Сватба не съвсем по руски – последна част :-)

izlitame-s-baloniteОт три дни пиша за една руска сватба, на която бях гост през май и все излиза нещо несвързано със самата сватба: Опит №1 очертава  впечатленията ми от Москва, а опит №2 – ритуалните зали в Москва и сключването на граждански брак. Накрая стигах и до самата сватба, но преди това два несвързани факта – Руснаците много се радват, когато получат отговор „Золотие пески“, на въпроса, къде живееш. Също така казват на руската салата – „Оливие“, а на чушките – „Болгарский перец“.  И като става въпрос за ядене, препоръчвам руската рецепта за сватба на братовчед ми и съпругата му на всеки, който се осмели да се набута с подобна организация. Програмата беше следната:

ДЕН 1

  • Подпис в присъствието само на роднини (12 човека);
  • Наздравица и пикник в Горкий Парк (Тук вероятно почвате да си тананикате Wind Of Changes), съчетана с фотосесия на младоженците и снимки с близките, последвана от празнична вечеря в ресторант;
  • В края на вечерта – отпътуване на всички лица от групата под 35 години с организиран транспорт към хотелски комплекс на около 80 км. от Москва.

ДЕН 2

  • Закуска с много чай, вишнев сок, блины, пироги и други подобни; 
  • Пристигане на 50-те гости на сватбата – приятели на младоженците, надуване на балони, украсяване, снимане и бири;
  • Откриване в късния следобед на тържеството с коктейл „Направи си сам“ на верандата с изпълненията на забавно трио;
  • Купон в залата на хотела в неофициално облекло с популярен водещ;

ДЕН 3

  • Възстановяване със шашлици през ранния следобед, последвани от сауна и тихи игри; Впрочем човекът, който ги е нарекъл така едва ли някога е присъствал на разпалена игра на белот; 
  • Неофициална вечеря + караоке;
  • Отпътуване на следващия ден;

ДЕН 1

kym-ritualnata-zala

Пътуваме към Двореца за бракосъчетания. Таблетът е включен на Yandex.Maps и доста приемливо показва задръстванията.

От огледалото на водача виси георгиевска лента. Такива в Русия могат да се видят навсякъде – от антените на автомобилите до реверите на минувачите. Символизират паметта за Победата над фашизма и загиналите руски войници през Втората световна война. Слагат се основно около 9-ти май, но много хора ги държат целогодишно.

kolegi

Церемония по сключване на граждански брак

Personal_0619

day1Full_130

Автор: http://lovearoundyou.ru/

izlizane

Personal_0313

На входа на Горкий Парк, където щяхме да правим снимки и да ядем бутерброди и бонбони 🙂

Personal_0315

Огромни възглавници разположени в тревните площи на Горкий парк. На разположение има и шезлонги, както и тоалетни по-хубави от тази вкъщи. Спрете да си тананикате Wind Of Changes.

Personal_0323

Площадка изградена за нещо, което практикуват днешните тинейджъри. При внимателно вглеждане се открояват контактите, които са оставени за зареждане на телефон или пък за включване на ъглошлайф. Все пак винаги някъде някой реже нещо с ъглошлайф.

Personal_0329

Автомат за храна за животни

Personal_0649

Детски снимки – детайл от сватбената фотосесия и приятна тема за разговор в този ден.

day1Full_232

Друг приятен елемент за фотосесията – Рамки от ИКЕА. Автор: http://lovearoundyou.ru/

Personal_0690

Понякога твърдите обективи ни карат да попадаме на странни места.

Personal_0686

Убеден съм, че съм бил голям досадник за нашите фотографи, които в крайна сметка ми връчиха една бленда, за да са ми заети ръцете през по-голямата част от фотосесията.

Personal_0691 Personal_0692

ДЕН 2

Personal_0787

Да намериш такова място за сватбата, сподели братовчед ми, е истинско предизвикателство. Рядко може да се открие локация, която съчетава хижа, вила и хотел в едно.Персоналът на комплекса се намира в друга сграда и е почти незабележим, но въпреки това осигурява всичко, което е необходимо за приятно прекарване. Стаите са просторни и луксозни, а общите части – чисти и поддържани.

Personal_0791 Personal_0795 Personal_0831

Personal_0757

В московските паркове можеш да храниш гълъби, а понякога и катерички от ръка. Много животни са дружелюбни и не се плашат от хората.

Personal_0761 Personal_0778 Personal_0780 Personal_0848 Personal_0884 Personal_0885 Personal_0892 Personal_0896

Personal_0903

Personal_0918

Забивайки клечка в ябълката, младоженците трябва да казват комплименти един на друг. Гостите от залата могат да им помагат.
В Русия са силно популярни всякакви сватбени игри. За съжаление както и тук, така и там те спират танците, накъсват купона и в крайна сметка се отразяват негативно на веселбата.

Personal_0905 Personal_0925 Personal_0927 Personal_0931

Personal_1032

ДЕН 3

Personal_1080 Personal_1086 Personal_1093 Personal_1098 Personal_1101
Personal_1122 Personal_1123

Сауната е религия. Към самото помещение често има и малък басейн (1,50м. х 1,50м.) със студена вода.

Personal_1110

Руснаците слагат вълнени шапки в сауната, тъй като вълната е изолатор и предпазва главата от прегряване. В малкото български сауни, в които съм бил, не съм виждал такива.

Personal_1138

 

И понеже това е блог, насочен към младоженци, които организират сватбата си, ето няколко идеи, които са използвани по-горе и които всеки бъдещ младоженец трябва да обмисли:

Концепция 1  – Сключване на граждански брак в отделен ден (а защо не и църковен брак в това число)

Добрият замисъл тук е, че винаги спестявате ценно време от графика на сватбения ден. Същевременно създавате комфорт на гостите си, които са поканени директно в ресторанта – напълно свежи и готови за купон.

Концепция 2 – Сключване на граждански (църковен) брак в присъствие само на най-близките

Да си признаем честно – ритуалите са скучни за по-нетърпеливите от гостите, които обикалят пред входа на църквата цъкайки, че „Тоя поп ще прочете целата библия, бе!“ Като фотограф съм свидетел, как церемониите само с най-близките преминават далеч по-интимно и в крайна сметка създават настроение и спокойствие, което отсъства при ситуацията със 150 човека в ритуалната зала, придружено със закъснели гости, звънене на мобилни телефони, купища цветя, завряни в нечий багажник и 45 минути поздравления и пожелания за попътен вятър в коридора на залата.

Концепция 3 – Фотосесия в отделен ден

Фотосесията в отделен ден, помага да се осигурят най-важните предпоставки за хубави сватбени снимки – липса на напрежение, по-малко ограничаване във времето, възможност да се изберат подходящи часове и локации за снимките. Отлично се съчетава с подписване в отделен ден и снимки с най-близките

Концепция 4 –  Двойна сватба – веднъж с по-възрастните хора и веднъж с приятелите

Тази концепция е рядко и трудно осъществима и изисква точно определени предпоставки. През 2010-та година заснех първата част от сватба с такава концепция – Тържествен обяд под звуците на трио за класическа музика с 40-тина роднини в Резиденция Бояна. Втората част на сватбата се е състояла на о-в Миконос в присъствието около 150-200 гости в рамките на няколко дни. Аз, разбира се, бях вече зает за датите 🙂

Миналата година отново заснех подобна сватба – след подписването и фотосесията, по време на обяда в ресторанта, булката сюрпризира всички с внезапно хрумналата й идея: „Ама ние защо не направим още една сватба в края на лятото, в Лозенец, на 25 август, само с приятели. Вие нали няма да се сърдите, че няма да ви каним?“

Концепция 5 – Нетрадиционни локации за сватба

Пикник в парка за родителите с костюми и фотосесия. Вила на брега на морето или хотелски комплекс в някое забутано кътче на България.  Все места, които ще ви изненадат и ще направят сватбата ви запомняща се.

Концепция 6 – Жива музика 

Живата музика с лекота създава настроение, за което един дисководещ трябва доста да се потруди. Живата музика, разбира се може да бъде и катализатор на безумна скука – достатъчно е да поканите бездушен народен оркестър с нулева хореография и каменни изражения, които свирят безкрайни и бавни хора или пък  изпълнители с беден и еднотипен репертоар.

 

 

 

 

 

 

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Публикувано в раздел Лични от Николай Митев.

Едно мнение по „Сватба не съвсем по руски – последна част :-)

Коментирай