Подходящи дати за сватбата Ви през 2017 година

Честита сватбаРазгледайте и публикацията ни за  подходящите дни за църковен брак през 2017-та година 

Устремени в организацията на сватбата си, много двойки ежегодно се сблъскат с еквивалента на усещането, което предизвиква 42 километровото задръстване по Великден, когато от задното стъкло на предната кола дете с голяма буца козунак в ръка ти показва среден пръст и се хили неконтролируемо.  Това се случва, когато избирайки първата събота на септември за сватбата си в началото на март, човек осъзнава, че почти всички локации и услуги, които е харесал на първо четене – сватбен фотограф, ресторант, дисководещ, видеозаснемане са заети, а единственият свободен час в ритуалната зала е 7:40 часа сутринта.

През 2017-та година най-натоварени дати ще са:

– 22, 23 април – Това са първите възможни дати, когато е разрешен църковен брак след Великденските пости, тоест след 27 февруари.  От този момент се поставя и началото на активния сватбен сезон, който продължава до края на октомври.

май месец – Голям интерес ще има към 6-ти май – събота, тъй като датата е официален празник и всяка година почивен ден.  Целият май също е натоварен, независимо че абитуриентските балове от средата до края на месеца създават известни неудобства – засилен градски трафик в следобедните часове, трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, както и прекомерна натовареност на много от ресторантите, което понякога може да се отрази на качеството на обслужване.

– уикендите на юни – Първият от двата пика в годината.  Всички съботи и недели на юни са много натоварени за сватби. Много двойки, които първоначално се се насочили към края на май, избират началото на юни заради абитуриентските балове.  Следва да имате предвид, че през първия уикенд на юни не могат да се сключват църковни бракове – 3-ти юни е Черешова задушница, а 4-ти юни е Петдесетница.   Това автоматично ще прави 10 юни една от най-избираните дати за сватби в годината. Още по-популярна и може би най-избирана дата в годината ще бъде 17 юни 2017 година.

– От юли до средата на август – броят на сватбите бележи малък спад,  а от 1-ви до 15-ти август отново са забранени венчавките, тъй като текат Богородичните пости. Ако се жените през юли и август трябва да се съобразите с високите температури – изнесени ритуали и коктейли е най-добре да се правят след 18:00 часа. Имайте предвид и че известна част от гостите ви най-вероятно ще имат планувана почивка, съвпадаща с деня на вашата сватба, затова ги уведомете възможно най-рано за датата на събитието.

Летният период е популярен сред двойките, които живеят в чужбина и които почти без изключение избират юли и август за сватбите си, най-вероятно заради удобното съчетаване с отпуски и летни почивки.

– Средата на август до средата на септември –  Тук пикови ще са съботите на 19 и 26-ти август. Причините отново са няколко – Богородичните пости приключват на 15 август и църковни бракове са разрешени след това, а и август е месецът с най-малко валежи.  В началото на септември пък можете да разчитате, че почти всички ще са се върнали от почивки, както и има големи шансове времето да е отлично по всички показатели.

– Първата събота на септември – Традиционно най-популярната дата за сватби в годината е първата събота на септември.

През минали години съботите на септември бяха рискови, защото често се случваше да се отработва някои допълнително даден почивен ден, но от 2017-та година практиката с обединяването на празници с почивни дни отпада, тоест работни съботи за напред няма да има.

През октомври броят на сватбите започва постепенно да спада, като с края на октомври приключва и активния сватбен сезон.

Хоро

Друг негативен аспект на това да се ожените на натоварена дата е присъствието на още поне няколко двойки младоженци с техните гости около ритуалната зала и около църквата. На една от юнските дати преброихме в Семинарията 6 /шест/ сватбени автомобила, а отделно в градината се провеждаше изнесен ритуал, към който водеха табелки „сватба“ и объркваха гостите на всички останали сватби.  В ресторанти с повече от една зала, като Монтестито и Riu Правец например, е възможно провеждането на две или повече сватби в отделните зали, като понякога това води до смесване на гостите, криене на булки една от друга и всякакви подобни неудобства.

Няколко съвета, ако за Вашата сватба сте избрали натоварена дата:

– Запазете фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2017-та година, когато е пика за срещи и запазвания на дати. Колкото по-рано толкова по-добре! Между 5 и 15% от най-популярните дати се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва от рано да съобразят отпуски и пътувания. Също имайте предвид, че конкретно за софийските ритуални зали записването започва от 1-ви ноември на предходната година. (Така или иначе е по-добре да направите Изнесен ритуал.) Някои по-непопулярни ресторанти нямат подготвени оферти към този момент, но не бива да приемате това за критерий, че можете да оставите организацията за 3 месеца преди сватбата, когато те ще се наканят да изготвят такава. 🙂

Комплекс "Яев" - Карлово

Комплекс „Яев“ – Карлово

Изберете още една резервна дата и когато отправяйте запитвания, включвайте и нея, като възможен вариант.

– Ако вече изпитвате описаното горе усещане, то е по-добре да смените датата.  Ако не се получава в събота, пробвайте в неделя 🙂 Ако не държите на църковен брак, изберете период, когато има пости. Все по-популярни за сватби стават петъците. Преди време публикувах статия с предимствата да направиш сватбата си в петък и тази година имахме 6 такива двойки.  При единственото уточнение, че е добре да направите гражданския и църковните бракове в тесен семеен кръг, а ресторантът да бъде от 20:00 часа, а не примерно от 18:00 часа, всичко минава отлично, като наскоро дори получихме благодарствено писмо от двойка, които са взели идеята присърце и са успели да организират безболезнено сватбата си през юни за съвсем кратък срок.

Рискови дати за сватби

Абитуриентските балове създават повишено търсене на всички услуги, които се ползват и във връзка със сватбите.  Гримьорите и фризьорите по това време нямат никакво желание да идват до дома на булката. В допълнение винаги съществува риск, излизайки от църковен брак в Св.София да се окажете сред ежегодната попфолк вакханалия пред Ал. Невски.

– Дори и да не предвиждате църковен брак, сватба на 3 юни – Черешова задушница, може да направи избора ви за дата неуместен в очите на някои от близките ви. Прочетете тук другите забранени дати за църковен брак.

nmitev.com_NS_0313-2

– Отпадна гредата, която се получаваше с дните, в които се отработва. Както вече споменах работни съботи за напред няма да има. Тогава, когато официалният празник се пада през уикенда почивен ден, ще бъде и следващия понеделник, а когато празникът се пада през седмицата, то допълнителни почивни дни не се дават.

Повече информация за официалните празници и почивните дни можете да откриете тук.

– Големи спортни събития и музикални фестивали – Създава риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.  Световното по футбол ще е през 2018-та, а европейското през 2020 година. Към момента

Каква сватба да направим според датата

Сватбите на открито са подходящи през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости няма да измръзнат.

MD_1087

Традиционните сватби с взимане на кумове от едно място, на булка от друго място, ритуална зала, църква, фотосесия и ресторант на още 4 различни места, с което общото изминато разстояние за деня е 180 километра, са подходящи в периода до средата на юни и от началото на септември.  В горещите месеци – юли и август Ви препоръчвам сватбите от типа „всичко на едно място“  – подготовка на булката и младоженеца в хотела и изнесен ритуал. Компромисен вариант е да оставите гражданския или църковния брак за друг ден.  Всяка една година продължавам да ставам свидетел на изтощени още в началото на вечерта булки, които часове наред са разкарвали 10 килограмова рокля на високи токове в 30 градусова жега. Не си го причинявайте.

Препоръчани дати за сватби

Страхотни месеци за сватба от фотографска и температурна гледна точка са края на март, април, май и времето от средата на септември до средата на ноември.  През тези месеци слънчевите лъчи падат косо и са приятни през целия ден, а с малко късмет температурите са в диапазона между 18 и 25 градуса.  През пролетта всичко е цъфнало и свежо, а тревата е зелена, а не жълта, както през август. През есента пък всичко е пъстро и шарено. Рискът от валежи е по-малък, отколкото в най-популярния месец за сватби – юни.

Средно количество на валежите в София по месеци през 2015 година

Средно количество на валежите в София по месеци през 2015 година

Подходящи дати от гледна точка на астрологията и нумерологията

Има известно предпочитание на нечетни, пред четни дати. Много популярни са дните с еднакви числа. Уверен съм, че длъжностните лица от ритуалните зали не искат и да си спомнят за дати като съботата на 7 юли 2007 година или 11 октомври 2011 година, когато се сключват рекорден брой бракове, надвиващи повече от 5 пъти нормалния младоженопоток. За добро или за лошо прозорецът, който осигуряваше почти пълно съвпадение се затвори на 12.12.2012 година и желаещите за перфектна комбинация от числа ще трябва да изчакат малко до следващото му отваряне.  


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай