Неудобният въпрос за кувертите на Вашия фотограф, оператор, дисководещ

78Дали трябва да се осигурява храна на фотографа, оператора, диджея, сватбения агент, музикалните изпълнители и т.н.  са един от понякога неясните и може би неудобни въпроси в организирането на сватбата.

Прийоми от соц-а на някои ресторанти
Представете си, че вие плащате куверт за хората, които сте ангажирали за сватбата, но те не получават това, за което Вие сте платили на ресторанта и което очаквате те да получат. Тази практика е разочароващо честа и започва от липса на част от менюто до абсолютна липса предвидени места, където поне да си оставим чантите, дрехите и техниката. Младоженците често не забелязват проблема, а пък служебните лица не знаят дали изобщо нещо е предвидено като храна или място и затова не безпокоят младоженците.   Как да елиминираме такова некоректно поведение? Много просто – предупреждавайте Вашия фотограф, оператор и дисководещ, че сте предвидили служебни места за тях, както и храна под формата на пълен или служебен куверт.  И като стана въпрос за служебните куверти:

Служебни куверти
Служебният куверт е меню, което не включва част от нормалния куверт (предястието, следястието) или пък е различно от менюто на останалите гости.   Тези менюта са с по-ниска цена и никой няма да ви упрекне в случай, че се насочите към такива за Вашите фотограф, оператор и дисководещ. Много ресторанти го предлагат като опция.

Свободна консумация
Преди време една двойка младоженци ни уведоми, че не са предвидили куверти за нас, но ще се радват да поемат консумацията на екипа в рамките на 30 лева на човек.  Реално успяхме да си поръчаме пълноценна храна в рамките на около 10-12 лева на човек.

Служебни места
В офертата, която изпращам на младоженци,  изисквам 2 места на служебна маса.  Такава обикновено има предвидена в подредбата на почти всички ресторанти и в повечето случаи не е подходяща за настаняване на гости.

Такова място в ресторанта ми е необходимо, защото не бих могъл да нося и трите си фотоапарата през цялото време, но в същия момент трябва да имам бърз достъп до всеки един от тях, както и до чантите ми с обективи, светкавици, батерии, карти. За съжаление на някои сватби буквално няма хоризонтална повърхност където да оставя каквото и да е, а във много случаи и  не мога да бъда уверен, че някои забързан сервитьор няма да ги събори или пък някой гост няма да реши да ме замести за малко :-). В следствие на това се притеснявам как да жонглирам с техниката, вместо да се съсредоточа върху заснемането на вашата сватба.

Предвиждането на служебна маса е по-прагматично от настаняването на ангажираните от вас лица с гостите ви, изхождайки от логиката, че когато човек отива на сватба, той осъществява някакъв контакт със съседите си по място, а пък ние нямаме особено много време за разговори, тъй като сме заети със снимането на сватбата – тоест по-добре е да се предвиди отделно място.

Трябва ли да се осигурява куверт на екипа, който работи за Вас?
Аз, както и част от моите колеги – фотографи и видео оператори изискваме в офертите и договорите си осигуряване на храна и вода за събития по-дълги от 8 часа. При други колеги въпросът е оставен на усмотрението на младоженците.

Осигуряването или не на храна всъщност показва само някакво отношение, но в крайна сметка не е особен проблем, когато в ресторанта може да се поръча безпроблемно храна. За съжалание в много от сватбени локации това е трудна задача.  Когато вечерята е с кетъринг е невъзможно, а в някои ресторанти поръчката  на служебните лица е с приоритет, колкото на почистването на праха зад хладилника. Дори и да има хранителни магазини наблизо, имайте предвид, че колегите, които работят самостоятелно няма как да прескочат за половин час навън.  Ако ситуацията е такава, Ви препоръчваме да осигурите храна в една от описаните по-горе форми на екипа, които се занимава със сватбата Ви.

До този  момент от приблизително 250 сватби,  младоженците на около 10 сватби не са предвидили храна за нас и останалата част от екипа. Въпроси от този тип са една от причините винаги да работя с асистент – така той може да ги реши, докато аз не се отделям от снимането.

„Плащам на фотографа си за определени часове и през тях той трябва да снима нас и гостите ни, а не да яде или пие.“
За съжаление има колеги, които по време на сватбеното тържество, предпочитат повече да седят и по-малко да снимат.  Има и младоженци, които искрено подкрепят горното твърдение. И едното и другото са крайности и не са коректни. В една средностатистическа сватба фотографът и операторът имат известно време разпределено в отделни моменти на тържеството в ресторанта, в които просто нищо не се случва и през това време е оправдано те да седнат и да почиват.

А ето и малко за човешката физиология и корелацията й  с работоспособността 🙂  Човек обикновено огладнява рано или късно (3-5 часа). При съчетаване с физически труд времето до човъркането на стомаха се съкращава още повече.  Умората е друг фактор, който също настъпва неминуемо.  Когато човек е гладен и уморен, неговите способности намаляват, особено, когато се изисква творческа мисъл и новаторски подход. Не може да мислиш за вълнуваща композиция, докато слюноотделяш неконтролируемо при ароматите, носещи се от ястията наоколо 🙂  Сватбите от друга страна са средно около 10-12 часови.  В този смисъл нереалистично е да се очаква  приветливо и бодро присъствие, както и впечатляващи снимки, от някой, който през повечето време е мислил за ядене.

Вместо завършек ето и една снимка от любима сватба, в която някой се опитваше безуспешно да изкуши фотографа с 10 парчета торта и плато със сирена и колбаси, като реално само му пречеше с липсата на място за фотоапарата :-)))

Торти

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай