Сватба на открито в София и страната и предизвикателствата, пред които трябва да се изправите

Сватба на открито

Сватба в резиденция „Лозенец“. След 22:00 часа музиката трябва да спре и да се премести в някоя от залите.

Една не малка част от младоженците, с които се срещам, в качеството ми на сватбен фотограф, започват организацията с идея за сватба на открито. Тя е осъществима, но с уговорки – най-често че след 22:00 часа музиката трябва да се намали до степен, която я обезсмисля.

Места за сватба на открито (или полу открито) в София (или не точно София)

Приказната градина

Приказната градина край Елин Пелин

Приказната градина – Елин Пелин

Това е 4 декарова градина, която предлага доста различни варианти за разположение на масите, дансинга и изнесения ритуал, както и има навес с размер 150 кв.м.  Ако искате сватба там, наемате мястото, а за храната, напитките и обслужването ангажирате кетъринг по ваш избор.  Важно е да имате предвид, че навеса не предпазва достатъчно при проливни дъждове, както и че не може да бъде отоплен, ако вечерта се застуди!

Вила Екатерина

Вила „Екатерина“ – в студено време тентата бързо може да се отопли до много приятни температури.

Вила „Екатерина“ – Вакарел

Вила „Екатерина“ разполагат с просторна шатра, която събира около 250 гости, както и хотелска част, в която могат да бъдат настанени 40-45 гости.  До хотела има панорамна поляна, която е много подходяща за изнесен ритуал.  Снимам много сватби във вила „Екатерина“ всяка година – обслужването и храната са винаги перфектни и сватбите протичат много добре. Горещо го препоръчвам.

Ресторант "На Върха"

Ресторант „На Върха“

Ресторант "На Върха"

Ресторант „На Върха“

Ресторант „На върха“ – Горна Баня

Има голям двор, който позволява сватби до 250 гости. След 22:00 часа силата на музиката следва да се намалява.  Вътрешното помещение, в което не съм снимал, по думите на персонала е подходящо за до 110 гости, а напълно комфортно – до 80.   За ресторант „На върха“ могат да се срещнат смесени отзиви в интернет.

6аto

6аto

Хотел „6ato“ – Драгалевци

Много приятна, но малка и терасирана градина. В долната й част според мен, подходяща за най-много 30 гости. По думите на персонала цялата градина, заедно с терасираната част събира до около 120 гости. Вътрешната част, която се състои от едно голямо и едно малко помещения събира до 50-60 гости.   След 22:00 часа силата на музиката следва да се намалява.

 

Глория Палас

Глория Палас

Дипломатически клуб „Глория Палас“

Музиката на открито е стриктно до 22:00 часа. След това гостите трябва да се преместят в закрития ресторант. Преместването е съпътствано с известни проблеми – диджеят трябва да бъде с два комплекта апаратура и втори човек или пък му трябват поне 20-30 минути, за да пренесе и свърже техниката. За мястото има смесени отзиви онлайн.

Best Western Expo Sofia

Best Western Хотел Експо

Хотел „Експо“ предлагат възможност за сватба в градината им, като след 22:00 часа музиката и танците трябва да се пренесат в залата на ресторанта.

Ботаническата градина

Ботаническата градина

Ботаническата градина на околовръстен път

Де факто наемате мястото, а всичко останало трябва да възложите на кетъринг и други изпълнители. Музика е без ограничения, но няма достъпни санитарни удобства (има само химически тоалетни) и не е достатъчно осветено (тоест изобщо не е осветено.)

 

Нетрадиционно място за сватба

Cozy Bar – вилна зона „Американски колеж“

Мястото е подходящо за нетипични сватби и побира 80 гости на закрито, а иначе до 150 гости.  Повече можете да прочетете в спонсорираната статия за тях в блога ми.  Локацията е сравнително изолирана и все пак са ми известни казуси с шума след 22:00 часа. Уговорете се изрично за това, как се процедира с музиката!

Сватби на открито далеч от София

На по-голямо разстояние от София има доста приятни места, където могат да се правят сватби на открито или полуоткрито 🙂

  • Резиденция „Евксиноград“ – Варна
  • Голф клуб „Black Sea Rama“ – на север от Балчик
  • Lighthouse Golf – на север от Балчик
  • Thracian Cliffs Golf Resort – на север от Балчик
  • Art Complex „Anel“- Созопол
  • Санта Марина – Созопол
  • Secret Garden – Сливен
  • Midalidare – до Стара Загора
  • Хотел Априлци – на центъра на с. Априлци; (Троянско)
  • Комплекс Диана – с. Труд (Пловдивко)
  • Мотел Рай – Русе
  • Шато Копса – Карловско
  • Хотел „Рачев“ – Арбанаси
  • Арбанаси Палас – Арбанаси
  • Комплекс Чайка – Враца
  • Хотел „Св.Екатерина“ – Рибарица
  • Комплекс „Романтика“ – с.Кръвеник (Севлиево)
  • Зорница Фемили Естейт
  • Естера Вини – Перущица

Не пропускайте да разгледате и статията ни с места за изнесена сватба, тъй като повечето от тях позволяват сватби на открито.

Какво трябва да бъде мястото, в което искаме да бъде нашата сватба на открито?

Да има изградени шатри или навеси
Не искате сватба под звездите. Искате сватба под шатра, навес или друго подобно съоражение. Те са необходими в случай, че премине кратък дъжд или пък когато слънцето е прекалено силно в началото на сватбеното тържество; Те ще спасят вашата декорация по масите и столовете, както и разположената вече храна.

Обособен дансинг
Трябва ви достатъчно пространство с твърда настилка – все пак основната част от веселието на сватбата се състои в музиката и танците.

Достатъчно осветление
Представете си визуално вашата сватба на открито? Ако вече сте го сторили, си задайте следния въпрос: „Колко е часа?“ Ще откриете, че си представяте представяте моментите по залез слънце.  Реално сватбата ви ще продължи повече от 6 часа и голяма част от нея ще бъде по тъмно.  Основно практическо правило е, че гостите трябва да виждат какво им е сервирано 🙂

DI_0616
Наличие на закрито вътрешно помещение с капацитета на вашите гости
Порой от 40 литра на кв. метър за час. Случва се понякога 🙂 В този случай закритото помещение е единствения вариант, който стои между вас и това, което едва след години ще смогнете да оцените като невероятно весела история.

Впрочем като си говорим за дъждове, ето в колко дни е имало валежи в София през 2013-та година: април – 9 дни, май – 11 дни, юни – 15 дни, юли – 9 дни, август – 3 дни, септември – 10 дни. Повечето от тях са кратки и слаби дъждове, но например на един 30 юни паднаха повече от 40 литра на кв. метър през целия ден.

MD_1087

Сватба от средата на септември 🙂

Достатъчно отстояние от жилищни сгради
Полицията идва на сватбата ви по съвсем различна причина, от тази за която идва на моминското или ергенското парти.  Високите нива на музиката са една от задължителните предпоставки, които да накарат хората да излязат на дансинга и затова, когато тя трябва да се намали след 22:00 часа заради съседите, то настроението на сватбата пада.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

3 thoughts on “Сватба на открито в София и страната и предизвикателствата, пред които трябва да се изправите

    1. Николай Митев Автор4 април 2014 в 09:26

      Преди доста време снимах сватба-пикник на поляните над Банкя. Хората се бяха погрижили за разрешение от общината, беше пръскано против кърлежи предварително, бяха докарали генератор за музиката. Имаше и кетъринг (основно скара). Все пак май трябваше да ти полива някой от бутилка вода, ако искаш да си измиеш ръцете. Като се стъмни, стана непрогледно и огъня не помогна. Докараха две коли, на които пуснаха фаровете, но все пак беше доста тъмно. Аз не виждах какво снимам – светва светкавицата и ти гледаш едва тогава какво си хванал на екрана. За съжаление една от плодовите торти я бяха нападнали мравки 🙁 За тоалетна всеки се спасяваше поединично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *