Сватба на открито в София и страната и предизвикателствата, пред които трябва да се изправите

Сватба на откритоЕдна не малка част от младоженците, с които се срещам, в качеството ми на сватбен фотограф, рисуват идеи за красива сватба на открито. Какви са предпоставките за пълноценна сватба на открито?

1. Изградени шатри или навеси;
Те са необходими в случай, че премине кратък дъжд или пък когато слънцето е прекалено силно в началото на сватбеното тържество; Те ще спасят вашата декорация по масите и столовете, както и разположената вече храна.

2. Обособен дансинг или възможност за обособяване на такъв, както и пряка видимост към дансинга от повечето от масите;
Основна част от веселието на сватбата се състои в музиката и танците. Дори една разкошна градина, ако не предлага достатъчно място за танци или ако е с неудобна повърхност, не е подходяща за сватби. Това се отнася и също, ако теренът има прекалена денивелация и част от гостите Ви са разположени на беседки, „някъде отвъд гората“.

3. Осветление;
Представете си визуално вашата сватба на открито? Ако вече сте го сторили, си задайте следния въпрос: „Колко е часа?“ Ще откриете, че си представяте великолепното време преди залез слънце, когато слънчевите лъчи са ненатрапчиви и топло се отразяват в подредените по масите чаши.  Реално сватбата ви ще продължи повече от 6 часа и голяма част от нея ще бъде по тъмно.  Сватба, на която не виждате какво ядете и се опасявате на всяка крачка да не се препънете, не е особено романтична. От гледна точка на фотографията липсата на светлина, също не е много перспективна.

DI_0616
4. В рамките на сграда със санитарни удобства;
В случай, че не планирате сватба в дивото на палатки или къмпинг с най-близките си приятели и почерпка от раниците, то най-вероятно ще оцените удобствата на течаща вода, санитарни помещения, както и възможността за тържествена вечеря, която да се сервира на вашите гости.

5. Наличие на закрито естетически приятно вътрешно помещение с капацитета на вашите гости;
Представете си ситуацията, в която дъждът не е от онези кратки и охлаждащи дъждове, за които пее Силвия Кацарова и от които ще ви спасят шатрите в точка 1, а е порой, който лети с 60 литра в час.  В този случай закритото помещение е единствения вариант, който стои между вас и  невероятно веселата история, която ще разказвате години наред след това.

Впрочем като си говорим за дъждове, ето в колко дни е имало валежи в София през 2013-та година: април – 9 дни, май – 11 дни, юни – 15 дни, юли – 9 дни, август – 3 дни, септември – 10 дни. Повечето от тях са кратки и слаби дъждове, но например на 30 юни (събота), паднаха повече от 40 литра на кв. метър през целия ден.

MD_1087

Сватба от средата на септември 🙂

6. Достатъчно отстояние от жилищни сгради
Полицията идва на сватбата ви по съвсем различна причина, от тази за която идва на моминското или ергенското парти.  Високите нива на музиката са една от задължителните предпоставки, които да накарат хората да излязат на дансинга и затова, когато тя трябва да се намали след 22:00 часа заради съседите, то настроението на сватбата пада.

На няколко места в София можете да се веселите на открито до 22:00 часа, след което уговорката е да се преместите в закритите помещения на локацията.  Проблемът тук идва от 3 фактора: 1) Сватбеният DJ има нужда от минимум 20 минути техническо време да премести техниката си, в което дансингът е празен и няма озвучаване;  2) Трябва всички да се приключили с вечерята най-късно до 22:00 часа, което в българските условия е невъзможно; 3) Всъщност доста от гостите Ви няма да искат да се местят, а ще предпочетат да останат навън и да си приказват на спокойствие; svatba-na-otkrito-2

7. Приемлива цена
Винаги можете да изберете поляните над Банкя за вашата сватба, но в този случай изграждането на шатри, осигуряването на електричество от генератор, кетъринга, осветлението, химическите тоалетни и други ще ви струват колкото разходите за малък рок фестивал.

Нееднократно съм споделял в този блог, че сватбите на открито са на почти невъзможни в София, защото няма локация, която да отговаря на повече от три от горепосочените критерии. Все пак сватби на открито в София се правят в следните места:

Приказната градина

Приказната градина

 • Приказната градина – Място, което има впечатляващо съчетание от почти всички предпоставки за успешна сватба изцяло на открито. Не попада в горния абзац, защото технически не е в София 🙂  Намира се на километър южно от Елин Пелин, тоест на 30 км. от Столицата. Представлява 4 дка градина с вековни чинари, наличие на ток, вода и санитарни помещения. Сватбите се организират с кетъринг, като няма ограничения музиката или пък в броя гости.
Ресторант "На Върха"

Ресторант „На Върха“

Ресторант "На Върха"

Ресторант „На Върха“

 • Ресторант „На върха“ – Горна Баня
  Предвид застрояването на района към настоящия момент нямам представа как стоят нещата с музиката след 22:00 часа.  Поляната на ресторанта има невероятна гледка към София, но отзивите за него в интернет са смесени;
6аto

6аto

 • 6ato – Драгалевци
  Много приятна, но малка и терасирана градина – гостите са разпръснати, а дансингът е минимален; Също смесени отзиви.
 • Ресторант Фантазия – Овча купел
  Ресторант в достъпния клас. Музика се пуска след 22:00 часа на отговорност на младоженците (?!)
Глория Палас

Глория Палас

 • Глория Палас
  Много популярна локация за сватби – музиката на открито е стриктно до 22:00 часа; Отзивите са смесени, в последната година с уклон към отрицателни.
 • Резиденция „Бояна“
Ботаническата градина

Ботаническата градина

 • Ботаническата градина на околовръстен път – музика е без ограничения, но няма достъпни санитарни удобства (има само химически тоалетни)и не е достатъчно осветено (тоест изобщо не е осветено.)

Извън София има доста приятни места, където могат да се правят сватби на открито, при все недостатъците, които имат и те (най-често липса на адекватна по размер вътрешна зала). Такива места са:

 • Secret Garden – Сливен
 • Хотел Априлци – на центъра на с. Априлци; (Троянско)
 • Комплекс Диана – с. Труд (Пловдивко)
 • Мотел Рай – Русе 
 • Шато Копса – Карловско
 • Арбанаси Палас – Арбанаси
 • Комплекс Чайка – Враца 
 • Хотел „Св.Екатерина“ – Рибарица
 • Комплекс „Романтика“ – с.Кръвеник (Севлиево) 
 • Комплекси в района на Черноморието, Банско и други.

Повече локации за изнесени сватби можете да откриете и специалната ни статия.

Сватбите на открито имат и два недостатъка, които няма как да се решат.  Проблем №1 са температурите – не са толкова много  дните в годината, които имат приемливи температури навън, както в 17:00 часа, така и 23:00 часа.  Проблем №2 са насекомите, като се почне от кърлежите на една необработвана поляна и се стигне до комарите и мухите, които ни нападат лятно време.

Има и начин, по който можете да имате сватба на открито, без да правите компромиси, да изразходвате много средства или пък да рискувате значително.  Изберете ресторант с градина, където да осъществите изнесен ритуал, коктейл и снимки с гостите, а след това нека купонът да бъде в залата на ресторанта 🙂


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


2 мнения по „Сватба на открито в София и страната и предизвикателствата, пред които трябва да се изправите

 1. Eowyn 3 април 2014 в 20:53

  Ммм, аз също имах идея за сватба-пикник, ама Митко не щя, и той с палатки и рок фест асоциира 😀

  1. Николай Митев Автор4 април 2014 в 09:26

   Преди доста време снимах сватба-пикник на поляните над Банкя. Хората се бяха погрижили за разрешение от общината, беше пръскано против кърлежи предварително, бяха докарали генератор за музиката. Имаше и кетъринг (основно скара). Все пак май трябваше да ти полива някой от бутилка вода, ако искаш да си измиеш ръцете. Като се стъмни, стана непрогледно и огъня не помогна. Докараха две коли, на които пуснаха фаровете, но все пак беше доста тъмно. Аз не виждах какво снимам – светва светкавицата и ти гледаш едва тогава какво си хванал на екрана. За съжаление една от плодовите торти я бяха нападнали мравки 🙁 За тоалетна всеки се спасяваше поединично.

Коментирай