Авторски права на сватбените снимки

Кой е автор на една снимка, кой е неин собственик, кой може да я използва и по какъв начин, кой може да бъде сниман и кой не може – всичко това се регулира от Закона за авторското право и сродните му права, както и договора за фотозаснемане, сключен между фотографа и младоженците.

Договор за фотозаснемане?

Всички младоженци сключват договор със сватбения фотограф, който ангажират. Просто в повечето случаи този договор се сключва в устна форма – без никой да се подписва никъде.  Ако сте се уговорили с фотографа, той да не публикува вашите снимки на сайта си, то той с еднаква сила няма право да го прави, независимо дали сте сключили договор в устна форма или в писмена форма. Все пак добре е договорът да бъде в писмена форма – малко вероятно е, че някой ще съди някого, но е много по-вероятно някой да забрави един от многото детайли, договорени месеци назад.

Фотографът и младоженците могат още преди заснемането да уговорят всички условия относно използването на снимките. (В повечето случаи те не го правят.)  Практическо значение имат следните въпроси:

  1. Може ли фотографът да използва снимките за собственото си портфолио, да ги публикува онлайн и в печатни медии?
  2. Длъжни ли са младоженците да посочват авторството на снимките, когато ги публикуват в интернет, участват с тях в конкурси или пък ги отпечатват вестници и списания?
  3. Могат ли младоженците да използват снимките с комерсиална цел или да разрешават използването им с комерсиална цел? (Например да предоставят снимки с роклята на дизайнера, който след това да ги публикува с цел реклама)?
Младоженците и фотографът могат да се договорят по горните въпроси, както решат в рамките на закона. В случай, че не го сторят, тогава договорът между тях има празнота, която се запълва от това, което повелява Закона за авторското право и сродните му права. 

Какво казва Закона за авторското право и сродните му права?

Разрешение за публикация
Според ЗАПСП на фотографа принадлежи авторското право върху снимките, които е създал (чл.5 и чл.13).   Като притежател на правото той решава кога, къде и как да се публикуват неговите снимки (чл.15, ал.1, т.1).

Впрочем за собственост върху дигитални изображения няма как да се говори, тъй като те не са вещи, нямат материален характер.

В този смисъл, ако младоженците не са коментирали с фотографа, той да не публикува техните снимки, той има пълното право да ги публикува, без да ги пита и да ги уведомява за това.  Така е законно, но морала и добрата търговска практика изискват още и фотографът да коментира този въпрос предварително с младоженците и да посочи каква процедира по принцип.

Авторство
Фотографът е автор на снимките. Като такъв, ако предварително не е уговорено друго, той има право да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на снимките му. (чл.15, ал.1, т.4 ЗАПСП)  Така например някои колеги изискват всички публикувани във Facebook снимки да бъдат с техен воден знак – това си е тяхно право по закон и стига да не е уговорено друго, те могат да изискват спазването му.  Независимо от това тази практика поражда по-скоро негативни впечатления в част от хората, които разглеждат снимките.

На практика повечето фотографи не изискват по никакъв начин от младоженците името им да бъде под снимката, а известна част от младоженците не възприемат фотографите като творци и в този смисъл не поставят тяхното име под снимките, дори когато ги използват за конкурси.

Считам, че след като се публикува творческата работа на някого, то неминуемо трябва да се посочва и авторството.  Дори обидно е ако за автор се посочва „интернет“ или „домашен архив“.

Използване с комерсиална цел
Ако използване с комерсиална цел не е договорено, то според ЗАПСП младоженците нямат право да използват снимките с комерсиална цел, нито да ги преотстъпват на други лица, които да ги използват с комерсиална цел (чл.42, ал.2).  Това е така, защото  Законът дава възможност на младоженците да използват снимките единствено за целта, за която те са поръчани. В случай, че не е изрично уговорена комерсиална употреба, очевидно говорим за ползване за лични нужди (за спомен и за включване в семейния фотоалбум).

На практика едва ли има сватбен фотограф, който би протестирал за нещо повече от посочване на авторството му, ако младоженци използват снимките му, публикувани в списание или пък ги предоставят на сватбения агент, за да си ги качи той на сайта.

 

 


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *