Изисквания за сключване на църковен брак

Изисквания за сключване на църковен бракСъществуват четири групи условия, които са необходими за сключването на православен църковен брак:

I. Избор на разрешен от църквата ден за сключване на брак

Разгледайте самостоятелната ни публикация по този въпрос – Разрешени и забранени дни за църковен брак.

II. Липса на определен тип родствена връзка между младоженците

1. Кръвно родство по права линия от всички степени.

Родство по права линия означава произход на едно лице от друго лице. (Баща/дядо не може да се ожени за дъщеря/внучка и т.н.)

2. Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.

Родство по съребрена линия означава две лица да имат общ родоначалник. Родството по съребрена линия възниква между братя и сестри и техните наследници. Степените на родство се определят според броя на връзките до родоначалника. Така например брат и сестра имат родство от втора степен (брат –> родител <– сестра) чичо и племенница имат родство по съребрена линия от трета степен ( чичо –> родител <– брат на чичото <– племенница)

В това отношение гражданския закон забранява браковете между роднини по съребрена линия до четвърта степен включително, тоест църковния канон е по-ограничителен.

И двете забрани нямат особено практическо приложение, тъй като съвременния морал налага значително по-широки граници, в които подобни отношения биха били неприемливи (Така например втори братовчеди биха могли да сключат и граждански и църковен брак, тъй като са роднини от шеста степен по съребрена линия, но едва ли такъв брак би бил обществено приемлив.) Все пак забраните осигуряват защита срещу бракове по сметка за преразпределяне на неоткрити наследства.

3. По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.

Сватовство настъпва между роднините на единия съпруг и роднините на другия съпруг. Бащите на двама съпрузи например става роднини по сватовство от втора степен. Така е, защото всеки от бащите е роднина по права линия от първа степен с детето си и събирайки двете степени получаваме втора степен. Дядо на единия съпруг и баба на другия съпруг са роднини по сватовство от четвърта степен (две степени от дядото до внука му съпруг и аналогично две степени от бабата до внучката й съпруга). За тях няма пречка да сключат брак – забраната за роднини от четвърта степен по сватовство се отнася само за братя и сестри.

4. По св. Кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

Първа степен по св.Кръщение означава, че кръстник не може да се ожени за своя кръщелник. Хипотетично би било възможно кръстник да сключи брак със сина на своя кръщелник – забраната за брак при втора степен родство по кръщение е установена единствено за кръстниците и родителите на кръщелниците. Тази хипотеза, обаче е малко вероятна.

В гражданския ни закон има още една забрана , която не е налице в църковния канон. Тя се отнася до лица, между които осиновяването е създало отношение на роднини по права линия (осиновител и осиновен) или пък отношение на братя и сестри.

III. Представяне на определени документи:

1. Акт за граждански брак.

Необходимостта от акт за граждански брак е разгледана в отделна тема – Трябва ли задължително да се сключи граждански брак преди църковния?

2. Кръщелни свидетелства на младоженците и кумовете

При сключване на църковен брак е необходимо и младоженците и кумовете да са кръстени като православни християни. Това се доказва с кръщелните свидетелства. В някои църкви се сключват бракове и без да са предоставени свидетелствата, тоест на „честна дума”.

3. Декларация, подписана от бракуващите се, че са православни християни, че нямат помежду си родство, при което не се позволява църковен брак, и че не встъпват в пети брак.

IV. Какво се носи в църквата:

1. Масивни ритуални свещи, свързани с панделка

Използват още от самото начало на ритуала. Важно е да са големи, за да не свършат преди края на церемонията.

2. Ритуална чаша

От нея свещеникът ви дава да отпивате по време на ритуала.

3. Червено негазирано вино

4. Хляб (питка) и мед

Също използвани в ритуала – свещеникът ви захранва. В някои църкви питката и меда са заменени с шоколадови бонбони.

Друго по темата Църковен брак:

Може ли да се сключи църковен брак преди гражданския?
Според българското законодателство и на практика.

В кои дни може и в кои не може да се сключва църковен брак?

Как протича църковния брак?
Какво се случва по време на ритуала по венчаване на младоженците.


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


16 мнения по „Изисквания за сключване на църковен брак

 1. Iva 10 ноември 2012 в 10:08

  На нас пък не ни разрешиха да си използваме свещите, които си бяхме купили и ни дадоха от големите църковни свещи. И нашите свещи така си стоят в кутията. 🙂

 2. Тодор Николов 24 януари 2016 в 17:10

  Здравейте. Кумовете за църковния брак трябва ли да са същите като от гражданския брак ?

  1. Николай Митев Автор26 януари 2016 в 19:12

   Здравейте,

   Не е задължително кумовете за църковния и гражданския брак да са едни и същи. Що се отнася до гражданската церемония, те дори не се водят кумове, а са свидетели. На практика в България това се случва, когато кумовете или един от тях има различна от православието вяра и не може да играя тази роля по време на венчавката.

  1. Николай Митев Автор24 май 2016 в 10:20

   Здравейте,

   Казано съвсем лаишки, православната църква не е на „Нека се съгласим да не сме съгласни.“ с католиците, ами е „Ние сме прави, вие грешите!“. Кумовете по правило трябва да са православни християни и трябва да има представени кръщелни свидетелства.

   Снимал съм църковен брак с католик, но това е по-скоро някакво много рядко изключение и затваряне на очи. Въпросът е дали искате църковния ви брак да включва такова кривване от правия път и това не опорочава ли същността му.

   Някои двойки, поради същата причина, ангажират още една двойка кумове – така едната двойка кумуват на църковния брак, а другите кумове на гражданския. Вечерта в ресторанта младоженската маса не е за 4, а за 6 човека, като и двамата кумове казват речи. Според мен това, дори и без необходимостта породена от църковния брак, е много добър вариант 🙂

 3. Zlati 9 октомври 2016 в 21:31

  Здравейте,
  Възможно ли е първата ми братовчедка да ми е кума т.е. църквата позволява ли го ?

  1. Николай Митев Автор10 октомври 2016 в 06:26

   Здравейте,

   В не малко бракове кумовете са братя и сестри на младоженците, а от това следва, че не би трябвало да бъде проблем първа братовчедка да бъде кума.

 4. Силвия Георгиева 11 ноември 2016 в 17:46

  Здравейте,
  Ще честваме със съпруга ми 25г. брак, и искаме след толкова време да сключим и църковен. Може ли нашият син да ни стане кум?

  1. Николай Митев Автор13 ноември 2016 в 12:34

   Здравейте,

   Единственото изискване за кума е да бъде православен християнин, така че не би трябвало да има проблем сина ви да ви стане кум. Има обаче известно противоречие с концепцията за кумството, която отрежда на кумовете ролята на духовни родители на семейството. Като цяло ми се струва доста екстравагантно решение.

 5. I 28 февруари 2017 в 10:50

  В крайна сметка: може ли да сд сключи църковен брак без граждански или не? По осмутрение на свещеника ли е ?

   1. Нели Павлова 16 май 2017 в 20:16

    Здравейте искаме да сключим само църковен брак но въпросът ми е след това във институциите и при подаве на документи какво излиза омъжен или не и как стоят нещата със смяна на името.Тоест в регистрите излизаме ли като семейство.

    1. Николай Митев Автор17 май 2017 в 05:24

     Здравейте,

     Църковния брак няма правна стойност. Тоест ако сключите такъв, без да сключите граждански брак, ще се водите „неомъжена“, съответно „неженен“.

Коментирай