Обективи за сватбена фотография

Обективи за сватбена фотографияВсеки един фотограф е изпитвал онова чувство в стомаха, напомнящо на нещо средно между любов и посещение в съмнителен ресторант, когато се колебае дали да си купи нов обектив на цена, която винаги върви със следните три въпроса:

„По-евтината алтернатива няма ли да ми свърши същата работа?“

„Ще правя ли значително по-хубави снимки?“

„Ти добре ли си!?“   (Това е половинката Ви, която както винаги стои на страната на Вашия финансово отговорнен, но много скучен Аз.)

В долните редове ще се опитам да спестя на някого малко от този стрес, като опиша какви обективи за сватбена фотография ползваме или сме ползвали, как работим с тях и защо ги харесваме, какви предимства и недостатъци имат, но преди това една скоба, защо често можете да прочетете диаметрално противоположни отзиви по отношение на един и същ модел обектив.

(

Причини за  „меките бройки“ и „резачките“ при обективите

Причина №1:  Различните бройки на един и също модел обектив осигуряват различно техническо качество и различна консистентност при фокусирането. Факт.  Причината за това технически допустимото отклонение при производството на всеки един от десетките дребни детайли, съставляващи Вашия обектив. ВСЕКИ един обектив ВИНАГИ дава малка разлика, спрямо другите екземпляри от същия модел. И това ако не е греда. Все пак в болшинството случаи разликите са пренебрежими в полеви условия, а в по-фрапантните ситуации вероятно става въпрос за дефект, който би трябвало да Ви отстранят гаранционно. Ето и снимка на Милко Калайджиев в почти-шпагат, за да Ви разсее от тревожната истина 🙂

milko-kalaydzhiev

Комплекс Яев – село Соколица. 1/200 при f/4, ISO 3200, 24-70/2.8 на 24mm.  Пример за моменти, които се случват много бързо и когато вариообективите помагат да уловите момента без да отрежете ръцете на някого.

Негативните мнения за високите класове обектив са по-скоро резултат от
Причина №2:  Кобинацията от тяло + обектив. Допустими отклонения има както в обективите, така и във телата. Така например изместването във фокуса понякога  идва от фотоапарата, а понякога от обектива. Също понякога отклонението на обектива компенсира отклонението на фотоапарата и Ви оставя с грешното впечатление, че Вие се движите в правилната пътна лента, а всички останали  се движат в насрещното 🙂  Затова и в почти всички случаи на оплаквания във връзка с обектива, от сервизите изискват да оставите и тялото, с който го ползвате. Впрочем първото действие, което трябва да извършите при оплаквания с фокуса е, да се опитате да калибрирате фотоапарата си за работа с конкретния обектив. При Nikon опцията се казва AF fine tune, а при Canon – AF microadjustment и може да осигури много добри резултати, освен в един неприятен частен случай, когато обективът Ви фокусира с отклонение в широкия край спрямо дългия край на фокусното разстояние (тоест фокусира добре на 70 мм, но дава отклонение във фокуса на 24 милиметра)  или пък фокусира с отклонение в зависимост от разстоянието до фокусирания обект. В такъв случай успех с рекламацията!

Причина №3: Компромис в дизайна на даден модел обектив. (Тоест всички бройки от този обектив са си кофти.)  Всеки един оптичен дизайн изисква един или друг компромис. Оптичните дизайни на евтини обективи и на тези с екстремни характеристики (примерно ултра зуумовете – 18-200, 18-300 и т.н.) са постигнати с повече компромиси спрямо по-високия клас обективи, но и последните страдат от недостатъци, защото пред законите на оптиката всички са равни 🙂 Пример за (екзотичен) оптичен недостатък е  така наречения focus-shift. Проявява се видимо при дизайна на отделни много светлосилни обективи (f/1.4, f/1.2), но присъства в една или друга незначителна степен в почти всички обективи. Състои се в това, че ако получавате перфектен автофокус на f/1.2, то на f/2 ще имате бекфокус. Ако калибрирате фотоапарата с перфектен фокус на f/2, ще имате фронт фокус на f/1.2.

Ако горните абзаци Ви стресираха, следва да имате предвид, че цялостната фотографска система към днешна дата не е съвсем точна –  без значение от марка, цена, клас и конкретна бройка. Всички фотографи работят в тези условия и в крайна сметка пак се реализират множество хубави снимки (дори и някои от тях да не са с перфектен фокус или пък детайлност).

Трите групи от обективи, които се използват за сватбена фотография

Широките обективи. Подходящи са за заснемането на:
– Моментите от взимането на булката, които се случват в тесни етажни пространства, стълбища, коридори и т.н. В този случай широкоъгълните обективи са незаменими!
– Фотосесийни и репортажни „wow“ кадри с интересна перспектива през целия ден (Към настоящия момент по моему повече от 50% от най-добре оценените сватбени снимки в сайтове, като MyWed.com са заснети с широкоъгълни обективи.)
– Пейзажи и общи планове от локациите на сватбата;
Това са твърдите или вариообективи  с фокусно разстояние от приблизително 14 до 24 мм фокусно разстояние.

750_5968

Разрязване на сватбената торта. 1/160 при f/4, ISO 5000, 24-70/2.8 на 24mm. Понякога снимащите гости помагат за още по-добър кадър. В случая уловената светкавица дава много красив син контур на младоженците и ги отделя от останалите гости.

Нормалните обективи –  Нормални, защото се доближават до перспективата на човешкото око. Имат приложение в най-много ситуации на сватбения ден. Това са твърдите и вариообективи с фокусно разстояние от приблизително 24мм (някои приемат 35мм) до 70мм.

Дългите (теле) обективи –  Подходящи са за снимки в по-големи интериори, както и на открито. Рядко са подходящи за снимки в типичните ни апартаменти, както и в малките ресторанти (за до 100 гости) и такива с неправилна форма.  Дългите светлосилни обективи са незаменими за класически фотосесийни снимки.  „Вържете си гащите“ с такива кадри и след това добавете черешката на тортата с феноменалната перспектива на широкоъглния обектив. Телеобективите са с фокусно разстояние над 85 мм.

Четирите групи фотографи, които снимат сватбена фотография

Независимо в коя група сте, е добре да покривате цялото фокусно разстояние от 14 до 200 милиметра или поне от 24 до 85 милиметра.

Любителите
Ако се налага еднократно да заснемете сватба на приятел, или ако смятате да започнете да се занимавате с бюджетна сватбена фотография за клиенти (без никакви претенции и очаквания), за да получите приемливи резултати, Ви е минимално необходим  един единствен обектив от типа на nikkor 18-105, nikkor 18-140 или nikkor 18-200, тяло с кроп фактор от типа на Nikon D7100 и задължително, задължително външна светкавица с TTL функция, няколко резервни карти памет и два резервни комплекта зареждаеми AA батерии (от IKEA :-))

Твърд обектив от типа на 50 мм или 85 мм би бил огромен плюс за снимките на Вашите младоженци.  Използвайте го най-вече по време на фотосесията.

Фотографи достъпен клас
Минимално необходими са Ви поне два обектива: Nikkor 24-85, Nikkor 24-120, Nikkor 24-70 или друго нормален вариообектив, както и Nikkor 85/1.8G за фотосесийните снимки. Задължително Ви е необходима и светкавица.

Допълнителен плюс биха били твърди обективи от 20, 24, 28, 35 или 50 милиметра.

Фотографи висок клас
Приемам за идеалистично утопичен вариант комбинацията от  4 тела, следните 5 обектива: 14-24/2.8, 24-70/2.8,  70-200/2.8, 35/1.4, 85/1.4, един брой асистент и един брой шерпа, който да носи всичко това.

Приблизително същия резултат, но с малко повече изпуснати моменти може да се постигне и само с комбинацията на 35/1.4 + 85/1.4 в съчетание с широкоъгълен твърд или варио обектив.

Фотографи звезди
Фотографът звезда не се ограничава от техниката. Той може да пресъздаде цялата сватба с филмов фотоапарат с два филма от 36 кадъра с изтекъл срок на годност или пък да използва единствено миниатюрния fuji x100 с твърд 27 милиметров обектив. Или пък да не го използва… :-)) Тук минимално необходимо Ви е единствено и клиентите да са наясно със статуса Ви на звезда :-)))  От там нататък можете успешно  да им предложите и тухла в целофан вместо сватбени снимки.

)

Ето ги и избраните от нас обективи за сватба, които вярвам, биха илюстрирали най-добре фотографския Ви талант 🙂 

 

Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II
Ако четките помагаха на художника да рисува по-хубави картини, то 70-200 може би е най-услужливата четка в чантата Ви. По време на сватбите използваме 70-200 за заснемането на фотосесийните снимки с младоженците, за груповите портрети с гостите (и да – много често чувам „Ама ние ще се виждаме ли въобще на снимката?“), за спонтанни портрети по време на паузите между ритуалите и по време на коктейла за „Добре дошли“, за изнесените ритуали по сключване на граждански брак, в големи и по-светли църкви (например Св.Седмочисленици, където без проблем се снима на 1/200, f/2.8, ISO 4000), както и в големи и по-светли ресторанти (Хилтън, Кемпински, Riu Правец, Лаура – НДК, залата на Монтестито и т.н.)  В 90% от случаите го използваме на f/2.8 с отлична успеваемост на фокусирането, а по време на груповите портрети с гостите на f/4. Винаги, когато има възможност, го ползваме на 200 милиметра. Работи отчетливо по-добре с един от фотоапаратите ни. Един от триковете при снимането със 70-200, който ползвам, е,  да се отдалеча колкото се може повече от случващото се и да го използвам като твърд обектив на 200 милиметра с композиции отговарящи по-скоро на 50 милиметров обектив.

70-200-1

Стъпалата в парка на Военната академия. 1/320 при f/2.8, ISO 200, 70-200/2.8 Пример за перспективата, която осигурява 70-200 и ползите от нея. В случая ни е позволила да скрием стените от двете страни на стъпалата, които щяха да бъдат видими например при снимка с 85 мм.

70-200 е един от двата обектива, които в най-голяма степен Ви гарантират и с който най-лесно се постигат интересни за клиента кадри, независимо от даденостите на конкретната сватба и даденостите на конкретния фотограф.

Основното предимство на обектива е перспективата, която осигурява на 150+ милиметра. При по-големите фокусни разстояния си спестявате голяма част от фона, която би била в кадъра при снимане, например с 85 милиметров обектив.  Така се  избягват климатици, паркирани автомобили, некролози, кабели, потрошени фасади …(можете и сами да продължавате :-)))

Предимство номер 2 е възможността да снимате незабелязано портрети на гостите от по-голямо разстояние и по този начин да си спестите неестественото им позиране, когато забелязват, че ги снимате.

Освновен недостатък е теглото от килограм и половина, големия размер, както и цената от 3700 лева.

Алтернативи:
1) Екзотична алтернатива на 70-200 е Nikon AF-S Nikkor 200mm f/2G ED VR II с тегло 3 килограма, цена от близо 10 хил. лева и  съчетанието на уникалната перспектива на 200 милиметра с още по-плитък фокус. Обективът се отнася по-добре с предимно слаби хора. (известен недостатък на фокусните разстояния над 135 милиметра е, че „компресират“ перспективата и добавят килограми към фигурите и лицата :-))
2) Алтернатива от висок клас – Обектив Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G  – 600 грама и 2700 лева.  Един от най-добрите обективи изобщо.  Работи безупречно още на 1.4 и е изборът на сватбените фотографи, които отричат варио обективите. По-добро решение от 70-200, когато имаме по-малко пространство за снимане (например при интериорни фотосесии.)
3) Алтернатива от бюджетен клас – Обектив Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G.  Големият въпрос тук е, заслужава разликата в цената от близо 2000 лева между варианти 2 и 3.  Тук всеки е прав за себе си.

Ъгъла на Московска и Париж. 1/1000 при f/2, ISO 100, 85/1.4 Плиткият фокус, който осигурява 85/1.4 позволява да се прикрият десетките климатици по сградата във фона.

 

Обектив Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G
Съвсем опростенчески погледнато сватбените фотографи работят  с едната от две комбинации обективи – 27-70/2.8 + 70-200/2.8 или 35/1.4 + 85/1.4  В единия случай се говори за привърженици на варио обективите, а в другия случай за привърженици на твърдите обективи.  В реалността повечето фотографи използват всякакви комбинации от варио и твърди обективи и въпреки това всеки фотограф попада малко или много в едната от двете групи.

85/1.4 дава много по-плитка дълбочина на фокус от 70-200/2.8, по-подходящ е за локации с много по-слабо осветление, както и за по-тесни места, по-лек е, по-удобен е за снимане и по правило, като твърд обектив дава по-добро техническо качество на снимката, спрямо варио обективите.

Използваме го за снимки по време на подготовката на булката, за фотосесийните снимки, когато сме на красиво място и искаме да включим повече от фона,  по време на църковния брак без значение от осветеността и размерите на църквата (освен ако не сме в църквата на Правешкия манастир или Ротодната :-)),  по време на блусове и нережисирани портрети в ресторанта.  При портрети в много едър план го ползваме на f/4-f/2.8, в 60% от случаите го ползваме на f/2 и в 40% от случаите на f/1.8-f/1.4

 

Обектив Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED
Един от противоречивите обективи сред сватбените фотографи.  Причината за това са диапазона на фокусното разстояние, който се доближава перспективно до това, което вижда човешкото око, до това, което снимат мобилните телефони и като цяло любителските фотоапарати (сапунерки). В допълнение дори и блендата от f/2.8 при такова фокусно разстояние и при едни стандартни ситуации трудно осигурява „wow“ ефекта на плиткия фокус и бокето, които впрочем се използват на килограм като творчески похват и които дават най-вече твърдите обективи. Казано на кратко – скука.

nmitev.com_DZ_0988

Best Western Expo – София. 1/160 при f/4, ISO 3200, 24-70/2.8 на 24mm. Уловен момент по време на игра. Вариото отново е от ползва в този случай.

И все пак 24-70/2.8 е първия обектив, с който трябва да се сдобие един фотограф, стартиращ кариера в областта на сватбената фотография. 24-70 Ви осигурява базата от снимки, над която да си позволите всички екстравагантности, на които сте способни :-).  24-70 осигурява пълноценното репортажно отразяване на моменти, които Вашите клиенти ценят, искат и очакват да видят в снимките, в които им предавате. Това е момента, в който таткото прегръща изненадващо булката или пък бабата благославя питката.  24-70 дава възможност да си осигурите кадри в гарсониерата с вече пристигналите 20+ гости, когато са Ви предоставили 12 секунди за да заснемете: 1) финалните моменти от обличането на булката; 2) детайлите на сватбата – букет, халки, бутониери, 3) уловени моменти на умиление, възторг, сълзи и  трепет, 4) украсата във входа, балоните на колите и 3-етажната баница на лелята  на булката.

Сърце

Народен театър „Иван Вазов“. 1/500 при f/5.6, ISO 100, 24-70/2.8 на 70mm.

24-70 е перфектен, когато работите със свадлив оператор или когато сте ограничен в ритуалната зала.  24-70 е и отличен вариант и в ресторанта по време на бързи танци, когато така или иначе трябва да затворите блендата на 4 и да сте достатъчно бърз в кадрирането, по възможност без да режем нещо на някого от кадъра.

Алтернативи на 27-70/2.8:
1) Обектив Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR  Наскоро влезлия в продажба обектив (септември 2015) е новата версия на описания горе 24-70.  Видимата разлика е наличието на система за оптична стабилизация, както и близо двойната цена – 4900 лева. Разбира се и оптичната схема е нова, като тепърва предстои да излязат ревюта, които да хвърлят всички в тъча с разнопосочните си заключения :-))

И малко за оптичната стабилизация и сватбената фотография. Има ли ползва от такава? Има. Има ли нужда от такава? По-скоро не. Причината е, че  в преобладаващата част от кадрите си снимате хора, а хората имат ужасния навик да мърдат – нещо, с което оптичната стабилизация никак не се справя.

2) Обектив Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.4G или Обектив Sigma 35mm f/1.4 DG HSM (Art) за Nikon или Обектив Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G или Обектив Sigma 50mm f/1.4 DG HSM (Art) за Nikon Когато не можете да приемете вариообективите за Вашите най-добри приятели със своите си недостатъци, то логичната алтернатива, доближаваща се до представа за универсален боец е 35 милиметровия или 50 милиметровия обектив.  И понеже 50 милиметровите обективи на Никон така или иначе струват в порядъка на поне 1/3-та спрямо 35 милиметровите, то най-добрия вариант е да вземете и двата.
3) Обектив Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR или Обектив Nikon AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR Донякъде приемливи алтернативи, ако снимате по-бюджета или приятелска сватбена фотография и работите само с този обектив или максимум с още един.
4) Обектив Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD за Nikon  Обектив, който има страхотни отзиви, отличен е на пипане и на снимане, както е и с 35% по-евтин от Nikkor 24-70/2.8 в зависимост от конкретната промоция.  Остава въпроса с гаранционното обслужаване за България и да Ви подиграват, че сте си купили тампон.
5) Обектив Nikon AF-S Nikkor 28-70/2.8 – По-старата версия на 24-70/2.8.  Предлага се само на старо, на добри цени и е обектив с отлични технически показатели.

 

Обектив AF-S Nikkor 50mm f/1.4G
Използваме 50 милиметров обектив (нашият е AF-S Nikkor 50mm f/1.8G) за снимки по време на подготовката на булката, особено когато помещенията са прекалено тесни за 85 милиметра (тоест в 90% от случаите), както и за интериорни фотосесии. Той е един от основните обективи, с които снимаме църковния брак, както и на практика основен обектив, що се отнася до танците в ресторанта, с изключение на народните хора.

nmitev.com_DZ_0006

Подготовка на булката. 1/160 при f/2.2, ISO 1250, 50/1.8 Игра с две огледала и плиткия фокус на 50/1.8, който създава дълбочината в кадъра.

50 милиметровия обектив в почти всичките си варианти е с отлични оптични и технически показатели, много лек и ефективен. Можете да го използвате за снимки на сравнително тесни места, както и може да заснемете изцяло фотосесия с него и да получите добър резултат. Задължително трябва да присъства в чантата на всеки един фотограф, най-малкото като резервен или ако искате да замерите някой от конкуренцията пред ритуалната зала, тъй като обективът е наистина много евтин (219 лева за по-старата версия 50/1.8D, която се познава по буквата D, 379 лева за по-новата версия – 50/1.8G и 700 лева за 50/1.4G. Който и от последните два да купите, ще бъде отлично решение.)

nmitev.com_DZ_0018

Гримиране. 1/160 при f/2, ISO 160, 50/1.8 Не оставяйте грима на булката в случайни ръце. Препоръчайте й гримьор, който освен да гримира добре, работи по начин, който Ви позволява да направите красиви снимки. (И най-вече започва от основата към сенките, а не от сенките към основата.)

(Доста по-добри и по-скъпи) алтернативи на Nikkor 50/1.4G:
1) Обектив Sigma 50mm f/1.4 DG HSM (Art) за Nikon и/или  Обектив Sigma 35mm f/1.4 DG HSM (Art) за Nikon
Без да навлизам в подробности, до 2014 година свързах Sigma със сравнително скъпите им балбукатори. (Бълбукатор – уред с единствената цел да издава звук „бълбук-бълбук“, когато го хвърлиш във вода.)

През 2013-та година Sigma обявиха, че стартират пълно обновяване на моделните си линии от обективи, на маркетинга свързан с тях, както и навлизането в  по-висок сегмент от пазара на фотографска техника. Всичко това идваше да каже индиректно, че ще се предлагат по-добри обективи, с по-голям качествен контрол и на по-високи цени.  Резултатите са толкова зашеметяващи, че могат да се сравнят със 7-те гола на Германия срещу Бразилия през 2014-та.

Към настоящия момент 3-те обектива на Sigma от art серията им, а именно Sigma 35/1.4, Sigma 24/1.4 и Sigma 50/1.4 получават невъздържани и дори леко плашещо еротични суперлативи навсякъде в мрежата, както и на живо от колеги, които вече са се сдобили с тях. Особено популярен е Sigma 35/1.4, който към момента е основен обектив на няколко от най-добрите фотографи в България

Минусите на Art серията на Sigma, доколкото ги има, са несъвършеното боке и по-ниската степен на защита от вода (или по-скоро липсата й) спрямо високия клас обективи на Nikon. Цената на Sigma 35/1.4 е почти наполовина на цената на Nikkor 35/1.4. Аналогична е разликата и при Sigma 24/1.4 и Nikkor 24/1.4.

Обектив Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED
14-24 също както и 85/1.4 е един от най-добрите обективи изобщо.  Обективи като този са незаменими в много тесни ресторанти, както и по време на купуването на булката.  14-24 осигурява страхотни общи планове от локациите на сватбата и дава нетрадиционна перспектива, която Ви осигурява предимство през 2015-та година, когато ВСЕКИ снима с телефона си (но само на 35 милиметра приравнено фокусно разстояние).

14-24-1

Където и да е с облаци 🙂 1/400 при f/11, ISO 320, 14-24/2.8 Фотоапаратът е поставен на земята и в посока нагоре. Задействам го дистанционно. Перспективата на късото фокусно разстояние създава много повече пространство, отколкото реално е налично.

Обективът има няколко минуса. Челната леща е изпъкнала и това не позволява поставянето на защитен UV филтър. Освен това има и някаква притегателна сила за детски пръсти, а предвид фокусното разстояние е много често в обсега на въпросните пръсти.   При ярка светлина  неминуемо има флеъри (слънчеви зайчета), които обаче поне за мен не създават значим негативен ефект.  Основния минус на широкоъгълните обективи по принцип е, че изкривяват лицата на хората, които са в края на кадъра. Това е лесно коригируемо във Photoshop или Lightroom и все пак при снимане е добре или да се снима на 16+ милиметра, когато има хора в края на кадъра или пък да се избягват такива, когато се снима на 14 милиметра.

14-24-2

Равно поле 1/500 при f/9, ISO 250, 14-24/2.8 За снимката използвам фотоапарата закачен на монопод от комбиниран статив BENRO A2682TB1. Считам, че комбинирания статив е много удачно решение за сватбения фотограф поне за два кадъра от сватбения ден – обща снимка, когато няма стъпала, както и за снимки на заря 🙂

Още една малко известна особеност на широкоъгълните обективи е трудностите свързани с фокусирането на далеч. В такива случаи често се получава бекфокус.

Алтернативи на AF-S Nikkor 14-24/2.8:
1) Обектив Nikon AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR – По-достъпната алтернатива на 14-24/2.8 С близо 30% по-евтин, с оптична стабилизация и по-голям диапазон на фокусното разстояния. Смесени мнения по отношение на техническите качества.
2) Обектив Nikon AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED – В достъпен ценови клас, а в допълнение и с убедителни обяснения в любов от колега сватбен фотограф, чието мнение много ценя.
3) Обектив Nikon AF-S Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED – Модел от 1999 година. Типичен пример за генератор на абсолютно противоположни мнения. В допълнение цената от 3300  лева го прави не особено перспективна алтернатива
4) Обектив AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED – Твърд широкоъгълен и светлосилен обектив. Според мен основна алтернатива на 14-24/2.8 за сватбена фотография.

Използваеми ли са в сватбената фотография tilt-shift и fisheye обективи?  Напълно използваеми са, но според мен не са оправдани, тъй като предвид значително специфичното си приложение и много характерния резултат от снимките, по моему повече от няколко кадъра биха били прекалено натрапващи се в селекцията.

И независимо от цялата техническа патаклама в текста по-горе, не забравяйте едно от най-важните неща – винаги трябва да убеждаваме клиента, че не фотоапарата, а фотографа прави снимките! 🙂


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай