Сватба не съвсем по руски

Svatba-Moskva-1(Всъщност тук изобщо не става въпрос за сватба.)

Бях на косъм да се размина с възможността да присъствам на сватбата на първия ми братовчед в Москва. Обикновено получавам покани за сватби, много след като вече съм ангажиран за сватбена фотография за същата дата. Веселият му имейл обаче, че ми предстои пътуване в Русия през май, пристигна точно 1 ден преди двойка младоженци да ми се обадят след срещата ни седмица по-рано, за да потвърдят, че ме ангажират за сватбата им в София по същото време.  Винаги обмисляйте внимателно и продължително значимите покупки и поръчки! 😉

Сред българите, с които съм говорил по темата, Москва е популярна с три рефрена:

  • Високи ценови стандарти;
  • Големи задръствания (пробки);
  • Прекаляване с водката;

Цените са между 2 и 4 пъти по-високи от цените в София.  В средностатистическа бирария едно малко уиски, което никой не пие, започва от около 12 лева. Салатите са 20-30 лева. Основните ястия – 25-50 лева. Водката, която е безспорен фаворит, може да се сервира в гарафи от 0,5 литра на цена около  80 лева, заедно с чашки за шотове според броя на компанията.

Гредата се явява покупката и наемът на жилища.  Наемът на самостоятелна квартира със смехотворна площ започва от около 2000 лева/месец, като стаи с хазяи могат да се намерят и по-евтино. Популярно число за заплата, доколко успях да прегледам няколко обявления за работа, е около 2500 лева (аналог на нашите 800 лева, при стартова цена на наемите от 400 лева.)

Сносен сватбен фотограф, доколкото разбрах, може да се ангажира за около 1500 лева.

Цената на бензина е около 1,60 лева, цената на билета за метро – 1,50 лева. Цените на техниката и автомобилите, разбира се, е сравнима с цените в България.

Цени на алкохола в Москва

Около 22 рубли се разменят за един лев.

Moskva-3

Реклама на агенция за недвижими имоти. Цени на квартирите от 2600 лева/месец.

Многочасови задръствания, припаднали и изоставили колите си хора не успях да видя, но положението определено е тегаво, може би и поради факта, че всеки винаги живее поне на 50 километра от мястото, където иска да отиде 🙂 На помощ идва метрото. Огромното число станции, които и постоянния строеж на нови, в комбинация с приложението за телефони Yandex.Metro те прави непобедим и ти осигурява възможността да стигнеш почти навсякъде за максимум 1 час.

Moskva-4

Голяма част от станциите на метрото са с впечатляващ индивидуален за всяка интериор.

Що се отнася до алкохола,  руснаците или поне тези от тях, които поддържат някакъв стандарт на поведение и живот, са напълно наясно с бедата, която им докарва водката и стигмата на алкохолизма е дори по-силна вътре в руското общество, отколкото навън.

Казано по друг начин, всички се пазят да не се орезилят и всъщност се пие по-малко, отколкото на аналогично мероприятие в България. (Българи-юнаци!)

vodka

И докато за алкохола, цените и задръстванията знаят всички, можеш да видиш почти и само от първо лице:

Гопник

Гопник (Автор – непосочен)

Гопниците (Gopnik в Wikipedia на английскиса руска субкултура. Облечени в анцузи съчетани с кожени якета, гопниците (или както те се наричат „пацаны“ – пичове) са агресивни и пропаднали младежи-хулигани, злоупотребяващи с алкохол и с криминални черти в поведението.  По улиците на Москва често могат да се видят приклекнали типове с бутилка в ръка или чоплещи семки. Тази поза, имаща корени от руските затвори, е символ на гопниците и често се използва за иронизирането им.

Джихад такси е жаргон за нелегално такси, най-често управлявано от гражданин от бившите съветски републики. Историята е една и съща – лице от Таджикистан (Дагестан, Узбекистан, Киргизстан) идва в Москва, работи в строителството, колкото да изкара пари за Лада Самара – 7-ма ръка, след което се „преквалифицира“ в таксиджия.  Курсовете са по договаряне, а нелегалните таксита винаги са били толкова много, че са си основен транспорт след метрото.

Малко руснаци знаят чужд език.  Руснаците имат музика на руски, руски филми или чуждестранни филми за безплатно изтегляне от торентите, които незнайно кой дублира на ниво национална телевизия и то безплатно.  Литература за каквото и да – отново на руски. Софтуер и игри – преведени изцяло на руски. Бизнес и капитали – също на руски.  Не е чудно, че почти никой в Русия не знае английски. Повечето хора, с които общувах между 25-35 години оценяваха това за себе си като голям недостатък и повечето от тях бяха в процес на изучаване на езика. Всички обаче се оплакваха от невъзможността да практикуват езика. Впрочем – за какво ли им е?

ГУМ до Червения площад. Впечатляващо и често ползвано място за сватбени фотосесии през дългата руска зима.

ГУМ до Червения площад. Впечатляващо и често ползвано място за сватбени фотосесии през дългата руска зима.

От парка на победата

В близост до парка на победата (Снимка – Windows Style)

Деветомайски парад (Генерална репетиция на 8-ми май)

Деветомайски парад (Генерална репетиция на 8-ми май)

Деветомайски парад (Генерална репетиция на 8-ми май)

Деветомайски парад (Генерална репетиция на 8-ми май)

От телевизионна кула "Останкино"

От телевизионна кула „Останкино“

Personal_0257

Една от седемте сгради - "Седемте сестри" на Сталин. Понастоящем министерство.

Една от седемте сгради – „Седемте сестри“ на Сталин. Понастоящем министерство.

 

Една от седемте сгради - "Седемте сестри" на Сталин. В момента - хотел Raddison

Една от седемте сгради – „Седемте сестри“ на Сталин. В момента – хотел Raddison.

 

Руска бензиностанция

Руска бензиностанция

Наливна бира в магазина.

Наливна бира в магазина.

Към втора част на текста.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Публикувано в раздел Лични от Николай Митев.

2 мнения по „Сватба не съвсем по руски

  1. Eowyn 26 август 2013 в 06:49

    Tоку-що леля ми и семейството ми се преместиха в Москва. Братовчедка ми каза, че засега освен да се загуби в претъпканото метро, друго не може да направи там :DD

Коментирай