Професионален фотограф или фотограф – гост на сватбата?

Слагането на вратовръзка в сватбения ден. И като си говорим за символика... :-)

Слагането на вратовръзка в сватбения ден. И като си говорим за символика… 🙂

Тази сутрин имах среща с двойка във връзка с тяхната сватба през май 2013 година. Наред с нещата, които обикновено обсъждаме с младоженците, получих няколко интересни и провокиращи въпроса. Един от тях беше: Защо трябва да изберем вас, а да не се доверим на наш приятел, който е любител-фотограф и обича да снима? 

ath007Убеден съм, че много двойки си задават този въпрос. Във всеки приятелски кръг има поне по един фен на фотографията, а и никой не обича да плаща за нещо, което може би му изглежда надценено и което би могъл да си осигури безплатно.

През 2007 година се ожених :-). Тогава още не бях сватбен фотограф, а стажант в кантора. Към днешна дата съжалявам и дори ме е срам, че за сватбата ми преди почти 6 години, ангажирах безплатно да снима близък мой приятел, който не е фотограф, а уеб дизайнер. И нямам предвид качеството на снимките. Съжалявам, защото вместо да бъде гост на сватбата ми и да се забавлява, той трябваше да дебне за моменти и да се притеснява дали ще се справи и дали няма да изпусне нещо.  Сигурно щеше да му е по-приятно да потанцува с приятелката си или пък да си поговори с другите хора на масата, вместо да тича по нас… За капак го имаше и риска ние след това да не харесаме нещо и лошото чувство да ни развали приятелството.ath008

От моя приятел получихме всичките 2500 кадъра, които е заснел на сватбата ни – и тези, които стават и тези, които са повтарящи се, размазани или просто не са се получили. Цинично би било да смятаме, а ние не сме и очаквали, той да седне и да отдели още 10-20 часа (2-3 работни дена) от времето си за да подбере ставащите кадрите, като направи една силна селекция, която да ни остави без дъх, докато я разглеждаме.


baterii2Всички снимки бяха с най-малката резолюция за фотоапарата,
заснети в JPEG формат. (За предимствата на снимане в RAW, пред това в JPEG, вижте този пост в блога ми.) Правилно решение от негова страна.  Фотографите, които не снимат сватби, не носят по 14 карти памет по 16 гигабайта.  Те имат една карта, която е 4 гигабайта и на нея няма как да съберат повече от 350 кадъра, ако всяка снимка е 15 мегабайтов файл.  Следващия път, когато отидете на сватба се загледайте в чичото на булката, който ентусиазирано снима до средата на църквата, след което физиономията му помръква, защото са му свършили батериите или пък картата памет.

3megapiksela-24megapiksela2

Разлика между изображение с размер 3 мегапиксела и размер 24 мегапиксела.

ath027Нямаме обща снимка с родителите ми, нямаме снимка с баба ми, нямаме снимка и с братовчедите ми от чужбина. Изобщо не сме се сетили да направим такива снимки. Със съпругата ми нямаме нито един класически портрет, колкото и да е скучен той – усмихнати, прегърнати и гледайки към обектива. Отново би било цинично да смятаме, че нашия приятел ще ни подсети или пък че трябва да ни подсети за всичките тези снимки. Още повече, че му бяхме казали, че не смятаме да позираме – тогава тези снимки ни се струваха тъпи, сега съжаляваме, че ги нямаме.

ath024Независимо от това харесваме много снимките, които ни направи нашия приятел. Гледам ги като професионален сватбен фотограф и се впечатлявам от енергията и уловения решителен момент в толкова много от тях. Не ме интересува особено, че техническото качество не е най-високото. Обработих ги в черно-бяло и сега им се радваме всеки път, когато гледаме семейните ни албуми. Вярвам, че той би имал значителен успех във сватбената фотография.

Ако и вие имате приятел, който е нещо като вундеркинд, има усет за красивото, с голяма практика във визуалните изкуства и който би се вързал на концепцията да бъде гост и едновременно фотограф, бихте могли да рискувате – вероятно е да получите по-добри снимки от тези на един посредствен професионален сватбен фотограф.

ath021

–––––––––––––

Проучвайки темата в интернет, открих този пост на друг професионален сватбен фотограф, който разказва същата история, като нашата, но с лош край. Включените в поста сватбени снимки не са за хора със слаби сърца!  Ето и един доста красноречив цитат:

OK so our guests will always remember how beautiful the venue looked, but for me the day flew by so fast and I don’t remember much of it myself!  Every time I mention my wedding my Mum says ‘But it looked so beautiful’ and whilst I’m sure that’s not just her being kind (it’s really not her style) it has made me hate my own wedding because I don’t look back at my photos and see a beautiful wedding, I look at them and see horribly dark and blurry photos.

–––––––––––––

Compare-1002

„Защо наех професионалист: Една сватба, един момент, едно осветление, еднакви фотоапарати.“ via http://illuminatedmoments.com/blog/?p=485

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Професионален фотограф или фотограф – гост на сватбата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *