Интервю с мен по Дарик за сватбената фотография

nmitev

Честит 175-ти рожден ден на фотографията!  По този повод взех участие с интервю по телефона в сутрешния блок на Дарик Радио на тема сватбена фотография.  Може да се чуе тук. (Най-добре не го слушайте, ами прочете резюмето по-долу :-))

Коментирахме как сватбената фотография преживява едно наистина вълнуващо развитие през последните години. Това впрочем се отнася изцяло за сватбения бранш.  В последните 4-5 години много колеги – фотографи, оператори, дисководещи, сватбени агенти станаха изключително успешни, предлагайки услуга на много високо ниво. От предимно странично занимание, „сватбарската професия“ се разви в един напълно устойчив бизнес. Докато преди сватбената фотография имаше незавиден имидж, представяше се като халтура, щракачество и занаятчийство в дребнавия смисъл на думата,  към настоящия момент сватбените фотографи са професионалистите, които имат най-добра база да творят изкуство, снимките им се радват на значителен интерес, благодарение на интернет и изобщо имат уважението на цялата фотографска общност. Любопитен показател за положителната промяна е, че в сватбената фотография навлизат и все повече имена, популярни в модната и рекламната фотография.

Обсъдихме и трудностите за сватбения фотограф, една от които е голямото физическо натоварване.  Заснемането на една сватба изисква непрекъснатото внимание и бързата реакция на фотографа в продължение на 8 до 16 часа, през което време той разнася и фотоапарати, които са между 2 и 3 килограма всеки, а раницата понякога надминава 15 килограма. Не случайно има колеги, които се оплакват от болки в кръста, раменете и колената, а пък продажбите на всякакви модели на иновативни ремъци за носене на фотоапарати бележат бум 🙂

Що се отнася до модата във фотографията, споменах, че сепията е малко ретро:

nmitev2-15

Това впрочем се отнася и за soft focus-a (на горната снимка, причинен от отпечатък на пръст в обектива след хапване на баничка :))) ), селективното оцветяване на кадъра (цветен букет в черно-бяла снимка).  Ретро са и снимките, къде младоженецът и булката ги дърпа някой на някъде. (Ама защо ги дърпате?! :-)))

Когато отворихме дума за притеснени от фотосесията младоженци, се постарах да уверя, че сватбените фотографи работят предимно с такива хора. Повечето младоженци не са професионални модели, нямат идея от позиране, някои от тях имат черти, които не харесват съвсем, а пък други правят физиономията на Чанандлър Бонг от сериала „Приятели“, когато ги снимат:

chandler

Всъщност дори няма нужда да се отпускате или пък да се стараете да бъдете естествени:-)) Добрият сватбен фотограф е свикнал да се справя с такива ситуации.

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

4 thoughts on “Интервю с мен по Дарик за сватбената фотография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *