Видеозаснемане на сватбата ви. Какво можете да получите от вашия сватбен оператор? Ориентировъчни цени и предлагани услуги

видеозаснемане

Към настоящия момент  цените на пакетите за сватбено видеозаснемане на легитимните оператори започват от около 600 лева и според включените услуги могат да надминат 5000 лева. Разбира се винаги можете да поканите и екипа на Робърт Баласко на около три пъти по-висока цена 🙂 (От гледна точка на цените, тази статия е актуална към началото на 2016-та година.)

Новите фотоапарати, които записват видео, по-бързите компютри, екшън камерите и други технически новости позволиха на сватбените оператори да започнат да предлагат много по-разнообразни пакети за сватбено видеозаснемане, спрямо само 4-5 години преди това, когато по същество имаше два пакета – заснемането в стандартна резолюция и заснемане във висока резолюция.

Висока резолюция (HD) или Стандартна резолюция (SD)?

Впрочем заснемане в стандартна резолюция вече почти никъде не се предлага и въпреки това, ако сте изправени пред такъв избор, то той съвсем не е труден.  Изберете заснемане в HD формат.  Дори вашият телефон най-вероятно заснема и показва в HD, а вече започват да стават популярни и устройствата, които записват/възпроизвеждат 4K формат – 3840 px. по 2160 px.

Ако имате каквито и да е притеснения, можете да се възползвате от опцията, която предлагат операторите (често включена в цената или срещу допълнително заплащане) за дубликат на филма на DVD диск в стандартна резолюция.

Сравнение между HD резолюция и SD резолюция

Сравнение в размера на картината между Standard definition (SD) и High Definition (HD)

Камера срещу фотоапарат

Основния технологичен бонус, който получиха сватбените оператори, беше че DSLR (огледално-рефлексните) фотоапарати придобиха функционалността да снимат видео. И то не какво да е видео, ами такова с дълбоки цветове, творчески фокус и невероятен динамичен обхват, непостижими с професионалните ръчни камери, с които се снимаха 99% от сватбите до този момент.  Това дойде изневиделица за всички 🙂

canon-dslr

Едно от популярните „оръжия“ на сватбените оператори – DSLR фотоапарат Canon 5D и най-популярната камера от Cinema EOS серията на Canon.

Професионална ръчна камера

Професионална ръчна камера. Стандарт за снимане на сватби, до момента, в който DSLR фотоапаратите започнаха да навлизат все повече и повече.

И така какви са разликите между заснемане с DSLR фотоапарат (видеокамера с голяма матрица) и професионална ръчна камера

 DSLR Фотоапарат / CINE Заснемане*  Професионална видеокамера
По-високо качество на картината (при добро майсторство на оператора, сравнимо с филмова продукция)  – по-ярки цветове,  по-голям динамичен обхват, по-добро възприемане на дълбочината в кадъра, като резултат от по-плиткия фокус. Качество на картината, сравнимо с телевизионен репортаж.  Всичко е на фокус, от което се губи усещането за дълбочина в кадъра.
Търси се по-скоро творчески подход към заснемането. Акцентира се върху най-добрите моменти. Филмите са с по-кратка продължителност – до 1:30 часа, като монтажа и обработката по правило отнемат повече време, отколкото при 3 часовия филм заснет с професионална видео камера. Обикновено се търси репортажен стил на заснемане – снима се във всички важни моменти почти без прекъсване. Филмът е с продължителност 3 часа.
Цените са по-високи и започват от около 1000 лева за 8-10 часа присъствие на 1 оператор. Цените започват от 600 лева за 8-10 часа присъствие на 1 оператор.
Заснемането е по-трудоемко, изисква повече майсторство и внимание и генерира повече брак. Фокусирането е значително по-трудно, отколкото при професионалните видеокамери. Това е причина, някои оператори да предлагат заснемане с DSLR единствено като услуга с 2-ма оператори, в която вторият оператор снима с професионална видеокамера. Константно техническо качество се постига с по-малко усилия, отколкото при DSLR.
По-голяма матрица, която осигурява по-високото качество на картината; Има разнообразни обективи, които могат да дадат интересна перспектива. По-малка матрица, която е предпоставка всичко да бъде на фокус, обектив произведен за видеозаснемане с голям диапазон на приближение, който позволява да се уловят всички моменти. Вградена оптична стабилизация, която намалява трептенето

* – В групата влизат не само DLSR фотоапаратите, но и например SLT фотоапаратите и R7 серията на Sony и всякакви други устройва, които записват видео и са с голям размер на матрицата.

Един, двама или повече оператори?

Моят съвет, който някои колеги няма да одобрят :-), е общият брой на фотографите и операторите, които присъстват от началото до края на Вашата сватба да не надвишава трима души.  В противен случай рискувате те да си пречат един на друг, а вие да не получите най-доброто, на което са били способни.

Това не се отнася за случаите, когато има оператор, който се занимава с въздушни снимки с дрон или пък стедикамист, който не снима през цялото време, а само в няколко ситуации през целия ден.

Иначе традиционно фотографът снима в дома на булката, по време на нейната подготовка, докато операторът е при младоженеца и проследява неговите стъпки от обличането, през взимането на кумовете до момента, в който с купуване или без,  булката и младоженеца се събират 🙂

Цените на пакетите с втори оператор през целия ден са по-високи с между 300 и 800 лева, в зависимост от оборудването на втория оператор, а пък специализираните оператори, които снимат в отделни момент на сватбата, увеличават цената с между 300 и 500 лева.

Кратък клип (Начален клип, Сватбен трейлър)

Най-популярната допълнителна услуга в офертите на сватбените оператори. Клип с музикален фон (1 или 2 песни), който съдържа най-добрите моменти от сватбата или пък е с някаква тематика. Тъй като трудно може да се похвалите с целия филм във Facebook и пред колегите в работа, то това е отличната алтернатива, която имате.

Пожелания от гостите

Филмът включва най-сърдечните опити на Вашите гости да бъдат забавни 🙂 За целта операторът подбира шаферка или гост на сватбата, който познава повечето гости, връчва му микрофон и двамата започват да събират кадрите с част от които, в бъдеще ще можете да изнудвате Вашите близки и приятели 🙂

Терминология в сватбеното заснемане

Стедикам

Устройство, понякога и доста по-просто от илюстрацията, която позволява плавно движение на камерата, независимо от трептенето, което предизвиква ходенето на оператора.

Най-често се предлага като допълнителна услуга, като кадрите се заснемат или от основния оператор или втори оператор. Ориентировъчна цена без втори оператор – 150 лева, с втори оператор – 400 лева.

Steadycam

Дрон

За спиращи дъха въздушни кадри. Ориентировъчна цена – 400 лева.

kvadrakopter

Екшън камери (GoPro камери)

Малки и водоустойчиви камери с широк ъгъл на заснемане, които  позволяват снимки от басейна, в който вие и вашите гости неблагоразумно сте скочили веднага след разрязването на сватбената торта. Също така могат да се прикрепят към сватбения автомобил – вътре или вън или пък да се ползват за POV кадри като челник на главата на кума 🙂  По-често са включени в основната цена.

Кран 

Видео кранове с различна височина и функционалност, позволяващи интересни ъгли на заснемане.

videocrane

 

Слайдер

Плавно движение на камерата, което позволява интересни кадри.  Някои сватбени оператори го включват в цената на заснемането, а други го предлагат като екстра.

slider

Доли

Кънки за видеокамера :-))  Стабилизиращо оборудване, което подобно на горните позволява плавни видео кадри.

dolly

 

Допълнително осветление за тъмни ресторанти

Някои ресторанти налагат разполагането на допълнително осветление за видеозаснемането. От гледна точка на фотографията е добре източниците на светлина да бъдат минимум 2 и да са разположени така, че да създават равномерно осветяване.  При някои колеги то е включено в цената, а други изискват допълнително заплащане  – между 50 и 100 лева.

sevastokrator

Осветление със софтбоксове в ресторанта


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


2 мнения по „Видеозаснемане на сватбата ви. Какво можете да получите от вашия сватбен оператор? Ориентировъчни цени и предлагани услуги

Коментирай