Подходящи дати за сватбата ви през 2018 година

Маша на сватба през юли

Разгледайте и публикацията ни за  подходящите дни за църковен брак през 2018-та година 

Устремени в организацията на сватбата си, много двойки ежегодно се сблъскат с еквивалента на усещането, което предизвиква 42 километровото задръстване по Великден, когато от задното стъкло на предната кола дете с голяма буца козунак в ръка ти показва среден пръст и се хили неконтролируемо.  Това се случва, когато избирайки първата събота на септември за сватбата си в началото на март, човек осъзнава, че почти всички локации и услуги, които е харесал на първо четене – сватбен фотограф, ресторант, дисководещ, видеозаснемане са заети, а единственият свободен час в ритуалната зала е 7:40 часа сутринта.

През 2017-та година се забеляза засилваща тенденция все повече двойки да избират петък за сватбите си. Така този ден от седмицата, който преди беше решение за двойките, които за закъсняли с организацията, напоследък става по-популярен ден за сватби, дори от неделите!

Забелязва се и още една тенденция, която според мен не е много добра, а именно огромна част от двойките да плануват сватбите си през юли и август.  През горещите летни уикенди на 2017-та година температурите често минаваха 35 градуса, тревата беше изсъхнала и пожълтяла,  слънцето прежуряше, припадаха булки, кумове и роднини, а пък гостите се успокояваха, че може да са вир вода, но поне не били  „гола́ вода́“.  Месеци като април и октомври наистина са по-рискови от гледна точка на валежи, но пък при хубаво време – светлината е прекрасна, температурите са оптимални, цветовете в природата са красиви и ярки – пролетни или есенни!

През 2018-та година натоварени дати ще са:

– 14, 15 април – Това са първите възможни дати, когато е разрешен църковен брак след Великденските пости, тоест след 18 февруари.  От този момент се поставя и началото на активния сватбен сезон, който продължава до края на октомври.

Препоръчвам втората половина на април за сватби. Както вече споделих – рискът от дъжд е по-голям, но пък хубавото априлско време е най-хубавото време в годината.

май месец – Голям интерес ще има към 4, 5, 6, 7 май, с акцент на 6-ти май – неделя, тъй като датата е официален празник и всяка година почивен ден. В допълнение и 7 май, понеделник ще бъде почивен. Целият май също е натоварен, независимо че абитуриентските балове от средата до края на месеца създават известни неудобства – засилен градски трафик в следобедните часове, трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, както и прекомерна натовареност на много от ресторантите, което понякога може да се отрази на качеството на обслужване.

Следва да се внимава с 26 май, събота – Черешова задушница.

– уикендите на юни – Първият от двата пика в годината.  Всички съботи и недели на юни са много натоварени за сватби. Много двойки, които първоначално се се насочили към края на май, избират началото на юни заради абитуриентските балове.

– От юли до средата на август най-популярните месеци за сватби за двойките, които живеят в чужбина, тъй като обикновено се налага сериозно стиковане във връзка с отпуски и пътувания на техните гости от чужбина. Следва да се имат предвид датите между 1-ви и 15-ти август, когато са Богородичните пости и са забранени венчавките. Ако се жените през юли и август трябва да се съобразите с високите температури – изнесени ритуали и коктейли е най-добре да се правят след 18:00 часа. Фотосесии е добре да се правят в отделен ден отново след 18:00 часа. Имайте предвид и че известна част от гостите ви най-вероятно ще имат планувана почивка, съвпадаща с деня на вашата сватба, затова ги уведомете възможно най-рано за датата на събитието.

– Средата на август до средата на септември –  Абсолютно най-популярна дата за годината ще бъде 18.08.2018 година, следвана от  всички петъци, съботи и недели в този период. Причините са няколко – Богородичните пости приключват на 15 август и църковни бракове са разрешени след това, а и август е месецът с най-малко валежи.  В началото на септември пък можете да разчитате, че почти всички ще са се върнали от почивки, както и има големи шансове времето да е отлично по всички показатели.

– Първата събота на септември – Традиционно най-популярната дата за сватби в годината е първата събота на септември, но през 2018-та ще бъде изместена от 18-ти август.

През минали години съботите на септември бяха рискови, защото често се случваше да се отработва някои допълнително даден почивен ден, но от 2017-та година практиката с обединяването на празници с почивни дни отпада, тоест работни съботи за напред няма да има.

През октомври броят на сватбите започва постепенно да спада, като с края на октомври приключва и активния сватбен сезон.

Хоро

Друг негативен аспект на това да се ожените на натоварена дата е присъствието на още поне няколко двойки младоженци с техните гости около ритуалната зала и около църквата. На една от юнските дати преброихме в Семинарията 6 /шест/ сватбени автомобила, а отделно в градината се провеждаше изнесен ритуал, към който водеха табелки „сватба“ и объркваха гостите на всички останали сватби.  В ресторанти с повече от една зала, като Монтестито и Riu Правец например, е възможно провеждането на две или повече сватби в отделните зали, като понякога това води до смесване на гостите, криене на булки една от друга и всякакви подобни неудобства.

Няколко съвета, ако за Вашата сватба сте избрали натоварена дата:

– Запазете фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2018-та година, когато е пика за срещи и запазвания на дати. Колкото по-рано толкова по-добре! Между 5 и 15% от най-популярните дати се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва от рано да съобразят отпуски и пътувания. Също имайте предвид, че конкретно за софийските ритуални зали записването започва от 1-ви ноември на предходната година. (Така или иначе е по-добре да направите изнесен ритуал.) Някои по-непопулярни ресторанти нямат подготвени оферти към този момент, но не бива да приемате това за критерий, че можете да оставите организацията за 3 месеца преди сватбата, когато те ще се наканят да изготвят такава.

Комплекс "Яев" - Карлово

Комплекс „Яев“ – Карлово

Изберете още една резервна дата и когато отправяйте запитвания, включвайте и нея, като възможен вариант.

– Ако вече изпитвате описаното горе усещане, то е по-добре да смените датата.  Ако не се получава в събота, пробвайте в неделя. Ако не държите на църковен брак, изберете период, когато има пости. Петъците също стават все по-популярни за сватби и дори изместват неделите. Преди време публикувах статия с предимствата да направиш сватбата си в петък и тази година имахме 6 такива двойки.  При единственото уточнение, че е добре да направите гражданския и църковните бракове в тесен семеен кръг, а ресторантът да бъде от 20:00 часа, а не примерно от 18:00 часа, всичко минава отлично, като наскоро дори получихме благодарствено писмо от двойка, които са взели идеята присърце и са успели да организират безболезнено сватбата си през юни за съвсем кратък срок.

Рискови дати за сватби

Абитуриентските балове създават повишено търсене на всички услуги, които се ползват и във връзка със сватбите.  Гримьорите и фризьорите по това време нямат никакво желание да идват до дома на булката. В допълнение винаги съществува риск, излизайки от църковен брак в Св.София да се окажете сред ежегодната попфолк вакханалия пред Ал. Невски.

– Дори и да не предвиждате църковен брак, сватба на 26 юни – Черешова задушница, може да направи избора ви за дата неуместен в очите на някои от близките ви. Прочетете тук другите забранени дати за църковен брак.

nmitev.com_NS_0313-2

– Отпадна гредата, която се получаваше с дните, в които се отработва. Както вече споменах работни съботи за напред няма да има. Тогава, когато официалният празник се пада през уикенда почивен ден, ще бъде и следващия понеделник, а когато празникът се пада през седмицата, то допълнителни почивни дни не се дават.

Повече информация за официалните празници и почивните дни можете да откриете тук.

– Големи спортни събития и музикални фестивали – Създава риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.  През 2018-та година ще бъде световното първенство по футбол – от 14 юни и финал на 15 юли 2018 година (неделя).

Каква сватба да направим според датата

Сватбите на открито са подходящи през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости няма да измръзнат.

MD_1087

Традиционните сватби с взимане на кумове от едно място, на булка от друго място, ритуална зала, църква, фотосесия и ресторант на още 4 различни места, с което общото изминато разстояние за деня е 180 километра, са подходящи в периода до средата на юни и от началото на септември.  В горещите месеци – юли и август Ви препоръчвам сватбите от типа „всичко на едно място“  – подготовка на булката и младоженеца в хотела и изнесен ритуал. Компромисен вариант е да оставите гражданския или църковния брак за друг ден.  Всяка една година продължавам да ставам свидетел на изтощени още в началото на вечерта булки, които часове наред са разкарвали 10 килограмова рокля на високи токове в 35 градусова жега. Не си го причинявайте.

Препоръчани дати за сватби

Страхотни месеци за сватба от фотографска и температурна гледна точка са края на март, април, май и времето от средата на септември до средата на ноември.  През тези месеци слънчевите лъчи падат косо и са приятни през целия ден, а с малко късмет температурите са в диапазона между 18 и 25 градуса.  През пролетта всичко е цъфнало и свежо, а тревата е зелена, а не жълта, както през август. През есента пък всичко е пъстро и шарено. Рискът от валежи е по-малък, отколкото в най-популярния месец за сватби – юни.

Средно количество на валежите в София по месеци през 2015 година

Средно количество на валежите в София по месеци през 2015 година

Подходящи дати от гледна точка на астрологията и нумерологията

Има известно предпочитание на нечетни, пред четни дати. Много популярни са дните с еднакви числа. Уверен съм, че длъжностните лица от ритуалните зали не искат и да си спомнят за дати като съботата на 7 юли 2007 година или 11 октомври 2011 година, когато се сключват рекорден брой бракове, надвиващи повече от 5 пъти нормалния младоженопоток. За добро или за лошо прозорецът, който осигуряваше почти пълно съвпадение се затвори на 12.12.2012 година и желаещите за перфектна комбинация от числа ще трябва да изчакат малко до следващото му отваряне.  


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай