Кога гостите подаряват своите сватбени подаръци?

Наздравица с гостите на сватбата

Според популярната българска традиция, когато се сервира основното ястие в ресторанта, DJ-ят спира танците, пуска „асансьорна музика“ и призовава всички гости да проверят дали чашите им са пълни, защото младоженците ще минат да си кажат „Наздраве!“ с тях (и ще приемат сватбените подаръци).

Около половината от двойките, с които разговарям за предстоящата им сватба изпитват неудобство от точно този момент в сватбеното тържество.  Това неудобство е напълно разбираемо, независимо, че е неоснователно – сватбеният подарък все някога трябва да се връчи така или иначе, а и гостите са свикнали да го подаряват точно в този момент.

shafer-byaga

Шафер бяга с подаръците на младоженците

Същественият недостатък на наздравицата е нейната продължителност – време, в което настроението на гостите може и да падне малко, а някои от тях скучаят, защото музиката е по-тиха, бавна и нетанцувална.  Присъствали сме на сватба, в която младоженците обикаляха своите 120 гости над 2 часа, а в това време една девойка идва два пъти при дисководещия да му пили на главата „Ама може ли, кажете ми, да се танцува на това, дето сте го пуснали?!!?“  DJ-ят, тук поне, никак не е виновен, защото докато обикаляте масите, той няма как да вдигне страхотен купон на дансинга, в който вие да не участвате, а и едвам да чувате пожеланията на вашите гости или поне тези от тях, които са решили да ви изчакат да стигнете до тяхната маса и не са се включили в танците.

В случай, че решите да се придържате към гореописаната традиция имайте едно на ум и се опитайте да я вместите в разумна продължителност.

Вероятно от Пловдив и Благоевградско, където сватбите традиционно са доста по-големи, тръгва и алтернативния вариант наздравицата и получаването на подаръците от гостите да се прави непосредствено преди началото на тържеството по време на нарочно организиран коктейл за гостите, наричан най-често „Welcome drink“ или „Напитка за Добре дошли“.  В най-честия случай младоженците се подреждат  до вратата на ресторанта и на влизане в залата, гостите им казват „Наздраве!“, връчват им букети и подаръци. Дори и по време на вечерта младоженците да минат втори път за наздравица с гостите, то тя преминава много по-бързо.

Популярната в други държави традиция, да има маса за подаръци и който когато желае да отиде и да остави своя подарък към настоящия момент по мои наблюдения е неефективна за българските сватби. Във всички случаи, когато съм наблюдавал опит за такова решение на въпроса с подаръците, поне половината от гостите, въпреки това са решавали да връчат подаръците си лично и то в момент на сватбата, в който може би това не е най-удобно (например по време на речта на кума). В тази връзка е неефективно и книгата за пожелания да бъде оставена на отделна маса и всеки, който желае да идва и да пише нещо – това никога не се получава. Във всички случаи е необходимо DJ-ят да каже, че книгата за пожелания върви по масите и всеки следва да напише нещо в нея.

Интересна е традицията на етническите турци в много райони на България.  Младоженците сядат на подготвените на дансинга столове,  като гостите идват при тях и им връчват подаръците – в повечето случаи пари, а сумата се обявява на всеослушание от водещия.

Независимо кога приемате подаръците си, не забравяйте да подсигурите подходяща кутия или кошница, защото жълтата пазарска торбичка изпъкват прекалено много на снимките 🙂

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай