17 малки съвета за по-хубави сватбени снимки

Сватбен фотограф1. Говорейки за съвети, някои хора все още наричат така мястото, където се сключва гражданския брак. Наименованието произлиза от държавния орган „Народен съвет“ от времето на комунизма. Такива вече не съществуват. Правилното наименование е „Община“, „Ритуална зала“ или „Обредна зала“.

Ето го и съвета:  Изберете хубава, светла и просторна ритуална зала с приятен интериор и екстериор. (В София до това описание се доближава ритуална зала „Красно село“.) Ако няма възможност за такава, по-добре заложете на изнесен ритуал.

Ритуална зала Красно село

2. Когато се колебаете между няколко ресторанта, изберете светлия и просторен ресторант със светъл на цвят таван.  Някои ресторанти в кафяво, червено или черно имат статут на „кръг на ада“ за сватбените фотографи 🙂

3. Петната от изпотяване се забелязват най-малко на ризи с бял и черен цвят.  Разумна застраховка е да имате на разположение резервна риза от същия модел.

svatben-fotograph

4. Дръжте портмонетата и телефоните на младоженеца и кума далеч от джобовете на панталоните и саката им.

5. Вратовръзките трябва да стигат до нивото на колана. Последното копче на саката с две или три копчета трябва да бъде разкопчано,  докато собственикът му е изправен, а сакото трябва да се разкопчава, докато е седнал.

6. Отървете се предварително от етикетите от подметките на обувките, както и етикета от ръкава на костюма (Да, дори и на Hugo Boss :-)), лепенките по ритуалните чаши за гражданския ритуал и чашата за църквата, баркода от дъното на менчето 🙂

etiket-kostium

7. Опитайте се да си отпочинете в дните на сватбата и да се наспите добре, като например не си търсите кръщелното свидетелство до 4 през нощта. Тежки сенки под очите трудно се прикриват с грим.

8. Почистете от петна огледалата в дома ви – те са любими на сватбените фотографи. Проверете за изгорели крушки, както у вас, така и на етажната площадка.

9. Сватбените снимки обикновено започват с прическата и грима на булката. Изберете неформални, но стилни дрехи – без хавлии, без кърпи и без фризьорски наметала.

10. Има куп дреболии за църковния ритуал, за гражданския ритуал, за почерпка на излизане от залата и т.н. Не използвайте ярко жълти торбички на една популярна търговска верига за логистични цели по време на сватбата 🙂

billa

11. Избягвайте ярките на цвят пластмасовите бутилки с безалкохолно и минерална вода по масите в началото на тържеството в ресторанта, ако това е възможно и особено когато давате една не малка сума за красива украса.

12. При ритуали на открито съобразете разположението така, че и вие и гостите ви да бъдете в плътна сянка. Ако това е невъзможно, следва да сте разположени с гръб към слънцето. Точно така – с гръб към слънцето  🙂

dvart-slavi-veselinov

Колегата Слави Веселинов се бори със слънчевите лъчи 🙂

13. Избягвайте дъвченето на дъвка по време на сватбата. Сватбените ви снимки запечатват статични моменти и е желателно в тях долната ви челюст да бъде на естетически подходящо място 🙂

14. Младоженецът ще настъпва роклята ви, ще придърпва воала, докато ви прегръща, няма да е особено внимателен с прическата ви, както и ще се опита да ви изяде червилото. Не му се сърдете и най-вече не му се карайте на всеки две минути пред Вашите гости и роднини.

15. Не гледайте надолу! Усмихвайте се и общувайте с поглед с Вашата половинка, кумове, гости и длъжностни лица по време на ритуалите, на танците, на поздравленията. Избягвайте да гледате в краката си, освен в случаите, когато слизате по стълби и булчинската Ви роклята да има злокобния план да Ви пребие.

16. Накарайте Вашите близки да се облекат своевременно!  Тъй като разликата между това дрехите ти да са потни в продължение на 12 часа или на 13 часа е голяма, то традиционно родителите и близките на младоженците се обличат в последния момент и като резултат по сватбените Ви снимки се разхождат хора по джапанки, халати и анцузи 🙂

17. На последно и най-главно място  – усмихвайте се и не оставяйте на дребните спънки и драматичните обрати, които се случват на всяка една сватба, да развалят настроението ви.

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *