Подходящи дати за сватбата ви през 2018 и 2019 година

Прекрасните цветове в парка „Врана“ в края на октомври

Някъде в началото на март е критичната точка, след която избора на дата за сватба за съответната година започва да се доближава до еквивалента на усещането, което предизвиква 42 километровото задръстване по Великден, когато от задното стъкло на предната кола дете с голяма буца козунак в ръка ти показва среден пръст и се хили неконтролируемо.  Това се случва, когато двойката, избрала някоя хубава септемврийска събота за сватбата си, осъзнава, че почти всички локации и услуги, които са харесали на първо четене – сватбен фотограф, ресторант, дисководещ, видеозаснемане са заети, а единственият свободен час в ритуалната зала е 6:20 часа сутринта.

Ама ние все пак искаме сватба през 2018 година

ОК. Но не си избирайте дата – от ресторанта ще бъдат така любезни да я изберат вместо вас 🙂  Просто трябва да си харесате локация и да им звъннете със запитване за оставащите им свободни дати в сватбения сезон.  Преди да ангажирате ресторанта, си харесвате фотограф, видеооператор и дисководещ и също ги питате за свободните им дати.  Отстрани изглежда много лесно за изпълнение! 🙂

Петък е новата събота!

В последните две години снимах малко повече сватби в петък, отколкото в неделя. А още по-любопитна е тенденцията, че най-популярните места за сватби, като голф клуб „Св.София“,  Вила „Екатерина“ и хотел „Акорд“ записват значимо число сватби и в четвъртък. Излиза, че четвъртък е новия петък.

Женим се през 2019 година! Какви са особеностите на различните дати?

Април и началото на май 2019

Сватбеният сезон започва на 4 май 2019 година и ще продължи до края на октомври. 4 май е първата събота след Великден и първият уикенд, в който са разрешени църковните бракове, след като вече са свършили великденските пости.

Ако не държите на църковен брак, то април и особено втората му част са прекрасни за сватби! Слънцето свети по-красиво, отколкото през лятото,  тревата е свежо зелена, черешовите дървета цъфтят, температурите са идеални. Малко по-долу можете да видите статистика, в която април е сравним с юни по отношение на валежите и с по-малко валежи спрямо май.  Пролет!

Средно количество на валежите в София по месеци през 2016 година

Май 2019

Между 4 май (събота) и 6 май (понеделник) се образува дълъг уикенд.  Това е доста удобно, особено за изнесени сватби. И трите дати са добра идея за сватба и затова е добре да се запазват своевременно.

От 15 май до първите дни на юни са абитуриентските балове. По това време има известни малки неудобства при организирането и провеждането на сватби – засилен градски трафик в следобедните часове, трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, които да дойдат на място при булката.  Веднъж преди няколко години снимах сватба в столичен хотел, разполагащ с 3 зали. Случвало се е и прекомерната натовареност на персонала в ресторантите в тези дни от година да се отрази на качеството на обслужването.

Юни 2019

Най-много двойки предпочитат юни и септември за сватбите си.  Изключение от правилото са младоженците от чужбина, както и тези, които организират сватби на открито – едните предпочитат юли и август, защото по-лесно се стиковат отпуските и пътуванията на всички, а пък откритите сватби – защото рискът от валежи е най-малък.

През този месец следва да се вземе предвид 15 юни (събота), когато се пада Черешова задушница.  По време на нея не се разрешават църковни бракове.

Юли и август 2019

Както вече споменах – любими на двойките, които живеят зад граница, както и тези, които планират сватба на открито.

Следва да се имат предвид Богородичните пости от 1-ви до 15 август, когато са забранени венчавките.

Графикът на сватбата ви трябва да бъде съобразен с високите температури в средата на лятото.  Добре е да планирате сватба от типа „Всичко на едно място“,  като изнесения ритуал и коктейлът да започват след 18:00 часа.  Сватбена фотосесия с младоженците е добре също да се предвиди за след 18:00 часа или още по-добре за отделен ден.

През слънчевите юлски и августовски дни жегата се усеща най-силно в обедните часове, но температурите всъщност са най-високи в 16:00 часа, след което започват бавно да спадат.  Слънцето на 1 юли залязва в 21:08 часа, а на 31 август – в 20:03 часа.

Септември 2019

През септември ще има два дълги уикенда във връзка с празнуването на 6 и  22 септември – 6, 7, 8 септември (петък-неделя) и 22, 23, 24 септември (събота-понеделник).

И двата уикенда са отлична идея за сватба, като 6-8 септември може би ще бъдат най-популярните дати през 2019 година за сватби, което означава, че най-популярните услуги и места ще бъдат заети за тях от средата на 2018 година.

Октомври 2019

С жена ми се оженихме в най-горещия августовски ден, но ако ми предстоеше да се женя сега, щях да гласувам за дата през октомври.  Страхотно време, температури, природни цветове и светлина. Същевременно и натовареността на всички локации и услуги спада и е по-лесно да се организира сватбата.   Края на октомври бележи и края на активния сватбен сезон.

Ноември 2019 – април 2020

Няколко поредни години снимах сватба в първата събота на януари.  Нетипичен период за сватби, който обаче си има своите очарования. Студеното време действа задушевно, а хората, като че ли са склонни повече да се забавляват и отпуснат – летните месеци и почивките вече им липсват,  забавленията и разходките са по-малко и необходимостта от разпускане – по-голяма.  Не пропускайте да разгледате галерията в блога ми със зимната сватба на Ели и Ицо.

Това съм аз! 🙂 На сватба през първата събота на януари

Нещо, за което трябва да се внимава за зимните и пролетните сватби и по-конкретно от последната неделя на октомври до последната неделя на март.  През този период се стъмва доста по-рано – около 17:00 часа през ноември и декември и съответно това трябва да се отчита при сватбения график във връзка с излизането от църквата, снимките с гостите, фотосесията.

Няколко съвета при избор на популярни сватбени дати през 2019 година

Ангажирайте сватбен фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2019-та година. 

Колкото по-рано, толкова по-добре.

През януари се случва за една дата да се обадят две или три двойки и се оказва въпрос буквално на минути, за това кой е успял да ангажира услугата.

Първите ~20% от датите се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва от рано да съобразят отпуски и пътувания.  Не се заблуждавайте по софийските ритуални зали, където записването започва от 1-ви ноември на предходната година. (Така или иначе е по-добре да направите изнесен ритуал.) Не се заблуждавайте и с някои по-непопулярни ресторанти, които нямат подготвени оферти към този момент.  В същия момент най-популярните ресторанти имат по вече 10, 15 или 20+  заети дати.

Комплекс "Яев" - Карлово

Комплекс „Яев“ – Карлово

Изберете още една резервна дата  и когато отправяйте запитвания, включвайте и нея, като възможен вариант.

Не „бетонирайте“ датата си още отначало. Ако не се получава в събота, пробвайте в петък или в неделя. Ако не държите на църковен брак, изберете период, когато има пости.

Рискови дати за сватби

Абитуриентските балове създават повишено търсене на всички услуги, които се ползват и във връзка със сватбите.  Гримьорите и фризьорите по това време нямат никакво желание да идват до дома на булката. В допълнение винаги съществува риск, излизайки от църковен брак в Св.София да се окажете сред ежегодната попфолк вакханалия пред Ал. Невски.

Дори и да не предвиждате църковен брак, сватба на 15 юни – Черешова задушница, може да направи избора ви за дата неуместен в очите на някои от близките ви. Прочетете тук другите забранени дати за църковен брак.

За щастие от 2017 година отпадна проблема, който се получаваше с дните, в които се отработва. Работни съботи поне засега няма да има. Тогава, когато официалният празник се пада през уикенда, почивен ден ще бъде и следващия понеделник, а когато празникът се пада през седмицата, то допълнителни почивни дни не се дават.

Открийте повече информация за официалните празници и почивните дни.

Вече споменах за Черешовата задушница, която е в много популярен за сватби сезон, като в годината има още две, които са през февруари и ноември.  Първата е Месопустна задушница 1 седмица преди началото на великденските пости, а втората е Архангелова задушница, която пък се пада в съботата преди Архангелов ден, който пък е на 8 ноември.

Големи спортни събития и музикални фестивали – Създава риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.  Световното първенство по футбол е през 2018-та година – от 14 юни и финал на 15 юли 2018 година (неделя).

Към момента за 2019 година като че ли няма „опасни“ дати с големи събития.

Сватбите на открито са подходящи през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости ще се чувстват комфортно.

MD_1087

Купонът се случва, дори и да вали 🙂

От фотографска гледна точка

Страхотни месеци за сватба от фотографска гледна точка и когато времето е хубаво, са пролетните и есенните месеци.  През тези месеци слънчевите лъчи падат косо и са приятни през целия ден, а с малко късмет температурите са в диапазона между 16 и 25 градуса.  През пролетта всичко е цъфнало и свежо, а тревата е зелена. През есента пък всичко е пъстро и шарено.

Подходящи дати от гледна точка на астрологията и нумерологията

Има известно предпочитание на нечетни, пред четни дати. Много популярни са дните с еднакви числа. Уверен съм, че длъжностните лица от ритуалните зали не искат и да си спомнят за дати като съботата на 7 юли 2007 година или 11 октомври 2011 година, когато се сключват рекорден брой бракове, надвиващи повече от 5 пъти нормалния младоженопоток. За добро или за лошо прозорецът, който осигуряваше почти пълно съвпадение се затвори на 12.12.2012 година и желаещите за перфектна комбинация от числа ще трябва да изчакат малко до следващото му отваряне.  


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай