Прогноза за най-популярните дати за сватба през 2014 година

Популярни дати за сватба

Упс! Информацията в тази публикация вече не е съвсем актуална 🙂 Вместо нея, разгледайте статията ни „На коя дата да сключим брак„, съобразена с 2016 година, както и „Църковен брак през 2016 година. Разрешени и забранени дни.


 

Първоначалната редакция на този пост е от 19 март 2013 година. В зелено съм допълнил актуализирано съдържание към 25 ноември 2013 година.

6 септември 2014 година (Понястоящем е заета при нас за сватбена фотография) еднозначно ще бъде най-популярната сватбена дата през 2014 година. Предпоставките за това са две:
1) Първата събота на септември в предишни години винаги е в топ 3 на най-популярните дати – горещините на август вече си отиват, а почивките по морето са поприключили и можете да разчитате, че всички гости ще дойдат.
2) На 6 септември празнуваме Съединението от 1885 година и винаги е почивен ден, отлична предпоставка за страхотно изкарване на всяка годишнина от сватбата.

 

Какво означава, че една дата ще бъде популярна за сватби?  Означава, че рискувате да се конкурирате с още много двойки за часове за ритуална зала и църква; за ресторант; за фотограф, оператор, дисководещ, сватбена агенция. За 25 август 2012 година имах 15 запитвания за сватбена фотография. Тогава не снимах, защото празнувахме със съпругата ми 5 годишнина от сватбата ни.  На 11.11.2011 година само в ритуална зала “Оборище” брак са сключили над 30 двойки.  Длъжностните лица вече могат да си отдъхнат, тъй като еднаквите числа в датите вече няма да са значим фактор в обозримо бъдеще.

Кои са предпоставките една дата да бъде популярна?

Ден от седмицата – на първо място съботите, на второ място неделите, а на трето делнични дни, които по някаква причина са почивни;
Месец от годината – от април до октомври; Най-популярни са юни, края на август и началото на септември;
Религиозни празници – датата не трябва да се засича с Великденските пости или с Богородичните пости, с някоя от задушниците или с някои от религиозните празници, като например 29 август – Обезглавяването на Йоан Кръстител.
Съботи, в които се отработва – Бих се обзаложил, че 10 май 2014 година (събота) ще е работен – ще се отработва 2 май (петък).
Нумерологични предпоставки –  Тук вече манджата е с грозде. Суеверия и вярвания – всякакви. Считам, че в българските нагласи, числата 13 и 2 имат отчетлив негативен заряд.  Предпочитат се нечетните числа.
Футболни дербита, концерти, избори – Затворени улици, половината ти приятели в лобито на ресторанта, вперили поглед в телевизора или пък вече купили билети за концерта на Металика. Всички това може да изиграе негативен ефект за сватбения купон, но често е невъзможно да се предвиди достатъчно рано.

На базата на горния абзац, през 2014 година най-популярни ще бъдат следните дати:

15 февруари и 1 март – Последните съботи преди започването на великденските пости на 2 март.  Датите не могат да се сравнят по брой на сватбите с тези през септември например, но все пак има една група нетърпеливи двойки, които са се сгодили на предната година и не се притесняват от капризното време 🙂

26 април  (Заета при нас.) – Предполагам, че ще бъде в топ 5 на най-популярните дати за 2014 година. Първата събота след Великден.

31 май – Май месец е предпочитан за сватби, но не предоставя много удачни дати за това. В началото му има много почивни дни и хората избягват да се женят тогава, тъй като рискуват голяма част от гостите им да са заминали за Гърция. (1-ви до 6-ти май).  10 май 2014 година, както вече споменах, считам, че ще бъде работен.  Датите около края на май също се избягват заради абитуриентските балове, които ангажират почти всички ресторанти, гримьори, фризьори, фотографи и други.  В това число попадат 17, 18, 24 и 25 май.

1 юни – Заради неудобните дати през май, датите около тях се натоварват със сватби – такива са 26 април, 31 май и 1 юни.  1-ви юни освен това е и Ден на детето, тоест има силен положителен заряд и ще бъде сред топ 5 на най-популярните дати за 2014 година, независимо, че е неделя. Оказва се, че притегатената сила на „Деня на детето“ е по-голяма от избора събота или неделя. Към настоящия момент сме получили 4 запитвания за 1-ви юни и нито едно за 31 май. 

14 юни (Заета), 15 юни, 21 юни, 28 юни – Юни е най-популярен месец за сватби.  7 юни (Заета) е Черешова задушница и няма да бъде много популярна дата. от 15 юни до 29 юни са Петровите пости, но те не са толкова строги и през тях се сключват бракове. (Всъщност младоженците, които ни ангажираха за 7 юни, всъщност са си сменили датата от 1-ви юни заради един конкретен дисководещ, който на първи вече бил зает.

Всички съботи на юли – През юли обемът на сватбите пада в малка степен, тъй като започват летните отпуски и част от поканените гости неминуемо ще са по морето. Все пак юли е също популярен месец за сватби. (Към настоящия момент са ни заети 5 и 19 юли.)

16 август (Запитване), 17 август, 23 август (Заета), 30 август (Заета)  – Август след края на Богородичните пости на 15 август е изключително натоварен със сватби месец.  Акцентът попада върху първата събота след постите – 16 август, както и следващата събота  23 август.

6 септември (Заета) – Най-популярната дата за сватби през 2014 година.

13 септември, 20 септември(Запитване), 21 септември (Заета),  27 септември (Запитване) – Всички съботи и недели на септември са много популярни сред двойките. Акцентът ще попада и върху 20 и 21 септември, тъй като 22 септеври е неизменно почивен – Ден на Независимостта на България. Трите почивни дни създават голямо удобство за гостите.  На 14 септември се пада Кръстовден и затова тази неделя няма да бъде много избирана.

Октомври – Съботите и неделите на октомври за мен са най-добрите дни за сватба в годината. Подходящи температури, без гости в отпуска, красиво обагрени есенни пейзажи и по-малка натовареност на всички сватбени услуги.  Единственият риск са валежите, които като количество са една идея по-малко от май.  През октомври 2014 година единствения по-малко предпочитан ден ще бъде 25 октомври – Димитровската задушница.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


2 мнения по „Прогноза за най-популярните дати за сватба през 2014 година

 1. svetlana 16 май 2013 в 11:56

  Мисля че си избрах най подходящата дата за мен е 21 юни 2014 година харесват ми числата 🙂

 2. Юлия 29 юли 2014 в 10:55

  Уважаеми господин Митев,
  Насочвам Ви вниманието на допусната съществена грешка за венчавките през месец октомври.
  Димитровска задушница няма. Има архангелска и тя през 2014 г. е на 01.11.2014 г.
  Поздрави Юлия

Коментирай