Църкви в София за сключване на църковен брак

Църкви в СофияЦърквата „Св. Йоан Рилски“ в двора на Софийската духовна семинария, заедно с базиликата „Св. София“ и най-голямата действаща за сватби църква „Св. Неделя“ са трите църкви, които деляха най-голямата популярност сред младоженците през последните 3-4 години.

За съжаление от август 2017-та година църквата на Семинарията е оградена с грозновата зелена ограда и достъпът до така красивия парк и всички подходящи места за снимки – забранен.  Двамата отци, които водеха церемониите там – Божидар и Константин, бяха преместени в новия храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който се намира срещу хотел „Маринела“ и който отвори врати на 21 септември 2017 година.  Отпадналото проекто-име на храна е „Св.Мина“, като и в двата случая става дума за едно и също място.  Към настоящия момент не ви препоръчвам да се насочвате към църквата на Семинарията за вашия църковен брак.

А по един друг чест въпрос ето и разяснение за продължителността на венчавките. Във всички популярни храмове – това обикновено са всички централни и най-големи храмове в града,  венчавката продължава около 15-20 минути. Часовете се записват през половин час, а преди години в „Света Неделя“ са се записвали и на 20 минути.  Вероятност за по-продължителна церемония има в не толкова популярните за венчавка църкви – не пропускайте да попитате предварително каква е продължителността на ритуала, защото да можете да го предвидите в графика.

Църква Св. Йоан Рилски - Семинария

Църква „Св. Йоан Рилски“ – Софийска духовна семинария

Актуална редакция от 19 септември 2017 година:  Към настоящия момент НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ църквата на Семинарията за църковни бракове, тъй като достъпът до красивият й парк е забранен и към момента няма информация това да се промени за в бъдеще и конкретно за сватбения сезон през 2018 година.  

Стар текст: Намира се в красив и обширен парк в Лозенец. Около входа има на практика неограничен брой безплатни места за паркиране, включително в работни дни. Вътре се допускат автомобилите само на младоженците и затова вашите гости се движат спокойно и няма нужда да се провират между паркирани коли, както на някои други сватбени локации. До този момент на територията на семинарията не съм виждал оркестри или просещи.

Интериор на църквата на семинарията

Църквата е средно голяма и светла – предимно естествена светлина(4/5 – където 5 са най-светлите църкви, а 1 най-тъмните). Комфортно събира 70-80 гости. За венчавки обикновено се разполагат около 20-тина стола в ляво от ритуалната маса и повечето гости обикновено стоят прави.

Венчавките отнемат между 15 и 20 минути и се извършват от един свещеник.  Това са свщ. Божидар Маринов или свщ. Константин Цанков.  Песнопенията се изпълняват от семинаристи.  Присъствал съм на десетки венчавки в църквата и впечатленията ми от ритуала са без изключение отлични.  (Все пак това е и учебен храм, в който се обучават бъдещите свещеници.) В края на венчавката гостите излизат от храма, а пък по инициатива на свещениците, превърнала се в традиция, младоженците си правят снимка пред олтара.

Карта на църквата на семинарията

Църквата е горе в дясно. В голямата сграда са учебните и жилищните помещения на семинарията. Алеите са много подходящи за сватбена фотосесия, тъй като са красиви и спокойни – рядко има разхождащи се хора. Виж в Google maps

Паркът на Семинарията предоставя отлични възможности и фонове за снимки с гостите ви – има стълби, където да направим обща снимка с всички гости, както и няколко места за групови портрети в зависимост от светлината.   Мястото е отлично и за фотосесия на младоженците и удачно съчетава архитектурна и природна среда, както и разнообразие от декори – иглолистни и широколистни дървета, полянки, пейки, красив белведер, алеи и един запуснат летен театър, наследство от времето, когато мястото е било Дворец на пионера.

На излизане от църквата

За съжаление популярността води и минуси след себе си.  През изминалия сватбен сезон на една от популярните юнски дати преброих 6 сватбени автомобила, като освен венчавките в църквата, на една от полянките се провеждаше и изнесен ритуал, за който имаше поставени табелки „сватба ->“, които объркваха гостите на всички останали сватби.

Църква "Св.София"

Базиликата „Св.София“

Църква „Св. София“
Два интересни факта: 1. Всъщност Света София означава Премъдрост Божия и патрон на църквата е не мъченицата София и майка на Вяра, Надежда и Любов, а Исус Христос. Затова и празникът на храма е на 25 март – Богоявление, а не на 17 септември.  Град София води името си от същото място и това, че празникът на града е на 17 септември би могло да се счете и за недомислица.  2. Камбаната на храма е поставена на дърво в близост до него. Опитайте се да я откриете, следващия път, когато посетите района на църквата 🙂

„Св. София“ се намира в градина, непосредствено до храм-паметника Александър Невски, в близост до красивата улица Московска, галерията „Квадрат 500“ и небезизвестния паметник на цар Самуил със светещите очи. Църквата е един от големите исторически паметници в София. Паркирането е сравнително безпроблемно през почивните дни, а през работните попада в обсега на Синя зона, тоест пак няма особени трудности.

Панорама от храма "Св.София"

Църквата е втората най-голяма след „Св. Неделя“, от отворените за венчавка храмове. (Най-големия храм в София е „Ал. Невски“.)  По-скоро е тъмна – предимно изкуствена светлина. (3/5) Има около 80 седящи места, а в допълнение комфортно би могла да събере значително по-висок брой правостоящи гости. Интериорът на храма е нетипичен – някои младоженци го харесват, други не.  Впечатляващи са стъклените прозорци вградени в пода на църквата, от които се виждат мозайките, датиращи от 4 век, принадлежали на един от най-старите храмове на същото място.

Карта Св.София

Храм „Св.София“. Виж в Google maps

Венчавките отнемат между 15 и 20 минути и се извършват от двама свещеници и много мелодичен хор.  Ритуалът е хубав.  Една особеност е, че за разлика от повечето други църкви, тук младоженците излизат първи от храма. Това не е най-удачния вариант – на първо място създава струпване на вратите на храма – младоженците стоят непосредствено след изхода, първите гости ги поздравяват и по този начин препречват изхода за следващите. На второ място – кумата хвърля късметчета, но няма кой да ги събере, защото всичко гости са все още вътре.  Изобщо губи се вълшебния филмов момент, когато младоженците излизат от храма – навсякъде лети жито, бонбонки и цветя, а гостите викат и ръкопляскат.

На излизане от църквата

Когато младоженците излизат последни от църквата, може да се създаде ето такъв незабравим момент 🙂

Стълбите на „Св.София“ са подходящи за групова портретна снимка с всички присъстващи, а в непосредствена близост има подходящи места за снимки с гостите поотделно.  Районът, където се намира църквата „Св.София“ е един от най-популярните за фотосесии – става въпрос за участъка започващ от ЦУМ и стигащ до Докторската градина.  Локацията е със превес на архитектурния фон, като все пак има и достатъчно зеленина.

И тук минус е голямата популярност на църквата и едновременното присъствие понякога на 2-3 или повече сватби.  Друг недостатък е колоритното ромско трио от акордеон и две тарамбуки, както и ведомствените просещи.

Храм "Св.Георги"

Църква „Св. Георги“
Храмът е един от най-големите в София и се намира на бул. Патриарх Евтимий, малко преди Петте кьошета.  Има вътрешен двор, в който се е случвало да се допускат автомобили на гостите на сватбата. Районът попада в синя зона за паркиране.

Няколко години не бях снимал венчавка в църквата и като цяло нямах положителни впечатления от нея.  През септември 2017 година мнението ми се обърна на 180 градуса, след като снимах  един от най-хубави ритуали, на които изобщо съм присъствал.  Отец Васил има много сърдечно и дружелюбно излъчване и води въздействащо церемонията – така че дори и човек, който не е предан християнин да почувства емоцията на обряда.

Църквата е голяма, просторна, по-скоро светла.  Около нея има много голямо и спокойно пространство.

RD_0697

Пред църквата няма стълби, но има достатъчно място за групова снимка. За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата за да изберете най-добрия вариант.  Локации за фотосесия с младоженците няма на пешеходно разстояние.

Sv-georgi

Храм „Св. Георги“. Виж в Google maps

Катедрален храм-паметник „Александър Невски“
Венчавки, кръщенета, опела и т.н. не са разрешени в „Александър Невски“. Въпреки това в последните години там сключват църковен брак, дори не бих казал толкова специални хора, колко такива с прозаични професии на поп фолк изпълнител или пък на футболист. Това се случва нерегламентирано, но във всички случаи е в тон с уродливия образ, който продължава да изгражда съвременната българска православна църковна институция за срам на атеистите, вярващите и достойните свещенослужители.

Храм "Св.Неделя"

Църква „Св.Неделя“
Най-големият действащ храм в София, а до преди няколко години и най-популярния за венчавки. Намира се на площад „Св.Неделя“ в непосредствена близост до бившия Шератон, красивата улица Съборна и на пешеходно разстояние от президентството и ритуалните зали на бул. Витоша и ул. Леге.  Около храма има автомобилна алея с ограничена възможност за паркиране на около 15 коли, като много често няколко сватбени автомобила един след друг задръстват изхода. По-удачен вариант за паркиране е паркинга на Шератон (3лв./ч.), къде обаче наскоро имаше изкопни работи и местата бяха силно ограничени, както и в по-голяма периферия от улици около църквата.

nmitev.com_AS_0244

Основния вход на църквата „Св.Неделя“. Младоженците влизат в храма през страничния вход и излизат от главния. Това създава удобство, тъй като много често около храма се засичат по няколко сватби.

Църквата има около 80-100 седящи места. Светла е (4/5), но от чисто фотографска гледна точка има неприятно съчетаване на силното енергоспестяващо осветление с естествената светлина от прозорците. Това е впрочем проблем на не малко църкви.   В последните години храмът претърпя поетапна реконструкция и вътре бяха разположени големи строителни скелета, които към днешна дата вече са премахнати.

Венчавките отнемат 10-20 минути и се осъществяват от трима свещеници.  И тук, както в „Св.София“, младоженците излизат първи от храма, което не е най-удачния вариант. Влизането става от страничния вход на църквата, а излизането става от главния вход, който гледа към кръстовището на бул. Стамболийски и бул. Мария Луиза.

nmitev.com_AS_0328

Стълбите на църквата са малки и са подходящи за групова портретна снимка за до около 80 гости. Мястото не е подходящо за групови портрети с гостите и обикновено ги правим на някоя от другите локации на сватбата, които са по-просторни и с по-малък автомобилен и човекопоток.  В непосредствена близост до „Св.Неделя“ е ул. Сребърна, както и арките на президентството и ЦУМ, които са отличен фон за фотосесийни снимки. В пешеходна близост е и Националната художествена галерия, както и парка зад нея.

Пред Света Неделя от години работи моя колега фотограф Лъки, който прави спонтанни портрети на гостите ви в моментите преди влизането в църквата, а след това на излизане, ако си ги харесат, вашите гости могат да си ги закупят. Както и много младоженци, така преди и аз смятах това за натрапчиво навлизане в личната сфера, но в крайна сметка това не е нещо по-различно от снимките на въртележките в Дисниленд или друг увеселителен парк, които много хора си купуват с голямо удоволствие.

И тук на изхода на църквата ви очаква дуо от двама акордеонисти 🙂  „Пий, куме, пий, ти си голям шеф..“

Църква "Св.Седмочисленици"

Църква „Св.Седмочисленици“

Църква „Св. Седмочисленици“
Намира се зад зеленчуковия пазар на ул. Граф Игнатиев, в близост до сградата на МВР и любимата на градските хора с претенции ул. Цар Шишман. Паркирането е невъзможно в близост през работни дни и силно затруднено през уикенда.  Пред църквата обикновено се допуска само автомобила на младоженците.

nmitev.com_RT_0218

Църквата е голяма, просторна и много светла (5/5) с красива светлина, влизаща на открояващи се лъчи от прозорците. Има около 30-40 стола в дъното на църквата.

Венчавките продължават около 15-20 минути и  се извършват от трима свещеници.

nmitev.com_RT_0287

Пред църквата няма стълби, но въпреки това има достатъчно място за групова снимка с всички гости.  За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата за да изберете най-добрия вариант.  Що се отнася до фотосесийните снимки, мястото е подходящи за нетрадиционни сюжети – трамвайните линии, плодовете и зеленчуците на пазара, големия човекопоток по Графа.  Ако се търси по-класически вид на снимките и по-спокойно място, то тогава е по-добре да се насочите към вече посоченото каре между ЦУМ и Докторската градина или пък към някои от парковете на града, който ви е логистично удобен.

sveti-sedmochislenici

Пред „Св.Седмочисленици“ не съм виждал оркестри до този момент, но за сметка на това има много гълъби, които много харесват хвърляното от шаферките жито и  често „украсяват“ излизането на младоженците.

Църква Рождество Богородично

Църква „Рождество Богородично“ – кв. Лагера
Църквата е отличен избор за двойките, които се женят в ритуална зала „Красно село“, тъй като е близост, а освен това има и няколко други предимства – спокойна, светла и с приятен двор. Писал съм за нея и в отделна публикация.  За съжаление към 2016-та година ритуална зала „Красно село“ е в ремонт, което предполагам, ще се отрази сериозно на броя двойки, които са избрали този храм за своята венчавка.

Намира се приятна градина на ул. Балканджи Йово 18 в кв. Лагера. Паркирането е сравнително лесно.

Църквата е средно голяма, просторна, и много светла (5/5).

Panorama-1

Венчавките продължават 20-25 минути и са с един свещеник, а ако има възможност ангажирайте и женския хор, който подчертава духовната атмосфера.  Церемонията е хубава.

Карта Рождество Богородично

Църква „Рождество Богородично“ . Виж в Google maps

Обикновено груповите снимки с всички гости и поотделно се правят пред ритуална зала „Красно село“, която предоставя повече пространство и зеленина от двора на църквата. В пешеходна близост няма локации за фотосесия с младоженците.

II_0499

Църква „Св. Покров Борогородичен“ – зад хотел Родина
Също както и „Рождество Богородично“, често се избира от младоженци, които са избрали ритуална зала „Красно село“ за гражданския си брак.  Външната част на църквата е по-скоро неприветлива – много паркирани коли навсякъде около входа, кофа за боклук и изход от паркинг на отсрещната офис сграда и огромното туловище на хотел „Родина“ в непосредствена близост.  Таблото с некролози е разбира се традиционен елемент от нашия бит и отразява естествена част  от човешкия живот и въпреки това, присъствието му непосредствено до входа на храма може би не е най-подходящото място, що се отнася до провеждането на сватби.

MK_0295a

Църквата е средно голяма и средно светла (3/5). Има известно количество столове, но гостите традиционно стоят прави.

pokrov-bogorodichen

Храм „Покров Богородичен“. Виж в Google maps

Стълбите позволяват групова портретна снимка, като фотографът трябва да прикрие вече споменатото табло с некролози. В пешеходна близост няма локации за фотосесия.

Църква "Успение Богородично" - бул. Братя Бъкстон

Катедрален храм „Успение Богородично“ – бул. Братя Бъкстон
Църквата е част от Българската православна старостилна църква. Казано накратко през 60-те години на XX-ти век Българската православна църква предприема реформи, една от които е приемането на григорианския календар. Една група духовници се възпротивява на реформите и чрез разкола се образува Българската православна старостилна църка, които и към момента служат на датите по стар стил.  Съвременният прочит на доводите им е, че реформите са продиктувани от комунистическата конюктура с цел маргинализирането и намаляването на влиянието на църквата към народа.   Старостилието кара някои хора погрешно да смятат, че църквата е под лоното на руската православна църква (защото в Русия християнските празници също  се отслужват по стар стил.)

Успение Богородично

Църквата е просторна, светла и с голям двор. Когато снимах за последно там, през 2014-та година, имаше паркинг, в който се влизаше отстрани, но после като че ли започнаха някакви строежи на мястото му.

Всички пъти, когато съм снимал там ритуалите са били със значителна продължителност. Говорим за времетраене около 1 час или повече.

Църквата в Бъкстон

Има и още един храм „Успение Богородично“, който се намира на бул. България.

uspenie-bogorodichno

Храм „Успение Богородично“ Виж в Google maps

Църква Света ПараскеваЦърква „Св. Параскева“
Намира се на ул. Г.С.Раковски в частта му слизаща към бул. Сливница. Има вътрешен паркинг за 4-5 автомобила (обикновено се допускат само младоженците), а в двора на църквата има изградена детска площадка и езиково училище, които се посещават от живущите в района. Попада в зелената зона за паркиране, като места се намират, но трудно, както през уикендите, така и през седмицата.

Църквата е голяма, просторна, по-скоро тъмна (2/5) с предимно изкуствена светлина. Има около 40-50 седящи места.

LR_0467

Венчавките са с един или двама свещеници.

Пред църквата има стълби, подходящи за групова снимка с всички гости. За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата за да изберете най-добрия вариант.  Локации за фотосесия с младоженците няма на пешеходно разстояние.

sveta-paraskeva

Храм „Св. Параскева“ Виж в Google maps

По-малко популярни църкви:

Руската църква

Църква „Св.Николай“ – Руската църква
Намира се на бул. Цар Освободител, до Природонаучния музей. Паркирането непосредствено до църквата е невъзможно – в алеята се допуска се единствено автомобила на младоженците.  Може да се паркира се на паркинга пред Националната художествена галерия, както и на паркинга на ул. Московска зад църквата, които са на около 100 метра.

Руската църква - интериор

Църквата е малка, тясна и може би най-тъмна от всички църкви в София. Моля ви, не ме карайте да снимам в нея :-)))

Пред църквите има малки стълби, които не са достатъчни за обща групова снимка. В непосредствена близост, както вече уточних по-горе, има отлични места за фотосесия с младоженците.

Успение Богородично

Църква „Успение Богородично“ – бул. България 
Всъщност най-близката църква до ритуална зала „Красно село“. Не е подходяща за сватби, тъй като е малка и излиза директно на оживена улица със силен трафик.

Църква „Св. Георги“ – Ротондата в двора на президенството
Най-старата от трите ми известни църкви „Св.Георги“ в София (третата е в кв. Дървеница). Всъщност се води най-старата сграда в София.  Църквата е малка и тъмна (1/5). Предвид особеностите си не е особено популярна за венчавки.

Църква "Св. Панталеймон" - Бояна

Църква „Св. Панталеймон“ – Бояна
Боянската църква не е действаща и е архитектурен и исторически паметник с име „Св.Св. Никола и Панталеймон“.  Действащата църква в Бояна се казва „Св. Панталеймон“.  Това няма как да не доведе до забавни туристически грешки 🙂  Снимал съм веднъж в църквата, като ми допада ритуала и присъствието на свещеника. Писал съм за църквата и в публикацията със сватбените снимки на Ася и Ники.

Църква "Св. Панталеймон" - Интериор

KN_0258

Църква Св.Наум – до езерото в Дружба
Църквата Св.Наум е малка и много светла (5/5) църква, която се намира на възвишение до езерото в парк Дружба.  Мястото е много приятно и мога да го препоръчам, ако се съчетава логистично и времево с останалите локации на сватбата ви. Районът около църквата е много подходящ за групови портрети с гостите, както и за фотосесийни снимки.

Panorama-1-2

Снимката тук прави църквата да изглежда по-голяма, отколкото е 🙂

SP_0481

Църква „Св.Троица“ – Гео Милев, ул. Манастирска 45
Още една много приятна, голяма и средно светла църква.  Не е популярна, тъй като не се съчетава логистично с никоя от ритуалните зали или от популярните ресторанти и в повечето случаи този тип църкви се избират най-вече от двойки, които са жители на съответния квартал.
SP_0572

Църква Св. Архангел Михаил

Църква „Св. Архангел Михаил“

Църква „Св. Архангел Михаил“ – Симеоново, ул. Чемшир 3
Църквата е малка, по-скоро тъмна, с прозаичен интериор и не много подходящ за сватби патрон, но пък е със страхотен двор, китна ограда с рози и в непосредствена близост до един от популярните сватбени ресторанти – My Choice в Симеоново.

arhangel-mihail

Църква „Архангел Михаил“ – Виж в Google maps


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


Едно мнение по „Църкви в София за сключване на църковен брак

  1. о. Константин Цанков 11 януари 2018 в 12:58

    Здравейте,
    Заповядайте в новооткрития православен храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ в кв. Лозенец. В него служат свещениците Божидар и Константин, които до скоро служиха в храма на Семинарията.
    Линк към страницата на храма: http://vazdvijenie.bg

Коментирай