Какъв подарък за сватба да купим на младоженците?

Сватбен подаръкУдачният сватбен подарък трябва да се събира в пощенски плик и това не картичка с пожелание 🙂

Въпросът със сватбените подаръци притеснява много младоженци и много от тях приемат за неуместно да коментират с гостите какви подаръци желаят да получат.  А ето и решението на въпроса най-пряко, кратко, точно и ясно казано: Ако сте гост на сватба и се чудите какво да подарите на младоженците, спрете да се чудите. Просто подарете пари.

Като сватбен фотограф съм разговарял с много младоженци по темата и на практика не смятам, че има някой, който да отдава предпочитание за други типове подарък. Тенденцията се отчита от много от по-съобразителните гости и това което забелязвам по сватбите, е почти пълно възприемане на концепцията за подаряване на подаръци в брой. Много малко хора поднасят големи и обемисти пакети, като в повечето случаи те са придружени и с плик.

Кои тогава са неудачните идеи за подаръци за сватба? Лично за мен, един от най-неподходящите подаръци са бижутата, които не са подбрани предварително от младоженците. Присъствал съм на не една или две сватби, на която съм виждал озадачения поглед на булката, когато родителите й поднасят бижу, което тя определено никога не би носила. Иконите са удачен подарък, но само когато младоженците са изразено вярващи, а да си признаем в днешно време вярата на много хора е предимно свързана с Коледа и Великден.  Картините също са по мое мнение, една от неподходящите идеи за подаръци за сватба. Имам приятели, които правят редекорация на хола си, като махат любимото си платно и закачат подарената им от кумовете картина, когато последните идват на гости. Всеки има много различен вкус, що се отнася до картини и ако не подарявате платно от утвърден автор на национално или международно ниво или пък ваше лично произведение, по-добре не рискувайте.

Изключенията. Разбира се има и изключения от правилото. Компанията приятели на младоженеца на една есенна сватба му подариха бидон със зеле готов за поставяне в мазата, тъй като „Както прави едно семейство истинско, ако не е бидончето с кисело зеле?!“  Подаряването на бидончето беше съчетано с весела реч и като цяло се превърна в страхотен момент от сватбата!   Друга двойка пък получиха миниатюрна, но работеща инсталация за варене на ракия 🙂 Ваучери за екскурзия в екзотична точка на света също се нарежда сред списъка със страхотните подаръци-изключения.  Номер 1, в моята лична класация за подаръци, които не се събират в плик, е подаръка на бащата на една булка, който вкара Infiniti FX с панделка в двора на ресторанта.  Младоженците бяха шокирани.

Каква сума е нормално да се подари? Въпросът е доста труден за коментиране, тъй като е невъзможно да се събере някаква статистика, а и много зависи от връзката ви с младоженците.  Като минимум е желателно да се покрият разходите на младоженците във връзка с вашия куверт (и нощувка ако има такава).  Цените на кувертите в София са около 40 лева за бюджетните ресторанти, 60 лева за ресторантите средно ниво и 80-100 лева за ресторантите висок клас.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай