Сватба не съвсем по руски – част 2

(Тук става въпрос по-скоро за сватбите в Москва по принцип. В първата част на текста пък, става въпрос за някои руско-московски особености.)

Не съвсем по темата: Тъй като по едно време през 1989-та година стана инфекция и Народните съвети взеха, че затвориха, като отиваме да сключваме граждански брак, се подписваме не в „Съвета“, а в общината, кметството или обредната зала, според това с какво разполага градът ни.   

В Русия младоженците сключват бракове в някой от Дворците за бракосъчетания, които в разговорния език по руска традиция се съкращават до някаква форма на абревиатура и се наричат „ЗАГС“ (Записване на актове за гражданско състояние).

ЗАГС

Предверие на Двореца за бракосъчетания №1 – Грибоедовский

Ритуална зала Москва - ДБ 1 Грибоедовский

Една от залите за изчакване

ЗАГС

Прилагане на административно-чиновнически похвати в удобен за клиента вид с цел поддържане на заетостта на населението.

ЗАГС

Контраст: гардероб в софийските обредни зали играят всички издадености в интериора – первази, стълби и парапети.

ЗАГС ЗАГС ЗАГС ЗАГС ЗАГС

Първоначалната редакция на този текст включваше възхвали, поклони и 15-минутно ръкопляскане, че московчани са се уредили с такива приятни и естетично издържани обредни зали.  После проверих за какво става въпрос:

2011-07-26_211552.448667

Една от обредните зали в Москва. (Снимка: Сайтът на УЗАГЗ)

2011-07-28_160303.470145

Друга от обредните зали в Москва. (Снимка: Сайт на УЗАГЗ)

2011-07-28_161803.100046

Трета от обредните зали в Москва. (Снимка: Сайт на УЗАГЗ)

2011-07-28_163751.456784

Особено впечатляваща обредна зала в Москва. (Снимка: Сайт на УЗАГЗ)

2011-08-17_175911.321082

Обредна зала в Москва – за почитателите на лампичките. (Снимка: Сайт на УЗАГЗ)

2011-09-02_165840.000876

Поредна обредна зала в Москва. (Снимка: Сайт на УЗАГЗ)

Дето се вика, животът е хубав и най-важното шарен!

Братовчед ми разумно беше избрал един от най-издържаните обредни зали и ако не беше интернет, щях да остана с безупречни впечатления. Не съвсем.  Още на влизане,  портиерът сервилно настоя колегата сватбен фотограф, който заедно със съпругата си в екип снимаше сватбата, да си остави фотографската раница в гардероба (А необходимата за снимките техника в джобовете си ли да прибере?!)   В последствие те ми споделиха, че служителите в ритуалните зали често се държат „на нож“ с наетите фотографи и оператори.  Особено любопитен номер погаждали ведомствените фотографи, които  оставяли пуснати светкавици в залата, задействащи се по светлинен импулс и така създавали малко технологично бедствие за наетият от младоженците фотограф, решил да използва своята светкавица.

В в някои обредни зали в София има на разположение фотограф, който да заснеме вашето тържество. Ако искате. В обредните зали в Москва има фотограф и оператор, които заснемат вашето сватбено тържество. Освен ако не откажете настойчиво.

Също както и в София, фотографът и операторът имат право да стоят само от едната страна на обредното бюро. Иначе пречиш.

kolegi

Отляво – ведомствения фотограф и оператор, както и длъжностното лице по гражданско състояние. Отдясно – Ксения от екипа на нашите страхотни сватбени фотографи.

Ритуалът е съизмерим с българския. Подпис, пръстени, целувка, връчване на свидетелството и поздравления от близките. По време на церемонията не се вдигат наздравици. Интересна подробност е, че свидетели (кумове) не се изискват от закона, тоест може да се сключи брак и без подписите и присъствието на такива лица.

Personal_0610 Personal_0617 Personal_0619 Personal_0622

Любопитният от професионална гледна точка момент идва в съседната зала, в която учтиво ни канят. Там на телевизионен екран вече се въртят моменти от подписването.  Младоженците гледат и след това поръчват един от предлаганите варианти за снабдяване с копие от видеото:

Personal_0629 prodajba-video

Цената на HD клип онлайн + DVD диск е 4000 рубли – малко под 200 лева, при цени в Москва 2 до 4 пъти по-високи от тук.

izlizane

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.
Публикувано в раздел Лични от Николай Митев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *