Сватбен наръчник на свекървата (и другите родители)

nmitev-com_an16_0683-3

„Младо момиче се омъжило и отишло да живее в дома на родителите на мъжа си.  Имали много дрязги и трудности със свекървата, a всяка вечер момичето записвалo в една тетрадка неблагополучията и си обещавало, че един ден, когато нейните деца станат семейни, тя няма да допуска грешките, които е допускала майката на съпруга й и ще бъде най-добрата сверкърва.

Минали много години, децата се изпоженили, довели снахи в дома й и един ден, докато вече възрастната жена почиствала шкафовете, открила и старата тертрадка от преди много години.  Отворила я, зачела я и си казала:   „Еми, права е била жената!“

Уважаеми родители, както и младоженци, които въпреки съвсем ясното заглавие на статията, полюбопитствахте да видите какво има тук,

Предстои ви участие в организацията и преживяването на един от главните житейски моменти във вашия и този на децата ви живот.  Това участие може да бъде вълнуващо и сближаващо, а може да бъде и напрягащо, както и да остави следи много години след като самата сватба отмине.

nmitev-com_sk16_0647

Годежът променя динамиката на отношенията. Проявяват се, може и фрапантно, поколенческите или индивидуалните различия по въпроси като естетическите предпочитания, финансовите възгледи,  религиозните, социалните и битовите нагласи. Не само между родители и деца, но е възможно и между двете двойки родители. За да си осигурите едно приятно изкарване, както и всички да останат с добри чувства и отлични впечатления, подхождайте мъдро и със спокойствие, а в допълнение ето и кратък списък със съвети за действие преди и по време на сватбата 🙂

ТОВА НЕ Е ВАШАТА СВАТБА 

Въпреки, че това си е на практика ваша сватба, в същия момент тя е най-вече на вашите деца.  В дългосрочен план те ще са ви благодарни, ако ги оставите да си вземат решенията и да си направят грешките сами.  Разбира се, в рамките на предоставяния от вас бюджет, в случай че вие плащате събитието 🙂

КОЛКО Е ИДЕАЛНИЯ ОБЕМ УЧАСТИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СВАТБАТА?

Идеална комбинация правят:
1) Развълнувано ентусиазирани младоженци с пасивно подкрепящи родители;
2) Незаинтересовано заети младоженци с активно организиращи родители;

Популярен е образа на много вмесващата се свекърва с хиляда и едната концепции, но на практика има и родители, които отделят прекалено малко внимание на сватбата на децата си. В идеалния случай вие сте ентусиазирани за сватбата и сте на разположение на децата си, без да налагате организационни идеи, преди да сте се уверили, че пространството е свободно за тях.

ПОДХОДЪТ С ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИТЕЛНИ И ПО-МАЛКО УДИВИТЕЛНИ.  ПОВЕЧЕ СЛУШАНЕ С РАЗБИРАНЕ И ПО-МАЛКО ГОВОРЕНЕ НА ПРИНЦИПА НА РАДИОТОЧКАТА

Говорете с вашите деца как те си представят сватбата си. В кой период на годината (ако няма дата),   харесали ли са място, с много или с малко гости,  със или без църковен брак, на открито или на закрито, с шаферки или без шаферки.

nmitev-com_zi16_0839

Постарайте се да не изразявате и да не показвате (негативна) оценка на това, което казват, дори и например да чуете идея за сватба в Синеморец (при условие, че всички живеете в Благоевград, в това число и 98 годишната трудно подвижна баба на младоженеца) и се постарайте да скриете писъка от ужас, когато ви кажат, че няма да правят църковен брак.   Имайте предвид, че за времето на организацията, всички неща могат да се обърнат на 180 градуса, а повечето от тях наистина се и обръщат.

Бъдещите младоженци може да са от тези, влюбени в сватбата си и с желанието да организират и подберат лично всеки един елемент. В този случай всякакви идеи, съвети и предложения ще са по-скоро излишни. Булката вече е прочела всичко по въпроса, преровила е интернет и вече е обмислила 32 различни варианта за подаръци за гости, в момента, в който вие настоявате да се даряват много сладурските „бурканчета мед, каквито ги имаше на сватбата на Тишето и Марийка от съседния вход миналата година“.

В случай, че двойката е развълнувана за сватбата, но нямат особени виждания по отношение на организационната част, то това е отворена покана за родителите да се развихрят, в случай че имат такова желание 🙂

Един от най-честите неправилни подходи е да се отричат необосновано идеите на младоженците и да се предлагат други решения, които според родителите са по-добри. Много от родителите имат и целия необходим интрументариум да наложат решенията си, но такъв подход води риск от напрежение в бъдеще.

Неправилен подход: „Ама как без оркестър за взимането на булката? Аз на сватба без оркестър няма да ходя!“

Правилен подход: „Ние с баща ви много ще се радваме, ако атмосферата на този ден се допълва от автентична народна музика.  Можем да потърсим приятна формация с носии и  в камерен състав, които да нямат натрапчиво присъствие.“

134

Задачата на младоженците при разговорите с родителите пък е да ги изслушват с внимание и да се опитат да вникнат в тях, защото повечето от съветите могат да бъдат напълно разумни и креативни и дори да не дадат работещо решение, могат да способстват за намирането на такова.

Сватбата е много важно събитие за всички и затова е важно да се спазва безкритично говорене, даване на алтернативи за всеки случай, а не на по-добри идеи, изслушване и отдръпване от субективното възприятие, доколкото е възможно от гледна точка на естетика, традиции и нагласи. (Зеленото не е по-красиво или по-грозно от синьото. Въпрос на лично предпочитание)

НА ЕДНА СВАТБА НЯМА НИЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Младоженци са ми споделяли, че имат трудности с родителите при прокарването на дадена идея, тъй като последните подхождали по същество консервативно и със схващането, че нещо е традиционно, задължително и така трябва да се направи.   На практика, като човек посетил над 300 сватби мога да твърдя, че няма нито една традиция, нито един ритуал, нито една мъничка част от сватбата, която да не се прави по 12 различни начина в различните части на България, че дори и в различните входове на един блок.

Облекло
Булчинската рокля може и да не е бяла,  не е задължително да има воал, както и не е задължително да бъде с дължина до земята.  В интерес на истината булките, които избират рокли с дължина до глезените или по-къси се чувстват много по-удобно по време на сватбения си ден, тъй като роклята не се влачи, по лека е, може да бъде носена комфортно както обувки с висок ток или пък без ток. Няма нищо задължително и около младоженския костюм.

Традиции
Не е задължително младоженецът и булката да се подготвят в домовете на родителите. Това се отнася с особена сила, когато подобна постановка на събитията би изисквала пътувания от по 100+ километра.   На много сватби младоженците се подготвят в младоженския апартамент на избрания за сватбата хотел,  тъй като тази опция всъщност има доста плюсове.

Не са задължителни и нито един от другите сватбени ритуали.  Некомфортно се чувстват някои младоженци с така нареченото „булчино хоро“ (във врачанско – блус със булката), при което всеки желаещ да се хване на хорото оставя пари в специално предвидената за целта кошница.

nmitev-com_vv_0514

ОБРЪЩЕНИЯТА

Един от най-големите проблеми в семейства, в които вероятно няма някакви реални проблеми 🙂 Ситуацията стига до там женени от няколко петилетки мъже и жени с деца да търсят продължително и смутено погледа на свекървата и тъщата, за да могат да й кажат нещо, без да използват обръщение!

Идеална комбинация правят често срещаното явление родители, които се разтапят при мисълта, че снахата и зетят ще се обръщат към тях с „майко“ и „татко“, както и по-рядко срещаното явление на младоженците, които горят да се обръщат така родителите на половинката си.

Добре е своевременно да обърнете внимание на въпроса как половинката на вашето дете да се обръща към вас.  Най-премерен е варианта да предложите обръщението към вас да бъде с първите ви имена, а ако изпитвате желание, можете да добавите и че нямате нищо против и дори би ви било приятно, ако се обръщат към вас с „майко“ и „татко“.

Предпоставка за напрежение е ситуацията, в която родителите безприкословно настояват обръщението към тях да бъде „майко“ и „татко“.  Представете си ако зетят от Пловдивско настоява на принципа на същата традицията да нарича 48 годишната майка на булката от София – „бабо“ 🙂  Това би било грандиозен фал! Изобщо тези обращения са уместни само, когато и двете страни се чувстват комфортно с тях – противното създава ненужни търкания и неуместни ситуации.

СПИСЪКЪТ С ГОСТИТЕ

Въпросът с гостите има няколко аспекта:

1) Когато броят на гостите трябва да се съобрази с капацитет на харесания ресторант.

2) Когато младоженците искат малка и интимна сватба и се оказва, че гостите по списък на родителите са повече от тези на младоженците.

3) Когато родителите настояват да се поканят далечни роднини, които младоженците не са виждали от години и/или не познават.

nmitev-com_nt16_0186

Много малка част от всички ресторанти в дадено населено място отговарят едновременно на всички или болшинството предпочитания на младоженците за перфектна локация – местоположение, интериор, пространство и видимост на гостите, наличие на хотелска част за настаняването на хората от други градове, добра цена, наличие на градина за например изнесен ритуал или коктейл, лесен и бърз достъп до открито пространство за пушачите, добри отзиви за обслужването,  липса на червен килим, наличие на червен килим, Марийка от съседния вход да не се е женила там и т.н. Понякога се налага младоженците да редуцират първоначалния списък с гостите, за да могат да организират сватба на перфектното място, което обаче има по-малък капацитет. В тези случаи е възможно да се получи напрежение във връзка с това, които гости да отпаднат – от тези на младоженците, от тези на родителите или от списъка с далечните роднини?

Малко информация за типовете гости. Чисто статистически най-много по сватбите танцуват и се веселят гостите на младоженците.  Разбира се със значим брой изключения обикновено гостите на родителите и далечните роднини предпочитат компанията на масата и се явяват по-скоро зрители на събитието.

nmitev-com_gn16_0659

Големите сватби (>130 гости) понякога са с фрагментирани компании – това означава, че има 8-10 различни групи от хора, които не се познават помежду си.  Няколко групи колеги, няколко групи приятели, няколко групи роднини.   Тези сватби, според мен протичат някак по-отчуждено, отколкото малките сватби.  Една част от хората танцуват, а други са като на театър. При малките сватби (<100 гости), като че ли повечето хора се познават, а ако не, то биха могли да се запознаят, а празненството тече по по-интимен начин, а хората, като че ли се отпускат повече.

По-малките сватби имат и още един съществен плюс – и родителите, и младоженците могат да обърнат повече внимание на всеки един от гостите си, да поговорят с тях и да им благодарят за присъствието!

Идеална комбинация са:
1) Родители, които искат да поканят много гости, младоженци, които искат да имат голяма и весела сватба и наличието на голям и хубав ресторант;
2) Родители, които нямат претенции да канят всички колеги от работа и далечни роднини, както и младоженци, които искат малка и интимна сватба;

Една от огромните грешки, които правят някои родителите, е да поканят своеволно понякога големи групи от хора, без изобщо предварително да се консултират с младоженците, които например вече са запазили ресторант с определен капацитет.  Аналогично грешно решение е по инициатива на родителите булката да се сдобие с допълнителни шаферки или пък малки шаферчета, без предварително да е уведомена.

ПОДГОТОВКА ПРЕДИ ДЕНЯ И В НАЧАЛОТО НА СВАТБЕНИЯ ДЕН

В случай, че булката ще се подготовя в дома на родителите си и след това от там ще я взима младоженеца, е добре да имате следното предвид:

– По-скоро е излишно да се носят столове от съседи и да се правят големи маси. В болшинството от сватбите, които съм заснел, когато пристигне младоженецът, почти всички стоят прави (така или иначе рядко има място за сядане дори за половината гости).   В този смисъл е добре да се освободи дори повече място – например холната масичка да се премести встрани и на нея да се разположат хапки и напитки.

nmitev-com_ld16_0051

– Подходящата храна за посрещането на младоженеца и гостите най-често са солени и сладки хапки (тип кетъринг). Кейкове, сладкиши и други подобни е добре да бъдат нарязани и достъпни на малки парчета.  Добре е да има достатъчно количество салфетки на няколко различни места.

– В по-горещите месеци е добре да се предвиди голямо количество минерална вода в малки разфасовки.  Като най-удобен вариант препоръчвам в добавка към тях да има предварително разлято вино в чаши, от което всички да могат да си вземат удобно и лесно.  Изборът и разливането на 12 различни вида алкохол, и 8 вида безалкохолни е логистичен кошмар, когато в двустаен апартамент разположите приблизително 50 гости.

– Погрижете се за приятна атмосфера по време на подготовката на булката – заложете на хубава музика, а не на турския сериал от 11:00 часа.

– Често родителите избират последния възможен момент, в който да облекат официалното си облекло. Като резултат съм снимал изпращания, в които майка по домашен халат лисва вода за късмет  на младоженците, с които отиваме на фотосесия.  Препоръчвам родителите да бъдат готови и облечени преди пристигането на първите гости.  От гледна точка на минимум 12 часовия горещ сватбен ден, който предстои, е без значение дали ще се изпотите 11 или 12 пъти, но пък атмосферата е съвсем друга, когато първите гости бъдат посрещнати от стилните родители на булката.

nmitev-com_gn16_0277

– В сватбения ден няма смисъл гостите да се събуват. Заснел съм един куп сватби, на които гостите, които са дошли по-рано образуват планина от обувки около входната врата, след което идва младоженецът и заедно с неговите около 30 гости + 4-членен оркестър нахлуват обути във всички помещения на жилището.  Още по-абсурдно е раздаването на калцуни и чехли, които неминуемо влизат в кадрите на фотографа и оператора и създават дисонанс с официалните дрехи на присъстващите.

– Подготовката на булката в деня на сватбата включва прическа, грим и обличането на роклята. В този момент често се случва тя да е притеснена и напрегната. Вие познавате вашето дете и знаете дали тя ще се чувства комфортно в шумната компания на много хора. Ако обратното е вярно, поканете всички най-близки гости, не по-рано от около 30-45 минути преди пристигането на младоженеца, когато булката вече е почти готова. Присъствал съм на голям брой сватби, началото на които се превръща в какафония, в която булката може да се облече единствено на терасата, тъй като всички останали стаи са окупирани от роднини и гости, които се обличат, гладят ризи, режат сандвичи, или пък гледат телевизия.

– Съдействайте на булката, така че тя да бъде фризирана и гримирана от фризьора и гримьора точно в предвидените за целта часове и не по-рано или по-късно.  В ситуациите, когато освен булката, от техните услуги се възползват и майка, сестра, шаферки и други гости на сватбата, много често се случва да има значителни забавяния в графика и като резултат булката попада в състояние на тотална паника, тъй като не е готова при идването на младоженеца.

nmitev-com_nz16_0272-edit

– В деня преди сватбата проверете осветлението на междуетажната площадка и при необходимост сменете крушките. В по-големите жилищни сгради можете да споделите чрез поставено на видно място уведомление или по друг удобен за ваш начин вашите съседи, че ще има сватба – това би трябвало да осигури тяхното съдействие по отношение например на незаключването на вратата на блока, непаркирането на мястото, непосредствено пред входа и т.н.

– При възможност прехвърлете осигуряването на почерпката на фирма за кетъринг. В деня ще имате достатъчно вълнения, задължения и притеснения, та да се занимавате и с подготовка и сервиране на храна.  Вместо това отделете време да се запознаете и да пообщувате с приятелите и близките на вашите деца, както и просто да се порадвате на моментите, а при необходимост да успокоявате и да съдействате.

– Бъдете спокойни и усмихнати. Преобладаващата част от стреса в началото на сватбения ден се предизвиква от абсурдни неща: „Ама как така няма да слагаме чушки на сандвичите? Какви сандвичи са това?“,  „Къде са всички ножици в тази къща?“, „Защо още не са вързани балоните на колите?“ и т.н.

НЕ МИ ХАРЕСВАШ ТАКА

За съжаление всяка година съм изумен да чуя тези думи от близки, често и майка на булката, когато тя е вече гримирана, с прическа и/или с облечена рокля.  Не разбирам какво може да постигне такава реакция, освен да накара булката да се чувства по-некомфортно в кожата си. В интерес на истината реакциите на част от булките, които получават такива „комплименти“,  са доста зрели –  всъщност някъде много назад са спрели да обръщат внимание какво говорят майките им.

173

В случай, че има време да се направи корекция по грима, би могло да се каже „Няма ли да засилим ефекта от очите, ако добавим още малко сенки“ или пък „Според мен ще изглеждаш прекрасно и с малко по-тъмно/малко по-светло червило.“ Във всички случаи, трябва преди всичко да видите какво мисли самата булка за своята визия – ако и тя не се харесва и има проблем, то тогава трябва да съдействате за бързо решение – преправяне на прическа, корекции по грим или рокля и доколкото може да минимизирате паниката.

ЗАДАЧИ НА РОДИТЕЛИТЕ ПО ВРЕМЕ НА СВАТБЕНИЯ ДЕН

Задачите на родителите могат да включват:
– В случай, че се прави традиционно взимане на булката с откупуване и/или други предизвикателства – родителите на младоженеца го подкрепят, а пък родителите на булката я пазят и не я дават;
– Бащата на булката я извежда от дома и на входа я предава на младоженеца.  Тази традиция се случва в най-различни вариации – понякога булката се извежда от кума, понякога от младоженеца, а понякога бащата я предава не на младоженеца, а на кума..  Повече можете да прочете в статията ми „Взимане на булката“.
– Майката на булката лисва вода пред младоженците на излизане от жилището. Това може да се случи на входната врата или по-добре на изхода от сградата, когато говорим за жилищен блок.  Съществува традиция водата да се излива пред потеглящия младоженски автомобил, но според мен в този случай се губи личния момент.
– Към родителите има особено внимание по време на гражданския брак. За тях има обособено място в залата и длъжностното лице се обръща към тях с напътствие да подкрепят младото семейство.  Те са първите, които минават да поздравят младото семейство, а след това се нареждат до тях да приемат поздравления от всички останали гости.

nmitev-com_vv16_0235
– В малко църкви (например „Св.Неделя“) родителите стоят непосредствено до младоженците по време на венчавката. В повечето случаи те нямат активно участие по време на този ритуал.
– След ритуалната зала или църквата, обикновено се правят груповите снимки – често се случва родителите в този момент да отстъстват, тъй като изнасят подарените цветя по време на поздравленията. Оставете този ангажимент за след снимките или пък го делегирайте на други хора.
– Ритуалите в ресторанта, зависят от конкретния водещ, но често младоженците се посрещат в ресторанта от двете майки. Майката на булката държи питката, а пък майката на младоженеца ги захранва с парченца, натопени първо в солта, а после в меда.  В други случаи майката на булката захранва със сол,  а майката на младоженеца със мед 🙂
– След първия сватбен танц, някои водещи отправят поздрав с бавна песен за родителите, които след това излизат на дансинга под ръкоплясканията на младоженците и всички гости.
– В малка част от сватбите родителите в избран от тях момент минават за наздравица с всички гости на сватбата.

ИДЕИ ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА РОДИТЕЛСКОТО ТЯЛО В СВАТБЕНИЯ ДЕН

– Както беше споменато по-горе е добре родителите да са облечени с официални дрехи при идването на първите гости, а не да чакат последния възможен момент.
– Постарайте се да се освободите, доколкото е възможно, от битови занимания в деня и използвайте времето за да общувате с гостите, да се запознаете с приятелите и колегите на вашите деца и да се забавлявате.

40
– Избягвайте да подарявате бижута в сватбения ден, освен ако не сте наясно, че булката и младоженецът със сигурност биха ги харесали и носили.  Присъствал съм многократно на ситуации, в които булката с разочарование приема да носи бижу, което не харесва, за да не обиди родителите и за сметка на бижу, което избрала предварително и което отговаря на нейния вкус.
– Кратко приветствие за гостите в даден момент от сватбената вечер след речта на кума може да бъде много трогващо.  Постарайте се да предизвикате усмивки, емоция и дори шеги по посока на младоженеца, за който както се разбра от вашата реч е бил толкова ученолюбив студент, че сте се опасявали, че никога няма да си намери приятелка.
– По време на основните моменти на сватбата оставете фотоапаратите и телефоните и вместо това участвайте в момента със своята усмивка, поглед и ръкопляскания.  Освен всичко друго вие присъствате и в професионалните снимки и сватбен филм и емоцията им не е толкова силна, когато на първата целувка на младоженците вие изглеждате все едно проверявате пощата на мобилния си телефон.

nmitev-com_tk16_0186

ИЗНЕНАДИТЕ

Изненадите от страна на родителите могат да бъдат много добра или.. много лоша идея 🙂 Типичен пример за изненади, от които младоженците не са останали очаровани:
– Оркестър-изненада за взимането на булката, която на срещата с мен беше споменала, че се ужасява от идея за оркестър и хора́ пред жилищния блок;
– Видеооператор, поканен от родителите,  който започва да режисира тежко събитието.
– Фокусник в ресторанта.

149

150

Една от най-страхотните изненади, на които съм присъствал като сватбен фотограф. Танц-изненада със сериозна хореография от страна на родителите на младоженците, който обра напълно заслужени бурни аплодисменти.

Прекрасни изненади направиха родителите, които:
– танцуваха танц със сложна хореография и получиха много ръкопляскания;
– облякоха народни носии и изненадаха гостите и младоженците със страхотно представление под звуците на народна музика;
– изведоха гостите и младоженците за впечатляваща заря в двора на ресторанта;
– изненадаха младоженците с няколко песни от впечатляващ гост-певец;
– организираха прожекцията на слайдшоу със забавни детски снимки на младоженците и весел коментар 🙂

nmitev-com_ek16_0774-2


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

3 thoughts on “Сватбен наръчник на свекървата (и другите родители)

  1. Десислава Йорданова 29 август 2019 в 13:38

    Чудесно четиво! Предстои сватба на дъщеря ми в Благоевград и го прочетох с голям интерес. Благодаря ви за ценните съвети, ще ги спазя!

  2. Юлия Тодорова 10 юли 2023 в 06:04

    Благодаря за подробната и полезна информация в статията.Сватбата на големия ми син предстои и намерих отговори на въпроси,които търсех и се чувствам по-подготвена за предстоящото събитие.
    Пожелавам успехи в следващите Ви дейности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *