Църкви в София за сключване на църковен брак

Изглед към олтара на църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ – Лозенец

Към 2020 година най-избираната от младоженци църква в София за сключване на църковен брак е църквата „Света София“, близо до катедралния храм „Свети Александър Невски“, следвана по популярност от църквата „Света Неделя“, непосредствено до хотел „Балкан“.

По-долу можете да откриете снимки и личните ми впечатления за повечето църкви в и около София, подходящи за венчавка, но преди това ще внеса яснота в един от най-честите въпроси, свързани с венчавките – този за продължителността им. Във всички популярни храмове – това обикновено са всички централни и най-големи църкви в съответния град, венчавката продължава около 15-20 минути. Часовете се записват през половин час, а преди години в църквата „Света Неделя“ са се записвали и на 20 минути.  Вероятност за по-продължителна церемония – между 30 минути и 1 час има в не толкова популярните за венчавка църкви – не пропускайте да попитате предварително каква е продължителността на ритуала, за да можете да го предвидите в графика.


Църква Света София

Църква „Света София“

Църквата „Света София“ е един от големите исторически паметници в София. Има отлична локация – намира се в градина, непосредствено до храм-паметника „Свети Александър Невски“, в близост до красивата улица Московска и на 100 метра от градината зад Националната художествена галерия – все чудесни места за сватбена фотосесия.

Два интересни факта:

  1. Всъщност името на църквата – Света София, означава Премъдрост Божия и патрон на храма е не мъченицата София, майка на Вяра, Надежда и Любов, а Исус Христос. Затова и празникът на храма е на 25 март – Богоявление.  Град София води името си от името на църквата, но празникът на града е на 17 септември – тогава когато се честват четирите мъченици.
  2. Камбаната на храма е поставена на дърво в близост до него. Опитайте се да я откриете следващия път, когато посетите района на църквата.

Църква "Света София"

Църквата е втората най-голяма след „Света Неделя“ от отворените за венчавка храмове.  Светлината вътре е приятна за снимане. Има около 80 седящи места, а в допълнение комфортно би могла да събере значително по-голям брой правостоящи гости. Интериорът на храма е нетипичен – някои младоженци го харесват, други не. Впечатляващи са стъклените прозорци вградени в пода на църквата, от които се виждат мозайките, датиращи от 4 век, принадлежали на един от най-старите храмове на същото място.

Карта Св.София

Храм „Св.София“. Виж в Google maps

Венчавките отнемат между около 20-25 минути и се извършват от двама свещеници и възхитителен хор.  Ритуалът е хубав.  Една особеност е, че за разлика от повечето други църкви, тук младоженците излизат първи от храма. Това не е най-удачния вариант – на първо място създава струпване на вратите на храма – младоженците стоят непосредствено след изхода, първите гости ги поздравяват и по този начин препречват изхода за следващите. На второ място – кумата хвърля късметчета, но няма кой да ги събере, защото всичко гости са все още вътре.  Изобщо малко се губи кулминационния момент, с който сме свикнали от филмите.

На излизане от църквата

Когато младоженците излизат последни от църквата, може да се създаде ето такъв незабравим момент 🙂

Стълбите на „Света София“ са подходящи за групова портретна снимка с всички присъстващи, а в непосредствена близост има подходящи места за снимки с гостите поотделно.

Паркирането е сравнително безпроблемно – на площада до църквата има значителен брой паркоместа, които попадат в обхвата на синя зона.

Понеже църквата е популярна, в пространството отпред често се засичат групите на две или повече сватби.  Друг недостатък е присъствието понякога на ромски музиканти и просещи, а миналата година имахме казус на една сватба и с голяма група по-настъпателни азиатски туристи с камери. Независимо от това, „Света София“ е църквата, която препоръчвам най-често на моите младоженци.

 


 

Храм "Св.Неделя"

Църква „Света Неделя“

Най-големият действащ храм в София, а до преди няколко години и най-популярния за венчавки. Намира се на площад „Света Неделя“ в непосредствена близост до хотел „Балкан“ (бившия хотел „Шератон“), красивата улица Съборна и на пешеходно разстояние от Президентството и ритуалните зали „Триадица“ на бул. Витоша и „Средец“ на ул. Леге.

nmitev.com_AS_0244

Основния вход на църквата „Света Неделя“. Младоженците влизат в храма през страничния вход и излизат от главния. Това създава удобство, тъй като много често около храма се засичат по няколко сватби.

Църквата има около 80-100 седящи места. Сравнително светла е за снимки. Венчавките отнемат 20-25 минути и се осъществяват от трима свещеници.  За разлика от „Света София“ тук младоженците излизат последни от храма. Влизането става от страничния вход на църквата, а излизането става от главния вход, който гледа към кръстовището на бул. Стамболийски и бул. Мария Луиза.

Църква "Света Неделя"

Църква "Света Неделя"

На излизане от църквата обикновено правим групова снимка, тъй като има подходящо за целта стълбище.  За снимките с гостите поотделно обикновено избираме някое по-удобно място от другите локации на сватбата.

В непосредствена близост до „Света Неделя“ е ул. Сребърна, Президенството, арките на ЦУМ и Ларгото, които са отличен фон за фотосесийни снимки.

Паркирането непосредствено около „Света Неделя“ е трудно. Що се отнася до ритуала – лично на мен ми допада повече този в „Света София“. Иначе и тук на изхода на църквата има често просяци и  неканени музиканти – „Пий, куме, пий, ти си голям шеф..“

 


 

Църква "Свети Георги"

Църква „Свети Георги“

Храмът е един от най-големите в София и се намира на бул. Патриарх Евтимий, малко преди Петте кьошета.  Има вътрешен двор, в който се е случвало да се допускат автомобили на гостите на сватбата. Районът попада в синя зона за паркиране.

Няколко години не бях снимал венчавка в църквата и като цяло нямах положителни впечатления от нея най-вече заради неугледното пространство около църквата. Наскоро мнението ми се обърна на 180 градуса, след като снимах  един от най-хубави ритуали, на които изобщо съм присъствал.  Отец Васил има много сърдечно и дружелюбно излъчване и води въздействащо церемонията – така че дори и човек, който не е предан християнин да почувства емоцията на обреда.

Църквата е голяма, просторна, по-скоро светла.  Около нея има много голямо и спокойно, но както казах, неугледно пространство.

Църква "Св.Георги" - интериор

Пред църквата няма стълби, но има достатъчно място за групова снимка. За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата, за да изберете най-добрия вариант.  Локации за фотосесия с младоженците няма на пешеходно разстояние.

Sv-georgi

Храм „Св. Георги“. Виж в Google maps

 


Сватба "Свети Александър Невски"

Катедрален храм-паметник „Свети Александър Невски“

Венчавки, кръщенета, опела и т.н. не са разрешени в „Свети Александър Невски“. Въпреки това в последните години там има няколко венчавки на поп-фолк звезди и футболисти най-вероятно срещу големи дарения. Оставям на вас изводите.

 


 

Църква "Св.Седмочисленици"

Църква „Свети Седмочисленици“

Църква „Свети Седмочисленици“

Намира се зад зеленчуковия пазар на ул. Граф Игнатиев, в близост до сградата на МВР и любимата на бохемите ул. Цар Иван Шишман. Паркирането е невъзможно в близост. Пред църквата обикновено се допуска само автомобила на младоженците.

nmitev.com_RT_0218

Църквата е голяма, просторна и светла с красива светлина, влизаща на открояващи се лъчи от прозорците. Има около 30-40 стола в дъното на църквата.

Венчавките продължават около 15-20 минути и  се извършват от трима свещеници.

nmitev.com_RT_0287

Пред църквата няма стълби, но въпреки това има достатъчно място за групова снимка с всички гости.  За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата, за да изберете най-добрия вариант.  Що се отнася до фотосесийните снимки, мястото е подходящи за нетрадиционни сюжети – трамвайните линии, плодовете и зеленчуците на пазара, големия човекопоток по Графа.

sveti-sedmochislenici

Пред „Свети Седмочисленици“ не съм виждал оркестри до този момент, но за сметка на това има много гълъби, които харесват хвърляното от шаферките жито и стават приятно допълнение в снимките.

 


 

Църква Рождество Богородично

Църква „Рождество Богородично“ – кв. Лагера

Църквата е отличен избор за двойките, които се женят в ритуална зала „Красно село“, тъй като е в близост, а освен това има и няколко други предимства – спокойствие, много светлина и приятен двор. Писал съм за нея и в отделна публикация.

Намира се в приятна градина на ул. Балканджи Йово 18 в кв. Лагера. Паркирането е сравнително лесно.

Църквата е средно голяма, просторна, и много светла.

Panorama-1

Венчавките продължават 20-25 минути и са с един свещеник, а ако има възможност ангажирайте и женския хор, който подчертава духовната атмосфера.  Церемонията е хубава.

Карта Рождество Богородично

Църква „Рождество Богородично“ . Виж в Google maps

Обикновено груповите снимки с всички гости и поотделно се правят пред ритуална зала „Красно село“, която предоставя повече пространство и зеленина от двора на църквата. В пешеходна близост няма локации за фотосесия с младоженците.

 


 

Църква „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ – Лозенец

Открит през октомври 2017 година, храмът е много удобен за сватби в хотел „Маринела“, защото се намира непосредствено срещу хотела в приятна градина.

Свещеници са Божидар Маринов и Константин Цанков, които до 2017 година отслужваха венчавките в църквата на Софийската духовна семинария и винаги съм ги препоръчвал.

Основният минус тук е залата (наосът), която е широка, но къса, тоест, ако вземем долната снимка, получава се едно струпване на гости и младоженци между олтара и двете колони. Иначе паркирането е лесно (множество паркоместа и зелена зона), а църквата е лесно достъпна и много светла.  Повече информация и снимки можете да откриете в тази статията по повод откриването на храма.

Църква "Въздвижение на Светия Кръст Господен"

Църква „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. Виж в Google maps

 


 

II_0499

Църква „Свети Покров Борогородичен“ – зад хотел Родина

Също както и „Рождество Богородично“, често се избира от младоженци, които са избрали ритуална зала „Красно село“ за гражданския си брак.  Външната част на църквата е по-скоро неприветлива – много паркирани коли навсякъде около входа, кофа за боклук и изход от паркинг на отсрещната офис сграда и огромното туловище на хотел „Родина“ в непосредствена близост.  Таблото с некролози е, разбира се, традиционен елемент от нашия бит и отразява естествена част  от човешкия живот и въпреки това, присъствието му непосредствено до входа на храма може би не е най-подходящото място, що се отнася до провеждането на сватби.

MK_0295a

Църквата е средно голяма и средно светла. Има известно количество столове, но гостите традиционно стоят прави.

pokrov-bogorodichen

Храм „Покров Богородичен“. Виж в Google maps

Стълбите позволяват групова портретна снимка, като фотографът трябва да прикрие вече споменатото табло с некролози. В пешеходна близост няма локации за фотосесия.

 


 

Църква "Успение Богородично" - бул. Братя Бъкстон

Катедрален храм „Успение Богородично“ – бул. Братя Бъкстон

Църквата е част от Българската православна старостилна църква. Казано накратко през 60-те години на XX-ти век Българската православна църква предприема реформи, една от които е приемането на григорианския календар. Една група духовници се възпротивява на реформите и чрез разкола се образува Българската православна старостилна църка, които и към момента служат на датите по стар стил.  Съвременният прочит на доводите им е, че реформите са продиктувани от комунистическата конюнктура с цел маргинализирането и намаляването на влиянието на църквата към народа.  Старостилието кара някои хора погрешно да смятат, че църквата е под лоното на руската православна църква (защото в Русия християнските празници също  се отслужват по стар стил.)

Успение Богородично

Църквата е просторна, светла и с голям двор. Когато снимах за последно там, през 2014-та година, имаше паркинг, в който се влизаше отстрани, но после като че ли започнаха някакви строежи на мястото му.

Всички пъти, когато съм снимал там, ритуалите са били със значителна продължителност. Говорим за времетраене около 1 час или повече.

Църквата в Бъкстон

Има и още един храм „Успение Богородично“, който се намира на бул. България.

 


 

uspenie-bogorodichno

Храм „Успение Богородично“ Виж в Google maps

Църква Света ПараскеваЦърква „Света Параскева“

Намира се на ул. Г.С.Раковски в частта му слизаща към бул. Сливница. Има вътрешен паркинг за 4-5 автомобила (обикновено се допускат само младоженците), а в двора на църквата има изградена детска площадка и езиково училище, които се посещават от живущите в района. Попада в зелената зона за паркиране, като места се намират, но трудно, както през уикендите, така и през седмицата.

Църквата е голяма, просторна, по-скоро тъмна, с предимно изкуствена светлина. Има около 40-50 седящи места.

LR_0467

Венчавките са с един или двама свещеници.

Пред църквата има стълби, подходящи за групова снимка с всички гости. За снимките с гостите поотделно е добре да коментирате с вашия фотограф и другите локации на сватбата, за да изберете най-добрия вариант.  Локации за фотосесия с младоженците няма на пешеходно разстояние.

sveta-paraskeva

Храм „Света Параскева“ Виж в Google maps

 


 

Църква Св. Йоан Рилски - Семинария

Църква „Свети Йоан Рилски“ – Софийска духовна семинария

До 2018 година беше най-препоръчваната от мен църква най-вече заради местоположението в красивия парк на Софийската духовна семинария – много подходящо място за сватбени снимки.  За съжаление църквата беше оградена и достъпът до парка беше ограничен, с което избирането й за венчавка става по-скоро безпредметно.

Интериор на църквата на семинарията

Църквата е средно голяма и светла – предимно естествена светлина. Комфортно събира 70-80 гости. За венчавки обикновено се разполагат около 20-тина стола в ляво от ритуалната маса и повечето гости обикновено стоят прави.

Карта на църквата на семинарията

Църквата е горе в дясно. В голямата сграда са учебните и жилищните помещения на семинарията. Алеите бяха много подходящи за сватбена фотосесия, тъй като са красиви и спокойни – рядко има разхождащи се хора. Виж в Google maps

Руската църква

Църква „Свети Николай“ – Руската църква

Намира се на бул. Цар Освободител до Природонаучния музей. Паркирането непосредствено до църквата е невъзможно – в алеята се допуска се единствено автомобила на младоженците.  Може да се паркира на паркинга пред Националната художествена галерия, както и на паркинга на ул. Московска зад църквата, които са на около 100 метра.

Руската църква - интериор

Църквата е малка, тясна и може би най-тъмна от всички църкви в София.

 


 

Успение Богородично

Църква „Успение Богородично“ – бул. България

Всъщност най-близката църква до ритуална зала „Красно село“. Не е подходяща за сватби, тъй като е малка и излиза директно на оживена улица със силен трафик.

 


 

Ротонда

Църква „Свети Георги“ – Ротондата в двора на Президенството

Най-старата от трите ми известни църкви „Свети Георги“ в София. (Втората е на бул. Патриарх Евтимий, а третата е квартал Дървеница, но не е включена в тази статия.) Всъщност се води най-старата сграда в София.  Църквата е малка и тъмна. Предвид особеностите си не е особено популярна за венчавки.

 


 

Църква "Св. Панталеймон" - Бояна

Църква „Свети Панталеймон“ – Бояна

Боянската църква не е действаща и е архитектурен и исторически паметник с име „Св.Св. Никола и Панталеймон“.  Действащата църква в Бояна се казва „Св. Панталеймон“.  Това няма как да не доведе до забавни туристически грешки. 🙂 Снимал съм веднъж в църквата, като ми допада ритуала и присъствието на свещеника.  Иначе църквата, видимо и от снимката, е доста малка.

Църква "Св. Панталеймон" - Интериор

 


 

KN_0258

Църква „Свети Наум“ – до езерото в Дружба

Църквата „Свети Наум“ е много малка и светла църква, която се намира на възвишение до езерото в парк Дружба.  Мястото е много приятно и мога да го препоръчам за малки сватби (до около 30 гости присъстващи на ритуала), ако се съчетава логистично и времево с останалите локации на сватбата ви. Районът около църквата е подходящ за групови портрети с гостите, както и за фотосесийни снимки.

Panorama-1-2

Снимката тук прави църквата да изглежда по-голяма, отколкото е 🙂

 


 

Църква "Света Троица"

Църква „Света Троица“ – Гео Милев, ул. Манастирска 45

Още една много приятна, голяма и светла църква.  Не е популярна, тъй като не се съчетава логистично с никоя от ритуалните зали или от популярните ресторанти и в повечето случаи този тип църкви се избират най-вече от двойки, които са жители на съответния квартал.
Олтар на църквата "Света Троица"

Локация на църква "Света Троица"

Църква „Света Троица“ Виж в Google Maps

 


 

Църква Св. Архангел Михаил

Църква „Свети Архангел Михаил“

Църква „Свети Архангел Михаил“ – Симеоново, ул. Чемшир 3

Църквата е малка, по-скоро тъмна, с прозаичен интериор и не много подходящ за сватби патрон, но пък е със страхотен двор, китна ограда с рози и в непосредствена близост до един от популярните сватбени ресторанти – „My Choice“.

arhangel-mihail

Църква „Архангел Михаил“ – Виж в Google Maps

 


 

Лозенски манастир

Лозенски манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“

Лозенският манастир се намира на пътя между магистрала „Тракия“ и село Равно поле.  Много двойки, които са избрали Голф клуб „Света София“ – Равно поле за сватбата си, осъществяват църковния си брак на това място.

Манастирът е на тихо място, с приятен и китен двор. Църквата е много светла и средно голяма.  Има достатъчно места за паркиране пред сградите.

Лозенски манастир

Лозенски манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“. Виж в Google Maps

Венчавка в Лозенски манастир
Автор: Николай Митев
Статията е последно актуализирана на 3 март 2020 година.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

6 thoughts on “Църкви в София за сключване на църковен брак

  1. о. Константин Цанков 11 януари 2018 в 12:58

    Здравейте,
    Заповядайте в новооткрития православен храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ в кв. Лозенец. В него служат свещениците Божидар и Константин, които до скоро служиха в храма на Семинарията.
    Линк към страницата на храма: http://vazdvijenie.bg

  2. Иван 18 октомври 2019 в 18:35

    Пише се(и се чете) Господ Иисус Христос! – (с две букви „и“)

    Така е в Православната църква. (само протестантите пишат Исус – с една буква „и“)

  3. Габриела 28 юли 2020 в 15:36

    Здравейте,
    Искам да Ви попитам дали сте снимали или изобщо дали имате някакви впечатления от църквата Свети Мина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *