Почивни дни през 2024 година. Дни за отработване и официални празници през 2024

Почивни дни. Отработване

Ако ви предстои сватба през 2024 година, следва да имате предвид почивните „тройки“. През 2024 година това са 4-6 май, 24-26 май, 6-8 септември, 21-23 септември, които са подходящи за изнесени сватби, както и за петъшки/понеделнишки сватби в почивен ден.

Ако ви предстои сватба, разгледайте от моите най-популярни статии:

Официални празници и почивни дни през 2024 година

1 януари – Нова година – сряда, почивен ден.

3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – 3 март е неделя. Ще почиваме в понеделник – 4 март.

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност  – сряда, тоест почивен ден.

5 май – Великден – почива се общо 4 дни от петък, 3 май, до понеделник, 6 май, включително;  По повод 1 май се почива и на 4 май – вторник. Така серията почивни дни стават общо 5. Кога се падат Великденските пости за православни християни и за католици, прочетете тук.

6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия – 6 май е понеделник, почивен ден.

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – петък, почивен ден.

6 септември – Ден на Съединението – петък – почивен ден.

22 септември – Ден на Независимостта на България – неделя. Почиваме на 23 септември, понеделник.

1 ноември – Ден на народните будители – неприсъствен за всички учебни заведения. Вас вероятно не ви касае 🙂

24, 25 и 26 декември –  Бъдни вечер и Рождество Христово – падат се вторник, сряда и четвъртък.

Какво стана със отработването в събота?

От 2017 година вече не се дават допълнителни почивни дни, които да позволяват по-дълги уикенди и съответно да се отработват след това.

С измененията на Кодекса на труда отпадна практиката за разместване на почивни дни в календара във връзка с официалните празници, за да се получат дълги уикенди.  Положителният нюанс в това е отпадането и на работните съботи – продуктивните дни, в които хората не поглеждаха през прозореца сутрин, за да имат някаква работа, която да свършат следобед.

Според новата уредба на официалните празници пак ще се почива, а ако някой от тях се пада през събота или неделя, за почивен се обявява следващия понеделник.





Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

7 thoughts on “Почивни дни през 2024 година. Дни за отработване и официални празници през 2024

  1. Дарита 15 януари 2021 в 12:11

    Здравейте! Прекрасна и полезна информация сте публикували. Само, моля, направете корекция в наименованието на най-обичания български празник, който се отбелязва на 24 май. Новото наименование вече е публикувано в Държавен вестник и то е „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. Разчитам на Вашата коректност.

    1. Николай Митев Автор15 януари 2021 в 13:14

      Благодаря ви за направената корекция! Не намирам за адекватно новото наименование, но ще се съобразя с Държавен вестник. Все пак не разбирам каква е логиката да се изпускат от него учениците на светите братя – всеки, който е запознат с историята, знае значимостта на ролята им за нашата просвета и според мен те също трябва да бъдат част от наименованието: Ден на светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент Охридски, Наум Преславски, Горазд, Сава и Ангеларий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

  2. BORISLAV 12 април 2021 в 12:50

    Допуснали сте неточност в почивните дни през месец май, около Великден. 3-ти и 4-ти май са неработни дни, хората ще се заблудят, коригирайте го. 4-ти май е почивен заради 1-ви май, който се пада Велика събота и не се отработва на 4-ти. На практика през първата седмица на май работните дни са само на 5-ти и 7-ми май.

    1. Николай Митев Автор12 април 2021 в 19:21

      Благодаря ви! 4-ти май е отбелязан като почивен, но това е посочено към 1-ви май. Прав сте, че някой може да се заблуди, ако прочете само за Великден, така че добавих и там, че 4-ти май е почивен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *