Видеозаснемане на сватбата ви. Какво можете да получите от вашия сватбен оператор? Ориентировъчни цени и предлагани услуги

Пламен Бижев

Видеографът Пламен Бижев – http://plamenbijev.com

Към настоящия момент (февруари 2018 година)  цените на пакетите за цялостно сватбено видеозаснемане на легитимните видео оператори започват от около 800 лева,  висок клас качествено заснемане може да си осигурите на цени от 1500 до 2500 лева, като според включените допълнителни услуги и използваната техника сумата може да надвиши и 5000 лева.  В сайта на едни от най-титулуваните в сватбения бранш колеги видеографи успях да докарам сума от 10 000 + лева през калкулатора за изчисляване на бюджета на сватбения филм. Разбира се, тази сума включва освен всичко друго и 12 метров видеокран.

Новите фотоапарати, които записват видео, по-бързите компютри, екшън камерите и други технически новости позволиха на сватбените оператори да започнат да предлагат много по-разнообразни пакети за сватбено видеозаснемане, спрямо само 4-5 години преди това, когато по същество имаше два пакета – заснемането в стандартна резолюция и заснемане във висока резолюция.

Висока резолюция (HD) или Стандартна резолюция (SD)?

Впрочем заснемане в стандартна резолюция вече почти никъде не се предлага и въпреки това, ако сте изправени пред такъв избор, то той съвсем не е труден.  Изберете заснемане в HD формат.  Дори вашият телефон най-вероятно заснема и показва в HD, а вече започват да стават популярни и устройствата, които записват/възпроизвеждат 4K формат – 3840 px. по 2160 px.

Ако имате каквито и да е притеснения, можете да се възползвате от опцията, която предлагат операторите (често включена в цената или срещу допълнително заплащане) за дубликат на филма на DVD диск в стандартна резолюция.

Сравнение между HD резолюция и SD резолюция

Сравнение в размера на картината между Standard definition (SD) и High Definition (HD)

Камера срещу фотоапарат

Основния технологичен бонус, който получиха сватбените оператори, беше че DSLR (огледално-рефлексните) фотоапарати придобиха функционалността да снимат видео. И то не какво да е видео, ами такова с дълбоки цветове, творчески фокус и невероятен динамичен обхват, непостижими с професионалните ръчни камери, с които се снимаха 99% от сватбите до този момент.  Това дойде изневиделица за всички 🙂

canon-dslr

Едно от популярните „оръжия“ на сватбените оператори – DSLR фотоапарат Canon 5D и най-популярната камера от Cinema EOS серията на Canon.

Професионална ръчна камера

Професионална ръчна камера. Стандарт за снимане на сватби, до момента, в който DSLR фотоапаратите започнаха да навлизат все повече и повече.

И така какви са разликите между заснемане с DSLR фотоапарат (видеокамера с голяма матрица) и професионална ръчна камера

 DSLR Фотоапарат / CINE Заснемане*  Професионална видеокамера
По-високо качество на картината (при добро майсторство на оператора, сравнимо с филмова продукция)  – по-ярки цветове,  по-голям динамичен обхват, по-добро възприемане на дълбочината в кадъра, като резултат от по-плиткия фокус. Качество на картината, сравнимо с телевизионен репортаж.  Всичко е на фокус, от което се губи усещането за дълбочина в кадъра.
Търси се по-скоро творчески подход към заснемането. Акцентира се върху най-добрите моменти. Филмите са с по-кратка продължителност – до 1:30 часа, като монтажа и обработката по правило отнемат повече време, отколкото при 3 часовия филм заснет с професионална видео камера. Обикновено се търси репортажен стил на заснемане – снима се във всички важни моменти почти без прекъсване. Филмът е с продължителност 3 часа.
Цените са по-високи и започват от около 1000 лева за 8-10 часа присъствие на 1 оператор. Цените започват от 600 лева за 8-10 часа присъствие на 1 оператор.
Заснемането е по-трудоемко, изисква повече майсторство и внимание и генерира повече брак. Фокусирането е значително по-трудно, отколкото при професионалните видеокамери. Това е причина, някои оператори да предлагат заснемане с DSLR единствено като услуга с 2-ма оператори, в която вторият оператор снима с професионална видеокамера. Константно техническо качество се постига с по-малко усилия, отколкото при DSLR.
По-голяма матрица, която осигурява по-високото качество на картината; Има разнообразни обективи, които могат да дадат интересна перспектива. По-малка матрица, която е предпоставка всичко да бъде на фокус, обектив произведен за видеозаснемане с голям диапазон на приближение, който позволява да се уловят всички моменти. Вградена оптична стабилизация, която намалява трептенето

* – В групата влизат не само DLSR фотоапаратите, но и например SLT фотоапаратите и R7 серията на Sony и всякакви други устройва, които записват видео и са с голям размер на матрицата.

Един, двама или повече оператори?

Моят съвет, който някои колеги няма да одобрят :-), е общият брой на фотографите и операторите, които присъстват от началото до края на Вашата сватба да не надвишава трима души.  В противен случай рискувате те да си пречат един на друг, а вие да не получите най-доброто, на което са били способни.

Това не се отнася за случаите, когато има оператор, който се занимава с въздушни снимки с дрон или пък стедикамист, който не снима през цялото време, а само в няколко ситуации през целия ден.

Иначе традиционно фотографът снима в дома на булката, по време на нейната подготовка, докато операторът е при младоженеца и проследява неговите стъпки от обличането, през взимането на кумовете до момента, в който с купуване или без,  булката и младоженеца се събират 🙂

Цените на пакетите с втори оператор през целия ден са по-високи с между 300 и 800 лева, в зависимост от оборудването на втория оператор, а пък специализираните оператори, които снимат в отделни момент на сватбата, увеличават цената с между 300 и 500 лева.

Кратък клип (Начален клип, Сватбен трейлър)

Най-популярната допълнителна услуга в офертите на сватбените оператори. Клип с музикален фон (1 или 2 песни), който съдържа най-добрите моменти от сватбата или пък е с някаква тематика. Тъй като трудно може да се похвалите с целия филм във Facebook и пред колегите в работа, то това е отличната алтернатива, която имате.

Пожелания от гостите

Филмът включва най-сърдечните опити на Вашите гости да бъдат забавни 🙂 За целта операторът подбира шаферка или гост на сватбата, който познава повечето гости, връчва му микрофон и двамата започват да събират кадрите с част от които, в бъдеще ще можете да изнудвате Вашите близки и приятели 🙂

Терминология в сватбеното заснемане

Стедикам

Устройство, понякога и доста по-просто от илюстрацията, която позволява плавно движение на камерата, независимо от трептенето, което предизвиква ходенето на оператора.

Най-често се предлага като допълнителна услуга, като кадрите се заснемат или от основния оператор или втори оператор. Ориентировъчна цена без втори оператор – 150 лева, с втори оператор – 400 лева.

Steadycam

Дрон

За спиращи дъха въздушни кадри. Ориентировъчна цена – 400 лева.

kvadrakopter

Екшън камери (GoPro камери)

Малки и водоустойчиви камери с широк ъгъл на заснемане, които  позволяват снимки от басейна, в който вие и вашите гости неблагоразумно сте скочили веднага след разрязването на сватбената торта. Също така могат да се прикрепят към сватбения автомобил – вътре или вън или пък да се ползват за POV кадри като челник на главата на кума 🙂  По-често са включени в основната цена.

Кран 

Видео кранове с различна височина и функционалност, позволяващи интересни ъгли на заснемане.

videocrane

 

Слайдер

Плавно движение на камерата, което позволява интересни кадри.  Някои сватбени оператори го включват в цената на заснемането, а други го предлагат като екстра.

slider

Доли

Кънки за видеокамера :-))  Стабилизиращо оборудване, което подобно на горните позволява плавни видео кадри.

dolly

 

Допълнително осветление за тъмни ресторанти

Някои ресторанти налагат разполагането на допълнително осветление за видеозаснемането. От гледна точка на фотографията е добре източниците на светлина да бъдат минимум 2 и да са разположени така, че да създават равномерно осветяване.  При някои колеги то е включено в цената, а други изискват допълнително заплащане  – между 50 и 100 лева.

sevastokrator

Осветление със софтбоксове в ресторанта


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


2 мнения по „Видеозаснемане на сватбата ви. Какво можете да получите от вашия сватбен оператор? Ориентировъчни цени и предлагани услуги

Коментирай