Църковен брак през 2017 година. Разрешени и забранени дни за венчавка. Пости и Задушници

Църковен бракИнформация за  разрешени и забранени дни за църковен брак през 2016-та година можете да откриете тук.

Как стоят нещата с църковните бракове на практика?

Според свещенослужителя, който ви се падне, бихте могли да се ожените и в забранени дни. В такъв случай обаче не бихте ли могли да минете и без църковен брак ?

В общия случай забранените дни за сключване на брак се спазват. Все пак като сватбен фотограф съм присъствал на православен църковен брак в зала на хотел по време на великденските пости, които са най-строги и тогава църковните бракове са много по-забранени от обикновено. Снимал съм венчавки и през богородичните пости, които също са строги, както и през петровите, които са по-леки и забраната не се спазва.

Що се отнася до съботите, както всеки знае – това е най-популярният ден за сватби от седмицата и повечето венчавки се сключват без никакви проблеми в този ден.  Само че през 2009-та година Светият синод се опита да въведе забрана за венчавките в събота – в коментарите под статията читатели на блога са дали две становища защо.  Три по-религиозни двойки, на който бях сватбен фотограф в последните години, избраха неделя за сватбата си единствено на това основание.

Забранени дати извън постите през 2017 година, за които да внимаваме:

– 3 юни – събота – Черешова задушница;
– 4 юни – неделя – Петдесетница;
– 4 ноември – събота –

По ирония първия уикенд на юни е един от най-популярните периоди в годината за сключване на брак.

Забранени дни за сключване на църковен брак през 2017 година:

Официална информация от Българската православна църква за дните, през които не може да се сключи църковен брак може да бъде открита и в издаваната от тях книжка  „Православен църковен календар”, която последно открих на касата на хипермаркет през януари на съответната година. Тук информацията е представена в по-смилаем вид 🙂

1. На първо място това са 4-те многодневни постове в годината, като най-строги са Великденските и Богородичните пости.

Великденски пости: от 27 февруари 2017 година (понеделникът след Сирни Заговезни) до 16 април 2017 година.  Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден, тоест ако поради някаква причина сте решили да сключвате църковен брак в понеделник или вторник, то това не могат да бъдат 17 или 18 април.

Богородични пости: Всяка година е по едно време – от 1 август до 14 август.

Петрови пости:  От неделята девет седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2017 година от 18 юни до 29 юни.

Коледни пости: От 15 ноември до 25 декември всяка година.

Църковен брак

2. На предния ден и по време на еднодневните пости в годината:  всяка една сряда и петък (съответно отпадат вторник и четвъртък, като предишни дни.)

Брак не се разрешава и на 29 август (вторник) – Отсичане главата на Йоан Кръстител и ден на пост.

3. На предния ден и през Господските и Богородичните празници, повечето от които са неподвижни (на една и съща дата всяка година) също са забранени венчаванията. Тези празници са:

Кръстовден – 14 септември (през 2017 година – четвъртък)
Рождество Христово – 25 декември (понеделник)
Богоявление – 6 януари (петък)
Сретение Господе – 2 февруари (четвъртък)
Свето Благовещение – 25 март (събота)
Цветница –  винаги в неделя – 9 април 2017 година (Цветница 2018 – 1 април, Цветница 2019 – 21 април, Цветница 2020 – 12 април,  Цветница 2012 – 25 април)
Възнесение –  винаги в четвъртък – 25 май 2017 година (Възнесение 2018 – 17 май, Възнесение 2019 – 6 юни)
Петдесетница – винаги в неделя 8 седмици след Великден – 4 юни 2017г.
Преображение – 6 август (неделя). Попада в Богородичните пости
Успение Богородично – 15 август (вторник)
Рождество Богородично – 8 септември (петък)
Въведение Богородично – 21 ноември (вторник)

Разрешени и забранени дни за сватби през 2017 година

В календара не са включени Петровите пости, както и еднодневните дни на пост – сряда и петък, когато забраната не се спазва строго.

4. Задушниците винаги са в събота. През 2017 година са:

Месопустна задушница (Още и Голяма задушница. В събота преди Месни заговезни и една седмица преди Сирни заговезни) – 18 февруари 2017 година.
Черешова задушница (В събота преди Петдесетница) – 3 юни 2017 година.
Архангелова задушница (В събота преди Архангеловден на 8 ноември) – 4 ноември 2017 година.

Друго по темата Църковен брак:

Изисквания за сключване на църковен брак
Относно степените на родство, при които не се позволява църковен брак, необходимите документи и какво трябва да се занесе в църквата

Може ли да се сключи църковен брак преди гражданския?
Според българското законодателство и на практика.

Как протича църковния брак?
Какво се случва по време на ритуала по венчаване на младоженците.

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook – това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂


11 мнения по „Църковен брак през 2017 година. Разрешени и забранени дни за венчавка. Пости и Задушници

 1. Мирко 8 март 2013 в 20:30

  Браво, че в тези статии така подробно сте обяснили реда!

  Но е хубаво (за нас) все пак ние венчаващите се да си даваме сметка за смисъла на нещата, защото „Всичко ми е позволено, но не всичко ми е от полза…“

  Православието е вяра на любовта (и то не на тази светската и немощна, а на божествената). Т. нар. „забрани“ не са наши робски задължения към тиранин, а повеления на любовта, за наша полза. Така както например обичащите се съпрузи имаме „забрана“ да сме с друг – това не е за наше угнетяване и чужда изгода, а предписание да се въздържаме от това което би наранило любовта и разкъсало връзката помежду ни. За това за „заповедите“ който ни дава Христос казва – „ако ме любите ще ги спазите“.

  Смисъла, който влага Църквата в „забраните“:

  1. За Съботите:
  Съботата не е „ден на мъртвите“ в смисъл, че нещо свръхестествено се случва (прим. като от филмите за американския хелоийн). Такова вярване, не само, че няма(!) в Църквата, но е и неправославно, несъвместимо с нашата вята! За християнина това е ден, който ние-живите(!) сме решили да посветим на нашите покойници – в смисъл да се сетим, спомним, помолим за тях, да отидем да се погрижим за гроба ако трябва и т.н.. Вярно е, че ако сме християни знаем (доколкото сам Господ ни е открил), че смъртта е само временна разлъка, но все пак е естествено сещайки се за нашите покойни майка, баща, близки, по човешки да се натъжим и да сме в настроение малко по-различно от подхождащото на сватба.

  2. Поста
  Поста е време на покаяние, време в което човек малко да се отдръпне от света, шума и развлеченията и да се вглъби в себе си, да обърне внимание какво се случва в тайните кътчета на душата му. Трудно е да си представим как може да съвместим едно такова настроение или го пренесем в сватбеното празненство и веселие.

  3. Големите празници
  За „Забраната“ за венчание на големите празници (прим. около Рождество, Великден и т.н.): Венчанието само по себе си също е (и трябва да си е) празник за нас. Смисъла е просто да не ги препокриваме за да може да изживеем и едната и другата радост (а не вместо). Трудно ще ни е да можем да изживеем в пълнота прим. радостта на Великден от Възкресението (победата над смъртта) и в същото време и тази на и около подготовката за сватбата.

  Защо има изключения:
  Както казахме Православието е вяра на любовта и „не човека е за правилото, а правилото за човека“. Понякога естество може да се случат такива обстоятелства, които налагат Венчанието да се състои възможно най-скоро. Примерно (особено в миналото) – мъжът трябва да замине на война, има опасност някой да почине и т.н. Естествено, че в такъв случай не неспазването, а сляпото спазване на правилото би нарушило смисъла и духа на основния закон – на любовта. Именно за това Църквата не налага строго и безусловно нищо, а по снизхождение допуска изключения.

  Ако ние днес се мъчим да ги използваме като „вратички“ е добре да се замислим дали всъщност не сме измамили не някой друг а себе си.
  Православието Не е езичество и това не са магически ритуали за извличане на късмет, здраве и т.н. от някаква „безлична сила“, а молба към Някой, към Личност (макар и божествена, метафизична, необятна). И мисля, в този случай, едно лицемерие – „искам просто да ми дадеш това, Ти не ме интересуваш – не ме занимавай“ само би наскърбило Другия. Нека не бъдем такива.
  Поздрави!

  ===
  Още за тайнството:
  http://www.pravoslavieto.com/docs/tainstva/brak/index.htm

 2. свещ. Серафим Бармуков 4 ноември 2013 в 22:30

  Забраната за Венчание в събота е заради неделята, която е Господния ден, понеже тогава Христос е възкръснал, а не заради това, че събота е ден на мъртвите. В църковното календарче съвсем ясно е посочено, че се забранява Венчание СРЕЩУ неделя. Всъщност, буквално никъде не се казва, че се забранява Венчание в събота. Казано е (написано): СРЕЩУ неделя. Това ясно посочва причината за забраната. Срещу деня на Господнето Възкресение не бива да се извършват празненства (сватби), по време на които се яде, пие, танцува, мъжът и жената не бива да се събират (а младоженците няма как в първата брачна нощ да пазят целомъдрие). В навечерието на неделята, християнинът употребява малко храна (или въобще не употребява), прекарва в молитва и усамотение, не се събира с партньора си. А на другия ден отива на Литургия. Постът, молитвата, уединението са неговата подготовка за Светата Литургия, чрез присъствието си на която християнинът почита Възкресението на Спасителя. В светлината на казаното е очевидно, че извършването на празненства и отдаването на плътски наслади в навечерието на Господния ден (неделята) е кощунствено спрямо личността на Спасителя. Затова и Църквата е наложила правилото за забрана на църковни бракове срещу неделния ден. Затова и истинските християни се венчават в неделя, а не поради суеверен страх от така наречения „ден на мъртвите“. Аналогична е и забраната за Венчание СРЕЩУ големите Господски и Богородични празници. Венчанието на самите празници е разрешено (както и в неделята) – няма никакво припокриване на радостта, както четем в предния коментар.

 3. Мирко 5 ноември 2013 в 12:17

  Простете отче! Визирах основно забраните за Венчания на Великден и Светли понеделник, моля да ме поправите ако, наред с тази лична, има и по-съществена, канонична причина (вкл. и за периода от Рождество до Богоявление).

  Опасявам се, че написаното от вас може да бъде разбрано погрешно от невъцърковените хора, ако не познавайки смисъла и реда за подготовката за св, Евхаристия, го поставят извън нейния контекст и неправилно изтълкуват, че брачните съпружески отношения са нещо недорбо или дори „кощунствено“ спрямо Бога (който напротив – сам ги благославя, и именно това е един от основните моменти в светото Венчание).

  1. свещ. Серафим Бармуков 5 ноември 2013 в 21:03

   Простете и вие! Защото аз самият допуснах неточност спрямо вашия коментар. При това е недопустимо за мен като свещенослужител. На големите празници наистина не се допуска Венчание. И вие сте прав относно това, че има някакво припокриване на радостта. А иначе, моето уточнение беше по-скоро във връзка с материала в началото на страницата: „Как стоят нещата с църковните бракове на практика“, и по-конкретно с тая част, в която се казва, че според българските вярвания съботите са дни за мъртвите и затова няколко силно религиозни двойки, на чиите венчания авторът на материала е присъствал като фотограф, са се венчали в неделя тъкмо по тази причина – да не сключат брак в деня на мъртвите. Мисля че невъцърковените хора, които визирате, много могат да научат относно това защо в събота (тоест, срещу неделя) не се позволява Венчание. И може би, написаното от мен да им бъде всъщност от полза. Изобщо, ние не трябваме да подценяваме толкова невъцърковените хора. Забелязал съм, че и без да са в Църквата, много често те имат по-точна визия, усет за християнството, отколкото въцърковените. Много невъцърковени хора се въцърковяват с лекота, докато въцърковените много често трудно се въцърковяват.
   Инак, да, Бог Сам благославя брачните отношения и те са нещо наистина добро, но онова, което е в центъра на съпружеския живот, както и въобще на живота, е целомъдрието. Целомъдрието е истинската светлина (истинското добро) в отношенията между мъжа и жената. То ражда верността, от която няма по-голяма добродетел. Така че, Бог благославя хората за целомъдрен живот. За да имат доверие помежду си, без което не могат да се изградят брачните връзки. Хубаво е да почитаме Този, Който ни благославя. И да Го почитаме с това, с което ни благославя – целомъдрения живот.

 4. Мирко 6 ноември 2013 в 12:23

  Така е отче, и аз именно целях да поясня какво се има впредвид, казвайки че събота е ден, който Църквата отрежда за (почит на) нашите покойници, както и за въпросните ограничения – че не са за наша вреда, а имат своят добродетелен християнски смисъл.

  Благословете!
  Мирко

 5. Симона 12 октомври 2015 в 13:53

  свещ. Серафим Бармуков Може ли да ми отговорите за петък, също ли не е хубаво да се сключва брак?

  1. свещ. Серафим Бармуков 12 октомври 2015 в 18:19

   Петък е денят на смъртта на Господ Иисус Христос. Поради това, християните от древност го почитат със спазване на пост. Целта е да се въздържаме от радости и наслади през тоя ден, за да почетем страданието на Господ, което Той е претърпял заради нас. Да изпитаме чрез пост и ние скръб, заради скръбта, която Христос е претърпял, принасяйки се в жертва заради нас. За да Му покажем чрез това любовта си, като отговор на Неговата любов. И така да изпросим благословение от Него, изразяващо се в любовта Му и грижата Му за нас. Тъкмо такива отношения трябва да се стремим да изграждаме с Бог, ако искаме да бъдем благославяни от Него. Понеже в църковния брак ние просим тъкмо това: благословение за венчаващите се, за техния дом, брачно легло, за децата им и т.н. И за да искаме това, трябва да дадем – да дадем любов, почитание, вяра. За да получим. Както е и в междучовешките отношения. Не може да се яде и да се пие, и да се извърши първата брачна нощ в деня, в който Христос е страдал и е бил умъртвен заради нас. Затова е наложително в петъчния да спазим пост. Чрез пост да умъртвим насладите и веселието, за да станем чрез това съучастници в Христовото страдание и смърт, като израз на вярата ни и на любовта ни към Христос.

 6. Симона 13 октомври 2015 в 08:42

  Не знаех. Мислех, че това се касае само за един петък в годината. Следователно вие препоръчвате за брак само неделя?

  1. свещ. Серафим Бармуков 13 октомври 2015 в 13:56

   Аз нарочно Ви отговорих по този начин, защото исках да Ви представя нещата в техния духовен смисъл, или – казано с други думи, от човешката им страна. Християнството не е изкуствена система от правила, в чието спазване е целият смисъл. Всъщност, то е и такава система, но тя е изградена върху духовното, човешко познаване на вярата, което се състои в отношението на любов и стремеж към общение, които трябва да изграждаме с Бога. Тоест, християнството е жива форма на реален, действителен живот, който се постига с усилен духовен труд. Правилата идват след това и ролята им е единствено да регламентират нещата. Така че, за мене беше важно да Ви отговоря по този начин, за да Ви покажа другата страна на вярата ни, която е съществената. А инак, си има определени от Църквата дни, относно това кога се разрешава и кога не църковен брак. В календарчето на нашата Българска Православна Църква, дните сряда и петък не са отбелязани като дни, в които не се разрешава брак, но това се подразбира, защото тези два дни от древност са постни. А срещу сряда и петък, тоест във вторник и четвъртък, също не се разрешава. Това е според по-строгата практика. Според нея, венчание може да се извърши само в понеделник и неделя. В същото време, обаче, Св. Синод позволява на свещениците при възникнали особени обстоятелства да венчават и в забранени дни, по тяхна преценка или с разрешението на епископа. Аз лично, бих венчал и във вторник, или в четвъртък, ако това се наложи, макар да не е съвсем правилно, но заради компромиса, понеже понякога компромисът е наложителен. Но в срядата и петъкът не бива. Както и в събота. Но искам накрая само да Ви кажа, че ако човек е в Църквата и живее с Бога, никога няма да има проблем с това, че разполага, примерно, само с 2 дни от седмицата, в които може да се венчае. Истинският проблем на обществото ни не е в строгата църковна практика, относно дните, в които не се разрешава църковен брак, а в обездухотворяването на хората, изразяващо се в отстъпването им от Бога и от Църквата .

 7. Rositsa 6 март 2016 в 16:38

  Свещеник Серафим Бармуков – може ли да се извърши венчавка на 13.03.2016 г.

Коментирай