5 години труд, творчество и сватбена фотография

2008-2013На 19 май (неделя) с Маша имахме удоволствието да присъстваме и да заснемем сватбата на нашите съименници Мария и Ники в хотел „Банкя Палас“.

В ритуалната зала Маша почти загуби халката на младоженеца, бутайки я от възглавничката, а 30 секунди по-късно получи бурни ръкопляскания от всички гости, когато я откри. По време на тържеството в ресторанта  успяхме да изтормозим DJ Емил Андреев, че ще натиснем червеното копче на разклонителя му, ако не пусне „Леле како“ на Контрол, а също така показахме на момчетата от Whiteshadows Pictures, които снимат видео с DSLR, какво е това „Катастрофа“.  „Катастрофа“ е да вървиш бързо към някого, повтаряйки уплашено „Катастрофа“ и в един момент здраво да забиеш сенника на фотоапарата, който виси на врата ти, в корема му… Бяхме във вихъра си и за 12 часа направихме над 4000 кадъра  🙂 (След 3 пресявания и обработка те ще се превърнат в около 1000-1400 сватбени снимки.)

Снимка от първата ми сватба през 2008.  Ето така държах и аз фотоапарата :-)

Снимка от първата ми сватба през 2008. Ето така държах и аз фотоапарата 🙂

На следващия ден ми светна, че сватбата, на която снимах за пръв път, се състоя точно преди 5 години и пак в „Банкя Палас“. Тогава си тръгнах веднага след посрещането в ресторанта и бях толкова изтощен, че не вярвах, че някога ще си причиня такова зверство отново. При това трябва да уточня, че присъствах на сватбата не като официален фотограф, а като асистент/втори фотограф на Влади Балевски, но всъщност нищо особено не асистирах или пък снимах, а въоръжен с един базов клас DSLR  фотоапарат – Nikon D40x и светкавица SB-600, правих шедьоври, които днес е по-добре да бъдат скрити.

С Балевски на сватба през 2008 година

С Балевски на сватба през 2008 година

Влади Балевски понастоящем е рок звездата сред българските сватбени фотографи, но и през 2008-ма година, когато го видях на сватбата на кумовете ми, беше впечатляващ, а аз тъкмо бях купил въпросния DSLR фотоапарат и само си търсех какво да снимам.  Предложих му да му асистирам по сватби, както и да му помогна с интернет презентирането, където бях силен. Едвам го навих.

С Влади Балевски снимахме на общо 6 сватби през 2008-ма година. В началото на 2009-та година купих по-висок клас техника и смятах, че съм готов за самостоятелни ангажименти. За съжаление с Влади не успяхме да измислим вариант, как това да се осъществи под обща шапка и в крайна сметка днес се виждаме от веднъж-два пъти в годината на семинари, изложения или в парка за по безалкохолно (Както всички знаят, сватбените фотографи не употребяват алкохол.)

Ресторант "Лебед" през 2008 година, преди любимото на всички фотография обновление в черно.

Ресторант „Лебед“ през 2008 година, преди любимото на всички фотографи обновление в черно.

През 2008-ма се ползваха много bounce рефлектори, които впечатляваха гостите по сватбите, снимаше се преимуществено в JPEG, а най-високата цена за сватбен фотограф да е била в рамките на 500 лева. В българското интернет пространството имаше не повече от 3 профилирани сайта на сватбени фотографи.  Поне до средата на 2010 година основната мантра сред повечето колеги в сватбения бранш беше „Аз разчитам на препоръки. От интернет няма кой да те ангажира.“   Това доста ми помогна за позиционирането на сайта ми в интернет.  Към настоящия момент над 70% от двойките, които ни ангажират за сватбена фотография, ни откриват без препоръки, чрез сайта ни https://nmitev.com, които работи от средата на 2009-та година. Желая успех на фотографите, които стартират днес и трябва да се борят с над 40 активно разработващи се сайта на сватбени фотографи от цялата страна.

Снимка от една от първите ми сватби.

Снимка от една от първите ми сватби.

Без приятел не става. Втората сватба, която снимах самостоятелно беше на приятел – юни 2009 година. Първата пък беше пак благодарение на него – април 2009 година. Надявам се, че някой път ще му върна услугата. Първата сватба на клиенти, която снимах самостоятелно, беше на 9.09.2009 година.   През 2009-та заснех 12 сватби и като че ли всичко мина добре.  Ако не друго, поне напуснах работа.

Снимка от една от първите ми сватби

Снимка от една от първите ми сватби

През 2010 година сватбите бяха 40, 2011 – 50, а 2012 – 60. Към настоящия момент снимам с 6-тия си фотоапарат (Nikon D600), като в средата на миналата година продадох стария ми Nikon D90, тогава на възраст на 221 хил. кадъра 🙂 Маша започна да снима активно от началото на 2012 година и от тогава работим като екип.

Снимка от една от първите ми сватби

Снимка от една от първите ми сватби

Страхотно е, че чрез сватбите с Маша за последните 5 години получихме и продължаваме да получаваме възможността да се срещаме и сприятеляваме с много хора – клиенти и колеги, с които иначе едва ли щяхме да се засечем.

Също така можем да си позволим да ходим странно облечени – професията го позволява 🙂

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *