Как да правим по-хубави снимки: Фототехниката

БокеФотоапаратът за фотографа е като готварската печка за готвача. Професионалното кухненско оборудване не гарантира хубаво ястие, както и професионалния фотоапарат – хубава снимка. Важен е единствено човекът и неговото желание да снима. Има и друг факт – само с тостер няма как да сготвиш пиле със зеле. „Тостери“ са онези фотоапарати, които все се чупят, все им пада батерията, а в редките случаи, когато снимат, то е с трагично качество. С почти всички останали фотоапарати може да се постигне почти всичко.

Видът на фотоапарата няма значение. Марката и моделът на фотоапарата нямат значение. Има хора със скъпи фотоапарати, които правят много по-лоши снимки от вас и вашия компактен фотоапарат, наричан обидно „сапунерка“. Обърнете повече внимание на снимането и по-малко на техниката 🙂

Много хора искат съвет от мен при покупка за фотоапарат. Най-честият ми съвет към тези от тях, които смятат да го ползват любителски, е да купят фотоапарат, който се събира в джоба на панталоните, има детайлен екран (>460 хил. пиксела при 3 инчов екран) и малък зуум (до 5х). Към момента (12.2015) отличен вариант са почват да стават и някои мобилни телефони.

Ако се чудите с какво да снимате детето си, снимайте с това, което имате под ръка. Ако снимката не ви харесва, се свържете с мен и аз ще ви кажа какво може да се направи. В 80% от случаите няма да има необходимост да купувате нов по-скъп, по-хубав и по-голям фотоапарат.

Маниаците на тема фотографска техника не са съгласни с такива твърдения. За тях качеството на снимката е правопроционално на използваната техника и са прави. Защото те не говорят за естетически, а за технически качества.  Според това възприемане, човек не може да снима пълноценно детето си ако не разполага с 300 милиметров обектив, с който да го хване как тича в парка, докато не мърда от пейката. Без да мръднеш от пейката, наистина няма как да направиш хубава снимка 🙂

И все пак, ако купите фотоапарат, обективи и аксесоари на цената на апартамент в малък български град, те ще  гарантират ли отличен технически резултат сами по себе си?

Фотоапарати има няколко различни класове, като основната разлика между фотоапаратите е размерът на матрицата:

Размер на матрицата на фотоапарата

Източник: Wikipedia

Големите любителски фотоапарати (DSLR или огледално-рефлексни фотоапарати) са  с размер на матрицата, като на втория ред, а компактните (сапунерките) са с размер, като на четвъртия ред.  Матриците на телефоните са с още по-малки размери – например 4 х 3мм.

Голямата матрица, в съчетание с други фактори осигурява по-малка дълбочина на фокус. Това според мен е една от „драмите“, която мотивира напредналите потребители да се насочат към DSLR фотоапарат. По-малка дълбочина на фокус (Depth of field – DOF) означава, че можеш да постигнеш такъв приятен резултат на размазване на фона (боке), като резултата в ляво, вместо този в дясно.  Впрочем популярната практика с използването на този технически похват за всеки един кадър с цел постигане на артистичен ефект не прави от един фотограф добър фотограф, както и Instagram не прави от всеки притежател на Iphone, добър фотограф.

Боке

Голямата матрица не е абсолютно добро. Има ситуации, в които голямата матрица и по-малката дълбочина на фокус  пречат.  При снимка на компания в ресторант, например, с телефон има шанс да се постигне по-добър резултат, отколкото с DSLR фотоапарат без светкавица (и пак си зависи от фотографа:-)). Същото се отнася и ако решите да снимате някакъв документ – ще получите по-добър резултат с компактен фотоапарат! Не са малко хората, които са изпитали разочарование при работата с огледално-рефлексен фотоапарат и скъп, светлосилен обектив и са открили, че всъщност поне половината от снимките им не са на фокус!

wall

Едната от горните снимки е правена със съвременен DSLR, а другата с компактен фотоапарат на 7 години. Открийте разликите.

Ето и още един пример: едната снимка е правена с DSLR фотоапарат и обектив, на който ако му се гледа цената, би трябвало да се регистрира в КАТ, а другата е правена с мобилен телефон, като и двата са оставени на автоматичен режим. Както скъпият фотоапарат, така и мобилния телефон са постигнали един и същ резултат: тъмна и студена снимка. От фотографа е зависило да направи корекциите.

blok

Не е далеч времето, когато снимахме със пластмасови фотоапарати Skina, зареден с филм от синя кутийка Konika 100. Правеха страхотни снимки – ако не вярвайте, разгледайте домашния си албум 🙂

Това е трета статия по темата. Вижте още тук: За по-хубави снимки


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

8 thoughts on “Как да правим по-хубави снимки: Фототехниката

  1. admiralthrawn 7 март 2013 в 18:21

    Като цяло хубави статии, яко е че образоваш хората. И преди да прочетеш останалото, смятам че си прав и сапунерките наистина са най-подходящото нещо за масова употреба. Аз например в ежедневието си снимам само и единствено с телефона си. И ми стига.

    Ама си написал и малко глупости. Какви ли? Искам да я видя тази сапунерка, която ще направи по-хубава снимка от моето Mark III в който и да е ресторант, при каквито и да е светлинни условия, със или без светкавица – без значение. Или на снимка на който и да е документ. Дори не съм сигурен какво точно визираш с това твърдение. Че сапунерките имат по-добро шумоподтискане? Или че снимат по-добре на високо ИСО? Или че са по-добри в режим Ауто? Или и трите?

    Съжалявам, ако съм прочвучал грубо, ама просто не ме кефи да чета неистинни неща 😉

    1. Николай Митев Автор7 март 2013 в 19:31

      Постановката е, че снимаме компания седнала на маса в ресторант. Такава снимка изисква по-голяма дълбочина на фокус – хората не са в редица, а са насядали и едни са по-напред, а други по-назад. Дълбочината на фокус при еднакви условия и бленда f/2.8 на твоя фотоапарат е около 25 сантиметра, а на компактния фотоапарат е 4 метра. Резултатът от това в много случаи са снимки без фокус и разочарованието, че новозакупеният светлосилен обектив 50/1.8 всъщност не решава всички въпроси. И горе съм написал и тук повтарям, че си зависи от фотографа. Въпрос на интерпретация е колко от собствениците на DSLR ще се сетят да затворят на f/5 примерно, да вдигнат ISO-то, да фокусират на втория/третия човек в компанията и да снимат в по-широк план.

      Второ – Даваш твоя Mark III (настроен да фокусира на централна точка, както си стои по принцип) на сервитьора за да ви направи снимка. Той го хваща от двете страни на тялото и неразбиращо се взира към екрана, където няма образ. След това прави снимка, обаче резултатът пак е че фокус няма. Дай му компактен апарат и веднага ще се справи 🙂

      Казано накратко визирам, че сапунерките имат по-голяма дълбочина на фокус, както и че хора без познания по фотография се справят далеч по-лесно с тях.

  2. Цветана 5 януари 2014 в 18:53

    Благодарна съм ти, Николай, че така семпличко обясняваш на нас, незнаещите, как да се справяме в началната фотография.
    Професионалистите могат да имат всякакви мнения по тези въпроси, но не всички имат време, търпение и желание, да направят един курс, като теб. Любопитно ми е защо сядат да спорят с теб, ако не са си направили труда, да започнат нещо подобно. Критикуването е по-лесно от това да се направи нещо полезно за другите. Благодаря!

  3. Tanq 3 ноември 2015 в 14:44

    Zdraveite, az sam liubitel i ne razbiram ot tehnika. Imam edin fotoaparat sumsung S860 – 8 mega piksela . Iskam da popitam kakav fotoaparat e podhodqsht za snimki na lice , imam predvid za grim i pricheki – za neshto kato fotosesia za neprofesionalisti, no da se poluchi dobro kavhestvo. Ne sam dovolna ot moq fotoaparat zashtoto ne snima dobre kogato e bez svetkavica , mnogo zle se poluchava snimkata… A kogato e sas svetkavica, snimkata se razvalq, poneje ne pokazva istinski cvetove na grima 🙁 . Trqbva da si kupia drug fotoaparat za tazi cel , no ne znam kam kakvo da se naso4a. Molq za savet 🙂 !
    Prostete za latineca, no nqmam kirilica v telefona.

    1. Николай Митев Автор3 ноември 2015 в 15:29

      Здравейте,

      Не е толкова до фотоапарата, колкото до това как позиционирате модела. Например, когато снимате грим, разполагайте модела в най-светлата част на помещението, като лицето да бъде обърнато към прозореца. Това е едната грешка, която съм наблюдавал да правят Ваши колежки, докато снимат работата си, а другата грешка е, да се снима от много близо. За снимки на лице в едър план е добре да се отдалечите една-две крачки от мястото, където щяхте да направите снимката по принцип и да „зуумнете“ с фотоапарата – така лицето придобива по-правилни черти и не изглежда „куршумовидно“, както и изглежда обикновено, когато е снимано от близо. Тъй като при мобилните телефони на практика няма зуум, то тогава е пак добре да се отиде малко по-далеч – лицето да не обхваща цялата снимка а 1/2-ра от нея.

      Иначе моделът на апарата Ви е базов и доста стар. Какъвто и фотоапарат да си купите на цена 300-400 лева, ще бъде много по-добър вариант. Камерите на телефоните от типа на LG G2, LG G3, LG G4, Samsung Galaxy S4-S6, Iphone 5,6 са също добро решение, но с горепосоченото уточнение, че трябва да снимате малко от по-далеч (примерно не само лице, ами лице+бюст или портрет до кръста).

  4. l_2002 12 декември 2015 в 12:04

    Здравейте,

    Благодаря за хубавата статия. Не съм фотограф, но много обичам да снимам „щяло и нещяло“ и изключително много харесвам красивите и наситени снимки. Имам фотоапарат „сапунерка“ Nikon coolpix S 3000, но определено не мисля, че с него мога да постигна снимки като с 35мм/1.8 примерно. Според вас, със сапунерка възможно ли е да се направи снимка като тази, например:
    https://i.ytimg.com/vi/3woGqDjmI5g/maxresdefault.jpg

    http://i.ytimg.com/vi/P9t2yIYnl_E/maxresdefault.jpg

    https://i.ytimg.com/vi/Agxc4MOGUPY/maxresdefault.jpg

    Другото, което ми прави впечатление е, че при зуум на готова снимка със сапунерка…няма никаква видимост.

    Та въпросът ми е: със сапунерка дали мога да направя като горните 3 снимки? И дали мога да направя портрет, чието качество да е като на 35 мм? Ако да – какви трябва да са настройките, за да станат снимките като горните 3 и тези с 35мм?

    Поздрави

    1. Николай Митев Автор13 декември 2015 в 10:02

      Здравейте,

      Ако се абстрахираме, че изображенията са от видеофайл и съответно са „осакатени“ откъм композиция и детайл и си ги представим в пълния им блясък, то можете без проблеми да направите аналогични кадри със „сапунерка“. Конкретно в случая е достатъчно да отидете във Флоренция и да бъдете на правилното място в правилния час на деня. Така например снимката с моста е направена непосредствено след залез слънце, който момент осигурява много приятна специфична светлина, а освен това лампите в помещенията и по улицата вече светят. Използван е сравнително популярен похват, при който част от сюжета се отразява, в конкретния случай във водите на реката. Ъгълът на снимане е подбран така, че крайбрежната алея оформя диагонал, който създава усещане за дълбочина в кадъра.

      Какво излиза, що се отнася до снимката с моста?
      – Правилно избраното място не зависи от фотоапарата, а от фотографа;
      – Подходящата светлина не зависи от фотоапарата, а от фотографа;
      – Ракурсът на снимане не зависи от фотоапарата, а от фотографа;

      Какво зависи от фотоапарата?
      – Детайлност – Такава на изпратената снимка няма. (Защото е скрийншот от видео.)
      – Чистота на изображението – Такава също няма. (Изображението си личи, че е компресирано сериозно и се виждат артефакти. В реката има дори лилавеещи квадрати.)
      – Цветност и контраст – Има ги, но пък те не зависят само от фотоапарата и могат да се постигнат и след това при елементарна обработка :-))

      Ако позволите да отправя упрек, Вие смесвате няколко различни помежду си понятия – едното е техническо качество на снимката, другото е естетическо въздействие, третото са изобразителните средства на фотографията.

      – Техническото качество е например снимката да има детайлност, нисък шум, голям динамичен обхват (да има различим детайл, както в много светлите части, така и в много тъмните);
      – Естетическото въздействие е снимката да въздейства на наблюдателя. Ето Ви пример за въздействаща снимка, а за техническо качество всеки може сам да прецени: http://mediastore4.magnumphotos.com/CoreXDoc/MAG/Media/Home2/c/a/6/e/PAR43607.jpg
      – Изобразителните средства на фотографията са например какво фокусно разстояние ще използвате и дали чрез разфокусиране ще можете да „отделите“ обекта от фона. Така например за традиционен портрет в бюст класическо фокусно разстояние е между 85 и 135 мм. Твърди се, че то осигурява най-приятна перспектива за човешкото лице. Такова фокусно разстояние можете да постигнете и с повечето сапунерки. Разфокусирането на фона е проблем за сапунерките, заради малките матрици, но теоретично може също да се постигне, като просто изберете фон, който е по-далеч зад обекта Ви на снимане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *