Трябва ли кумовете да са женени, да са двойка, да са от различен пол, да са кръстени, да не са ви кумци, да са пълнолетни или да са само двама?

svatbena-masa

Сватбена маса за младоженците и техните четирима кумове с половинки 🙂

По отношение на гражданския брак, законът в България изисква единствено двама свидетели – не е необходимо те да са женени, да са двойка или пък да са от различен пол. Достатъчно е само да са пълнолетни. Като сватбен фотограф съм снимал сватби, в която свидетели (кумове) на младоженците са били както двама мъже, така и две жени. 

Двама кумове мъже

Сватба в ритуална зала „Триадица“ с двама кумове – мъже

По отношение на православния църковния брак,  фигурата на кумовете, които тук се наричат кръстници, е обвита с неяснота и можете да попаднете на много разнообразни тълкувания. Тя не присъства в такава степен при венчавката, както например присъства при светото кръщение. От това следват и различните роли, които имат кръстниците в различните църкви.  В масовия случай кумата разменя халките на младоженците, а кума – короните. Присъствали сме и на сватби, където това е било сторено от свещеника, а кумовете не са имали никаква фактическа роля, освен да държат свещите на младоженците.

Безспорно е, че кръстниците трябва да бъдат православно кръстени.  Все пак сме имали сватба, в която кумът е бил католик и е участвал в церемонията, но в този случай говорим по-скоро за по-широка възприемчивост на конкретния свещеник, отколкото за нещо друго. Кръстниците не е необходимо да са женени. До този момент не сме се сблъсквали с хипотетичните ситуации, при които няма кръстници в църковния брак или пък кръстниците са повече от двама.

Кумец по-скоро не може да стане кум на кума си при църковен брак. В повечето църкви това не се позволява и все пак сме присъствали и имаме информация и за няколко такива сватби, в които две двойки си кумуват взаимно.

Във всички случаи, когато имате съмнения, че нещо може да възпрепятства църковния ви брак, задължително го коментирайте със свещеника, който планирате да ви венчае.

По отношение на целесъобразността, не ви препоръчвам да каните за кумове двойка, които имат сключен граждански брак, но само с подпис – без тържество. Обикновено те нямат същия ентусиазъм за случващото, какъвто имате вие 🙂

Когато поканите кумове, които не са двойка, е хубаво и двамата или да имат половинки или да нямат.  В случай, че кумът има половинка, рискувате кумата да скучае сама на масата или обратното.  Ако кумовете ви имал половинки е хубаво да ги сложите на сватбената маса, особено когато връзката им е сериозна – в противен случай рискувате да си навлечете негативи, които да тлеят дълго в годините напред.

Нищо не ви спира да поканите и две двойки кумове – едните за гражданския брак, а другите за църковния. Колкото повече – толкова по-весело! 🙂

 

 

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

16 thoughts on “Трябва ли кумовете да са женени, да са двойка, да са от различен пол, да са кръстени, да не са ви кумци, да са пълнолетни или да са само двама?

  1. Ели 23 декември 2016 в 07:17

    Здравейте!

    Много ви харесваме блога, и за сега е отговорил на толкова много от въпросите ни, но има еди въпрос който все още ни мъчи…
    Аз и моят годеник сме Българи които живеем в САЩ и искаме да имаме сватба в България.

    Ще ни направят ли проблем в църквата или гражданския брак за това, че кумата ни не е от България и няма Български документи?

    1. Николай Митев Автор23 декември 2016 в 07:59

      Привет,

      По отношение на гражданския брак нямате никакви проблеми – многократно съм снимал сватби със свидетели чужденци. По отношение на църковния брак, се изисква младоженците и кумовете да са православни християни. Случвало се е някои църкви да направят изключение – трябва да попитате в църквата, която сте харесали, но като цяло най-меко казано православните духовници не харесват другите деноминации.

  2. Мира 25 март 2017 в 23:59

    Здравейте! Имам малко нетрадиционен въпрос- с моят съпруг бяхме кумове, но за съжаление отношенията с кумците ни се влошиха неимоверно.
    Има ли законов начин да се откажем от кумството и имената ни да бъдат заличени от регистрите?
    Много благодаря предварително.

    1. Николай Митев Автор8 юни 2017 в 16:27

      За гражданския брак, Семейният кодекс изисква „двама свидетели“, тоест няма как акта за сключване на граждански брак да се подпише от повече от 2-ма свидетели. Съответно в църквата са отново 2-ма души. Ако искате две двойки, едната може да е за единия ритуал, а другата за другия – при условие, че ще имате и двете церемонии.

  3. Владимир 11 септември 2017 в 12:48

    Здравейте, на скоро прочетох някъде, че хората който ни кумуват ( мъж и жена) после те нямали право да сключват църковен брак – това вярно ли е? Те не са двойка – но ако са – това би означавало,че ги ограничаваме.
    Благодаря.

    1. Николай Митев Автор12 септември 2017 в 11:46

      Здравейте,

      На практика няма пречки двойка да сключи църковен брак, след като са кумували на сватба. Няма такова изискване.

      И аз бях чел някъде нещо подобно, което беше оправдано с това, че кумовете ставали роднини един вид… то ако тръгне човек да вади вода от кладенци…

    1. Николай Митев Автор13 септември 2017 в 16:20

      Здравейте,

      Въпросът ви ме остави без ума и дума и затова не отговорих, когато го пуснахте. Сега ще ви отговоря:

      1) От гледна точка на гражданския брак вие сте единствено свидетели на сключването му. Ролята ви там е да удостоверите заедно с длъжностното лице сключването на брака. Работата ви е приключена с полагането на подписите и законът не ви възлага никакви последващи задължения, нито пък някаква церемониална или почетна функция, от която да се отказвате в даден бъдещ момент. Пиенето е изпито, главата е боляла – толкоз.
      2) От гледна точка на църковния брак ще пиша допълнително, но съм убеден, че няма функция за оттегляне на кумуването, като например църковния развод – просто би било прекалено дребнаво.

      Ако примерно ви дължат пари – отказът от кумство няма да помогне.
      Ако примерно ви притесняват – отказът от кумство пак няма да помогне.
      Ако нито ви дължат пари, нито ви притесняват – не виждам каква е причината просто да ги изтриете от телефона и да си продължите щастливо живота 🙂

  4. Дaмянa 19 февруари 2021 в 10:16

    Здрaвейте иcкaм дa попитaм можели мaйкaтa нa бъдещият ми cъпруг дa ни кумувa и моя бaщa? Иcкaме caмо cемейно.

    1. Николай Митев Автор19 февруари 2021 в 11:20

      Здравейте,

      Принципно не би трябвало да има проблем, но трябва да питате свещеника в църквата, която сте избрали. Фигурата на кума не произтича от религията, а произтича от практически необходимости в миналото и от тази гледна точка не би трябвало да има значение за Бог.

  5. Криси 9 декември 2021 в 00:45

    Искам да питам може ли единият от кумовете да не е пълнолетен ако му остават само няколко месеца до пълнолетие?

    1. Николай Митев Автор19 януари 2022 в 09:24

      Здравейте,

      Извинявам се за забавения отговор. Може, ако е женен, в този случай законът му признава пълна дееспособност. В противен случай е ограничено дееспособен и не може да бъде свидетел на гражданския брак.

  6. Albena Nikolova 30 април 2023 в 20:19

    Ще сключваме втори брак. Може ли децата ни пълнолетни да са ни кумове? Става дума само за граждански брак. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *