DJ за сватба – Инструкции за работа с вашия сватбен дисководещ

DJ за сватба

Спазването на настоящата инструкция ще ви осигури правилна и безопасна работа с вашия сватбен dj, както и много безаварийни часове хубава музика, танци и усмивки.

Изберете правилния модел dj за сватба

Преди всичко вашето удовлетворение от работата на диджея, зависи от правилния му избор. Има добри dj-и, просто dj-и и прости dj-и.  Към кой от трите модела спада даден дисководещ ще ви насочи информацията за него в интернет, мненията на клиенти, както и впечатленията от личната ви среща.

Една от основните моделни разлики на дисководещите за сватба е дали озвучаването ще се състои основно от музика или песните ще бъдат съчетани с богат вокално-хумористичен набор от шеги, подмятания, закачки и междуметия.  Стилът например на Ицо Станков  – доайен на българските сватбени дискводещи,  включва раздаването на весели прякори на гостите, шеги с младоженците, разказването на анекдоти и всичко това през не повече от 30 секунди. Все пак преобладаващото търсене е към дисководещи, които ограничават говоренето до обявяване и пояснения към ритуалите и залагат основно на музиката, като фактор за забавление на гостите.

Повечето сватбени диджеи се справят добре с разнообразието от музикални стилове.  Все пак предвид специфичния български климат има такива, чието присъствие и водене са ориентирани по-скоро към поп-фолка, не само като музика, но и като стил на провеждане и веселба на една сватба. Същевременно има дисководещи , които не поемат сватби с чалга, тъй като там понякога се изисква особена софтуерна настройка за справяне с предизвикателствата на вечерта 🙂

На пазара се предлага и комбиниран продукт от водещ + диджей, които имат и по-активно присъствие в програмата на сватбата, с повече игри и анимация за младоженците и гостите. Работят най-добре с много големи сватби (150+ гости), с различни компании,  които не се познават помежду си.  По-популярни са извън София.

Работа в ръчен или автоматичен режим (До каква степен да контролираме диджея?)

Вашият DJ за сватба е устроен да работи най-добре в автоматичен режим, тоест без значителен текущ контрол в неговите задължения. Възможни са проблеми в работата му при силното ограничаване по отношение на музикалните стилове, изискванията силата на музиката да се намали до нивото на стенна радиоточка, несъобразяване от младоженците с уточнения начин на протичане на вечерта и други. Особено стресиращи за дисководещите са следните действия от страна на младоженците:

  • Предоставянето на списък от 500 + песни, които диджеят да пусне на сватбата/които да не пуска на сватбата. (На средностатистическа сватба се пускат около 120 песни, като работата на DJ-я е да ги подбере така, че да накара всички ваши гости на различна възраст и  с най-различни вкусове да се забавляват.)
  • Предоставянето на какъвто и да списък песни в последния момент –  тоест 2-3 дни преди сватбата. (Вашият dj има нужда от техническо време за да се подготви със списъците с песни, които сте му предоставили.)

Списък с песни

Малкият списък с 10-20 песни е желателен за безпроблемната  работа на вашия сватбен дисководещ. Уточнете задължително дали държите всички песни от списъка да бъдат пуснати или оставяте това на преценката на диджея. В много случаи неяснотата по този въпрос става предпоставка за проблемна работа и съответно недоволство от страна на младоженците. Песните следва да бъдат разделени в три категории:

  • Песни, които да бъдат пуснати по време на сватбата;
  • Песни, които да бъдат пуснати, ако дисководещият прецени;
  • Песни, които да не бъдат пуснати; (Тук избирате хитовете от последните две години  – например Gangnam Style; от сватбените евъргрийни – песните на Abba, Village People, Boney M, както и народните песни и хора – например Бяла Роза)  

Напълно в рамките на експлоатационните характеристики на дисководещите е да пуснат и песните, ако решите да подбирате специални такива за различните ритуали – посрещане на младоженците в ресторанта, хвърляне на булчинския букет и жартиер, както и разрязването на сватбената торта.

Чалгата 

Сватбите без чалга могат да се получат също толкова весело или пък скучно, колкото и сватбите с чалга. Все пак има две ситуации, които предизвикват неизправности. В първата ситуация чалгата е напълно забранена от младоженците, но гости на сватбата упорито поръчват и буквално тормозят дисководещия да им пусне дадено парче – колега дисководещ изтърпя с голям професионализъм грубото отношение и викането на булка, заради поп фолк парче, поръчано от кума, което той пусна. Любопитното в случая беше, че кумът, който беше наясно със забраната, увери преди това дисководещия, че булката няма нищо против. Втората ситуация е свързана с обхвата на термина.  Съществува едно прекалено широко тълкуване на чалгата, което включва в нея поп-фолка, Слави Трифонов, сръбска и гръцка музика, народни хора, Горан Брегович и Мадона.

Импровизацията

В някои младоженци съществува известна представа и очакване за изцяло импровизирано водене и строго индивидуален сценарий на тяхната сватба, подготвена от дисководещия. Важно е да се знае, че техническите спецификации на диджеите позволяват импровизации, но в основата  се работи по проверен и изчистен сценарий, което включва  едни и същи реплики и шеги, често дори в една и съща интонация.  Това не е малфункция на дисководещия, а напротив – ефективен процес на работа. Също когато вашия любим изпълнител изпълнява за пореден път дадена песен на живо и то със същия текст, а не всеки път с нов 🙂

Заключение

Подбирането на правилния модел DJ е предпоставка да получите това, което очаквате и да очаквате, това, което ще получите. В случай, че изпитвате силни съмнения или неясноти относно безкомпромисната работа на един диджей, е добре да се насочите към друг.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

6 thoughts on “DJ за сватба – Инструкции за работа с вашия сватбен дисководещ

  1. Dani 8 октомври 2017 в 13:43

    Здравейте,Ники! Благодаря Ви за добрата статия! Много ли ще е нахално да попитам за насоки за диджей, който да не е ориентиран към поп-фол стила и който да се съгласи да изнесе сватба на около 150 км от София? DJ Стоян Петров и DJ Емо вече са заети на нашата дата, а не съм запозната с останалите опции и кой към какъв стил е ориентиран.

    1. Емануела 9 октомври 2017 в 09:21

      Здравейте! А аз да помоля за съвет за DJ чийто стил не е чалга и не държи на чалгата, по-скоро на сръбски и гръцки от този стил музика. За по-добра водещ говоря, харесвам чувството за хумор, но не натрапчивото. Благодаря предварително!

    2. Николай Митев Автор9 октомври 2017 в 09:52

      Здравейте,

      За съжаление не мога да ви бъда полезен в случая. Трябва да се знае локацията на сватбата – почти всички диджеи понякога пътуват, понякога отказват. Съответно и примерно в Пловдив има чудесни местни дисководещи. Като цяло трябва трябва да изброя 15 имена, а пък се притеснявам да не пропусна някого, че после едно сърдене става 🙂

      1. Dani 9 октомври 2017 в 12:45

        Здравейте,

        Извинявам се, че не прецизирах точно. Става въпрос за Банско. За съжаление ми е малко сложно да комуникирам с диджеи от там дори и да знам кой да търся, тъй като живеем в София.

        1. nmitev 11 октомври 2017 в 14:44

          :-))) И аз не прецизирах точно. Съжалявам. Мисълта ми е, че без подробна информация (дата/локация/тип на сватбата) и без кратък разговор с няколко въпроса ми е трудно да препоръчам диджей, а пък не мога да ги напиша в коментара всичките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *