много усилия там, тъй като опитът ни показва, че в повечето случаи тази храна и напитки остават почти недокоснати.  Отличен вариант за около 20-30 гости в дома на булката са 2-3 плата с хапки, много бутилки минерална вода (особено за летните месеци) и предварително готови чаши с бяло вино или шампанско.  Някои магазини за алкохол предлагат чаши под наем 🙂  Примерна цена за почерпката при взимането на булката: 100 лева.

Често се прави коктейл непосредствено преди тържеството в ресторанта, който е популярен с името „Welcome drink“ или „Напитка за добре дошли“.  Обикновено се съчетава и с изнесен ритуал по сключване на граждански брак. Ориентировъчна цена е между 3 и 10 лева на гост в зависимост от ресторанта и наличието или липсата на хапки и подобни.

УКРАСА И ЦВЕТЯ 

Украса за сватба

Облечената зала „Мусала“ в Хилтън с ефектно осветление. Залата по принцип си е правоъгълна и с прави ъгли. Кривите са от панорамното заснемане :-))

12. Украса за ресторанта (Популярни цени за 100 гости: 600 лева до 2000 лева)
Основната разлика в цената на украсата на ресторанта е дали ще се използват живи цветя. Около 600-700 лева струва хубава украса на булчинска маса, акценти, картички с имена и табелки с номера по масите на гостите,  и панделки и калъфи по столовете. На цена от 1000 лева нагоре в украсата се включват и живи цветя. Разбира се с подходяща визия можете да стигнете и до 5 цифрена сума за украса 🙂

„Обличането“ на залата за тържеството е с цени започващи и често значително надвишаващи 1000+ лева, в зависимост от размера на залата, както и евентуалното използване на ефектно осветление.

13. Украса за изнесен ритуал (Популярни цени от 100 лева до 300 лева)
Включва украсена арка, маса, пътека, стойки, столове, свещници, маси тип щъркел и т.н.

bulchenski-buketi_013

14. Булчински букет (Популярни цени от 60 до 120 лева)
Забавния момент при булчинския букет е, че това е статистически продукта, за който има най-голяма вероятност да си поръчате нещо червено и малко, а да получите нещо бяло и голямо. Флористите не винаги са виновни, тъй като всичко зависи от предлаганите към момента на сватбата цветя. 

15. Бутониери/гривни (Популярни цени от 0,50 лева до 8 лева/на брой. Минимално необходими за 6-10 гости.)
Цените са в зависимост от това дали говорим за  семпли бутониери от изкуствен материал или пък такива от живи цветя.  Не прекалявайте с размера на бутониерите, а също така и имайте предвид и забавните алтернативни варианти – например значки 🙂  Обикновено бутониерата на младоженеца е по-различна от бутониерите на останалите гости.  Най-често се закичват от булката в следната последователност: младоженеца, кума, кумата, родителите, братя и сестри, баби и дядовци, шафери и шаферки.   Много рядко сме присъствали на сватби, на които се закичват всички гости.  Понякога на жените се слагат гривни вместо бутониери.

Бутониера LEGO

СВАТБЕН АГЕНТ

16. Координатор и помощник за организацията на сватбата (Популярни цени от 300 до 1300 лева в зависимост от набора услуги)
Една не малка част от сватбените агенции в България се занимават преимуществено с декорация и украса на ресторанта.  В повечето случаи услугата „Организатор и координатор на сватбата“, в която влиза помощта при организирането на сватбата, както и присъствието и съдействието на агента по всякакви въпроси в деня на сватбата, е със силно лимитиран характер и на практика не е това, което младоженците очакват.  Все пак добрия координатор за сватба би могъл да бъде незаменим и да ви спести много нерви, напрежение, средства и време. Цените за организиране и координиране на сватбата варират, както в начина на ценообразуване (твърдо или процент), така и по размер в големи граници.

ПОДАРЪЦИ, ПОКАНИ,  КНИГА ЗА ПОЖЕЛАНИЯ

17. Сватбени покани (Популярни цени между 1 и 5 лева на покана) 
Хубавото при поканите е, че за 100 гости средностатистически трябва да подготвите само около 60 покани, тъй като част от гостите ви са двойки и семейства.

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

Подаръчета-изненада за гостите на сватбата

18. Подаръци за гостите (Популярни цени между 1 и 4 лева) Гипсови фигурки на лебеди, гълъби, слончета и кончета, обсипани с брокат,  миниатюрни бурканчета и бутилчици с мед, вино или ракия.  Шоколади с персонализирани етикети, кутии и кесийки с бонбони,  дървени фигурки в народни носии, магнити за хладилник, кибрити, книги, снимки с младоженците и много други. Цени от 15 стотинки до няколко хиляди лева, ако решите да зарадвате всеки от вашите гости с по един хубав часовник 🙂  В статията ни за подаръчетата за гостите ще откриете какво се е подарявало досега на нашите сватби, както и какво бихте могли да подарите ви.

19. Подаръци за кумовете (Варират в широк диапазон)
В София и някои други градове има традиция младоженците да подарят на кумовете специален подарък с голяма стойност (например приблизително на същата, на която и е и подаръкът от кумовете за младоженците).   Отделно от това младоженците подаряват на кума бутилка с алкохол или по-често бъклица 🙂

20. Книга за пожелания (15-40 лева)
Независимо от многократните опити на младоженци да декорират кокетно място в залата, където да стои книгата за пожелания и всеки гост да отиде и да остави посланието си, в масовия случай единствения начин, по който ще изтръгнете пожелания от вашите гости в писмен вид е дисководещият да обяви, че има такава книга и че тя се предава от ръка на ръка по масите 🙂

ПРИДВИЖВАНЕ

avtomobil-za-svatba

21. Автомобил (Популярни цени от 300 до 900 лева за автомобили под наем)
Що се отнася до придвижването, имате избор между вашия собствен автомобил (20% от нашите двойки), автомобила на ваши близки (50% от нашите двойки) или автомобил под наем (30% от нашите двойки).  В последната категория влизат  луксозните съвременни автомобили (45%), ретро автомобилите (50%) и стреч лимузините (5%).  Преди време на пазара се появи и един екзотичен парти автобус, който обаче не съм виждал скоро 🙂

Сватбен автобус

22. Украса за автомобила (Примерна цена: 20-150 лева)
Първо правило, що се отнася до украсата на автомобилите: Никога не връзвайте балони по страничните огледала! 🙂

РИТУАЛИ – ГРАЖДАНСКИ БРАК, ЦЪРКОВЕН БРАК, РЕСТОРАНТ

Ритуална зала Велико Търново

23. Граждански брак (Популярна цена около 50-200 лева, а иначе от 0 до 2000 лева)
Теоретично гражданският брак е безплатна административна услуга. На практика трябва да платите озвучаването (запис, инструментално или вокално изпълнение), правото да се снима фото и видео, осъществяването на ритуала и други нужни и ненужни услуги.

В много градове се предлага юридически валидно сключване на граждански брак извън ритуалната зала. Това може да стане в ресторанта, на открито или пък на историческа забележителност.  В последния случай цената може и да стигне до 2000 лева. В София не е възможно сключването на брак извън ритуалната зала и поради тази причина младоженците, които искат красив ритуал на открито, се подписват няколко дни предварително.

24. Аксесоари за гражданския брак (Популярна цена: 50 лева)
Включват 2 ритуални чаши, бутилка вино или шампанско, както и възглавничка за пръстените, която по моему не е особено необходима и в повечето случаи такава няма.

25. Медицински свидетелства (2 х от 15 до 40 лева)

26. Църковен брак (Цени от 50 до 500 лева)
Цената на църковния брак е в зависимост от църквата, броя свещеници, наличието на жива музика, правото за снимане и други.

27. Аксесоари за църковния брак (Популярна цена: 50 лева)
Включват се ритуална чаша (1 бр.), два броя големи свещи за младоженците, погача, паничка с мед, бутилка червено вино. В някои църкви са необходими свещи и за гостите. Задължително попитайте вашия свещеник дали трябва вашите свещи да бъдат купени от храма.

28. Бонбони и късметчета (Популярна цена: 30 лева)
Традиционно след сключването на гражданския брак младоженците, кумовете и родителите приемат поздравления от гостите, строени в редичка, на края на която стоят шаферките с бонбони или други дребни лакомства.  Късметчетата обикновено се хвърлят след ритуалната зала, докато кошничката с жито, монети и дребни бонбони – след църквата.  Много красиво се получава и хвърлянето на розови листенца.

Хвърляне на късмети пред църквата

29. Украса за ритуалната зала и църквата
В много редки случаи (<3%) младоженци ангажират украса за ритуалната зала и църквата. В 90% от случаите говорим за 6 стойки с цветя + евентуално арка.

30. Питки (Безплатно от баба или 60 лева за три броя)
Трябват ви 3 броя питки. От едната вашият свещеник ще изреже един малко парченце за да ви захрани с него. Втората питка е за посрещането в ресторанта, където майката на младоженеца ще ви захрани с мед и сол, а третата питка е за ритуала с разчупването. Абсолютно разхищение на питки 🙂

31. 4-та питка, торта, пиле…. прасе! (Популярна цена: 40 лева)
Традиционното надиграване на кумовете с танцьори за кумовите дарове се случва в около 30-40% от сватбите, които снимаме.   Даровете обикновено са два, най-често малка торта и украсено печено пиле, но сме имали и сватби, в които по дансинга летяла мазна тава с печено прасе.

ОБЛЕКЛО, ГРИМ, ПРИЧЕСКА 

32. Облекло младоженец (Варират в широк диапазон. Популярни цени от 400 до 2000 лева)
Костюм, обувки, колан, вратовръзка и папионка. Последните две по възможност не едновременно. Желателно е да имате и резервна риза, тъй като сватбеният дансинг обикновено е горещ 🙂

33. Облекло булка (Варират в широк диапазон Популярни цени от 600 до 3000 лева)
Булчинска рокля, обувки, воал, жартиер и аксесоари. Горещо ви препоръчвам булчинска рокля с дължина до глезена или по-къса – това създава за вас цялостно различно възприятие към сватбата ви, тъй като роклята не се влачи и е много по-удобна.

34. Грим и прическа на булката (Популярна цена между 100 и 200 лева за двете)
Професионалният грим и сватбената прическа са на цени между 60 и 100 лева. Това не включва пробния грим и прическа, които обикновено се на половин цена.  По отношение на снимките е много важно гримът да бъде матов и вие да се чувствате комфортно с него.  При всички случаи е добре да се снабдите с попивателни (матиращи) листчета или да си носите пудра, защото денят ще бъде дълъг 🙂

ШАФЕРКИТЕ

35. Букети за шаферките (Популярна цена 20-50 лева)
Не е задължително да имате шаферки, не е задължително да им купувате или шиете рокли, както и не е задължително да им правите букети.  Също така има и различни възможности – букетите могат да бъдат заменени с гривни от естествени цветя.

36. Рокли за шаферките – купени, шити или под наем (Варират в широк диапазон)
Облеклата на вашите шаферки могат да не бъдат напълно еднакви, а да имат общ мотив, елемент, цвят или аксесоар.  Същото се отнася и за шаферите – можете да им предложите да дойдат с папионки или пък с жълти чорапи 🙂 

БИЖУТА

Сватбени халки

37. Брачни халки (Популярна цена между 250 и 500 лева за 14k злато)
Цената на грам злато с включена изработка на брачните халки е от 50 лева нагоре.

38. Бижута за булката (Варират в широк диапазон)
Тиара, обеци, колие, гривни, пръстенчета и други.

ЕКЗОТИЧНИ РАЗХОДИ

39. Уроци по танци (Популярни цени от 20 до 50 лева на час)

40. Заря (Популярни цени от 200 до 1000 лева)
В това число включвам и летящите фенери, които обаче горещо не ви препоръчвам поради склонността горящите елементи да изпадат по главите на хората, да се задействат аларми от попаднали в тераси фенери, както и да се предизвиква паника сред част от гостите, които вече си представят апокалиптични картини на взривени бензиностанции и изгорели планини.

P.S. За някои от числата ми помогна Дени от Вълшебниците.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


6 мнения по „Колко струва една сватба? – Сватбен бюджет и примерни цени

 1. Гергана 8 август 2014 в 23:03

  Здравей..Статията е страхотна и изчерпателна..знаеш ли откъде да си извадим медицински по 15 лв???Навсякъде ни искат 40/50…Благодаря ти!

 2. Ани 21 март 2015 в 09:22

  Сърдечни благодарности от една тъща! Много полезна статия, който е предупреден, е въоръжен.

 3. Здравко Фъртунков 4 април 2015 в 12:37

  Здравейте!
  Поздравления за сайта Ви и това което правите!Статията е чудесна,но защо сложихте нашите услуги в екзотични?:)))
  Усмихнат ден!

 4. Мирела 4 ноември 2016 в 11:41

  Здравейте!
  Като бъдеща булка сайтът Ви ми е много полезен и интересен ! 🙂 🙂 Продължавайте да бъдете все така красноречив 🙂

Коментирай