Фотосесията на младоженците в деня на сватбата: кога, къде, с кого, как и за колко време?

150703-or-2
Фотосесията е онзи момент от сватбения ден, в който младоженците се отделят заедно с фотографа за да се снимат по алетите на парк, в архитектурна среда или пък историческа забележителност.

Сватбените фотосесийни снимки са едни от 3-те вида снимки, които вероятно ще направи вашия сватбен фотограф.  Те се различават от груповите портретни снимки, за които също трябва да отделите време и на които стоите подредени първо всички, след това с вашите родители, а след това и с гостите на групи. Третият тип снимки са по същество всичко онези, които описват какво се е случило през сватбения ден, кой е пил, кой е танцувал и кой се е декорирал с парчета филе елена в пристъп на алкохолен делириум 🙂

ВСЪЩНОСТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРАВИМ ФОТОСЕСИЯ?

Между 10% и 20% от двойките, които ни ангажират за сватбена фотография, не държат на фотосесията, тъй като не обичат да позират или пък не намират естествена емоция в тях. Същевременно това е продуктивния начин за постигане на визуално най-ефектните снимки и не случайно портфолиата на повечето сватбени фотографи са с преобладаващо кадри от сватбени и следсватбени фотосесии.  Сватбената фотосесия може да бъде вълнуваща и забавна,  както и да накара човек да се почуства бляскаво в сватбения си ден, а и след това, гледайки снимките.

DSC_2629-4

Снимка от терасата на Paradise Centrer през минусовите температури на януари.

ИМА ЛИ РАЗЛИЧНИ ФОТОГРАФСКИ СТИЛОВЕ ПРИ СНИМАНЕТО НА ФОТОСЕСИИ?

Това никак не прозвучава като реално зададен въпрос, но пък помага за повествованието 🙂 Всеки сватбен фотограф се изявява силно или слабо в един или повече от най-общо казано 4 стила на сватбена фотосесийна фотография:  щури снимки, класическо-романтичен, фешън и репортажен стил.

Щурите снимки в повечето случаи са постановка, която цели някакъв комичен или wow ефект.  Както и във всяко изкуство, добрите сватбени фотографи копират, а най-добрите направо крадат и за съжаление при щурите снимки това се забелязва в най-голяма степен.   Най-често заснемания щур кадър на света към момента сигурно е дърпането на булката и младоженеца от шафери и шаферки.

krisi-ivan_026

Съчетаване на два от популярни тренда, за които неминуемо ще съжаляваме след време – group селфитата и duck face-овете :-)))))

Други такива популярни кадри са:
– „Обувката на булката гигант“, в която чрез игра на перспектива обувката аха да стъпче младоженеца и шаферите, които са много малки и точно под обувката й;
–  „Карате в бъбреците“,  при която младоженецът и булката разгирават някакъв вид бойно изкуство, а в по-крайните варианти, дори има и хладни оръжия.
– „Надпиването“ – Булката надига бутилка алкохол, а младоженецът, кумовете и шаферите са нападали по земята в несвяст;
– „Атака на T-Rex“ и „Телекинетично ми е“ са популярни в последните две-три години – в първия случай младоженците и шаферите бягат от добавен на кадъра вредител от типа на динозавър, парен локомoтив или четирикракия бронетранспортьор от Star Wars.  Във втория случай булката щрака с пръст, а шаферите изпопадат с летеж назад.

funny-photos

Щури снимки с повтаряща се идея в Google Search

Класическо-романтичния стил набляга на улавянето на естествени емоции, които да изразяват любов, привързаност, доверие, щастие.  Такива са срещналите се погледи, споделените усмивки, преплетените пръсти на ръцете,  прегръдката, нежната целувка. Погледите към обектива не се избягват, а дори напротив – в част от кадрите се търсят.

IS_0520

Фешън стилът в сватбената фотография заема пози, светлина и концепции от модната фотография.  Ако се колебаете дали гледате сватбена снимка или реклама на костюм, то имаме фешън стил 🙂  При този тип снимки много често се използва допълнително осветление,  позиционирането на младоженеца и булката  не цели задължително да покаже емоционална връзка, а преди всичко визуална красота.  В повечето случаи се търси по-сериозен, загадъчен, съблазнителен  вид на булката –  femme fatale. В този смисъл и големите усмивки са рядкост при този стил на снимане. Позите се контролират внимателно с оглед да се изтъкне или да скрие определена особеност на фигурата и  понякога изглеждат неестествени по време на снимането.

Репотажният стил изключва режисирането от страна на фотографа в голяма степен. Най-общо казано тези фотосесии протичат под формата на разходки, при които фотографът само насочва младоженците, но търси съвършено естествени моменти. Такова насочване е например идеята да седнете в кафенето с красиви столове и маси отсреща и си поговорите. Репортажният фотограф няма да ви каже да си хванете ръцете и да погледнете усмихвайки се един към друг и да стоите така 2 минути, докато той търси различни интересни ракурси за снимки. Вместо това той ще остави нещата на естествения им ритъм, защото вярва, че така ще постигне най-добър резултат. Погледите към обектива и въобще усещането за присъствието на фотограф при репотажно заснемане се избягват.

krisi-ivan_020

Когато избирате фотограф, можете да разпознаете по портфолиото му, а и най-вероятно той и сам може да си каже към кои от стиловете гравитира.  Подборът на правилния за вас фотограф е важен, защото:
– При щурите снимки можете да се почувствате неловко или направо неуместно, когато фотографът например ви накара да обуете въображаеми плавници и шнорхел и да гребете на сухо.
– При класическо-романтичния стил снимките могат да ви се сторят недостатъчно колоритни и енергични, тоест да ви бъдат малко скучни.
– При фешън стила можете да се почуствате не на място и неестествено, както и процесът на снимане да ви се стори много бавен и пипкав.
– При репортажния стил е възможно да усетите липсата на координация от страна на фотографа и на практика да не знаете какво да правите – особено когато способността за естествено държание си е отишла при осъзнаването, че днес се жените 🙂  Възможно е и репортажните снимки да ви се сторят по-прозаични или пък с не съвсем ясна идея.  

nmitev.com_SC_0334

КОГА ДА ВМЕСТИМ ФОТОСЕСИЯТА В ГРАФИКА НА СВАТБАТА?

Сватбеният график обикновено се състои от 3 части:
1) Взимане на кумовете от младоженеца | Подготовка и взимане на булката;
2) Ритуали (граждански, църковен, коктейл);
3) Тържество в ресторанта;

Вариант 1: Най-популярния формат за вместването на фотосесията е тя да се случи след ритуалите. Това обаче не е най-добрия вариант.

16:00 – Граждански брак
17:00 – Венчавка
17:45 – 18:45 Фотосесия
19:00 – Тържество

+ Фотосесията е в часови диапазон, когато слънцето не е толкова силно, особено що се отнася до летните месеци – това е по-добре както за вас, така и за нас – фотографите;
+ Вече сте успешно женени и не толкова притеснени, колкото малко преди това;
– Ограничени сте откъм времетраене на фотосесията, тъй като по-дълга фотосесия увеличава и „дупката“ в графика, в която вашите гости скучаят;
– Гостите ви имат дупка в графика, през която скучаят;
– Родителите звънят „на пожар“ къде сте, защото гостите имат дупка в графика и скучаят, независимо, че сте организирали коктейл за всички в прекрасната градина на ресторанта 🙂

nmitev.com_SG_0136

Вариант 2 – този, който най-често препоръчвам на моите младоженци е, фотосесията да бъде преди ритуалите.

15:30 – 16:45 Фотосесия
17:00 – Граждански брак
18:00 – Венчавка
19:00 – Тържество

+ Графикът ви е по-гъвкав и търпи промени до последния момент, като фотосесията играе роля на буфер в случай на закъснения.
+ Нямате „дупки“ за гостите в сватбения график;
+ Времетраенето на фотосесията може да бъде и по-продължително, тъй като това не натоварва графика за гостите ви.
– Слънчевата светлина по-късно през деня е малко по-хубава за снимки от светлината по-рано през деня. Изобщо обедното слънце от 12:00 до 15:00 часа през летните месеци е по-скоро неподходящо за снимки и ако фотосесията се прави тогава, е добре да се търси архитектурна среда, която осигурява плътни сенки, както и отразена светлина.

Вариант 3 – В промеждутъците между ритуалите. Този вариант се случва при младоженците, за които фотосесията е с по-нисък приоритет, когато са останали само неудобни свободни часове в ритуалната зала и църквата, както и когато графикът е направен преди разяснителната среща с фотографа 🙂

– Ограничени сте откъм време. При граждански брак в 16:00 часа, църковен в 17:00 и ресторант в 18:00 часа бихте имали по между 5 и 20 минути след всеки ритуал. Възможните локации за снимки са непосредствено около ритуалната зала и църквата;

– Когато са запазени часове от типа на: 16:00-17:30-19:00 часа има напълно достатъчно време за фотосесия, но същевременно това е най-неподходящия вариант за гостите ви, тъй като паузите между ритуалите не са достатъчно дълги за да отидеш на кафе и не са достатъчно кратки за да не ги усетиш. 🙂

150516_001

По залез, в зависимост от локацията на сватбата можете да отделите 10-тина или повече минути за няколко фотосесийни кадъра в така наречения от фотографите „златен час“, когато слънцето е ниско, а светлината е мека и топла.  Локация много подходяща за подобен тип снимки е Голф клуб „Св.София“ в Равно поле, където младоженците могат да излязат на терасата буквално за няколко секунди и след това да се върнат на дансинга без някой да е забелязал липсата им 🙂

nmitev.com_SY_0931

Залез в Голф Клуб „Св.София“ – Равно поле

КОЛКО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ЗА ФОТОСЕСИЯ?

Оптималното времетраене на фотосесията в деня на сватбата е между 45 минути и не повече от 2 часа.  Предвиждането на по-малко от 45 минути е рисково, тъй като в сватбения график често има забавяния, които по правило се компенсират от фотосесията.  На някои двойки им е необходимо и малко повече време за да се отпуснат напълно пред обектива.

Не отделяйте повече от 2 часа за фотосесия в деня на сватбата, тъй като тя може да бъде доста физически изморителна. След фотосесията тепърва предстоят и още много емоционално наситени моменти и часове на дансинга.  Когато искате по-дълга от 2 часа фотосесия, направете щастливи и вас и вашия сватбен фотограф, като го ангажирате за следсватбена фотосесия – тогава, когато го няма напрежението на сватбения ден, когато може да се избере на практика всяка локация за снимки, както и най-подходящото откъм светлина време на деня 🙂

nmitev.com_VV_0328

През изминалата година заснехме няколко сватби, които бяха с 3-4 часа предвидено времетраене на фотосесиите, които предвид това започваха около 13:00 часа – не особено подходящо време за снимки и най-вече през летните месеци.  В съчетание с 10-килограмова рокля, неудобни обувки и черен костюм е ясно, че „упражнението“ е сравнимо по интензитет на натоварване за младоженците с Legion Run 🙂 Затова и разбираемо не успяхме да реализираме цялото заложено за снимки време.

КОЙ УЧАСТВА ВЪВ ФОТОСЕСИЯТА?

Най-често това са младоженците и кумовете.

Акцентът на снимките попада върху младоженците, докато кумовете идват по-скоро за приятна компания, но обикновено и те участват в една по-малка част от кадрите. (Разбира се това зависи от практиката на избрания от вас сватбен фотограф.)  Добре е предварително да се консултирате с кумовете, имат ли желание да присъстват на фотосесията – ако емоцията на лицето им е сравнима с тази при ходене на заболекар, то тогава бихте могли и благосклонно да ги освободите от задължението им 🙂

В случай, че младоженците имат деца, е страхотно, когато можем да ги вземем на фотосесията. Все пак, когато те са малки, е много наложително да има и човек, който да може да ги гледа, когато неминуемо се изморят от снимките и предпочетат да отидат на близката „пазалка“.

nmitev.com_RS_0588-3

Препоръчителен вариант, когато искате във фотосесията да участват шаферите и шаферките или пък родители, братя, сестри и други специални гости, е да се снимаме с тях в рамките на 10-20 минути в началото или в края на фотосесията.  Когато в снимките участват много хора, фотосесията е шумна, весела, минава бързо и е …  с много нисък коефицент на полезен резултат. Любим момент от кариерата ми на фотограф е фотосесията преди години с майка, която безапелационно влезе в ролята на директор-продукция, поставяйки сина си на стол, булката застанала до него, а в краката им положи саксия с мушкато  🙂

Във всички случаи снимки с шаферите, шаферките, родителите и гостите се правят и във времето, отделено за вече споменатите групови портретни снимки,  които обикновено се случват непосредствено след венчавката или след гражданския брак.

RB_1151

КОИ СА ПОДХОДЯЩИТЕ МЕСТА ЗА ФОТОСЕСИЯ?

Вашият сватбен фотограф ще предложи локации, които са удачни за сватбена фотосесия и са съобразени с маршрута ви в сватбения ден и местонахождението на ритуална зала, църква и ресторант, както и с предвиденото време за снимките.  Препоръчвам Ви да изберете място, което е логистично удобно и транспорта до там не „изяжда“ голям процент от времето на самата фотосесия. Така например в последната година обсъждахме с няколко двойки идеята за качване на Витоша, но при изчисляване на времето за транспорт до например хижа „Момина скала“ се оказва, че то е 1:00 – 1:30 часа, тоест мястото е по-подходящо за фотосесия в отделен ден.

Най-популярната и същевременно подходяща група от локации за снимки в София е разстоянието от ЦУМ до Докторската градина – Президенството, Национална художествена галерия, Руската църква,  ул. Московска,  Квадрат 500, Народната библиотека.  Високите сгради дават плътни сенки и отразена светлина, подходяща за снимане и по обедно време, а външните аркадни галерии на ЦУМ и Президенството могат да се използват и в дъждовно време.  Пространствата са обширни, тоест позволяват разнообразие от перспективи, а човекопотокът през уикенда е по-малък сравнено с например Южен парк по същото време.   Паркираните автомобили, висящите кабели, климатиците по фасадите, некролозите, плакатите, грозните надписи по стените, начупените плочки по тротоарите и еклектиката в строителството и ремонтите присъстват тук в по-малка степен, спрямо останалата част на София. 🙂 Паркът зад Националната галерия е с добре поддържани тревни площи и с романтични пейки и местенца.  На пешеходно разстояние с токчета се намират църквата „Св.София“, „Св.Неделя“ и ритуалните зали на бул. Витоша, ул. Леге и ул. Кракра.

600_3768

В подлеза между Президентството и Министерския съвет

Други популярни и удобни места в София са:
–  Паркът на Военната академия, чийто основен акцент е красивото и мащабно стълбище, а предимство е също така и малкия брой посетители, което е предпоставка за спокойна фотосесия без притеснения.
– Паркът на Студентски град, който предлага много големи пространства и много малък човекопоток. Удобен е за сватби в ресторантите Zest, Стара София на хотел Вега и парк хотел Витоша.   Сравнително близо се намира ритуалната зала „Студентска“ на бул. Г.М.Димитров.
–  Семинарията – място, което по принцип препоръчвам не само за фотосесии, но и за църковен брак.   За съжаление едното е свързано с другото – снимките са забранени, освен ако нямате предвидена венчавка в църквата на Семинарията.

EI_0258

В Софийски университет заснехме фотосесията от декемврийската сватба на Ели и Ицо – подобни нетрадиционни за снимки места предоставят страхотни възможности, но много трудно се получава разрешение за снимане.

В лошо време се търсят варианти за снимки в интериорна среда – най-достъпни в този случай обикновено са лобитата на ангажирания за сватбата хотел.  Отлично и подходящо за снимки лоби има например хотел Хилтън в София.  През последните години сме направили няколко зимни фотосесии в Мол България, както и Paradise Mall, като мнението ми е по-скоро да се търсят други варианти – човекопотокът на тези места в лошо време е значителен, което действа притеснително на младоженците, а освен това специфичния интериор на търговския обект по-скоро не съдейства за търсеното настроение във фотосесийните кадри.

dido-bobi_014

Фотосесията в Мол България на Боби и Дидо

Неподходящи места за фотосесии са такива без достатъчно пространство, което да осигури разнообразни перспективи, места с голям човекопоток,  места, където в този момент са вашите гости (които биха ви разсейвали),  необлагородени и еднотипни като ландшафт места.

Типичен пример за неподходящо място, което всяка година излиза като предложение на по няколко сватби, е Ботаническата градина до паметника на Левски.  Мястото е тясно, зелените площи са оградени, като навсякъде има табелки, които разсейват приказното горско усещане, което трябва да се създаде на кадрите. Освен това има и не малка такса за снимане.

750_9666 copy

Перспектива, която изисква голямо пространство (и телеобектив)

Такса за снимане има и в много популярния през последните 2-3 години парк „Врана“.  Към момента цената е 120 лева, а фотосесията може да се осъществи с предварително разрешение в писмен вид, след работното време на парка, което за уикенда е до 16:00 часа – час, който трудно се вписва в повечето сватбени програми.  Колеги са споделяли, че са снимали и без предварително писмено разрешение, като са влезли с билети като редовни посетители, но остава неясно, дали следващия път, някой  от персонала на „Врана“ няма да си покаже рогата.  Въпреки това мястото е много красиво и когато правите сватбата си в хотел Експо или пък в Монтесито е логистично удобно за фотосесия.

Друго популярно, не съвсем удачно място заради голямото струпване на хора, е градинката пред Народния театър.  Плюсът е, че фотосесиите там имат музикално оформление – уличните музиканти на ъгъла до фонтаните започват да свирят Менделсон, когато видят бяла рокля 🙂  Аналогична е ситуацията и в Борисовата градина, с единствената разлика, че музикантите се сменят с футболни ултраси, които ви предлагат от бирата си. 🙂

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Фотосесията на младоженците в деня на сватбата: кога, къде, с кого, как и за колко време?

  1. Красимира 24 януари 2019 в 16:58

    Здравейте,интересувам се, дали знаете от къде се взима това разрешение за заснемане на фотосеия в Парка Врана? Ще бъда много благодарна, ако ми съдействате.

    1. Николай Митев Автор24 януари 2019 в 17:41

      Привет,

      Благодаря ви за коментара! Аз мога да ви съдействам единствено с телефон: 02/9634566 На него отговаря Общинско предприятие „Паркове и градски градини“, което пребивава в София, бул. Драган Цанков 5 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *