Какъв обектив на Nikon да си купя?

nikonСлед публикацията на „Какъв DSLR да си купя?“ няколко човека ме попитаха кой обектив би бил най-добрия избор за тях. Еднозначен отговор няма, но ето няколко насоки, които ще ви позволят да изберете най-удачния вариант за вас. Тъй като въпросът е доста обширен,  тук става въпрос за обективи за Nikon за моделите DSLR с малка матрица с кроп фактор 1.5: Nikon D3000, D3100, D3200, D5000 – D5300, D90, D7000, D7100 и други.

Основна характеристика на всеки обектив е фокусното му разстояние – то се посочва с едно число например: Обектив Nikkor AF 50mm f/1.8D  или обхват от две числа Обектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR.  Първият обектив може да снима само на 50мм и е твърд, а вторият обектив може да снима в диапазона между 18 мм и 50мм фокусно разстояние със завъртане на гривната му и е вариообектив.

Варио обективи:

Oбектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR – 199 лева цена извън комплект с фотоапарат
Обективът, който най-често върви в комплект с много DSLR тела на Никон.  На 18 мм рядко ще се чувствате на тясно и винаги ще можете да хващате всички ваши приятели за груповата снимка.  18 мм дават значително по-широка картина от вашия телефон, който приравнено снима на 30мм.

На 55mm ще можете да правите относително приемливи любителски портрети, като не бива да окрупнявате прекалено. Едри планове само на лице не са подходящи с този обектив.

Хубаво боке (размазване на фона за да изпъкне обекта, който снимате) ще се получава само при снимане на много дребни предмети  – цветя, мидички, чиния с ястие и то задължително трябва да снимате на 55мм.

Този обектив ще ви разочарова, когато отидете да снимате спортно събитие от трибуните или пък концерт, защото не може да окрупни плана достатъчно.

Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR ще ви върши работа приблизително в 70-100% от случаите, когато снимате семейни и екскурзионни снимки.

Означението VR означава Vibration Reduction, тоест обективът има оптична стабилизация, която ще ви позволи да снимате без светкавица на сравнително по-тъмно. Оптичната стабилизация почти няма значение при снимки с хора и други движещи се обекти.

Обектив Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED VR – 389 лева
Обективът понякога се продава в комплект с горния. Не ви препоръчвам такава комбинация – все ще се оказва, че ви трябва този обектив, който точно в този момент е в чантата ви, а още по-често в дома ви, тъй като нямате място за два обектива.

Обективът е подходящ за спортни събития, концерти, птички и изобщо ситуации, в които не можете да се доближите. Обективът е приемлива любителска алтернатива за портрети, включително и такива в най-едър план.  Снимайки на повече милиметри, по-малки обекти и от по-близо, ще направите по-хубаво боке.

При общи любителски снимки би ви потрябвал в малко ситуации.

Обектив Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR – 479 лева
На практика универсален обектив, който ще ви свърши работа в почти 100% от случаите. Понякога се продава в комплект с фотоапарат.  Универсалните обективи страдат от различни оптически слабости, но що се отнася до любителските и семейните снимки, не мисля, че те са от съществено значение.  Съотношението между цена и възможности прави за мен този обектив номер 1 сред изброените универсални обективи.

Обектив Nikkor AF-S DX 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR – 849 лева и Nikon AF-S DX 18-135
Разликата в цената спрямо горния модел обезсмисля закупуването на този при условия, че оптическите качества не са кой знае колко различни.

Обектив Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR – 999 лева
Най-добрият избор за универсален обектив, в случай, че цената му ви устройва. Оптическите му качества са по-добри от всички останали универсални обективи посочени тук, а допълнителните 2мм – фокусно разстояние никак не са за изпускане.

Обектив Nikkor AF-S DX 18-200mm/3.5-5.6G ED VR II – 1349 лева
Великолепен ултра-универсален обектив с висока цена.  Инвестицията в него ми се струва излишна.

Обектив Nikkor AF-S DX 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR – 1599 лева
Не, мерси.

Твърди обективи:

Обектив Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8G – 339 лева
Прекрасен твърд обектив, близък до перспективата на човешкото око.  По времето на филмовата фотография повечето фотоапарати са били окомплектовани с приблизително аналогичен обектив.  Един от най-титулуваните фотографи в света – Анри Картие Бресон е снимал почти винаги само с аналогичен обектив.

Качеството на снимките му е много по-високо спрямо вариообективите и предоставя възможност да се снима на много по-тъмно без светкавица.

С малко ентусиазъм и движение на краката можете да го ползвате за много разнообразни по характер и идея снимки.

Не ви препоръчвам твърд обектив, в случай, че сте начинаещ фотограф. Има голяма вероятност да се фрустрирате от него и от ограничението, което има той с фокусното разстояние.

Обектив Nikkor AF-S 50mm f/1.8G – 359 лева
Изберете този обектив вместо обектив Nikkor AF-S 50mm f/1.4G за 649 лева или обектив Nikkor AF 50mm f/1.8D за 219 лева.  Съотношение качество/цена е най-добро.

Обективът е също толкова великолепен, колкото и горния – 35mm, като при него печелите възможността и за професионално изглеждащи портрети, но губите възможността за по-широки планове.

В случай, че се колебаете между 50mm и 35mm, вземете 50mm, ако планирате да снимате жена си, детето си и изобщо портрети на хора или пък предмети.  Вземете 35mm, ако планирате да използвате обектива за разнообразни кадри, включително на не много светли места, които в повечето случаи включват някакво действие.

Още утре си вземете Nikkor AF-S 50mm f/1.8G, ако сте сигурни, че ще развивате хобито си и някой ден ще преминете към по-висок клас фотоапарат.  Обективът е подходящ освен за фотоапарати с малка матрица, също така и за full-frame фотоапарати с пълноформатна матрица.

 

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


211 мнения по „Какъв обектив на Nikon да си купя?

 1. Кристина 3 декември 2013 в 08:04

  А коя е следващата стъпка след Nikkor AF-S 50mm f/1.8G, особено когато искам да развивам уменията си в портретната фотография?

  Иначе статиите ти са супер информативни и полезни. Адмирации за положения труд! 🙂

  1. Николай Митев Автор3 декември 2013 в 13:41

   Привет! Благодаря за топлите думи 🙂

   Nikkor AF-S 50mm f/1.8G е толкова хубав обектив, че в момента ръкопляскам пред екрана вместо да пиша 🙂 Използвайки го на фотоапарат с пълноформатна матрица (например Nikon D610), бих могъл да заснема успешно цяла сватба само с него. Единствено ще имам трудности с взимането на булката в тесния коридор на блока и хора?та в ресторанта, където е необходим широкоъгълен обектив. Когато се използва на фотоапарат с кроп фактор (например Nikon D7000) той се равнява на обектив 75 мм (не че такъв съществува:-)), използван върху фотоапарат с пълноформатна матрица. Тоест губиш малко от широкия ъгъл, но пък почваш да получаваш перспективата, която е необходима условно за класическите портрети. Впрочем тази перспектива според фотографските книжки се постига с обективи от 85 мм до 135 мм за фулфрейм, което грубо означава от около 50 мм до 85 мм за фотоапарти с кроп фактор.

   Всъщност портрет може да се заснеме с всякакъв обектив. Не са малко примерите по вестниците, когато хора се снимат с широкоъгъл обектив, често за да внуши снимката негативни качества на снимания. От друга страна пък един колега снима цели фотосесии само с обектив Nikkor 200mm/f2. Този обектив не е много любезен към пълните хора, защото подчертава пълнотата, но пък създава впечатляващи перспектива и боке.

   Условно за класическите портрети са необходими подходяща перспектива и разбира се плитка дълбочина на фокус.

   С 50мм обектив на фотоапарат с кроп фактор, снимайки една двойка от 5 метра, ще получиш снимка, в която те заемат около 2/3 от кадъра. При снимане на f/2.8 дълбочината ти на фокус ще бъде около 1,1 метра.
   С 85мм обектив на фотоапарат с кроп фактор, снимайки от 8,5 метра, ще получиш същия кадър но с „по-компресирана“ перспектива. При снимане на f/2.8 дълбочината ти на фокус ще бъде …. пак около 1,1 метра.
   С 85мм обектив на фотоапарат с фул фрейм, снимайки от 5,7 метра, ще получиш същия кадър с горе долу същата перспектива като вариант 1. При снимане на f/2.8 дълбочината ти на фокус вече около 75 см.
   С 135 мм обектив на фотоапарат с фул фрейм, снимайки от 9 метра, ще получиш горе долу аналогичен кадър като вариант 2, и пак дълбочината на фокус ще бъде не 1,1 метра а около 75 см.

   Накратко казано – фотоапарата с кроп фактор осигурява по-компресирана перспектива, а фотоапаратът с пълноформатна матрица осигурява по-плитка дълбочина на фокус.

   И след това „малко всъпление“ ето и отговора на въпроса ти:

   1. Ако снимаш с фотоапарат с кроп фактор, е добре следващата ти стъпка да бъде закупуването на фул-фрейм фотоапарат. Той ще ти осигури по-плитка дълбочина на фокус при същата перспектива спрямо кроп фотоапаратите. Друго предимство на фотоапаратите с пълноформатна матрица е по-добрият и по-точен автофокус, който е критичен при снимане на отворени бленди – f/1.4, f/2, f/2.8
   2. Великолепен обектив и за кроп и за фул-фрейм е Nikkor 85mm f/1.8G (около 900 лева). Предшественикът му – Nikkor 85mm f/1.8D също е добър вариант (около 800 лева). Новият има малко по-добра картинка, но като че ли стария има малко по-бърз автофокус. Старият обектив не е подходящ за базовите класове DSLR фотоапарати, тъй като няма вграден мотор. При снимане с 85мм и с кроп фотоапарат започва да се затруднява малко общуването с модела, тъй като за някои кадри трябва да се ходи прекалено надалеч :-))) Ако трябваше да напиша само едно изречение в отговор, бих ти препоръчал този обектив.
   3. Великолепен обектив само за crop е посоченият вече 35mm f/1.8G (около 350 лева). При условие, че не робуваме на догмата, че хубави портрети се правят само с обективи 85мм до 105мм за фул фрейм, могат да се направят много интересни портрети и с този обектив.
   4. Инвестиция за в бъдеще би било закупуването пак на обектив 35мм, само че моделът на Sigma – 35mm f/1.4 DG HSM (Art) (около 1800 лева). За разлика от горния той става както за кроп, така и за фул фрейм, а освен това май ще се окаже едва ли не най-добрия обектив на света правен досега (или поне много по-добър от аналозите на nikon и canon, които са по 3200 лева) Това не променя факта, че половината ми коса е побеляла при общуване със сервиза на sigma по повод на 2 обектива, които съм купувал от марката.

   1. Кристина 3 декември 2013 в 19:11

    Леле, леле!! Супер впечатлена и благодарна съм за „кратката“ лекция на тема „Моята следваща стъпка във фотографията“! Със сигурност информацията ще ми бъде много полезна. Спорна работа и много хубави снимки желая 🙂

   2. Светлина 13 февруари 2015 в 12:25

    И аз съм впечатлена и благодарна за подробната информация! Със сигурност ми помогна при вземането на решение тъ-като ми предстой избор в смяна на обектива. 🙂

 2. Симеон Танчев 13 декември 2013 в 10:46

  Здравейте. Попаднах на Вашата статия и бих искал да Ви попитам нещо за обективите. Снимам на кропка и предимно с твърди обективи (вътрешно влечение, което е останало в мен още от времето когато снимах със Зенит). Имам Nikkor 50 1.8g – невероятен обектив, с който не вярвам, че ще се разделя някога или поне не скоро, но на кроп той става повече портретен, както сте описали тук, а аз искам нещо със стандартен зрителен ъгъл. За момента не мога да си позволя FF тяло, на което да поставя 50 1.8g, затова варианта е 30 или 35 мм. Пробвах Nikkor 35 1.8g и буквално на втория ден го върнах. Не успях да намеря нищо добро в него – страшно контрастен, фокуса изпуска от време на време – с д5100 и д7000 нещо не се разбира този обектив добре, което се случва и на много други снимали с тази комбинация, бокето е като ренде. За Sigma – 35mm f/1.4 DG HSM (Art) също пари не стигат, затова остава само Sigma – 30mm f/1.4 DC HSM (Art). Като човек, който е снимал със Сигми може ли да кажете какво смятате за този обектив. Дали е добър избор и дали ще има проблеми в комбинация с д7000? Благодаря предварително!

  1. Николай Митев Автор13 декември 2013 в 15:08

   Имал съм две сигми – 17-50/2.8 и 50-150/2.8 Заради първата имах няколко месеца проблеми със сервиза на Sigma, докато в крайна сметка ми го замениха и то май по-скоро за да се отърват от мен. 50-150/2.8 пък фокусираше неточно и след второто оставяне в сервиза, те не успяха да се справят за 30 дни и от магазина ми върнаха парите за него. Поради тези причини, не бих си купил никога повече sigma, освен ако не става въпрос за 35 f/1.4, за който чувам страхотни отзиви отвсякъде и изглежда си заслужава дори риска да се сблъскам пак със сервиза им. Вече за 30 милиметровия вариант за кропка, нямам никаква идея.

 3. Елица Йорданова 18 юни 2014 в 18:23

  Благодаря Ви за прекрасната статия. Вие сте първият човек, който е написал нещата простичко и достъпно за любители!
  Отделила съм си около 800 лв. за обектив и се бях спряла на Обектив Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8G.
  Начинаещ съм и съм имала само един обектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR, който вече очевидно не ми е достатъчен.

  Въпросът ми към Вас е следният:
  – дали да си купя въпросният обектив 85mm f/1.8G
  – или да си взема два обектива Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G и Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, горе долу за същите пари.

  Като цяло снимам най-вече хора и това, което искам е да постигам по-голяма рязкост на снимките, а със сегашния обектив ми се получава само когато снимам малки предмети.

  Благодаря Ви предварително за отделеното време!

  1. Николай Митев Автор19 юни 2014 в 10:30

   Здравейте,

   Труден въпрос 🙂

   85мм f/1.8G е великолепен обектив, който ще ви остане за цял живот и който е подходящ и за фотоапарати с пълноформатна матрица. Единственият недостатък е, че фокусното му разстояние, закачен на фотоапарат с малка матрица е 127,5 мм, което за мен е леко ограничаващо фокусно разстояние. Все пак има колеги, които снимат фотосесии изцяло с обективи 135 мм и твърдят, че няма нищо по-хубаво. Въпрос до лични преференции. Това фокусно разстояние е подходящи за портрети, когато имате достатъчно пространство. Бихте могли да купите него + nikkor 35/1.8 dx и един вид да имате близък + далечен план.

   50mm f/1.8G също е страхотен обектив, който ще можете да ползвате и на full frame фотоапарати. Фокусното разстояние 75mm на кроп е много по-ефективно от 127.5 мм, 50мм на full frame си е класическо фокусно разстояние подходящо за почти всичко.

   18-105 си има недостатъците, но пък е най-евтиният универсален обектив и е страхотен за екскурзии и всякакво любителско снимане, без да включвам в това артистични портрети на хора и фотосесии.

   Като извод бих ви препоръчал да запазите 18-55 като универсален обектив, който да ползвате за екскурзии и да се сдобиете с 85мм/1.8G – той ще бъде великолепен избор за снимките на хора. След още малко време, ако продължите да имате тяло с кроп фактор, но искате да разнообразите, купете си и 35мм/1.8 DX.

 4. Husein Yuseinov 28 юли 2014 в 22:32

  Изключително съм ви благодарен за полезната информация и опита, който споделяте.

  Искам да попитам при положение че разполагам с фотоапарат Nikon D5300 кой обектив би ми бил най-подходящ, като приоритетно с него ще заснемам продукти, които продавам онлайн или по-точно казано бижута, а през останалото време ще снимам любителски пейзажи и семейството ми, но приоритет са продуктите.

  Абсолютно начинаещ съм във фотографията и ще съм ви изключително благодарен да ми дадете някакви насоки!

  1. Николай Митев Автор29 юли 2014 в 10:07

   Обективът не е от чак такова значение за продуктовата фотография предназначена за онлайн магазин, защото се снима в контролирана среда и на по-затворена бленда, кое е предпоставка за минимизиране на оптическите недостатъци на конкретния обектив. Същевременно снимките се представят в малък размер. Все пак варио обективът би бил доста по-удобен, отколкото твърдия обектив, а такъв с близко минимално фокусно разстояние ще позволи по-едри планове. Отличен вариант е китовия обектив 18-55, който има много късно минимално фокусно разстояние – под 30 сантиметра.

   Доста по-важни за продуктовата фотография на малки предмети е стабилният статив, фонът (било то палатка, продуктова маса или пък нещо DIY), осветлението – постоянно или импулсно, както и пост-обработката 🙂

 5. Георги Михалев 21 август 2014 в 16:37

  Здравей Ники, страхотни статии 🙂

  Малко повече от година притежавам Nikon 5100 + Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR.

  Тогава леко ме поизлъгаха и си взех D5100 , а за малко по-добри пари щях да си вземе D90 който е доста по-добър, а и беше с Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, но уви тогава не правех разлика :))

  Та към въпроса, бих искал да си сменя обектива. Ползвам го основно по екскурзии и вкъщи, но с този с който съм в момента не ми харесват портрентите снимки, а по време на екскурзии ми липсва зуум.

  Спрял съм се на тези два модела:

  Nikkor AF-S DX 18-200mm/3.5-5.6G ED VR II
  Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR

  като се абстрахираме от цената кой от двата би ми препоръчал. Знам че първия ще има голям зуум, но пък няма нищо перфектно, щом е толкова голям диапазона от 18 до 200 сигурно нещо не е добре 🙂

  И как точно влияят тези 16 мм вместо 18мм ? Ще мога да снимам макро по-добре?

  ПП
  Решил съм да си взема и кръгово поляризиран филтър, основно за екскурзиите. Какво мислиш, заслужава ли си ?

  Благодаря ти предварително !

  1. Николай Митев Автор21 август 2014 в 16:55

   Бих препоръчал Nikkor 16-85. По-лек и компактен, приятна изработка и се твърди, че доставя по-добри резултати от 18-200. Малко по-широкият ъгъл понякога е много необходим (тесни стаи, когато например се снима цяла група от хора. Без значение е за макрото :-)) , а пък 85 мм е достатъчно дълго фокусно разстояние, особено на фотоапарати с кроп фактор. Погледнато на практика 95% от това, което би се заснемало с 18-200 любителски ще може да се заснеме с подобен успех и със 16-85. Наред с това и минималното предметно разстояние на 16-85 е по-малко, отколкото това на 18-200.

   18-105 също е отличен вариант за любителска фотография – екскурзии, детски и семейни снимки, пейзажи. Когато говорим за изразено творчески снимки и основно портрети бих препоръчал – 50/1.8G.

   Поляризиращ филтър не бих вземал за любителска фотография, тъй като трябва да се слага и маха в зависимост от случая – не винаги има положителен ефект от него 🙂

 6. Додо 28 август 2014 в 12:32

  Благодаря и адмирации за статията.Снимам любителски за разтоварване .Ползвам предимно 35мм който е споменат в статията , сега почнах да се двуомя м/у 50мм и 18 -105мм като в моя комплект съм с 18-55 мм но почти не съм го ползвал.Знам че отговорът на дилемата ми се състои в това какво мисля да снимам , но за един дълаг период се справях и с 35мм та сега незнам кои от двата би ми бил по интересен за ползване

  1. Николай Митев Автор28 август 2014 в 14:59

   Интересен, но по-скъп вариант в този случай би бил 85 мм. Не знам дали си заслужава носенето на 50 мм при наличие на 35мм, тъй като разликата в перспективата не е чак толкова съществена спрямо 35 мм.

 7. Атанас 31 декември 2014 в 11:07

  Много лаконичен отговор за този обектив: Обектив Nikkor AF-S DX 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR – 1599 лева. Бихте ли се аргументирали?
  Като цяло с този обектив също сте лаконичен и нищо съществено не казвате за мен…
  Обектив Nikkor AF-S DX 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR. С такъв разполагам, преди около месец си го купих с Nikon D3200. Тялото не е нещо кой-знае какво, но като за първи DSLR фотоапарат е прилично добър. Явява ми се продължение на Panasonic Lumix DMC-FZ18. За „паналайка“ си вършеше прекрасно работата, но се почувствах ограничен и го замених с огледално рефлексен.
  Поздрави

  1. Николай Митев Автор31 декември 2014 в 13:43

   Занимавам се професионално със сватбена фотография от 2008-ма година и през по-голямата част от тогава досега, не съм имал обектив по-дълъг от 85 мм. Според мен фокусното разстояние по-голямо от 105 мм е от значение за пренебрежим брой фотографски ситуации, особено що се отнася до любителско снимане. Във всички случаи блендата f/5.6, както и базовия клас тела ограничава до известна степен при снимането на спорт, птици, а да не говорим пък за концерти. В ежедневието и да речем снимането на едно дете, рядко ще има ситуация, която да може да се заснеме с 200мм и да не може да се заснеме със 105мм и няколко крачки при една дори по-приятна перспектива, що се отнася до човешките лица.

   Наред с това универсалните обективи, поради големия си диапазон страдат от определени недостатъци, които теоретично в по-малка степен са изразени в обективите с по-малък диапазон.

   Идеята е, че винаги трябва да се вместваме в някакъв бюджет. Така вместо 18-300 за 1600 лева, бих препоръчал nikkor 18-105, като универсален обектив и 50мм/1.8 или пък 35/1.8 за „творчески снимки“. Защо не и 85мм/1.8 🙂 Ако бюджетът е по-голям, но все пак не е за full frame фотоапарат, то тогава може и 16-85, пак вместо 18-300.

   1. Атанас 1 януари 2015 в 22:36

    Честита нова година! Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Стана ми интересно, защо трябва да се снима близък обект с 200 мм оптика като и такава с 50 мм също ще може да бъде заснет успешно? Аз лично предпочитам по-дългата оптика 200-300 мм за отдалечени обекти и такива, които няма как да се доближа до обекта. Имам „китов“ обектив 18-140 мм до колкото зная е „тъмен“. Върти ми се в главата да си взема някой за макро или по-близки обекти. Спрял съм се на Никор 35 мм f2,8 r.r 50 мм f1,8 на същата марка и един „по-дълъг“ 55-300 или 70-300 мм. И като цяло да си сформирам „универсален войник“ за любителски цели. Като понятие „китак“ нещо не мога да се ориентирам Бихте ли обясните какво се има предвид и най-вече какви са обективите висок клас.
    Поздрави

    1. Николай Митев Автор2 януари 2015 в 08:19

     Честита Нова година! Нямам представа къде съм написал, че близък обект трябва да се снима с 200мм фокусно разстояние и не би могъл да бъде успешно заснет и с 50мм фок. разстояние. Обратното е вярно.

     Разликата при използване на различните фокусни разстояния е единствено перспективата, (линк за пример) така че когато има достатъчно разстояние човек може да снима и колкото разполага дългофокусен обектив. Друг е въпросът, че различната перспектива допринася по различен начин изобразяването на снимания обект. Така например за портрети на хора в едър план е най-подходяща перспективата постигана при между 70мм и 100мм фокусно разстояние.

     Не смятам, че бюджетните дълги обективи (55-200, 55-300, 70-300) са необходими на средностатистическия любител, защото биха се използвали много рядко.

     За „обективите висок клас“ също нямам представа какво е имал предвид човека, който ги е споменавал. Аз поне в тази публикация не успях да открия да съм го споменавал. Иначе влагам в това понятие варио обективи, които са с непроменлива бленда на различните фокусни разстояния (най-често f/2.8), както и по-скъпите твърди обективи.

 8. Даниела 24 януари 2015 в 00:36

  Здравейте!!
  Искам да попитам, с какви обективи снимате на сватбите. Занимавам се любителски и събирам информация за подходящите обективи за различни събития, имам и колебания дали да си купя първо светкавица или първо 50мм

  1. Николай Митев Автор24 януари 2015 в 09:17

   Здравейте,

   Първо си купете светкавица, а след това обектив. За заснемане например на рожден ден или пък на тържество в ресторант, светкавицата ще ви помогне в повече случаи, отколкото 50мм.

   Обективите, с които ние снимаме са производствена тайна 🙂 Към подбора на обективи в сватбената фотография има два подхода с много хибридни варианти между тях. Единият отличен вариант е на варио обективите (24-70/2.8 + 70-200/2.8), а другият отличен вариант е на твърдите обективи (35/1.4 + 85/1.4). Разбира се има и комбинации (24-70/2.8 за репортажа + 85/1.4 за фотосесиите.) За широкоъгълно заснемане най-популярен обектив е nikkor 14-24/2.8 или респективно canon 16-35/2.8. Някои фотографи носят и макро обективи (например nikkor 60/2.8) за заснемане на детайлите, но това по-скоро става въпрос за на запад. Някои колеги имат и тилт-шифт обективи, фиш ай и други, но като цяло работата се върши с обективите в първите няколко изречения.

 9. Tsvetomira 29 март 2015 в 21:56

  Здравейте,
  Първо да кажа – прекрасна статия, много поучителна, особено за хора, които те първа навлизат във фотографията!!
  Реших да си купя Никон D5300 (само тяло) и отделно Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Основно ще използвам фотоапарата за пейзажи и портрети, така че определено ще ми трябва още един твърд обектив. Та въпроса ми е, кой от трите е най-подходящ?
  – AF-S 50mm f/1.8 NIKKOR
  – AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED
  – AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G
  Съжалявам ако се повтарям с останалите въпроси, но не съм много наясно какво ще е най-подходящо за този фотоапарат. Благодаря предварително! 🙂

  1. Николай Митев Автор30 март 2015 в 10:48

   Според мен 35 мм е най-подходящ за универсално решение, защото фокусното разстояние и перспективата, които осигурява на Вашия фотоапарат са сравними със 50 милиметров обектив, поставен на филмов фотоапарат. Едно време основният обектив за всички филмови фотоапарати е бил именно 50 милиметровия обектив. Едва ли е случайно 🙂

   Ако портретите взимат превес, то тогава решението е 50 милиметровия обектив, който на Вашия фотопарат се приравнява на фокусно разстояние 75 мм при пълноформатна матрица. Перспективата, която осигурява фокусното разстояние между 70 и 100 милиметра е най-популярна и често търсена при портретите. Още един плюс за 50 милиметровия обектив е, че за разлика от 35 милиметровия, той е предназначен както за фотоапарати с малка матрица (като вашия), така и за фотоапарати с пълноформатна матрица.

   1. Tsvetomira 31 март 2015 в 22:49

    Благодаря много за бързия и изчерпателен отговор! Определено ще бъде 50мм.
    🙂

 10. Симеон Найденов 16 април 2015 в 22:31

  Здравейте,

  Първо бих искал да благодаря за ценните съвети. Предстои ми кандидатстване в университет със специалност графичен дизайн и фотография. Закупих тяло Никон Д90, но все още не мога да си избера обектив за начинаещ.
  Моля за съвет.
  Благодаря предварително!

  1. Николай Митев Автор17 април 2015 в 06:48

   Купете си nikkor 18-55/3.5-5.6, които на старо вървят на много добри цени. Това е съвсем базов обектив, с който ще изградите някаква идея какво Ви трябва за по-нататък.

 11. Иван Андреев 21 април 2015 в 01:40

  Сменям системата: от Olympus съм решил да премина на Nikon, като на 90% съм се спрял на D7200. Снимам обикновено събития на ограничена или ниска осветеност, детски концерти, спортни мероприятия в зала, празненства: рожденни дни и тиим билдинг, като често ползването на светкавица е недопустимо.

  Въпроса ми е за ползването на „кроп“ тяло с пълнокадрови обективи. Вашето мнение за приимущества и недостатъци на комбинация D7200 с 24-70/2.8 или евентуално 17-50/2.8 (Tamron) за репортажна фотография.

  Благодаря

  1. Николай Митев Автор21 април 2015 в 14:01

   Привет 🙂

   Три са преимуществата да се използва 24-70 с кроп тяло. 1) Постига се диапазона 75-105мм, който е отличен за портрети и недостъпен с 24-70 на пълноформатна матрица и 2) Инвестицията в обектив за пълноформатен фотоапарат е по-далновидна и 3) Обектив за пълноформатен фотоапарат по правило дава по-високо качество – по-малката матрица „изрязва“ краищата, където е винетирането, по-ниската детайлност и т.н. Недостатъкът е в липсата на диапазона 24-35, но според мен това е пренебрежимо, предвид че и с 35 мм може да се заснеме почти всичко (телефоните обикновено са с такова приравнено фокусно разстояние.)

   По-добрата идея, обаче е не да говорим за 24-70 или за 17-50, ами за D610 за 2899 лева или за D7200 за 2199 лева. При фотография в места с ниска осветеност мисля, че 90-те % убеденост трябва да са за D610, а не за D7200. Разликата в светлочувствителността е повече от 2 пъти. На практика, ако приемливия максимум на D7200 е 2000 ISO, то D610 без проблем съм го ползвал за продължително снимане на 6400 ISO. Единственият плюс на D7200 е по-голямата дълбочина на фокус, който осигурява при приравнени други параметри, както и по-голямото фокусно разстояние, което осигурява с аналогични обективи, което пък е удобно за дива природа и спорт. Всъщност също и автофокусната му система е малко по-удобна от тази на D610 защото точките са по-нашироко разположени във визьора.

   1. vasil kolev 1 септември 2017 в 19:52

    Здравейте и браво за хубавата статия … Та и аз съм с горния проблем … Взех си Никон 7200 с токина 11-20 и Никор 80/1.8 , но нямам универсален обектив . Бях се насочил към Сигма и Тамрон 17-55 , но навсякъде лоши коментари срещам и за двата обектива . Та ако ме насочите към някой за всекидневно ползване ще е супер 🙂

    1. Николай Митев Автор4 септември 2017 в 14:28

     Здравейте,

     Аз най-често препоръчвам 18-105. Според мен е доста удачно фокусно разстояние и сравнително ниска цена. (Тоест за мен е по-добър вариант от 18-140, 18-200 и т.н.)
     В по-горния ценови клас отличен вариант е 16-85.

     16-80/2.8-4 и 17-55/2.8 са над 2000 лева, като за тях си мисля, че не са добра покупка, най-вече от гледна точка на това, че човек, който инвестира толкова пари, най-вероятно скоро ще премине на пълноформатен фотоапарат и в този случай ще трябва да се раздели с въпросните обективи, които са предназначение само за фотоапарати с по-малка матрица.

     Има една Sigma 17-50/2.8, която твърдо не препоръчвам.

     С Тамрон и Токина не съм запознат.

 12. Надежда Пенчева 16 юли 2015 в 20:39

  Здравейте-
  много интересни разговори виждам тук и си помислих, че може би и на мен може да помогнете в избора ми на нов универсален обектив.
  Снимам с Nikon D7000. Имам 4 обектива-18-105, 50мм, 70-300мм и 40мм-макро. Основно използвам в ежедневието 18-105мм. След около 3 години използване смятам, че имам нужда от следващо ниво. Трябва ми нещо също толкова универсално, но по-професионално. Незнам дали мога така да си задам въпроса? Иска ми се портретните снимки да са с дефокусиран фон, сградите по снимките да не ми се накланят нанякъде и т.н. Основно портретните снимки. С кой универсален обектив мога да постигна портрети на фокус със замъглен фон?
  Благодаря за отговора предварително!

  Поздрави, Надя

  1. Николай Митев Автор17 юли 2015 в 14:30

   Здравейте,

   Що се отнася до накланянето на сградите най-вероятно имате предвид перспективата, при която долната част на сградата е по-голяма от горната част и което е обяснимо предвид, че Вие най-вероятно заснемате кадъра от нивото на основата на сградата. Това се коригира с обработващи програми (Например функцията Upright на Lightroom), както и с така наречените tilt-shift обективи, чието изначално предназначение е именно снимане на архитектура, но които се и използват за получаване на снимки с така наречения „миниатюрен ефект“ – http://fallingsatelliteproductions.files.wordpress.com/2014/01/17406_tilt_shift.jpg. Въпросните обективи са специализирани и обикновено над 3000 лева, така че мисля, че първият вариант за обработка на изображенията е далеч по-приемлив, що се отнася до любителска работа 🙂

   По отношение на универсален варио, светлосилен обектив решението е единствено, лесно и съответно доста скъпо – Nikkor 24-70/2.8. Това е обектив предназначен за пълноформатни фотоапарати, но според мен фокусното му разстояние е доста приемливо и при снимане с фотоапарати с кроп фактор. Другият вариант, който умишлено не Ви препоръчвам е Nikkor 17-55/2.8. Обективът е предназначен само за тела с кроп фактор, а цената му е не много по-ниска от горния. На пазара за втора ръка 24-70 е доста по-продаваем от 17-55. Sigma 17-50/2.8 е ПОТРЕСАВАЩО КОФТИ обектив. Аналогичния модел на Tamron, който впрочем е най-бюджетен, не мога да коментирам. Реалистично решение е да се придържате към твърдите обективи, най-вече този, който имате – 50 милиметровия.

 13. Росен Соколов 10 август 2015 в 22:16

  Здравейте,

  снимам с Nikon D7000 / Nikkor 18-105mm, 85 1.8G и 50 1.8 G. Предпочитам да снимам портрети, както и малки семейни събития. Бих се радвал за мнение относно:
  1. 35мм 1.8dx или 35мм 1.8 g ed
  2. 24-70 f2.8 в комбинация с D7000 или D610/750 – 85 1.8G и 50 1.8 G 🙂

  Благодаря!

  1. Николай Митев Автор12 август 2015 в 10:05

   Ако портретите взимат явен превес, то тогава подходящият вариант за Вас е D610 + твърдите обективи. Ако ли пък семейните събития (и в това число туристическите кадри в най-общия смисъл на думата) взимах превес, то тогава по-подходящият вариант за Вас е 24-70/2.8 със D7000. Като цяло D7000 + 24-70/2.8 e по-добрия вариант, защото на ниско ISO можете да правите чудесни портрети и с D7000 + 50/1.8 и 85/1.8, но от друга страна само с твърди обективи трудно се снима събитие.

   Предполагам, че искате да преминете на пълноформатна система в близко или далечно бъдеще – в този случай по-добрият вариант е 35 милиметровия обектив, подходящ за пълноформатни апарати. Като разход бих го поставил на 4-то място след: 1) 24-70/2.8 2) Светкавица (ако семейните събития са чести) 3) D610, 4) 35/1.8

   1. Росен Соколов 12 август 2015 в 20:45

    Благодаря за бързия отговор, вече от 2 месеца имам и светкавица никон 910. Сега дилемата е кое първо 24-70 f2.8 разбира се стария , а не новия VR, който е с 2000лв по-скъп или D610/D750 (все още търся мнения заслужава ли си с 1000лв повече D750).

    Успех и на Вас! 🙂

    1. Николай Митев Автор12 август 2015 в 21:07

     Както вече написах, според мен по-добре е първо 24-70/2.8, а едва след това D610. Лично за мен и за любителска работа по-високата цена на D750 не си заслужава. Имам и двата фотоапарата – D750 е по-удобен за хвашане и с малко по-бърз автофокус в някои по-тъмни ситуаци, но реално когато снимам не обръщам внимание дали снимам с D610 или с D750, тоест практически разликата за мен не е толкова значима.

 14. Елена Янчева 20 август 2015 в 00:24

  Здравейте!
  Първо да благодаря за ценната информация, която прочетох за обективите, а след това и във коментарите 🙂
  От близо година съм запалена по фотографията и интересът ми расте лавинообразно. Снимам с Nikon D7100 и имам към него следните обективи: NIKKOR 50 мм 1.8G , TOKINA 11-16 F2.8 и NIKON 18-105, който почти не използвам.
  Обичам да снимам, както пейзажи, така и портретни снимки, а напоследък и различни семейни сбирки и обществени събития.
  Тъй като смятам да задълбоча знанията и опита си във фотографската сфера, след време ще премина на FF, но за сега смятам само да добавя още един обектив към оборудването си. Иска ми се да е качествен, със добри характеристики за детски фото сесии. Спряла съм се на Nikkor 24-70/2.8. Какво е вашето мнение, относно избора ми и какъв FF бихте ми препоръчали за в бъдеще? А може би и каква светкавица?
  Благодаря предварително!

  1. Елена Янчева 20 август 2015 в 11:28

   Пропуснала съм да спомена и другия обектив, освен Nikkor 24-70/2.8, на който съм се спряла Sigma 35mm f/1.4 DG HSM (Art) и всъщност кой от двата ще ми е по подходящ?
   Отново благодаря!

   1. Николай Митев Автор20 август 2015 в 13:18

    Привет,

    Детските фотосесии грубо обхващат два типа снимки – студийни и на открито. За деца под 1 година, които не са проходили е препоръчително студиото, а с деца над тази възраст е препоръчителна паркова среда.

    При детските студийни снимки най-приблизително казано можем да обособим два типа фотографи – такива, които снимат на затворена бленда (примерно f8) и такива, които снимат на много отворена бленда (примерно f/2). Ако се снимат деца в студио на f/8 е подходящ почти всеки обектив – в това число и 18-105 ще свърши работа – средата е контролирана, ISO-то е 100, а пък недодстаъците на обектива са компенсирани донякъде от затворената бленда. Ако ще се снимат деца в студио на f/2, то тогава няма друг вариант освен твърди обективи – 50 и 85 милиметрови. 35 милиметра не е особено подходящ за детски снимки в студио според мен.

    Ако снимате на открито, то тогава вече е трудно да се каже твърди или варио – зависи от фотографа или модела. Със сигурност 35mm отново не е особено подходящ за детски сесии. Перфектен обектив за детски сесии на открито според мен е 70-200/2.8. Той Ви дава приятна перспектива, страхотен дефокус и разбира се тичащото дете е по-проследимо с варио обектив, отколкото с твърд.

    Като цяло от двата обектива аз бих си взел 24-70/2.8, по-скоро за репортажните кадри и бих го съчетал с 50/1.8 за фотосесиите и моментите, когато детето не търчи като изоглавено.

    35/1.4 е прекрасен обектив за репортажно заснемане в много тъмни места без светкавица – ресторанти, църкви, както и за фотосесийно заснемане с участието на възрастни хора и красива среда без разсейващи елементи, като кошчета, боклуци, графити, климатици, кабели, некролози, паркирани коли и т.н. :-))))

 15. kpucmuana 7 ноември 2015 в 23:32

  Здравейте!

  Спряла съм се за първи DSLR на D3300 (по характеристики не намерих кой знае каква разлика, но ми разясниха, че е по-добрия избор от D3200). Обаче не мога да се ориентирам с какъв обектив да започна? В комплект, на малко по-изгодна цена, вървят с 18-55mm VR II, 55-200mm VR или 55-300mm VR. Предложиха ми и да си взема 35mm с идеята, че за начинаеща ще ми е най-удобен – притеснявам се от факта, че все пак ще си търся приближението и ще съжалявам в даден момент. От чисто техническа гледна точка 55-200 бил твърде пластмасов и снимките не толкова добри в сравнение с 55-300, а аз се притеснявам от по-голямата разлика в мм..
  Ще се радвам да споделите мнение за обективите и съвет с кой от тях да започна. Ще снимам любителски портрети и пейзажи, но обичам да снимам детайли от далечината.

  Благодаря предварително!
  ПС: Статиите са ви изключително полезни и определено ми разясниха много.

  1. Николай Митев Автор8 ноември 2015 в 06:40

   Здравейте,

   В идеалния вариант Ви ще се чуствате най-комфортно с два обектива – един варио и един твърд. За варио най-подходящите варианти, като съотношение цена-фокусно разстояние са 1) 18-105, 2) 18-55. Те са подходящи за спонтанните, туристическите, семейните, ежедневните снимки, пейзажи, улична фотография. Твърдите обективи са подходящи за по-творческа и не спонтанна работа (портретите) и като цяло могат да бъдат леко разочароващи/изнервящи за любител, ако тръгнете примерно на екскурзия само с него. Най-подходящи обективи са 1) 50/1.8 и 2) 35/1.8DX. 50 мм е по-добър обектив, защото е подходящ освен за тела с малка матрица (като D3300), така и за пълноформатни тела (ако евентуално хобито се развие.) На второ място 50 мм, закачен на тела с по-малка матрица, е по-подходящ като перспектива за всякакви портрети, включително и за портрети в едър план – лице или лице и бюст. 35 милиметра при портретите в едър план дава съвсем леко куршумовидно излъчване на снимания – не казвам, че не следва да се използва за такива портрети, но се изисква определено майсторство :-). Плюсът на 35 милиметра е, че закачен на тяло с по-малка матрица дава най-популярната и най-често използвана в исторически смисъл перспектива – тази на 50-те милиметра използвани на тяло с пълноформатна матрица или пък филмово тяло.

   Да се купува 18-55 + 55-200 според мен е голяма грешка. Много по-доброто решение е 18-105.

 16. Лидия Н 27 декември 2015 в 11:35

  Здравейте,и аз се включвам с въпрос.Начинаеща съм и искам да снимам децата си като едната се изявява на концертна сцена,а другата-конен спорт прескачане на препятствия.Спряла съм се на NIKON D5300 + обектив NIKON 18-105mm.Моля за съвет-добър избор ли е тази комбинация за целите които съм си поставила и ако не-какво друго че ми препоръчате?

  1. Николай Митев Автор29 декември 2015 в 09:43

   Здравейте,

   И при заснемането на изпълнители на сцена и при конния спорт, колкото по-дългофокусен обектив имате толкова по-добре. В този смисъл 18-105мм е на практика минимума, като по-добър вариант би бил 18-140, 18-200 или 18-300. Тук много често съм писал, че да се купуват комплектите с два обектива – 18-55 + 55-200 (или новия 55-300) е голяма грешка, но май във Вашия случай, това би било добра комбинация, ако търсим и по-ниска цена спрямо 18-200, който е 1300 лева и 18-300, който е 1600. Дори и да си купите допълнително обектива 55-200 (от магазин или пък на старо, където би трябвало да се продават доста) мисля, че ще бихте го използвали преимуществено в описаните ситуации.

   На кратко:
   На първо място във Вашия случай бих купил D5300 + 18-140 за 1450 лева в момента, а на второ място – D5300 + 18-55 + 55-200 за 1400 лева.

   Следва да имате предвид, че и двете описани ситуации са по-трудни за снимане – конния спорт заради движението, концертната зала заради специфичните светлинни условия. За да получите добър резултат, трябва да се запознаете с специфики на фотографията (било то в интернет, от книга или на курс). Реално няма фототехника, който да ви осигури дори среден резултат в подобни ситуации без да сте наясно, например, че когато конят се движи в галоп успоредно на зрителното Ви поле, то скоростта на снимане трябва да бъде минимум 1/1000, съответно пък в концертната зала, при едно по-слабо осветление и статичен изпълнител можете да си позволите и скорости от типа на 1/30, но трябва да направите няколко кадъра, за да сте уверена, че сте реализирала поне един добър.

  1. Николай Митев Автор4 февруари 2016 в 10:14

   Привет,

   С минимални изключения, почти всички обективи F-mount Nikkor могат да се закачат на почти всички SLR тела на Nikon. Това е и едно от големите предимства на системата и за това собствениците на Nikon имат най-голям избор от обективи, спрямо всички останали марки.

   На D3300 може да се сложи 50/1.8g, като въпросът ви е по-скоро дали ще имате автофокус.

   Системата е проста – за да има автофокус тялото и/или обективът трябва да имат мотор за автофокус. Обективите на Nikon, чието наименование започва с AF-S имат мотор за автофокус. От актуалните DSLR тела на Nikon мотор нямат D3000 и следващите (D3100, D3200, D3300), както и Nikon D5000 и следващите в серията.

   Тоест:

   D3300 + 50/1.8G, чието пълно име е AF-S Nikkor 50/1.8G = Пълна съвместивмост между обектив и тяло.
   D3300 + 50/1.8D (AF Nikkor 50/1.8D) = Частична съвместимост – без автофокус.

   С камери D3300 трябва всички обективи да имат в името си „AF-S“ за да работят с автофокус. S = Silent и идва от технологията Silent Wave Motor – тоест вградения мотор в обектива.

 17. Stefan Nasin 9 февруари 2016 в 13:51

  Zdraveite g – n Mitev!
  Izvinqvam se za latinicata no na laptopa nqmam kirilica. Absolyuten novak sam v fotogrfiqta, kato naskoro si kupih parviq SLR aparat Nikon D3200 s “kitoviq“ obektiv Nikkor AF-S 18 -55 DX VR. Shte snimam semeistvoto si i peizaji (predimno na praznenstva i turisticheski izleti i pochivki. Ta vaprosa mi e kitaka dostatachen li e za tova ili da vzema i 18 – 105 mm ili da go prodam i da vzema 18 – 105.Blagodarq predvaritelno i mnogo neshta nauchih ot vashite komentari.

  1. Николай Митев Автор9 февруари 2016 в 17:11

   Здравейте,

   18-55 е напълно достатъчен в значителна част от ситуациите, пред които се изправя един любител. Безсмислено е да имате едновременно 18-55, както и 18-105. Ако успеете да ги замените с малко доплащане, то това не е лоша идея, но като цяло ме съмнява, че сумата ще е изгодна. Съветът ми е да поснимате малко с 18-55 и ако усещате, че често не ви достига фокусно разстояние, да помислите за смяна до 18-105 🙂 До тогава може пък и да сте се запалили повече и въобще да помислите за обективи като 16-85 или пък 18-200, а защо не и за някой твърд от рода на 35/1.8 или 50/1.8 🙂

    1. Стефан Насин 25 януари 2017 в 16:38

     Ззравейте г-н Митев!
     А от двата „твърди“ обектива кой ще е по удачен да взема за да снимам тържества, партита и др. в помещения със слаба осветеност.

     1. Николай Митев Автор26 януари 2017 в 15:55

      Здравейте,

      В повечето случаи за тържества и партита в помещения със слаба осветеност е подходящ варио обектив + светкавица. Казвам това, защото приемам, че за повечето типове такива събития е нужда достатъчна дълбочина на фокус за да се обхванат по няколко души – в този смисъл твърдия обектив губи основното си предимство – снимане на отворена бленда. Твърдият обектив в тези ситуации е подходящ, като допълнителен – когато има време да се правят портрети на отделни гости, които не се движат особено много. Твърдият обектив без светкавица, няма как да замести варио обектива + светкавица, защото дава много по-плитка дълбочина на фокус и ако например снимате една група от хора (както примерно снимките в дискотеките, то първо че те ще бъдат ужасно осветени от дискотечното осветление, а дори и да бъдат добре осветени, то част от хората няма да са на фокус.)

     2. Стефан Насин 28 май 2017 в 16:51

      Здравейте отново г – н Митев! Следя постояно вашия блог инаучавам всеки път по нещо ново. Препоръчвате ми варио + светкавица, каква светкавица ще ми препоръчате за Д 3200 която да не е много скъпа? Благодаря предварително и адмирации за търпението и професионализма с който отговаряте на въпросите ни!

     3. Николай Митев Автор29 май 2017 в 08:24

      Здравейте,
      Със сигурност добър избор е Nikon SB-700 (500 лева). От там нататък по-евтините варианти са основно две марки – Yongnuo и Godox. От тях търсите TTL светкавица, тоест такава с автоматичен режим.

    2. Стефан Насин 29 май 2017 в 19:43

     Благодаря за бързия и изчерпателен отговор! За сега ще инвестирам в светкавица и евентоално в 18-105 пък после ще видим…!!!

 18. GSM 13 февруари 2016 в 21:58

  Здравейте, снимам с д3100+ кита 18-55. Като фокусно разстояние ме устройва, далечни снимки не мога да правя, но и не ми се налага. Любителски снимам по екскурзии и семейни събирания, но снимките не са достатъчно остри. Когато имам време за няколко еднакви кадъра се справям, но наложи ли се по-динамично снимане резултатите често не ме задоволяват. Препоръка за обектив с мотор?

  1. Николай Митев Автор14 февруари 2016 в 20:05

   Здравейте,

   Снимките могат да имат няколко различни по естеството си и по причината си технически недостатъци, всички от които биха могли да минат под общотото наименование „не достатъчно остри“ или „меки“.

   Най-опростено казано сред обективите има по-сполучливи и по-несполучливи бройки, но ако най-добрата бройка е с качество 100%, то най-кофти бройката е с качество 90%. След това в много редки случаи качеството спада значително (примерно на 20%) и проблемът не е конструктивна вариация, ами дефект, който в определени ситуации е основание за гаранционен ремонт или замяна.

   Най-често проблемът при меки снимки е комбинацията от тяло + обектив. Тук става въпрос не за мек кадър, а за липса на фокус. Затова и бих препоръчал да проверите дали нямате фронт фокус или бек фокус. Тук има много хубаво описание как можете да го направите: http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart Най-общо казано принтирате една цел (може да се изтегли от линка), принтирате я, поставяте е под 45 градусов ъгъл и я снимате с неподвижния фотоапарат, като целите надписа в средата. Ако нямате статив можете да ползвате маси, шкафове, книги и т.н. за да поставите целта и фотоапарата. Гледате кадрите на компютър и 100% и ако има разминаване с целта, то трябва да оставите фотоапарата за калибрация в сервиза на Никон.

   Дори и без да правите горната операция, можете да оставите тялото до сервиза на Никон и те могат да проверят апарата и да направят необходимата калибрация. Nikon има и потребителска функция за калибриране, но за съжаление тя е достъпна само във фотоапаратите от D7000 нагоре.

   Иначе значимо по-добрия обектив с мотор, ако не гледаме фокусното разстояние като критерий е 16-85.

 19. Стефан Кадийски 1 март 2016 в 16:15

  Здравей,

  снимам с Д3200 и искам да мина на по висок клас тяло. Имам китовския обектив 18-55 и на Никон 50/1.8. Според теб кое тяло е по-добре да избера Д7200 или Д610?

  1. Николай Митев Автор2 март 2016 в 10:40

   Привет,

   D610 е по-добрият вариант от D7200. Проблемът е, че 18-55 е подходящ само за обективи с кроп фактор. Вариообективите, които работят с D610 са 24-85 за около 1200 лева, 28-300 за около 1500 и 24-120 за около 2000. 50/1.8 може да работи с D610.

   Имаш два варианта: D7200 + 18-55 + 50/1.8 и бюджет около 2000 лева, колкото беше фотоапарата
   D610 + 50/1.8, бюджет 2700 лева и тръгваш по трънливия път с обективите.

   Реално само с 50-тка е доста трудна работа, въпреки че от всички твърди обективи, това е може би най-универсалното фокусно разстояние.

 20. В.Велинов 7 март 2016 в 21:38

  Здравейте,
  след четене, съвети и т.н си купих d3300 с 18-55VR. Интересното е че съм тотален аматьор и не би трябвало да имам големи очаквания, но не ме задоволи този обектив и си взех 50mm 1.8g… “ ЕЙЙЙЙ БОГУ“ kakто казва един „култов“ мъж. Този обектив трябва задължително да го дават на начинаещите. Или аз се уча бързо или не знам. Като го сложих започнаха да ми се получават снимките (нали получават силно казано, но като за тоталка аматьор). Нали и преработката на lightroom си казва думата… но все пак. Този обектив е като хубавото wiskey – не искаш да го пускаш. Но сега се замислих, че искам обектив с който да снимам от далече и да имам хубаво боке. Може ли да ми препоръчате ? Но и да не е много скъп. Ще го взимам втора ръка и ако се вместя, както с 50мм за 250 лв. а и по малко няма да откажа ? там е впр. че все още не съм се образовал много и ми трябва професионална помощ. 🙂
  Поздрави
  В.Велинов

  1. Николай Митев Автор8 март 2016 в 11:05

   Привет!

   Въпросът ви е донякъде лесен – отговорът е еднозначно 85/1.8G. Проблемът е, че е доста по-скъп от 250 лева и има много голямо търсене (и съответно малко предлагане). Обективът има и стара версия – 85/1.8D, който обаче няма да ви върши работа, защото няма вграден мотор.

   Казах „донякъде“, защото всъщност 85-цата не е удобна за снимане „от далече“, ако го приемем в смисъл, че не можете да отидете по-близко до обекта, а в много случаи и че не можете да отидете по-далече от обекта. За снимането с 85-ца на кроп трябва да имате достатъчно пространство, в което да се движите. Съответно фокусното разстояние на обектива на кроп тяло не е достатъчно за например улични портрети без да ви забележат.

   1. Velinov 8 март 2016 в 12:04

    Ами на мен това ми е идеята. Да снимам от далече без да ме забешежат, защото е по-естествено и после ще ги спирам да им покажа и да им пойскам съгласие да не я изтривам. С 50мм първо ги заговарям и после снимам, ако разрешат, но тогава не са много естестврни…

    1. Николай Митев Автор8 март 2016 в 15:16

     За тази цел е най-добрият вариант е 70-200/2.8. Предвид бюджета, а отделно и с по-голямо фокусно разстояние най-приемливият вариант става AF-S 70-300/4.5-5.6. Има и няколко версии на този обектив, които са без мотор, така че задължително трябва да бъде AF-S, а не само AF. Разбира се има и всякакви други телеобективи с варио.

     1. Velinov 19 март 2016 в 18:06

      Обаче и двата дори втора ръка са от 400лв нагоре… Намерих Nikon AF-S DX Nikkor 55-200mm f/4-5.6 G VR и при условие, че имам 50мм 1.8г и 18-55… Това добра алтернатива ли е на тези, които сте ми препоръчали или да взема да посъбера още някой друг месец и да си взема 70-300 примерно ?

 21. Ивалина Миткова 29 март 2016 в 09:36

  Здравейте!
  Изключително съм впечатлена от компетентните Ви отговори, търпението с което ни отговаряте и подробния анализ(който е така необходим за начинаещи).Благодаря Ви!
  Нека и аз задам моите въпроси и да изложа моята идея:

  1. Насочила съм се към портретна фотография в цял ръст(което е по-отдалечено) и не в цял ръст, съответно към фотоапарат с фул фрейм матрица-никон Д610.Добре ли е като вариант на фотоапарат?

  2. Предвид „портретната“ фотография се затруднявам за обективите(до сега не съм имала висок клас фотоапарат и сменяеми обективи, от където идва и объркването ми).До колкото четох и се „просветих“-никор 50мм 1.8.Дали е така?И до колкото съм гледала пък клипчета за подготовка за снимки от такова естество,аз се натъквам на дългофокусни обективи(видимо са по-дълги от 50мм).Настана объркване и реших, че може и дългофокусен обектив.Каква е разликата между двата, относно снимката, качеството и фокусното разстояние? ако ми трябва дългофокусен, то кой да бъде?

  3. Може ли да ми разясните, каква е връзката между фокусното разстояние на обектива и разстоянието до обекта, който снимаме? Има ли някаква закономерност от сорта:ако обектива е 200мм трябва да се снима от разстояние 200см?

  Благодаря Ви!

  1. Николай Митев Автор29 март 2016 в 10:08

   Здравейте,

   На първо място трябва да се запознаете с основите на фотографията. Това може да стане най-лесно и бързо чрез някоя книжка. Аз препоръчвам „Тайните на фотографията“ с подзаглавие „Как се правят хубавите снимки“ на Робърт Капуто и Питър Бъриан. Книгата е стара, нямам представата дали се намира в книжарниците, като съм я виждал и разпространена в електронен формат. Не мога да препоръчам по-ново издание, тъй като нямам наблюдения върху тях, но знам, че тази книга дава цялата необходима информация за техниката на фотографията в достъпен и смилаем вид.

   1. Портретната фотография няма връзка с вида на фотоапарата и вида на обектива. Терминът е със същия обхват, както примерно термина „кулинария“. За направа на баница може да се препоръча температура, продукти и рецепта, но за кулинария няма какво да се каже. Впрочем при портретната фотография няма друга опция освен в цял ръст и не в цял ръст..

   2. И отново – портретната фотография е без връзка с вида на фотоапарата и обектива. 50/1.8 е приемлив вариант за всякакъв тип снимки. Използват се също 85мм, 24-70, 70-200 …

   3. Всички обективи имат минимално фокусно разстояние – това означава, че ако търсите фокус върху нещо, което е по-близо от това разстояние, то няма да го постигнете. За обективи като например 24-70, това фокусно разстояние е например между 30 и 40 см.

   Основното значение на фокусното разстояние на обектива е перспективата, която то осигурява. Ако снимате човек на разстояние 5 метра с обектив на 100мм и ако го снимате на разстояние 10 метра с обектив на 200мм, образът му ще бъде с една и съща големина на снимката, но перспективата ще бъде различна – в първия случай фонът ще изглежда по-далеч, отколкото във втория. Също при 100мм човекът ще има по-близки до естественото черти, отколкото при 200мм.

   За финал искам отново да ви препоръчам да се запознаете с някоя книга за основните на фотографията. Това ще ви спести много неясноти, години погрешна практика, както и ще ви осигури консистетно знание.

 22. Иво Михайлов 6 април 2016 в 16:02

  Здрвейте,
  При избор на фотоапарат между Д3300 и Д5300 (че и 7200) освен в допълнителните екстри може ли да се очаква осезаема разлика в качеството на една и съща снимка при равни други условия? Нали все пак те всички са базов клас?
  Благодаря. Поздрави!

  1. Николай Митев Автор7 април 2016 в 08:31

   При достатъчно светлина и с малка уговорка няма осезаема разлика между на практика всякакви съвременни фотоапарати, а в това число и камерите на съвременните мобилни телефони. Имаше преди години едно сравнение на Ken Rockwell, мисля между Canon 5D mark II и Iphone, при което не можеше да се открие разлика в снимките :-))

   Между D3300 и D5300 във всякакви условия бих се обзаложил, че няма осезаема или поне значима разлика.

   За разлика от горните фотоапарати, D7200 в комбинация с добър фотограф и добри обективи биха се справили приемливо с почти всякаква професионална фотографска работа. Не казвам, че е D7200 е добро решение за професионална работа, но е някакво решение. В този смисъл може да се очаква и осезаема разлика в качеството между d7200 и базовите класове фотоапарати. Не че разликата в светлочувствителността е толкова значима или че цветовете са кой знае колко различни. Най-малкото е, че батерията на D7200 държи сигурно два пъти повече от тези на базовите класове и в дадени ситуации ще успеете да направите снимка, тогава когато с другия няма да може :Р Хехехе аз поне не успявам да се справя с базовите класове фотоапарати и ми е трудно да си настроя ISO, бленда и скорост :-)))

 23. Стилиян 31 май 2016 в 22:30

  Здравейте. Моите адмирации за достъпните и търпеливи отговори!
  Изчетох всички въпроси и коментари. Изключително полезна информация, която няма да я получиш в магазина!!! Благодаря!
  Каква е моята ситуация: От 1 година снимам с Nikon D5300, като в началото снимах ястия в заведение. Китовия обектив не ми беше достатъчен. И макар, че съм убеден че е трябвало да си взема 35мм, закупих по-универсалния за портрети 50мм обектив (и светкавица sb-700). От коментарите по-горе ми става ясно, че не съм направил грешка. Сега не снимам ястия, а по-скоро бих искал и се ориентирам към снимане на семейна фотография – сесии с деца, бременни. Но за ситуации като снимане на дипломиране, кръщенета и други за по-скоро репортажна ф-я ми е „жизнено необходим“ по-светъл ВАРИО обектив (например 24-70 мм). Какво бихте ме посъветвали?

  1. Стилиян 31 май 2016 в 22:31

   Не разполагам с голям бюджет, но бих се възползвал от вариант на изплащане. Да ъпгрейдна ли направо тялото? Прочетох по-нагоре за D610, който не е толкова скъп като D750…
   Нивото ми на снимане е по-скоро начално, но имам голямо желание да снимам и да се уча на по-висок клас техника.
   Убеден съм, че много читатели биха искали да разберат, като мен, според вас с какво е „заслужил“ високата си цена Nikon AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR ?
   Стъпките от f/2.8 до f/3.5 усещат ли се по-чувствително. Прави ли по-резки снимки?

   Благодаря предварително за отделеното време!
   Поздрави 🙂

   1. Николай Митев Автор3 юни 2016 в 13:09

    Здравейте,

    Искате да влезете в два различни типа фотография – сесии и репортажи, като правилно се ориентирате, че за двете ви трябват различни типове техника. За сесиите, с уговорки и Nikon D5300 + 50мм ще ви върши работа на първо време. По отношение на репортажи с китовия 18-55 + светкавицата отново имате потенциал за някакъв резултат.

    Най-добрия и популярен, но не и бюджетен вариант за професионална фотография в момента ви е Nikon D750 + nikkor 24-70/2.8 Съответно от твърдите обективи – Sigma 35/1.4 + Nikkor 85/1.4, като има информация, че Sigma ще пуснат и 85-ца.

    Бюджетните решения са съответно замяната на горните с Tamron 24-70/2.8, за който има страхотни отзиви, Nikon D610, който е чудесен фотоапарат, въпреки по-бавния фокус в лоши условия спрямо Д750, Nikkor 85/1.8G.

    Още по-бюджетно решение, което заслужава сериозен размисъл е Nikon D7200 + например Tamron 17-50/2.8 За обектива не съм чувал обаче никакви отзиви. С D7200 имате бърз фокус, добра светлочувствителност и в общи линии можете да постигате доста добри резултати. Съответно този клас на Никон имат цялата минимално необходима функционалност за професионална работа. Въпреки това ако вземете този фотоапарат трябва да го разглежате само като стъпало, което да ви осигури прехвърляне към пълноформатна техника и най-добрите обективи.

    За професионална работа всички най-скъпи обективи на Nikon си заслужават. Ако човек смята да се занимава с това продължително време, то инвестицията е напълно оправдана – говорим тогава когато вече изкарвате основна част от приходите си с фотография.

    1. Стилиян 6 юни 2016 в 20:15

     Благодаря Ви много за изчерпателния отговор! Давате ми много добра посока, в която да мисля.
     Съжалявам, че не видях вашите съвети 1г. по-рано…Тогава мисля, щях да заложа на D7200.
     Поздрави и успешен сезон 🙂

 24. Atanas Dimov 23 юни 2016 в 22:43

  Здравейте.Бих искал да си купя нов обектив за моятта камера никон д5200.Спрял съм се на този модел Nikkor 55-300mm f/4-5.6 G Lens for Nikon D3300 D3200 D5300 D5 но има информация че не подържа автофокус за моят модел камера.При този модел който изглежда същия няма дадена информация както при първият модел.Въпросът ми е дали вторият е съвместим със моята камера и дали има автофокус.Благодаря предварително.

  1. Николай Митев Автор23 юни 2016 в 22:47

   Здравейте,

   55-300 поддържа фокус с вашата камера, защото има вграден мотор. Когато обективът има означение AF-S, това означава, че има такъв мотор, а когато има означение само AF, то няма мотор и няма автоматичен фокус на вашия фотоапарат.

 25. Кирил Киров 9 август 2016 в 20:30

  Здравейте! Аз също съм много доволен от статията,много полезна като информация.Все пак искам да попитам за два обектива към който съм се насочил,но се двоумя а за тях тук може да се каже,че бяха пренепрегнати. харесал съм Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR и неговия събрат Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR . Единия е малко по скъп от другия,както и с тази разлика,че първия е по тъмен,а другия по светъл. друга разлика на виждам. ако можете някаква насока да ми дадете,ще е добре.Предварително Благодаря.

  1. Николай Митев Автор10 август 2016 в 10:26

   Привет,

   Фокусното разстояние от 200 до 300мм е използваемо в много редки ситуации. Перспективата, която то осигурява не е подходяща за портрети на хора и като цяло може да се ползва по-скоро като изключение за творческа работа. Ако например се занимавате с „детективска“ работа в най-широкия смисъл на думата, то тогава далеч по-подходящ вариант е например Nikon P900, който е с 2000 мм приравнено фокусно разстояние. За концерти, мачове и т.н., ако снимате професионално, то тогава ви трябва светлосилен обектив и изобщо постановката е друга, ако ли пък снимате любителски – по-добре гледайте събитието не през визьора, а после снимки ще има колкото искате. Единственото приложение е примерно да си снимате детето, докато е на сцена, на терен, на водна пързалка и т.н. Също и примерно за wild life фотография, но там ако се запалите, бързо ще го смените 🙂

   Фокусното разстоение от 105 до 200мм е използваемо, но отново не много често. Конкретно при сватбената фотография едно от големите предимства на тези фокусни разстояния, е хората да не ви забелязват, докато ги снимате. За себе си като фотограф съм установил, че 85 мм на фулфрейм е границата, след което хората вече трудно ви забелязват. Тоест, ако имате 105 мм на кроп тяло, това е приравнено на около 150 мм на фулфрейм – далеч над посочената граница от 85мм.

   Според мен най-добрият любителски обектив за кроп тяло в момента е 16-80/2.8-4, който обаче е доста скъп. На второто място – 16-85/3.5-5.6. Третият е 18-105. От двата посочени 18-300, аз бих взел по-евтиния и по-лекия.

   1. Кирил Киров 13 август 2016 в 17:28

    Като цяло снимам „.любителски“,като повечето хора. имам два обектива Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR. и Nikon AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED.снимам и спортни събития с едния,както и с малкия в зала,но винаги в един момент ти трябват и двата,но не може постоянно да се носят.та затова исках един за всичко,като широкоъгълен,така и тако телеобектив. ще си помисля,все пак след съвета и изчерпателния коментар,за което Много Благодаря!

 26. Oxus - Vladislav Stoilov 24 август 2016 в 18:44

  Прочетох както хубавата статия, така и всички коментари под нея, в които има доста допълнителна информация. Благодарността ми към собственика на сайта е огромна! Благодаря, приятелю! Ще се радвам да се засечем на някое сватбено тържество, аз съм колега, но с гайда! 🙂

  Отскоро съм с Nikon D3300 с китовия обектив 18-55, който взех нарочно без VR за по-резки снимки. Взех си и един поляризационен филтър Marumi и правя вълшебни пейзажни снимки. Разбира се, има още много какво да се желае както от апарата, така и от фотографа, но засега съм на едно положение в което изпадам в нирвана гледайки си снимките и съответно искам да поексплоатирам малко закупената техника, преди да я заменя с по-добра. Само сега събирам парички за един 50 mm f/1.8G за портретни и по-артистични снимки, тъй като много обичам ефекта bokeh. След време ще търся и някакъв широкоъгълен обектив за пейзажни снимки.

  Фотографията е голяма страст! С нея можеш да разпространяваш и споделяш красивото в света с останалите хора!

 27. OvivO 12 септември 2016 в 00:20

  Привет Ники,

  Бих желал да те попитам за тяло D90 с вграден мотор – кой обектив да взема 50мм 1.8D (без мотор) или 50мм 1.8G?

  Поздрави и благодаря!
  Иво

  1. nmitev 12 септември 2016 в 00:37

   Според мен 50 1.8G е по-добрият обектив от двата, което по стечение на обстоятелствата е отразено и в цената му. Не говорим само за мотора, а като цяло за оптически качества, бързина на фокусиране и т.н.

 28. Иво 12 септември 2016 в 23:05

  Здравейте г-н Митев! Относно обектив Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G не е ли проблем снимането от ръка липсата на стабилизация?Благодаря!В комбинация с D5500

  1. Николай Митев Автор13 септември 2016 в 12:49

   Значението на стабилизацията във фотографията често се преувеличава. Причината е, че тя всъщност не може да застопори движението на хората и изобщо на движещите се обекти в кадър, тоест приложима по-скоро в неподвижни ситуации, които пък ще ви изчакат достатъчно за да застанете стабилно и да направите 2-3 кадъра. Със или без стабилизация не препоръчвам да се снима под 1/160 в масовата част от случаите и около 1/100 в по-тъмни ситуации.

 29. petar 13 септември 2016 в 16:22

  Здравейте, може ли съвет за достъпен широкоъгълен обектив? Наскоро си взех на старо комплект Nikon 5200 + 18-105 VR + 50/1.8G. Гледам, че се използва например TOKINA 11-16 F2.8, но нов е към 1300. Какви други възможности има и дали ще си заслужават всъщност?

  1. Николай Митев Автор13 септември 2016 в 16:36

   За Tokina-та съм чувал много суперлативи. Той обаче е доста специфичен като фокусно разстояние – не е съвсем, съвсем широк, а пък не е и с широк диапазон. Друг обектив с положителни отзиви и по-евтин е Sigma 10-20/3.5, който обаче е преди голямото обновление на дизайн, функционалност и качество, което направиха от фирмата. По-скоро става въпрос за много лош късмет от моя страна, обаче аз имах 3 обектива сигма и 3-те имаха проблеми.

   1. petar 3 ноември 2016 в 09:49

    След много ровене наскоро си взех въпросната Сигма 10-20 на старо и не мога да й се нарадвам 🙂 Благодаря за насоката!

    Последният обектив, който може би ще ми бъде нужен, е добър и достъпен макро. Имате ли някакви препоръки и коментари, изглежда доста специфична ниша?

    1. nmitev 3 ноември 2016 в 10:17

     За макро обектив, бих търсил ръчнофокусен на старо, може би освен за снимане на насекоми – не знам 🙂 Аз гледам да не ги доближавам, пък камо ли да ги снимам. Иначе най-хваленият макро обектив може би е AF-S 105/2.8.

 30. Цецо 17 октомври 2016 в 06:44

  Г-н Митев, поздравления за квалифицираните изчерпателни съвети! Обаче се чувствам дискриминиран, понеже не снимам с Никон… Други марки не коментирате ли? Например Пентакс? Прекрасно сте обяснил разликата между обективи с и без мотор за Никон, има ли подобна зависимост и при пентаксовите?

  1. Николай Митев Автор18 октомври 2016 в 08:16

   Привет,

   Аз снимам с Nikon и съм запознат най-вече с техните продукти. По отношение на Pentax, съм общувал с хора, които са им големи фенове и очевидно марката има притегателна сила за тези, които тръгнат да я опознават. Въпреки това, доколкото знам, те за пръв път изкараха full frame фотоапарат едва тази година. Казано накратко – най-популярните производители имат някакво постоянство в политиката за обновяване на продуктовата гама – при Nikon и Canon, знаеш, че на 2-3-4 години ще излезе нов модел тяло с осъвременени характеристики, както и че когато конкурентните марки предложат дадена иновация, тя в някакъв обозрим период ще се внедри и в избраната от теб система. Това обаче не се отнася за марките от „втория ешелон“ – pentax, olympus, panasonic, fujifilm, sony.

 31. Ивета Азова 6 декември 2016 в 13:04

  Здравейте! Адмирации и благодарности за добре написаните статии на разбираем език за начинаещият любител фотограф. От скоро се сдобих с Nikon D5500 с китовият обектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR до преди това снимах със цифров апарат Sony DSC-HX300 с 50пъти оптично мащабиране. Използвам фотоапарата основно за портретни снимки, семейни и по екскурзийки, домашният любимец, пейзажи и т.н. Нищо по-специално, а стандартните снимки, който прави всеки един любител. В момента разучавам с голям трепет и желание, новичкият си Nikon, но както и сами се сещате свикнала с големият зуум на предишният ми фотоапарат, се чувствам малко спъната с този обектив. Искам да ви попитам какъв би бил най-удачният ми избор за следваща покупка на обектив, който да ми дава възможност да приближавам повече? От статията ви разбрах, че за перфектните портретни снимки трябва да се сдобия с Nikkor AF-S 50mm f/1.8G (и смятам да го направя съвсем скоро), но ми се иска освен китовият и портретният да си купя и още един. Но не съм наясно на какво точно да се спра, с оглед да отговаря на мойте не толкова специални и съсредоточени в една насока снимки. Благодаря Ви предварително! С уважение към Вас и Вашият труд, И. А.!

  1. Николай Митев Автор7 декември 2016 в 08:32

   Здравейте 🙂

   Перфектна портретна снимка може да се направи с всякакъв обектив и изобщо с всякакъв апарат. 50 милиметровите обективи, когато са закачени на фотоапарат с пълноформатна матрица (36х24 мм от типа на Nikon D750, D810, D610) са много популярно фокусно разстояние, което може да се използва в разнообразие от случаи. На времето огромна част от филмовите апарати са били с такъв обектив. Когато 50 милиметров обектив е закачен на фотоапарат Nikon с матрица с кроп фактор(24х16мм от типа на Nikon d5500 и другите от серията), то зрителния ъгъл се приравнява на 75 милиметров обектив закачен на пълноформатен фотоапарат. 75 милиметрови обективи няма, но се приема, че най-популярни обективи за портрети са 85 милиметровите, тоест като закачите 50 милиметров обектив на фотоапарат с кроп фактор се доближавате до това популярно за портрети фокусно разстояние и за това аз многократно съм писал, че 50 милиметровия обектив е подходящ за портрети на кроп фактор 🙂 (Или поне повече от 85 милиметровия обектив, който е по-скъп и който се приравнява на 127,5 мм фокусно разстояние, което често изисква много пространство за снимките и се губи комуникацията с модела.)

   Що се отнася до универсални обективи с голямо оптично приближение, такива са:
   18-200/3.5-5.6 – около 1300 лева. Около 550 грама
   18-300/3.5-6.3 – около 1300 лева. Около 550 грама
   18-300/3.5-5.6 – около 1700 лева. Около 850 грама

   Не съм запознат с оптическите им способности и слабости, бързината на фокус и т.н. Обикновено този тип универсални обективи имат недостатъци, но бих казал, че въпреки това са отлични за снимане. Аз бих избрал 18-200/3.5-5.6 – по-евтин, по-лек и отделно фокусното разстояние от 200 до 300 милиметра според мен се ползва много рядко. Много колеги професионални фотографи не носят в чантата си обектив по-дълъг от 85 милиметра.

   1. Ивета Азова 7 декември 2016 в 11:59

    Благодаря за изчерпателният отговор! Под перфектни портретни снимки имах предвид, така както ги виждам аз в моето съзнание – с достатъчно силно изразен боке ефект. Иначе не се съмнявам, че могат да се направят с всякакво устройство, стига да си наясно какво точно правиш 🙂 Затова на първо време ще щракам и разучавам новото си устройство с обектива, който имам, а по нататък ще инвестирам в нови обективи.
    А освен посочените от вас универсални обективи с по-голямо оптично приближение, имате ли някакви наблюдения върху Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II? И защо примерно не избера обектив с фокусно разстояние 55-200мм, след като имам вече 18-55мм, а не 18-200мм? Извинявам се, ако въпроса ми е глупав, но както вече казах новак съм в работата с огледално-рефлексни тела и обективите към тях. Благодаря отново!

    1. Николай Митев Автор7 декември 2016 в 12:15

     Привет,

     Когато аз почвах да снимам, имах за известен период такава комбинация – 18-55 + 55-200 и според мен тя не е удобна. Често, когато снимаш с единия обектив, ти се иска да снимаш с другия и обратното. Смяната на обективи изисква време, в което снимката често се случва да отмине. Ако човек отиде на плажа например, кой от двата обектива да сложи? Едно че му е неудобно да разнася втория обектив в плажната чанта, второ че не му се сменят обективи на плажа, където има много вятър и пясък, а пък същевременно и двата обектива биха влезли отлично в действие.

     Хубавото е, че тези обективи на старо са евтини :)) Реално предполагам, че много хора в крайна сметка се оказва, че не ги ползват.

 32. АнгелВърбанов 6 януари 2017 в 03:47

  Здравейте г-н Митев,ЧНГ! С пожелания за много здраве и късмет! Преди около 7 месеца ме посъветвахте да си запазя Никон Д7200 с обективите и съм изключително благодарен!Сега имам следния въпрос – обективите с които разполагам са Никор 16-85 , Тамрон 17-50 2,8 (стабилизираната версия) ,Никор 35 1.8 и Никор 55-300 – бих искал да сменя Никор 55-300 с друг дълъг обектив и се двуомя между Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR (това е по-лекия вариант) и NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED.Сравнително рядко съм ползвал 55-300 ,(лек и компактен е,тежи 530гр.),но не съм доволен от остротата на снимките и от сякаш по-бавния му фокус в сравнение с другите ми обективи.С кой от посочените обективи е по-добре да го заменя,кой от тях ще има по-бърз автофокус и ще прави по-остри снимки.Искам само да кажа че дори да ме посъветвате да купя 18-300 аз пак ще си запазя другите обективи защото и трите са просто перфектни,единствено от 55-300 не съм много доволен.Нямам възможност да сравнявам,ще трябва първо да продам моя и после да купя един от двата.Ще очаквам Вашия отговор.Поздрави;Ангел Върбанов

  1. Николай Митев Автор6 януари 2017 в 08:35

   Здравейте,

   Любопитно ми е в кои случаи използвате 16-85 и в кои 17-50? Двата се припокриват до известна степен?

   За остротата на 55-300, пробвахте ли да го калибирате? За бързината на фокус, според мен ако 55-300 не ви харесва е напълно вероятно и 18-300 и 70-300 също да не ви харесат, въпреки че не мога да кажа с точност, защото не съм хващал нито един от трите обектива. Като цяло и трите са с широк фокусен диапазон и затворена бленда, което именно е предпоставка и за бавен фокус. Тъй като очевидно фотографията ви е сериозно хоби, можете да помислите за обектив на старо на някоя от версиите на 70-200 или 80-200/2.8, въпреки че имат минуса да бъдат доста обемни и тежки.

 33. Ангел Върбанов 6 януари 2017 в 16:36

  Здравейте г-н Митев,благодаря за бързия отговор. 16-85 ми е всекидневен обектив,докато 17-50 поради по-добрата светлосила го използвам за снимки в помещения без светкавица.Не съм пробвал да калибрирам 55-300,защото фокуса му е точен,но мисля че е малко по-бавен отколкото на другите два а и картинката сякаш не е така остра както при тях.По-принцип винаги купувам нова техника от оторизирани магазини,никога не купувам втора ръка техника.Просто се чудя дали 18-300 или 70-300 ще ми дадат по-бърз фокус и по-остра картинка.Още веднъж благодаря за съвета.Поздрави!

 34. Петя Николова 27 януари 2017 в 21:50

  Здравейте г-н Митев,
  Моля за съвет какъв фотоапарат да си купя за продуктова фотография – искам да снимам сватбени покани и подаръци – дребни неща, някои от които са блестящи. Аз имам един много стар Оlympus и снимам на автоматичен режим – с това се изчерпват уменията ми във фотографията. Прочетох статията и коментарите, но доколкото мога да разбера се говори основно за портретна и пейзажна фотография. Моля да ме посъветвате какъв фотоапарат Nikon да си купя и какъв обектив, като бюджета ми е около 1200-1500 лв. Снимките ще са за нашия онлайн сайт, не са за печат. Благодаря Ви!

  1. Николай Митев Автор27 януари 2017 в 22:54

   Здравейте,

   При продуктовата фотография, най-общо казано, фотоапаратът е без значение – важна е светлината. В момента, в който осветите достатъчно силно и добре продукта, който снимате, можете да използвате и смартфон и пак ще имате добър резултат. Тук дори не говорим за някакво скъпо и професионално решение – човек може да се справи както с естествена светлина (например от прозореца през един ясен ден), така и с традиционните крушки с нажежаема жичка. Споменавам ги, защото тяхната светлина предава перфектно цветове. Енергоспестяващото осветление, без значение дали LED или флуорисцентно, в повечето случаи не предава цветовете както трябва – най-често страдат червено/оранжево/жълто, които излизат убити. Възможността на осветлението да предава коректно цветовете се казва Color Rendering Index (CRI) измерва се в проценти (където 100% е слънчевата светлина или волфрамовите крушки – тези с нажежаемата жичка.)

   От значение при продуктите е и обектива на фотоапарата. За много малки продукти е необходим макро обектив, който при Nikon върви с означението MICRO.

 35. Петя Николова 28 януари 2017 в 08:47

  Здравейте г-н Митев,
  Много Ви благодаря за бързия отговор!
  Наистина снимките стават и със смартфон. Все пак бих искала например да мога да постигам този ефект „боке“, който така добре сте описали в статията – разбираемо за аматьори като мен. Дали фотоапарат Nikon D5300 (18-105mm VR) е подходящ за продуктова фотография? Сватбените покани се изработват от перлени картони, но с настоящия ми фотоапарат на снимките това не личи.

  1. Николай Митев Автор28 януари 2017 в 16:51

   Здравейте,

   Nikon D5300 + 18-105 е отлична комбинация и ще ви даде всички предпоставки за хубави портретни снимки. Но резултат ще даде най-вече добрата светлина, както и някакви не особено трудни трикове при снимането 🙂

   1. Петя Николова 28 януари 2017 в 17:09

    Благодаря Ви от сърце за съвета! Хора като Вас, които не се страхуват да помогнат на другите, са много малко! Всичко най-хубаво Ви пожелавам!

 36. Велина Благоева 2 февруари 2017 в 20:56

  Здравейте г-н Митев,
  бих искала да ви попитам ,тъй като сега навлизам в тази сфера и съм се насочила към фотоапарат Nikon D7000 и не мога да реша кой обектив е по- подходящ : nikkor af-s dx 35mm f/1.8 g ; 50mm f/1.8G или AF-S 85mm f/1.8 G,а може да ми препоръчате съвсем различен? Ще се използва най-вече за портретна фотография ,детски фотосесии ,но ми се иска да става и за различни събития.
  Благодаря предварително !

  1. Николай Митев Автор3 февруари 2017 в 20:59

   Здравейте,

   nikkor 35/1.8 dx е обектив, подходящ само за фотоапарати с кроп сензор (какъвто е и D7000). Приравненото му фокусно разстояние, закачен на въпросните фотоапарати става приблизително 50 милиметра, тоест на практика най-популярната и бих казал универсална дължина. Така погледнато това е най-добрия ви вариант.

   Същевременно 50mm f/1.8G работи, както с кроп, така и с full frame фотоапарати, тоест по-далновидна покупка е. Приравненото му фокусно разстояние е 75 мм, което е по-добър вариант от приравнени 50 мм, за портрети в едър план, но същевременно дава сравнително тесен ъгъл, което е неудачно в много ситуации (например при туристическа фотография).

   85/1.8G не ви го препоръчвам, тъй като приравнено разстояние от около 120 мм, което е горната граница за подходящо фокусно разстояние за портрети в едър план. Обективът е подходящ единствено и само за фотосесии и то може да се каже без детски, изхождайки от предположението, че децата много ще мърдат.

   Може би за събития бих ползвал китовия обектив + светкавица, а за фотосесии бих ползвал 50/1.8G.

 37. Vili 21 февруари 2017 в 23:45

  Здравейте, статията ви и помоща от съвети ви е страхотна. Аз си взех моят първи и единствен фотоапарат Никон д 3300 с обективи 18-55 I 55-200, явно лоша комбинация. Искам да правя малко по добри снимки от тези обективи, на деца или възрастни в цял или не цял размер, с много добро буке отзад. Когато снимам двете ми деца ми е трудно размазването отзад и събиране в една снимка. Препоръчвате 50, f 1/8, a какво ще кажете за 50, f 1/4, не е ли по добър, т. като нямам и светкавица. И дали може да ми дадете съвет за светкавица, да си купя по ефтина на ,,Алтура 1001,, или на никон, и добра идея ли е светкавица втора ръка например. Благодаря ви предварително много.

  1. Николай Митев Автор22 февруари 2017 в 07:35

   Здравейте,

   nikkor 50 f/1.4 е два пъти по-скъп от nikkor 50 f/1.8. Когато блендата е по-отворена, това означава „по-голямо усвояване“ на светлината, по-плитък фокус, една идея по-добро фокусиране (тъй като фотоапаратите фокусират винаги на най-отворена бленда, независимо на каква бленда снимате и съответно фотоапаратът фокусира по-добре, когато има повече светлина.) Разликата между f/1.4 и f/1.8 е 2/3 от стопа. Това означава 2/3 повече светлина или ако снимате нещо на f/1.8 и iso 1000, то на f/1.4 ще го снимате на iso 640. По отношение на по-плиткия фокус, ако обектът ви е на 3 метра, снимайки на f/1.8 с фулфрейм апарат ще имате дълбочина на фокуса 38 сантиметра, а на f/1.4 – 30 см.

   По отношение на качеството на картината на двата обектива, се срещат не малко отзиви, които дават преимущество на nikkor 50/1.8.

   Казано накратко, за любителска работа, разликата между двата обектива е пренебрежима и с оглед цената аз бих препоръчал nikkor 50/1.8.

   Не съм запознат със Altura 1001, като светкавица, но като цяло бих препоръчал да се инвестира в светкавица на Nikon или скъпа светкавица на друг производител. Имам лични впечатления от Metz и съм доволен от изработката, като мисля, че те са отлични за любителска работа. Те обаче са на цената почти на никонските светкавици. Напоследък има добри отзиви от светкавиците на Yungnuo и Godox. Много професионални фотографи ги предпочитат оригиналните светкавици на техните марки фотоапарати.

   1. Vili 22 февруари 2017 в 15:30

    Благодаря ви за страхотно бързия, изчерпателен и много полезен съвет. А може ли да ми предложите обектив, който да не е твърд, и да е подходящ за сем. Портрети или само деца на открито с добро буке. Много искам да не са само на любителско ниво, а да са на професионално ниво. Дали е подходящ 24-70мм. Благодаря ви пак! Статията ви и трудът които сте вложил е страхотна помощ за мен!

 38. Николай Митев Автор23 февруари 2017 в 09:18

  В широкия смисъл на думата всеки обектив е подходящ за портрети. Просто категорията „портрет“ има много обширен обхват. Но конкретно обективът, за който вие вероятно питате е 70-200/2.8. 24-70 не е подходящ.

 39. Yavor 27 февруари 2017 в 14:45

  Добър ден, наскоро си закупих Никон D3300 с китак 18-55 и Сигма 70-300/4-5,6 DG с макро. Това е първият ми „сблъсък“ с този тип техника. Бих искал да Ви запитам какви обективи да си закупя за добри портретни снимки с прилично Боке, както и снимки на пейзажи (в градски условия, планини. морета, реки, гори..) ?

  1. Николай Митев Автор28 февруари 2017 в 07:38

   Здравейте,

   И с тези обективи, които имате, по принцип биха могли да се правят снимките, които искате. Така например пейзажите по-често се снимат с широкоъгълни обективи на затворена бленда, тоест 18-55 е подходящ за целта. Същевременно някои пейзажисти използват дългофокусни обективи правят по няколко изображения и ги обединяват в панорама, която може да вълнува зрителя, най-малкото поради нетипичния си изглед.

   По отношение на портретните снимки с прилично боке, с дългофокусния ви обектив можете да постигнете някакви резултати. Експериментирайте. Едно от средствата например е фона ви зад обекта да бъде достатъчно далеч. За постигане на максимален ефект трябва да използвате фулфрейм фотоапарат, (ако трябва да бъде технически точни – с колкото по-голяма матрица, толкова по-добре.) както и твърд обектив с отворена бленда (или пък 70-200/2.8). Иначе в сегашния ви формат обективи 50/1.8 или 85/1.8 са добри и бюджетни решения.

   Не трябва да се забравя, че бокето е просто израз на един технически похват за отделяне на обекта от фона. Обекта можете да отделите и по други начини, например чрез цвят. Режисьорът Wes Anderson (Grand Hotel Budapest), например е популярен с това, че снима на много затворени бленди – във филмите му няма никакъв дефокус.

 40. Vili 11 март 2017 в 05:16

  Zdraveite otnovo! Iskam da popitam dali provejdate kyrsove, t. kato iskam da izkaram takav. Interesyvam se daje ot individyalni yroci prez mesecite avgyst- septemvri! Blagodaria predvaritelno i se izviniavam za otklonenieto ot temata.

 41. Анелия 20 март 2017 в 13:47

  Здравейте, може ли да Ви помоля за съвет?
  От скоро имам NIKON D5100 с китовия обектив 18-55. Купих си го от позната, която ми продаде и TAMRON 70-300 (без стабилизация). След като поснимах известно време, стигнах до извода , че тази комбинация не ми е удобна и се замислям да си закупя обектив 18-105 (за да не сменям обективи). Според Вас решението ми правилно ли е и ако не е бихте ли ме насочили към вярното? Благодаря предварително !

   1. Анелия 20 март 2017 в 22:17

    Здравейте отново 🙂
    Аз преди няклко часа си купих обектив Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G.
    (отидох за 18-105, но в магазина ме убедиха, че 50мм е по-добър и аз понеже искам да правя добри снимки си го купих). Обаче …. не ми се получават нещата изобщо. Имам опция да си го заменя с 18-105 – да го правя ли или да си оставя този и да се мъча??? Ще записвам курс – дали след него няма да се оправят нещата? Той обектива е по-добър, но аз явно не съм 🙁 Какво ще ме посъветвате? Извинявам се отново за притеснението.

 42. Николай Митев Автор21 март 2017 в 08:12

  Здравейте,

  Двата обектива имат сравнително различно предназначение. 18-105 е подходящ за туристическа и любителска фотография най-общо казано – семейни снимки, разходка в планината, снимане на някой как се язди кон примерно. Общ план на някой пейзаж и т.н. и т.н.

  50/1.8 е подходящ за творческа и портретна фотография. Това означава да сложиш едно човек да ти позира, да подбереш фона и да го снимаш, да снимаш даден продукт или примерно ястие, за да ги публикуваш онлайн.

 43. Анелия 21 март 2017 в 09:01

  А между това да заменя моя 18-55 и да остана с един 18-105 или да го допълня с 55-200? Кое е за предпочитане?

  1. Николай Митев Автор21 март 2017 в 09:06

   Здравейте,

   Между другото вашия въпрос е обсъждан в коментарите по-горе около 7 пъти 🙂 Като цяло е добре да прочетете някоя книга от типа на „Тайните на фотографията как се правят хубавите снимки“, въпреки че тя е доста остаряла и сигурно има новоизлезли, по-хубави и съвременни книги. Иначе образно казано търсите отговор без да имате въпрос 🙂

   За предпочитане е да носите максимално малко обективи, защото на никого не му се занимава със смяна. 18-105 е отличен вариант за универсален обектив, който ще ви свърши работа в 90% от ситуациите. Иначе 18-55 ви върши работа в 60% от ситуациите, а 55-200 в 40%. И проблемът на тази комбинация от 2 обектива е, че винаги ви трябва обектива, който не е закачен в момента на фотоапарата.

 44. Анелия 21 март 2017 в 09:25

  Благодаря Ви 🙂 изчетох и форума по-горе и няколко книжки, но пак реших да попитам и аз не знам защо 🙂 човек като не знае какво да прави си пита 🙂 Благодаря – ще сменя за 18-105 🙂 още вчера предполагах че ще се стигне до тук, явно си надскочих възможностите 🙂 За момента желанието е по-голямо от възможностите 🙂 Приятен ден 🙂

 45. Георги Конаров 10 април 2017 в 20:30

  Здравейте г-н Митев,
  Следя публикацията Ви отдавна.
  Дойде време и аз да попитам за Вашето мнение относно за един обектив – Nikon AF-P DX Nikkor 70-300MM F/4.5-6.3G ED VR.
  Разполагам с Никон 7200, един 50/1.8 и китовия 18-105. Тъй като посочения телеобектив е нов, намирам разнопосочни мнения в публичното пространство.
  Мисля, че е важно да уточня, че съм начинаещ и смятам да остана в лоното на любителите.

  1. Николай Митев Автор12 април 2017 в 08:35

   Здравейте,

   Не съм запознат със 70-300 от техническа гледна точка. От гледна точка на приложението, той би има доста тясно такова от любителска гледна точка – например снимане на птици, диви животни или пък спортни събития.

 46. Nikolov 19 април 2017 в 06:54

  Здравейте г-н Митев,
  пиша ви отново за съвет, след като с вашите насоки преди коледните празници си направих подарък – nikon D3400 в комплект с Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Сега се колебая относно покупката на нов обектив. В момента има изгодни промоции на обективите на никон. Колебая се между Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G и Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G. Първо да попитам, съвместими ли са Д3400 и кой е по функционален в ежедневието и кратки екскурзии.
  Предварително ви благодаря!

  1. Николай Митев Автор19 април 2017 в 07:07

   Здравейте,

   35/1.8 е по-функционалния обектив за фотоапарати с кроп фактор. Фокусното му разстояние се равнява приблизително на 50 мм (35х1,5=52,5), което, както знаем, е най-използваната фокусна дължина в историята на фотографията. Преди широкото навлизане на вариообективите, 50 милометровите обективи са били весдесъщи.

   50/1.8 би бил придобивката с по-дългосрочна ценност. За разлика от 35/1.8, той работи и на фулфрейм фотоапарати, тоест би могъл да свърши работа и при един евентуален ъпгрейд след време. Другият му плюс е, че е една идея по-подходящ за портретни снимки, тъй като се приравнява на 75 мм фокусно разстояние, тоест малко по-дългофокусен е и съответно перспективата е по-подходяща за човешки лица.

   Аз бих взел 35, де.

 47. Sima Bivolarska 21 април 2017 в 23:02

  Здравейте, изчетох всичко до тук и наистина съм благодарна, че има хора като Вас, които обясняват с търпение и са в помощ на другите. 🙂
  Притежавам Никон D5200 с обектив Nikkor AF-S 18-105 mm. Снимам си от доста време с него и съм доволна, но сега вече реших, че искам твърдо да снимам пейзажи – гори, реки, планини, разни такива и ми се иска нещо повече от това, което имам. Вие какво бихте ми предложили? Изчела съм един куп,форуми, книги и т.н. и наистина в един момент се обърках.
  Благодаря Ви, предварително 🙂
  Сима Б.

  1. Николай Митев Автор24 април 2017 в 07:09

   Трябва сама да си отговорите на въпроса какво ви липсва в актуалната ви конфигурация. С въпросната техника можете да правите чудесни пейзажи без нищо допълнително, тоест новата техника няма от само себе си да съдейства, за нещо по-различно. Иначе един хубав статив и/или един широкоъгълен обектив биха могли да са от голяма полза.

 48. Zoya 3 май 2017 в 12:03

  Привет,

  фотограф – любител съм, снимам събития, мероприятия за удоволствие, приятели и деца по рожденни дни, улична фотография, пътешествам по различни места и снимам, ….та в момента съм с Никон D 7100, и снимам с универсален обектив -18-200, който е твърде универсален, нямам рязкост на снимките и качеството е различно. Изчетох коментарите по темата, моят въпрос е по-скоро: след като снимам с 18-200, има ли смисъл да сменя обектива с 16-85 или 18-105 по отношение на техническите характеристики за по -доброто качество? Или е излишно и по-добре да инвестирам в 18-55?
  Или да ми препоръчата друг вариант?

  Благодаря предварително,

   1. Zoya 17 май 2017 в 10:08

    Привет, може ли и мнението ви за 24-120 в сравнение с 16-85? Много благодаря за отговора?

    1. Николай Митев Автор17 май 2017 в 11:28

     24-120 е обектив, който става и за фулфрейм и за кроп фотоапарати. Това го прави по-добра дългосрочна инвестиция. Същевременно закачен на кроп фотоапарат се равнява на 36-180мм, тоест не е много широк и няма да бъде удобен за снимки примерно в един детски рожден ден на някакво по-тясно място.

 49. Vili 9 май 2017 в 06:48

  Здравейте отново, немога да се нарадвам още на страхотната ви статия! Сега имам нов въпрос към вас. Хобито ми се превръща в нещо по сериозно, но засега снимам само с никон д3300 и обектив 50/f 1.8, снимах предимно деца, но искам да снимам и кръщене, или парти в ресторант, или повече хора. Дали е добра идеи да се вземе обектив 24-70, или има друг по подходящ за такива събития. И другият ми въпрос е дали да бързам да смениям фотоапарата с д 7000 или д 7200, и кои е по добар от тях, или напърво време обективът е достатъчен?? Благодария ви предварително много!

  1. Николай Митев Автор9 май 2017 в 13:32

   Здравейте,

   Nikkor 24-70 е отличен избор за универсален репортажен обектив. Той е подходящ за full frame фотоапарати, но е добра комбинация и с тела с кроп фактор. Във втория случай фокусното разстояние се приравнява на 36-105 милиметра. Малко неудобно от широката страна, но за сметка на това много добро дългофокусно разстояние. Ако вземете 24-70 трябва да планирате за в бъдеще да вземете и фулфрейм фотоапарат.

   Ако планирате да останете с кроп фотоапарат (D3300, D7200 и т.н.), то тогава е по-добре да купите 16-80/2.8-4 или пък 16-85/3.5-4.5. Като говорим за снимки на партита в ресторант и т.н. е добре да имате и светкавица. Подходяща е например Nikon SB-700, но също така има и други марки – някои колеги напоследък ползват Godox и изказват положителни мнения.

 50. Vili 10 май 2017 в 06:52

  Искам да ви кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ, за изчерпателниа и много бърз отговор! А само ако може също да питам, според вас за по професионално развитие да се насоча към фотоапарати с full frame ili krop faktor. Кой е по добър, Можеби full frame? Ако е така, какав избор за фотоапарат препоръчвате, д7100?? Хиляди благодарности отново!!!

 51. Николай Митев Автор10 май 2017 в 09:40

  Фотоапаратите с кроп фактор имат „професионално“ приложение в спортната фотография, както и в природната фотография. Причините са две: 1) Дават по-дълго фокусно разстояние (умножено по 1.5) с всеки един обектив. 2) Имат по-голяма дълбочина на фокус при еднакви други условия.

  Без разлика в резултата могат да се ползват в много хипотези на студийна и предметна фотография.

  За репортажи, за фотосесии и т.н. фулфрейм е отвсякъде по-доброто решение.

 52. Деян Димов 10 май 2017 в 19:18

  Здравейте Г-н Митев.Имам фотоапарат Никон Д7200 с китов обектив Nikkor AF-S DX 18-105 VR.Искам да попитам само на режим автофокус ли бачка обектива или става и с ръчен фокус?

 53. Vili 11 май 2017 в 05:37

  Благодаря ви пак много за съвета, ще се насоча със сигурност към full frame, а дали препорьчвате D7100, или пък някакъв друг на сходна цена с този?

 54. Николай Митев Автор11 май 2017 в 06:59

  D7100 е с малка матрица, иначе е чудесен фотоапарат. D700 е много стар, с 12 мегапиксела, които според мен не са достатъчни за съвременна фотография и освен това държи много висока цена на старо. D600 е с по-добри характеристики и тъй като някои модели имаха проблем със зацапване на матрицата, то вероятно се продава на по-ниски цени на вторичния пазар. Същевременно този проблем със зацапването се оправя безплатно в сервиза на Никон, най-общо казано.

 55. Деян Димов 11 май 2017 в 07:11

  Г-н Митев след като превключа на режим М на обектива трябва ли да превключа от копчето на апарата пак на М.

  1. Николай Митев Автор11 май 2017 в 07:21

   Копчето на апаратата M превключва към ръчен режим на задаване на скорост и бленда. Можете да фокусирате ръчно във всеки един от режимите на фотоапарата – M (ръчен), A (ръчна бленда, автоматична скорост), S (ръчна скорост, автоматична бленда), P (автоматична бленда, автоматична скорост – но възможност на фотографа да избира съотношението им.)

 56. Деян Димов 11 май 2017 в 09:17

  Извинявайте Г-н Митев явно не съм задал въпроса коректно.Значи като превключа на Режим М от самото копче на обектива,трябва ли да избера селектора на режима на фокусиране да бъде поставен на М(врътката която е долу на самото тяло отпред до обектива с обозначение AF/M).Става въпрос за фотоапарат nikon d7200.Някъде четох че китовия обектив nikkor 18-105 не е подходящ за ръчно фокусирване защо е автофокусен обектив и можело да се повреди обектива и апарата.Незнам до колко е вярно това.Та как да процедирам с обектива при ръчно фокусирване.Трябва ли копчето обектива да е на М и врътката AF/M да бъде избрана и тя на М или не е задължително?Извинявайте пак,че ви занимавам с мойте работи но съм нов в фотографията и не са ми ясни доста от нещата.

  1. Николай Митев Автор11 май 2017 в 09:31

   🙂 Сега разбрах. Не – не трябва. Двете копчета са взаимнозаменяеми и е достатъчно само едното от тях да бъде превключено. Принципно няма никакъв проблем да се снима на ръчен фокус, когато фотоапаратът или обективът са поставени на „М“.

   Ако на обектива пише М/А и M, то това означава, че има функция focus override – тоест можеш да въртиш гривната на фокуса, дори в автоматичен режим. 18-105 има само A и М, тоест в автоматичен режим не е желателно да се мести гривната на фокуса. Онлайн пише, че няма проблем да се префокусира и в автоматичен режим, стига обаче спусъкът да е натиснат до средата и фокусът да е заключен. Като цяло този режим с овъррайдването на фокуса ми е доста безсмислен.

 57. Деян Димов 11 май 2017 в 09:38

  Значи да не се притеснявам ако фокусирвам ръчно в режим М включен от копчето на обектива при положение че врътката на тялото е зададена на AF а не на М.Смисъл не е задължително и двете копчета да са на М.

 58. Николай Митев Автор11 май 2017 в 09:43

  Точно така – не е необходимо и двете копчета да са на M. Причината да има две копчета е, че има фотоапарати без копче на тялото (защото няма мотор) и респективно без копче на обектива (Примерно AF Nikkor 85/1.8D. Като цяло става въпрос за по-старите обективи.)

 59. Филип 11 май 2017 в 23:59

  Здравейте г-н Митов,
  първо искам да изкажа адмирации за цялостното Ви отношение и отличните съвети, който давате.
  В тази връзка реших и аз да Ви попитам следното:
  1. Първото ми чудене е относно подмяната на тялото. В момента съм с Д5300, но както разбирам, добре е да се насоча към по-висок клас тела, та даже и ФФ, но тук е чуденето-Дали да взема Д7200 или Д610…? И двете ще бъдат купувани втора ръка, предполагам около 1500-2000 лв. Искаше ми се да взема Д750, но просто е неоправдано да дам 3 хиляди лева, за нещо което ще ползвам отвреме на време, защото не мога да кажа, че съм чак толкова запален (още) 🙂
  2. Второто и логично питане е относно обективите. Дотук прочетеното ме навежда на мисълта, че 50мм 1.8 Г е задължителен, независимо от тялото, но в същото време си мисля, че макро фотографията ще ме спечели…насочил съм се към бюджетен вариант 40мм Ф 2.8 Микро, но се чудя двата обектива няма ли да се припокриват?
  Към момента имам 18-140мм универсален обектив и съм доста доволен от качеството на снимките.
  Принципно си мисля, че ще снимам пейзажи, животинки и т.н., но на практика се оказва, че все снимам някакви събития(банкети, тийм билдинги и т.н.), та общо взето трябва да съм подготвен и за двете 🙂
  Посочените от мен обективи не са задължителни, но ми се виждат читав, бюджетен вариант, обаче ако Вие имате по-добро предложение, отговарящо на твърде мъглявата ми представа за това което искам да снимам, ще съм Ви много благодарен 🙂
  Междувременно, смятам да прочета някоя и друга книга, защото абсолютно нищо не разбирам от фотография и общо взето си снимам на ауто 🙂
  Когато си взимах фотоапарата си представях да имам един светлосилен обектив, един универсален и един телеварио, но сега и макрото излеза на преден план, та се чудя дали да не жертвам теле вариото и да заложа на макро и светлосилен, а универсалния да е за пейзажи…

  Предварително Ви благодаря за отделеното време.
  Поздрави,

  1. Николай Митев Автор12 май 2017 в 06:05

   1) За всичко изброено в точка 2, освен животниките, по-добрия вариант е full frame. Гледайте и D600. Принципно при тях имаше един проблем със зацапването на матрицата от масло, но това се оправя безплатно в сервиза, отделно на много тела го няма, отделно става само за първите 5-10-15 хил. кадъра и Никон имат безплатно доживотно чистене на матрицата, което си е доста добре при цена иначе 40 лева.
   2) 50 1.8G не е задължителен, но е сравнително евтин и сравнително универсален твърд обектив за full frame. С 40 2.8G не се припокриват най-вече заради различната светлосила. Като цяло 40 2.8 не би ми бил първия избор ако примерно снимам портрети.

   1. Филип 12 май 2017 в 08:41

    г-н Митев,
    Благодаря Ви за бързият и точен отговор, а и за отличните насоки.
    Така или иначе някога ще стигна до извода ФФ, защо да не е сега 🙂
    Имате ли предложение за добър макро обектив, в бюджетния диапазон, за Фул Фрейм?

    Предварително благодаря

     1. Филип 12 май 2017 в 09:44

      Благодаря Ви.

      Поздрави и много успехи, Ви пожелавам.

 60. Деян Димов 17 май 2017 в 09:51

  Здравейте Г-н Митев.Как мога да калибрирам фокуса на китовия 18-105 обектив на Никон Д7200?Автоматично става ли някъде от менюто на апарата?

  1. Николай Митев Автор17 май 2017 в 11:26

   Единият вариант е сервиза на Никон, другият е менюто AF fine-tune от менюто с гаечен ключ. Не става автоматично, трябва потребителят да избере настройката. Спецификата е, че понякога обективите имат различни настройки широкия и за дългия край, различни настройки за различната бленда, както и различни настройки за снимане на близки и на далечни обекти.

 61. Ивайало 21 май 2017 в 21:45

  Здравей Ники!

  Имам следното питане…..Имам Никон D3400 и Онлайн магазин за обувки 🙂 Както и никакъв опит във фотографията.Апарата си е с китовия обектив,но според мен е време да го заменя с нещо по-добро.В момента снимките се снимат главно отвън.Искам да постигна 2 неща с новия обектив:

  1.-По-добро замъгляване на пейзажа след обекта
  2.-По-детайлни снимки

  Давам примерна снимка за да видиш за какво става въпрос.

  П.п. Снимам без статив,без ув филтър

  1. Николай Митев Автор21 май 2017 в 22:24

   Привет, Няма приложена примерна снимка, но ако става въпрос за снимане на обувки за сайт (продуктова фотография), то не е необходим обектив. Необходимо е подходящо осветление и подходящ фон. Две лампи и един картон вършат работа.

 62. Vili 29 май 2017 в 20:22

  Здравейте отново и пак благодаря за цялата ваша помощ със съвети, предният път ви питах за тяло д7100, а вие ме насочихте кък д600, но сега видях на добра оферта д 750, дали е по добър?? Т. като вече по професионално се насочвам към портрети и партита на деца и ? Хиляди благодарности ви изпращам!

  1. Николай Митев Автор30 май 2017 в 06:40

   Здравейте,

   D750 е малко по-добър от D600/D610. Има една функция „групов фокус“, която пуска четири точки едновременно и фокусира по-бързо в по-тъмни ситуации. Като цяло фокусирането е може би малко по-бързо. По-удобен е като захват. И нещо много важно – бутона за запис на видео, който е до спусъка, може да се настрои да се променя ISO-то, тоест трите основни настройки на апарата – скорост, бленда и iso, могат да се настройват само с дясната ръка. Това е доста удобно при тежки обективи.

 63. Mayor Ico 14 юни 2017 в 20:48

  Здравейте,малко късно се включвам в дискусията,но по-добре късно,от колкото никога,та да ви запитам,вярно ли е че „Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D“ може да работи само на ръчен фокус с Nikon D3100? И ако да,то какъв 50mm трябва да си взема,за да има и auto фокус?

  1. Николай Митев Автор15 юни 2017 в 05:53

   Точно така. Обективи с означение AF нямат мотор и трябва да разчитат на мотора на тялото. Съответно фотоапаратите от сериите D3XXX и D5XXXX също нямат мотор.

   С фотоапарати от въпросните серии трябва да се търсят обективи с означение AF-S, където „-S“ означава вграден в обектива мотор.

 64. Vasil Tanev 17 юни 2017 в 18:03

  Здравейте! Статиите и отговорите, които давате са чудесни, научих много и си обясних много неща, които ми бяха тера инкогнита досега! Поздравления! Конкретният ми въпрос е провокиран от това, че по ирония тъкмо сега си избирам обектив за Nikon D3300 и се ориентирах към Sigma 17-50/2.8. Разколебах се, като видях в някой от по-горните ви отговори да казвате, че „Sigma 17-50/2.8 е ПОТРЕСАВАЩО КОФТИ обектив“. Моля да споделите мнение, защото явно сте го ползвали и ще черпя вода от извора. Натъкнах се също на информация от потребители, които афишират някои несъвместимости между обектива и конкретното тяло. Бих желал да Ви помоля да изразите вашето мнение, а също ако може да ми предложите някаква алтернатива в този ценови диапазон. Ще се снимат предимно събития- кръщенета, балове, рождени дни, а също и портрети…Благодаря!

  1. Николай Митев Автор18 юни 2017 в 07:08

   Здравейте,

   Самият обектив е хубав, когато работи. Въпросът е, че на моята бройка му се счупи оптичната стабилизация. Поправиха го, след известно време се счупи пак със същия проблем. Смениха ми го. Съответно след половин година – същия проблем и в новата бройка. Прочетох някъде, че това е често срещан дефект при този обектив. Може би алтернативата е Tamron 17-50, но честно казано не съм чувал никакви отзиви за него. Иначе друга алтернатива на тази цена няма. Той нямаше алтернатива и когато беше 1400 лева :-)) Nikon-ът 17-55 си е 2800.

   1. Vasil Tanev 18 юни 2017 в 15:48

    Благодаря много за отговора! Явно си е до бройка…При Tamron-а много потребители афишират проблеми със забавяне на автофокуса, сериозно разминаване дори и при по-финна настройка с тялото, а и не е толкова остър, според повечето ревюта не само на 2.8, а и на по-затворени бленди (ако може да им се вярва, с едно наум). Никонът ми идва много скъп, без стабилизация и доста тежък, макар оптично да е чудесен, според отзивите. За твърд мисля да се доверя на Nikkor 50 мм/1.8 G (плюсовете си му ги изброил много точно и ясно), но се чудя дали няма да ми е малко „тесничко“ при определени условия в затворени помещения…?!

    1. Николай Митев Автор18 юни 2017 в 16:08

     Според мен не е до бройка – мисля, че е слабост на дизайна на обектива. Но това е само лаишко предположение.

     50/1.8 с кроп ще ви е много тесен в повечето затворени помещения.

     Приемливото фокусно разстояние за универсално ползване е между 35-50 мм за фулфрейм, тоест между 24 и 35 за кроп. Nikkor 16-85 е едно приемливо решение.

     Във всички случаи за кръщенета, балове и т.н. ще ви трябва и светкавица.

 65. Ива 20 юни 2017 в 17:49

  Здравейте, изключително полезни въпроси и отговори. И аз имам един, бях се спряла на комбинацията от D5300 + 18-140, но прочетох тук, че не е оправдана цената, спрямо 18-105. Върнах се на варианта със 105, но попаднах на оферта, за тяло D5300+18-140 с промо цена, която е същата като на 105. Вашето мнение е значимо за мен и ще съм благодарна ако ме побутнете в правилната насока. Поздрави!

  1. Николай Митев Автор21 юни 2017 в 06:45

   Идеята е, че разликата във фокусното разстояние между 105 и 140 не е толкова голяма. На практика всички снимки, които бихте могли да ги заснемете с 140, ще можете и с 105. За контраст – разликата между 55 и 85 е значително по-голяма. 85 дава по-добра визия за портрети в едър план. Ако цената е еднаква или с малка разлика, то смело взимайте 18-140.

 66. Стефан Кадийски 21 юни 2017 в 09:28

  Здравейте, интересуваме дали си заслужава разликата в цената на nikkor 24-70 2.8 и nikkor 24-70 vr.

  1. Николай Митев Автор21 юни 2017 в 16:07

   :-)) Този въпрос е обект на интерес и за мен. За съжаление новата версия на обектива е със по-скоро смесени отзиви онлайн, но това, което чета в положителните, ме кара да искам да го пробвам – конкретно че има по-висока детайлност по краищата на кадъра. За съжаление тестова бройка не мога да намеря и не познавам някой, който вече да се е сдобил с него.

 67. Фейсал 18 юли 2017 в 17:07

  Здравейте Г-н Митев. Имам от ново въпрос какъв обектив да си взема за пейзажна фотографи за Nikon d750, ако може да е много добър и същото време „евтин“ като за начало. Благодаря ви от ново за вашия отговор

  1. Николай Митев Автор18 юли 2017 в 17:12

   Всяко фокусно разстояние може да се използва за пейзажна фотография, като според мен най-използваеми са универсалните вариота от типа на 24-70, 24-85, 24-120.

 68. Фейсал 18 юли 2017 в 18:53

  Още един път ви благодаря за бързия отговор, а какво представляват този вит обективи: Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D: Nikon AF DX FISHEYE Nikkor 10.5mm f/2.8G ED: Nikon AF FISHEYE Nikkor 16mm f/2.8D

 69. Николай Митев Автор18 юли 2017 в 22:48

  Това са твърди широкоъгълни обективи (тоест не може да се зуумва с тях.). Последните два имат и специфична картинка, която се нарича Рибешко око. Напишете го в google и ще откриете примери.

 70. Мими Иванова 9 август 2017 в 23:37

  Здравейте,
  Хубаво е, че ви има..толкова коректен, отзивчив,точен и полезен за любителите на фотографията човек!
  Имам един въпрос към вас и аз..
  Снимам с Никон Д7100..Обожавам макрото и затова първо си взех обектив Тамрон 90мм, 2.8, Макро1:1 .. Следващия обектив беше пейзажен – Токина 11-16, 2.8.. И в крайна сметка се оказах без универсален обектив, който всъщност би бил най-използваем от мен- за снимки сред природата, за снимане на празненства, както в затворени, така и на открити пространства и др..
  Та искам да ви помоля за съвет за подходящ добър универсален обектив.
  Благодаря ви!

  1. Николай Митев Автор10 август 2017 в 10:53

   Здравейте,

   Аз най-често препоръчвам 18-105. Според мен е доста удачно фокусно разстояние и сравнително ниска цена. (Тоест за мен е по-добър вариант от 18-140, 18-200 и т.н.)
   В по-горния ценови клас отличен вариант е 16-85.

   16-80/2.8-4 и 17-55/2.8 са над 2000 лева, като за тях си мисля, че не са добра покупка, най-вече от гледна точка на това, че човек, който инвестира толкова пари, най-вероятно скоро ще премине на пълноформатен фотоапарат и в този случай ще трябва да се раздели с въпросните обективи, които са предназначение само за фотоапарати с по-малка матрица.

   Има една Sigma 17-50/2.8, която твърдо не препоръчвам.

   С Тамрон и Токина не съм запознат.

   1. Мими Иванова 10 август 2017 в 21:09

    Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор! Желанието ми клони към 16-85.. Исках да се убедя в правилността на решението си.. 🙂 Поздрави..

 71. Кольо 23 септември 2017 в 11:18

  Здравейте
  Отлични коментари. Притежавам Никон 610 и обективи Никон 35, 50 и 85 мм всичките 1.8. Правя главно панорами на пеизажи от тринога от разстояние 300-500 м. и много рядко на отделни обекти от по-близко разстояние. Снимам при идеалното за пеизаж време сутрин и вечер и винаги при идеалните светлинни условия. Имам чувството обаче, че понякога ми е необходим за целта и вариообектив. Какво бихте ме посъветвали при положение, че би било да се осигури и сравнително добра детайлност.
  Поздрави
  Кольо

  1. Николай Митев Автор24 септември 2017 в 19:48

   Здравейте,

   Според мен сте достатъчно напреднал и най-вероятно единствено вие можете да направите най-добрия за себе си избор. Иначе по начина, по който го описвате, едно варио от типа 70-200 би ви било много полезно.

   1. Кольо 24 септември 2017 в 21:20

    Здравейте
    Благодаря за отговора.
    Считам се за любител – не съм професионалист но специално в този сегмент наистина съм доста напред, нещо като хоби когато имам време.
    Интересното се състои в това че Никкор 70-200 / 4 има поне на книга по-добри качествени параметри от този на 2.8. , което вероятно би означавало, че при добра светлина би трябвало да дава и по добри резултати. Затова за мен са важни и други мнения.
    Поздрави
    Кольо

    1. Николай Митев Автор24 септември 2017 в 21:26

     За кои параметри конкретно става въпрос? Гледайки photozone.de, единствения параметър, който е по-зле при 2.8 са хроматичните аберации и то несъществено. Резолюцията е по-добра, винетирането е по-малко.

 72. Кольо 25 септември 2017 в 18:34

  Здравейте
  В скобите е за Никон 70-200 f/4
  Конкретно за тези обективи с Никон 610: DxOmark Score – 25 (27); Sharpness – 15 (20); Transmission – 3.5 (4.4); Distortion – 0,3 (0.4); Vignetting – -1.8 (-1.1); Chr. aberation – 8 (7)
  За моя случай първите два параметри са най-важни особенно при остротата която е важна за мен и където предимството на четворката би трябвало да е просто много видима!
  Може би имам някакво неразбиране.
  Кольо

  1. Николай Митев Автор25 септември 2017 в 18:42

   Може би във вашия случай наистина f/4 е по-добрия вариант – по-лек, по-ниска цена, а и нямате необходимост от по-бърз фокус и по-отворена бленда. Иначе по отношение на тестовете – различни резултати при еднакви постановки май се срещат често.

 73. Евгени 2 октомври 2017 в 18:46

  Здравейте! Поръчах си Nikon D750. Абсолютно начинаещ съм. Търся съвет за Nikkor AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 G ED, разбирам че е универсален обектив, но питането ми е, колко подходящ е за пейзажна фотография? Благодаря!

   1. Евгени Димитров 6 октомври 2017 в 19:20

    Г-н Митев, здравейте отново! Не, става дума за D750, но разбрах, че обектива, за който питах не става за FX тяло.
    Имам друг въпрос, моля за мнение. Пристигна D750, който купих, но има 2 неща, които леко ме притесняват.
    „Ушичките“, където се слага ремъка на тялото, се различават от тези, които виждам по снимки в интернет. Тези са като равнобедрени триъгълници и могат да се движат във всяка посока. Защо има разлика от другите? Тялото е от тези, които се водят D750i (international).
    Другото нещо е спусък бутона. Нямам обектив и не мога да избробвам тялото все още, когато натисна спусъка, не се усеща този клик, но има усещането, че все едно е хлътнал бутона. Няма ясно изразено „цък“. Така ли е при другите тела? Няма магазин за техника около мен и не мога да направя сравнение.
    Предварително благодаря за отделеното време и отговора ви!

    1. Николай Митев Автор7 октомври 2017 в 06:33

     Здравейте,

     И моите са равнобедрени триъгълници – ето такива: http://www.kenrockwell.com/nikon/d750/D3S_1401-left-1200.jpg
     За кликането – ако е пуснат фотоапарата, ако има батерия би трябвало да се чува щракването от огледалото при натискане на спусъка, тоест това, че няма обектив не пречи на фотоапарата да снима. Ако не снима може да има някаква причина в настройките.

 74. Моника Христова 10 октомври 2017 в 11:21

  Здравейте г-н Митев,
  Изключително съм впечатлена от съветите и помощта, която оказвате. Снимам от 5 години с Никон Д3100 и вече съм решила да се кача едно стъпало нагоре. Имам китовия обектив 18-55, 55-200 и 50 мм. В огромна чуденка съм какво да си взема Д7100, Д5300, или направо Д7200… Ще ви бъда изключително благодарана за вашето мннение! Може би е важно да спомена, че снимам предимно детски рождени дни и кръщенета 🙂

  1. Николай Митев Автор11 октомври 2017 в 06:19

   Ако съм под бюджет, аз бих взел комплекта 7100 + 18-105, бих продал 18-55 и 55-200 и реално ще имате новия фотоапарат и новия обектив за около 1000 лева и по-малко. D7200 е един малък процент по-добър, който процент не си заслужава 900 лева повече. Разликата между d5xxx (d5300) и d7xxx (d7100) е значителна в полза на d7100 по отношение на ергономия, достъп до функции, визьор и т.н.

 75. Десислава Иванова 24 октомври 2017 в 09:24

  Здравейте! Много се радвам, че има такива хора като Вас, от които може да получиш компетентна информация. Какъв обектив бихте ми препоръчали да купя за подарък на човек, който има Никон 3200, с обектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR 18. Той снима най- вече пейзажи, водопади и т н., по – малко хора. Бюджетът ми е до 1000 лв. Благодаря Ви предварително!

  1. Николай Митев Автор25 октомври 2017 в 15:01

   Здравейте,

   Аз бих заложил на ултраширокоъгълен обектив. В тази ценова категория такива са:
   – Обектив Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX – 700 лева
   – Обектив Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 – 1050 лева

   Има и варианти за ултраширокоъгълен обектив с fisheye ефект (например Samyang 8mm f/3.5), но според по-широко приложение имат горните варианти.

   Като цяло първият вариант на никон е доста добро решение във вашата хипотеза и мисля, че човекът много ще му се радва.

 76. Javor Binev 27 октомври 2017 в 18:06

  Здравейте за макрафотография, а и за снимки на пеперуди, цветя се колебая кой обектив да избера дали 85mm f/3.5 или 16-80mm f/2.8-4E ED VR, търся обектива с най високо възможно качество
  Аз лично мисля, че вторият е по-силен за целта,
  но ще се радвам да разбера какво мислите и Вие

  1. Николай Митев Автор28 октомври 2017 в 09:49

   Здравейте,

   За макрофотография си трябва макрообектив. 85 f/3.5 е макро, а пък 16-80 не е, въпреки че и той възможност за доста близко фокусиране. Първият обектив дава възможност една монета с размер от 1 сантиметър, да се отрази на матрицата на фотоапарата отново с размер 1 сантиметър – тоест ще заема 2/3 от снимката. При 16-80 съотношението е 1:4, тоест монетката ще заема около 10% от кадъра. Съвсем, съвсем грубо казано.

   Въпреки това 16-80 е универсален и доста по-приложим обектив от 85/3.5. Съветът ми е да си купите него, а пък за макрофотография да потърсите някой обектив втора употреба – дори може да бъде по-стар модел обектив с ръчен фокус – макрофотографията винаги е при доста контролирани условия все пак.

    1. Николай Митев Автор28 октомври 2017 в 19:08

     С много условности, аз бих предпочел перспективата, която дава 85/3.5. Също така с по-дълъг обектив малко по-удобно би се снимало примерно едно насекомо – просто няма нужда да приближавате толкова, колкото с 40мм и съответно да рискувате да изпуснете момента.

 77. Десислава Иванова 7 ноември 2017 в 15:07

  Здравейте! Преди време Ви бяха питала „Какъв обектив бихте ми препоръчали да купя за подарък на човек, който има Никон 3200, с обектив Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR 18. Той снима най- вече пейзажи, водопади и т н., по – малко хора. Бюджетът ми е до 1000 лв“ Вие ме насочихте към – Обектив Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX – 700 лева, а какво бихте казали за Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR Zoom. Според Вас кой е по- добър и по – удачен вариант?

  1. Николай Митев Автор7 ноември 2017 в 16:54

   70-300 е по-скоро за животни, за спорт – най-общо казано за снимане на разни далечни неща. Като цяло скучен по характера си обектив. Човек, който е много запален, ще иска такъв с по-хубави паратаметри, а човек, който не е толкова запален, ще му писне много бързо, защото е тежък и с непривично фокусно разстояние.

 78. Десислава Иванова 8 ноември 2017 в 09:19

  В nikon.bg, пише, че обектив Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR AF-P DX е несъвместим с Nikon d3200?

  1. nmitev 8 ноември 2017 в 09:56

   Права сте – оказва се, че наистина този обектив е несъвместим най-общо казано с фотоапарати Nikon преди 2013-та година, заради по-новата си автофокусна система. Жалко – беше много добър вариант и съм сигурен, че много щеше да го ползва човека.

 79. Десислава Иванова 8 ноември 2017 в 10:52

  И аз много се четох и видях, че този обектив е страхотен. В този случай, какво бихте ми препоръчали ?

  1. Николай Митев Автор8 ноември 2017 в 12:19

   Остава варианта за Tamron-а, за който споменах, за друг не се сещам. Всъщност и никон имат 10-24, но той е 1450 лева. Съответно Тамрон имат и по-нов модел за 1300 лева. По принцип при всяка комбинация „обектив – фотоапарат“ има някаква вариация във фокуса, която в някои случаи налага калибрация. При обективи от други марки тази вариация като че ли се случва да е по-широка и по-често се налага посещаване на сервиз. Това е особеното.

   Друг вариант е nikkor 50/1.8G. Твърд обектив, който не е излизашен в ничия фотографска чанта и струва около 450 лева.

 80. Стела 16 декември 2017 в 15:46

  Здравейте,впечатли ме положителното и изчерпателно отношение към въпросите,по форумите и групите непрекъснато някой с някой се заяжда.Да започна с това ,че съм любител.Търся си „нещо “ за макро снимки(основно цветя и пеперуди) имам Никон 3200.От това което прочетох най-много се залага на Никор 105мм и Сигма 105мм,но са доста скъпи.Гледах и 60,70 мм ,те са по-бюджетни.За Сигма 70мм-имала проблем с механиката,хвалеха Тамрон 60 и 90 мм.Ще се радвам да ме ориентирате и на всякакви предложения,различни от посочените.Най-вероятно ще взема втора ръка или пък може да пробвам като за начало макро лещи,но ми се иска обектив.

  1. Николай Митев Автор16 декември 2017 в 17:14

   И аз в последно време искам да си купя макро, като се колебая между два варианта: Вариант 1) AF-S Nikkor 105/2.8 или вариант 2) Най-евтиния работещ макрообектив втора употреба за никон, който намеря. При мен вариант 2 работи, защото обективът ми трябва за всичко на всичко две снимки на халки на всяка сватба, които обикновено снимам на много затворена бленда и с контролирана светлина и на ниско iso. За пеперуди и други насекоми е много важно обективът да е дълъг, тоест 105 или повече. Говорим за full frame фотоапарат. При Nikon 3200 предполагам, че и фокусно разстояние от 90мм (което става все едно 135 мм на full frame) би било добре. Реално май колкото по-дълъг обектива, толкова по-добре – да не се плашат животните 🙂

   Казано накратко – много е труден въпроса с макрото 🙂

   1. Стела 30 декември 2017 в 02:12

    Благодаря,за отговора.Ще следя какво ще изпадне.За тези снимки с халките в диапазона 60-80мм няма ли да е подходящ

    1. nmitev 30 декември 2017 в 17:35

     Ако няма 2-3 пъти разлика е добре да се купува най-скъпия обектив в дадена категория, като че ли. Поне от гледна точка на запазването на стойността във времето, а също и като цялостни характеристики. Макро обективите на никон, които са 60 и 85 са към 1000 лева, но според мен много по-конвертируем би бил 105/2.8, а пък той не е толкова по-скъп (1500 лева). От трите само той влиза в категорията на „професионалните“, пък ако ще това да бъде само и златния кант около челната леща.

Коментирай