Подходящи дати за сватбата ви през 2025 година

Прекрасните цветове в парка „Врана“ в края на октомври – подценяван от младоженците месец

Коя ще е най-популярната дата през 2025 година?

25.05.2025 – неделя и част от дълъг уикенд от 24 до 26 май 2025 година.

Колко по-рано започват да се запазват добрите локации и услуги за популярните дати за сватби?

Харесван ресторант за сватби в София (или друг голям град) към май на тази година вече вероятно ще е зает на 25-50%, тоест половината от уикендите в сватбения сезон от май до септември ще са задраскани в календара. Сватбените фотографи, видеографи и дисководещи с отлични препоръки са повече от добрите ресторанти  и от тази гледна точка един популярен такъв професионалист би имал заети между 10 и 20 дати за следващата година към септември на настоящата година.

Получават ли се сватбите в петък?

Петък е новата неделя! В последните три години снимам повече сватби в петък, отколкото в неделя. А още по-любопитна е тенденцията, че най-популярните места за сватби, като Голф клуб „Св.София“ – Равно полеВила „Екатерина“, резиденция „Тера“ и хотел „Акорд“ записват значимо число сватби и в четвъртък. Излиза, че четвъртък е новия петък.

Какви са особеностите на различните дати?

Ако планирате сватба в София, Пловдив, друг голям град или популярните черноморски курорти и ако смятате да ангажирате най-добрите сватбените услуги, е добре да ги запазите най-късно до лятото или есента на предходната година.  Но със сигурност преди януари 2025 година, когато тече най-голямото записване на дати.

Март и април 2025 година

Великден през 2025 година е сравнително рано – на 20 април, което дава възможността на младоженците да се възползват от възможността за перфектно априлско време и едновременно с това да сключат и църковен брак.  Слънцето свети по-красиво, отколкото през лятото,  тревата е свежо зелена, черешовите дървета цъфтят, температурите често са стайни. Малко по-долу можете да видите статистика, в която април е сравним с юни по отношение на валежите и е с по-малко валежи спрямо май.

Първите популярни дати, с които се открива сватбения сезон. ще бъдат 26 и 27 април – уикенда след Великден.

Ако не държите на църковен брак, то март и началото на април са подценявана, но много перспективна възможност за пролетна сватба.

Други плюсове на сватбите през март и април са, че най-вероятно ще си получите сватбените снимки и филм в кратки срокове, защото вашата сватба е една от първите за годината за вашия сватбен фотограф  и все още няма натрупване на материал за обработване и монтиране.  Възможно е да получите и добри отстъпки, ако сватбата ви е преди Великден.

Средно количество на валежите в София по месеци

Май 2025

От 15 май до първите дни на юни са абитуриентските балове. По това време има известни малки неудобства при организирането и провеждането на сватби – засилен градски трафик в следобедните часове, трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, които да дойдат на място при булката.  Случвало се е и прекомерната натовареност на персонала в ресторантите в тези дни от година да се отрази на качеството на обслужването.

1 май 2025 година – Ден на труда и 6 май 2025 година – Ден на храбростта и Българската армия, се падат в четвъртък и във вторник, тоест няма да има дълги уикенди, но пък 24 май – Ден на писмеността е в събота и ще почиваме от 24 до 26 май.  Такива дълги уикенди са подходящи за изнесена сватба на някое страхотно място. 25 май пък от онези дати, които двойките избират заради съвпадението на числата – 25.05.2025.

Юни 2025

Много двойки организират сватби на открито през юни, но времето през последните няколко години ме кара да мисля, че не е най-добрата идея.

Дъждове през юни

През юни месец следва да се вземе предвид 7 юни (събота), когато се пада Черешова задушница, както и 8 юни – Петдесетница.  В тези два дни не се разрешават църковни бракове.

Юли и август 2025

Любими месеци на двойките, които живеят зад граница, както и тези, които планират сватба на открито.  За първите е най-лесно да организират отпуските си и да ги съчетаят с лятна почивка, а за вторите рискът от валежи е най-малък.

Следва да се имат предвид Богородичните пости от 1-ви до 15 август, както и 29 август – Отсичане главата на Йоан Кръстител, когато са забранени венчавките. 

Графикът на сватбата ви трябва да бъде съобразен с високите температури в средата на лятото.  Добре е да планирате сватба от типа „Всичко на едно място“,  като изнесеният ритуал и коктейлът да започват след 18:00 часа.  Сватбена фотосесия с младоженците е добре също да се предвиди за максимално късен час. 

През слънчевите юлски и августовски дни жегата се усеща най-силно в обедните часове, но температурите всъщност са най-високи в 16:00 часа, след което започват бавно да спадат.  Слънцето на 1 юли залязва около 21:00 часа, а на 31 август – около 20:00 часа.

Септември 2025

През септември ще има два дълги уикенда във връзка с празнуването на 6 септември  – от 6 до 8 септември (събота-понеделник), както и 22 септември – 20, 21, 22 септември (събота-понеделник).

Обичайно първите съботи на септември са най-популярните дати в годината за сватба, което означава, че най-търсените услуги и ресторанти за сватба ще бъдат заети за тях от средата на 2024 година.

Октомври 2025

С жена ми се оженихме в най-горещия августовски ден, но ако ми предстоеше да се женя сега, щях да гласувам за дата през октомври.  Страхотно време, температури, топли цветове и светлина. Същевременно и натовареността на всички локации и услуги спада и е по-лесно да се организира сватбата.   Последната неделя на октомври бележи и края на активния сватбен сезон.

Ноември 2025 – февруари 2025

Няколко поредни години снимах сватба в първата събота на януари.  Нетипичен период за сватби, който обаче си има своите очарования. Студеното време действа задушевно, а хората, като че ли са склонни повече да се забавляват и отпуснат – летните месеци и почивките вече им липсват,  забавленията и разходките са по-малко и необходимостта от разпускане – по-голяма.  Не пропускайте да разгледате галерията в блога ми със зимната сватба на Ели и Ицо.

Това съм аз! 🙂 На сватба през първата събота на януари

Нещо, за което трябва да се внимава при зимните и пролетните сватби е смяната на времето от последната неделя на октомври до последната неделя на март.  През този период се стъмва по-рано – около 17:00 часа през ноември и декември и съответно това трябва да се отчита при сватбения график във връзка с излизането от църквата, снимките с гостите, фотосесията.

Няколко съвета при избор на популярни сватбени дати през 2025 година

Ангажирайте сватбен фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2025-та година. 

Колкото по-рано, толкова по-добре.

През януари се случва за една дата да се обадят две или три двойки и се оказва въпрос буквално на минути, за това кой е успял да ангажира услугата.

Първите ~20-30% от датите се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва отрано да съобразят отпуски и пътувания.  Не се заблуждавайте по софийските ритуални зали, където записването започва от 1-ви октомври на предходната година. (Така или иначе е по-добре да направите изнесен ритуал.) Не се заблуждавайте и с някои по-непопулярни ресторанти, които нямат подготвени оферти към този момент.  В същия момент най-популярните ресторанти имат по вече 10, 15 или 20+  заети дати.

Комплекс "Яев" - Карлово

Комплекс „Яев“ – Карлово

Изберете още една резервна дата  и когато отправяйте запитвания, включвайте и нея като възможен вариант.

Не „бетонирайте“ датата си още отначало. Ако не се получава в събота, пробвайте в петък или в неделя. Ако не държите на църковен брак, изберете период, когато има пости.

Рискови дати за сватби

Абитуриентските балове създават повишено търсене на всички услуги, които се ползват и при сватбите.  Гримьорите и фризьорите по това време нямат никакво желание да идват в дома на булката. В допълнение винаги съществува риск, излизайки от църковен брак в църквата „Света София“ да се окажете сред ежегодната попфолк вакханалия пред катедралния храм „Александър Невски“.

Дори и да не предвиждате църковен брак, сватба на 7 юни 2025 година – Черешова задушница, може да направи избора ви за дата неуместен в очите на някои от близките ви. Прочетете тук другите забранени дати за църковен брак.

Сватба в събота, която се оказва работен ден, не беше най-добрата новина за младоженците. „Беше“, защото за щастие от 2017 година отпадна проблема, който се получаваше с дните, в които се отработва. Правилото към момента е, че когато официалният празник се пада през уикенда, почивен ден ще бъде и следващия понеделник, а когато празникът се пада през седмицата, то допълнителни почивни дни не се дават.

Открийте повече информация за официалните празници и почивните дни.

Вече споменах за Черешовата задушница (7 юни 2025 – събота), която е в много популярен за сватби период, като в годината има още две, които са през февруари и ноември.  Първата е Месопустна задушница 1 седмица преди началото на Великденските пости, а втората е Архангелова задушница, която пък се пада в съботата преди Архангеловден, който пък е на 8 ноември.

Големи спортни събития и музикални фестивали – Създава риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.

Сватбите на открито са добро решение най-вече през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости ще се чувстват комфортно.

Сватбите на открито през месеци, различни от юли и август, са рискови не само заради риска от валежи, но и защото вече може температурите да паднат под 18 градуса. Бил съм на достатъчно такива сватби и ми е неприятно аз да мога да се облека в пуловера и якето, които си нося, а голяма част от присъстващите да мръзнат.

MD_1087

Купонът се случва, дори и да вали 🙂

От фотографска гледна точка

Страхотни месеци за сватба от фотографска гледна точка са пролетните и есенните месеци.  Тогава слънчевите лъчи падат косо и са приятни през целия ден, а с малко късмет температурите са в диапазона между 16 и 25 градуса.  През пролетта всичко е цъфнало и свежо, а тревата е зелена. През есента пък всичко е пъстро и шарено.

Подходящи дати от гледна точка на астрологията и нумерологията

Има известно предпочитание на нечетни, пред четни дати. Много популярни са дните с еднакви числа. Уверен съм, че длъжностните лица от ритуалните зали не искат и да си спомнят за дати като съботата на 7 юли 2007 година или 10 октомври 2010 година, когато се сключват рекорден брой бракове, надвиващи повече от 5 пъти нормалния младоженопоток. За добро или за лошо прозорецът, който осигуряваше почти пълно съвпадение се затвори на 12.12.2012 година и желаещите за перфектна комбинация от числа ще трябва да изчакат малко до следващото му отваряне.  

 

Статията е последно обновена на 16 февруари 2024 година.
Автор: Николай Митев


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *