За договарянето със сватбен фотограф: какви въпроси да зададем

Н.Митев Сватбена фотография
Днес получих имейл от непознат колега фотограф, който ме моли да премахна злепоставящи го мнения на недоволен клиент-младоженец  в един от сайтовете ми – MyWedding.bg.  Въпросният клиент е споделил един куп неволи във връзка с услугата и в различни други сайтове, като традиционно в един от популярните фотографски портали темата е ескалирала до десетки мнения с окраски на кръв, пот, сълзи и сополи. Изобщо неприятна ситуация – от тези, за които сватбения бранш се вълнува по няколко пъти в годината, а апокалиптично описаните картини тревожат всеки тръгнал да става най-важна клетка на обществото (да се жени тоест :-)).

До такова злощастно стечение на обстоятелства се стига понякога, когато едната страна (фотографът) има гъвкаво възприятие за думите коректност и добро обслужване, а  не е изключено и другата страна (клиентът) да възприема света от гледната точка на средновековен феодал.  В такъв случай неподготвената за всичко, което ще й се изсипе на главата, страна (фотограф или клиент) става класически пример за клетия заек от вица „Зайо, ти що си без шапка, бе?”. Знаете го.  При такива ситуации фотографът следва да да не се ангажира със сватбата на клиента, а клиентът трябва да разпознае симптомите на такова поведение и да се насочи към друг сватбен фотограф.

Ако и двете страни са подходили с приемливо добро намерение, но нещо се обърка, то тогава е имало шанс нещата да се оправят още на ранен етап само с един прост способ: своевременна и пълноценна комуникация за това какво очаква едната страна и какво може да предложи другата страна.

И така: за да получим това, което очакваме и за да очакваме, това, което ще получим от нашия сватбен фотограф е достатъчно да му зададем няколко въпроса и е желателно да ги приведем в писмен вид (на хартия или имейл съобщения), ако той не осигурил отговорите предварително за нас в офертата си, което не го прави лош фотограф, а просто не особено ефективен предприемач.

Въпрос: Може ли да се срещнем преди да ви ангажираме? / Трябва ли да се срещаме преди да ви ангажираме?

Правилен отговор: Срещата ни е наложителна, за да коментираме всички въпроси, които имате, както и да ви запозная с аспекти на работата ми. В случай, че живеете в друг град или чужбина, можем да направим разговор по Skype.
Неправилен отговор: Няма смисъл да се срещаме.
Кофти ситуацията след това: Нежеланието на фотографа да се среща с клиентите показва конвейерно отношение към работата, което в някои случаи води до разлика между очакванията и резултатите.  Нежеланието на клиента да се срещне поне веднъж с фотографа е симптом за незаинтересованост, който по време на сватбата се проявява като некооперативност. Сватбените снимки са резултат от съвместната работа на двете страни – няма как без съответната подготовка и отношение да се получат страхотни сватбени снимки.

Въпрос: Може ли да разгледаме снимките от ваша цяла сватба с ритуали в църка и ритуална зала преди да ви ангажираме?

Отличен отговор: Разбира се. Може и повече от една. Дори мога да ви покажа сватба от избрания от вас ресторант.
Неправилен отговор: Разгледайте сайта ми, там има много снимки. (Освен ако наистина няма снимки от цяла сватба.)
Кофти ситуацията след това: Оказва се, че качеството на снимките от порфолиото на фотографа не отговарят на качеството на снимките от вашата сватба. Все пак уменията на фотографа не са единствения фактор. Ако сте предвидили фотосесия по обяд на Народния театър за половин час, няма да получите същия резултат, както ако правите спокойна фотосесия с достатъчно предвидено време в лозовите масиви на някое карловско шато по залез слънце. 🙂 Ако гримьорът не се е справил, то това неминуемо ще се отразява и на снимките на фотографа. И най добрият фотограф не може да постигне отлични резултати без съдействие, планиране и подготовка от страна на младоженците.

Въпрос: Вие лично ли ще ни снимате?

Отличен отговор: Ще ви снимам аз. В случай, че счупя крак или не дай си Боже, се случи нещо с родина, ще се постарая да направя всичко по силите си да открия добър колега фотограф, който да ме замести при аналогични или по-добри на моите условия.
Неправилен отговор: Може би аз, но ако е друг колега със сигурност е толкова добър, колкото мен.
Кофти ситуацията след това: Ангажирате един фотограф/оператор/дисководещ, а на сватбата се появява друг. Хайде стига! Работата и на тримата е свързана със способностите на човека, който я упражнява и след като сте избрали някого, то не е коректно той да праща друг, който (може и да) няма същите способности.

Въпрос: Кога ще си получим снимките?

Правилен отговор:  До X дни.
Неправилен отговор: Всеки, който изключва безусловността на правилния отговор.

Въпроси: Колко часа е ангажимента ви? В колко часа най-рано можем да ви ангажираме и до колко часа бихте могли да останете, ако имате сватба на следващия ден? Колко струват допълнителните часове?

Правилен отговор: Всеки, който отговаря точно на поставените горе въпроси.
Кофти ситуацията след това: Фотографът се сърди, че сте го повикали в 6 сутринта за дневната си сватба (но понеже не е искал да направите среща и да ви пита тези неща навреме, го разбира в последния момент); Фотографът си тръгва от сватбата по време на най-големия купон, защото има сватба на следващия ден;

Въпрос: Кои моменти от сватбата не снимате? Заснемате ли поздравленията в ритуалната зала и ресторанта?

Правилен отговор: Няма 🙂
Кофти ситуацията след това: Младоженците установяват, че моменти, които те са очаквали да бъдат заснети, отсъстват. Конкретно коментирайте дали фотографът прави групови портретни снимки, както и дали желаете да бъдат заснети скучните за гледане на фото и видео поздравления с гостите в ритуалната зала и ресторанта.  Някои фотографи отказват да снимат горните моменти, тъй като не приемат това за творческа работа.

Въпрос: Снимате ли в RAW и обработвате ли след това снимките, както и какво включва обработката?

Вариант на правилен отговор: Снимаме в RAW и преглеждаме всички кадри, като оставяме тези, които имат фотографска стойност и са технически издържани или пък дори да имат дефект, отразяват важен момент от вашата сватба. Правим корекции по тях за да постигнем естетически издържан вид и да премахнем недеекспониране, преекспониране, винетиране, хроматични аберации, неравен хоризонт, неприятно цветопредаване, грешен баланс на бялото,  разработка в тъмните или светлите тонове, когато това пречи на възприемането на кадъра. Стараем се да ви предадем отлична селекция.
Друг вариант на правилен отговор: Правим обработка, включваща…., а срещу допълнително заплащане можете да получите допълнителна обработка на Х избрани снимки.
Трети вариант на правилен отговор: Не снимаме в RAW и не правим последваща обработка на кадрите, като това е отразено в цената, която получавате.

За предимствата на заснемане в RAW можете да прочете
тук.

Въпрос:  Включва ли цената всичките ви разходи – транспорт, нощувка и други, както и след като се договорим,  бихте ли коригирали договорената цена за заснемане в случай, че се повиши цената на бензина, че си купите нова техника, че трябва да наемате техника или поради друга причина?

Правилен отговор: Цената и условията, които сме договорили са твърди и не се променят.
Правилен отговор: Цената и условията могат да се променят при следните изрично и крайно обстоятелства.
Неправилен отговор: Различен от горния.

Въпрос: Предавате ли снимките в RAW формат?

Правилен отговор: Да, мога да ви ги запиша на ваш носител безплатно.
Правилен отговор: Да, това е услуга срещу заплащане Х лева.
Правилен отговор: Не, нямаме практика да предаваме суров материал със или без заплащане.
Кофти ситуацията след това: Фотографът пост фактум да изисква прекомерно и неуговорено предварително плащане за RAW файловете, а клиента да изисква файловете безплатно, очаквайки, че са в пакет със заснемането.

Въпрос:  Ще публикувате ли нашите снимките някъде?

Правилен отговор: Публикуваме вашите снимки само с вашето предварително съгласие /при липса на изрична забрана от ваша страна..
Правилен отговор: Публикуваме вашите снимки. В случай, че не желаете да се публикуват, следва да ни заплатите допълнително възнаграждение в размер на Х лева.
Правилен отговор: Запазваме си правото да публикуваме вашите снимки без ограничения.
Неправилна ситуация: Клиентът да не провери предварително каква е практиката на фотографа и да не изиска предварително въздържане от публикация, очаквайки, че фотографът ще се съобрази след това с него.  Законът за авторското право и сродните му права е категоричен, че фотографът е правоносител и има право да се разпорежда с произведенията си по начин, какъвто реши за добре, ограничавайки се единствено до договора, с който му е възложена изработката им. В случай, че не сте му забранили предварително да публикува до момента на ангажирането му, той има право да ги публикува.

Въпрос: Имаме ли право да изберем снимките, които ще запазите в селекцията / снимките, които ще обработите допълнително / снимките, които ще попаднат в слайдшоуто / снимките, които ще използвате за фотокнигата и т.н.?

Правилен отговор: Не. Подборът се осъществява от нас.
Правилен отговор: Имате право и вие подбирате снимките за слайдшоуто/селекцията/галерията/албума.
Кофти ситуацията след това: Когато не е уточнено предварително, правилно е да се счита, че фотографът, като изпълнител има пълен контрол върху изпълнението, тъй като със своя опит и знания той знае най-добре как да изпълни заданието. Това изключва вмешателство от страна на клиента. Също така някои клиенти имат необходимост от повече време за да направят подбор, а това затруднява фотографа, който вече си е разпределил времето и трудно може да отдели такова, след седмица или месец, когато клиентът реши да му прати направения подбор.

Въпрос:  Може ли да сключим договор в писмена форма?

Отличен отговор: Разбира се. Ще ви изпратя бланката ни, която да прегледате.
Неправилен отговор: Не. | Нямаме практика да сключваме договори. | Е нали сме се договорили по телефона..
Кофти ситуацията след това: Клиентът е разбрал едно в разговора по телефона, а фотографът е имал предвид друго. За целта и без сключен договор в писмена форма е желателно всички важни уточнения да бъдат направени в писмен вид.

Така например едно уточняване в писмен вид по имейл щеше да създаде сигурност и най-малкото някаква компенсация за мои клиенти, които чакаха дисководещия си повече от 1 час, защото последният твърдеше, че са му казали 19:00 часа за начален час на тържеството, а пък то започваше в 18:00 часа.

Други въпроси – Случвало ли Ви се е нещо да Ви възпрепятства и да закъснеете/да не можете да заснемете сватба? Ще имате ли нужда от помощ с откриването на адресите на локациите на сватбата? Имате ли необходимост от нещо друго от нас, което да ви помогне да си свършите работата по-добре.

Всички горни въпроси нямат правилен отговор, но ще ви дадат още полезна информация за предлаганата от фотографа услуга.

Горните въпроси не би следвало да са неудобни на никого. Все пак подходете позитивно към вашия фотограф и се опитайте да оцените отговорите му, съобразно предлаганата цена и качество. Така например човек, който е пословичен със закъсненията си в предаването на снимките, би могъл да бъде изключителен, но много разсеян фотограф, който да си струва да наемете.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Коментирай