Църковен брак през 2023 година. Разрешени и забранени дни за венчавка. Пости и Задушници

Излизане от църква "Св.Седмочисленици"Информация за  разрешени и забранени дни за църковен брак през 2022-та година можете да откриете тук.

Как стоят нещата с църковните бракове на практика?

Според свещенослужителя, който ви се падне, бихте могли да се ожените и в забранени дни. В такъв случай обаче не бихте ли могли да минете и без църковен брак ?

Като сватбен фотограф, съм присъствал на православен църковен брак в зала на хотел по време на великденските пости, които са най-строги и тогава църковните бракове са много по-забранени от обикновено. Снимал съм венчавки и през богородичните пости, които също са строги, както и през петровите, които са по-леки и забраната не се спазва.

Строги забрани и не толкова строги забрани

В зависимост от епархията и конкретната църква, някъде се спазват всички забранени дати, а другаде само част от тях.  Така например, пловдивската и неврокопската епархии са известни с по-строгите си практики и ограничителни тълкувания.

Забраната за венчавка по време на великденските и богородичните пости се спазва от на практика всички църкви.  Забраната за венчавка в събота, по време на господските и богородичните празници – само от някои.   Някои попове венчават късно следобед и в ден на задушница.

Църковен брак

Съботата подходящ ден за църковен брак ли е?

Що се отнася до съботите, както всеки знае – това е най-популярният ден за сватби от седмицата и повечето църковни венчавки се сключват без никакви проблеми в този ден.  Само че през 2009-та година Светият синод се опита да наложи изрична забрана за венчавките в събота в цялата страна – в коментарите под статията читатели на блога са дали две становища защо.  Няколко по-религиозни двойки, на който бях сватбен фотограф в последните години, избраха неделя за сватбата си единствено на това основание.

Кои от забранените дати са на популярни за сватби дни през 2023 година:

3 юни 2023 година – събота – Черешова задушница;
4 юни 2023 година – неделя – Петдесетница;
5, 6, 12, 13 август 2023 година – уикендите по време на Богородичните пости;
4 ноември 2023 година – събота – Архангелова задушница;

На Петдесетница и на Успение Богородично забраната не е строга и не се спазва от повечето църкви. (Например тези в София.)

Забранени дни за сключване на църковен брак през 2023 година:

Забранени за венчавка дати през 2023

Официална информация от Българската православна църква за дните, през които не може да се сключи църковен брак, може да бъде открита и в книжката  „Православен църковен календар”, която последно открих на касата на хипермаркет през януари на съответната година. Тук информацията е представена в по-смилаем вид.

1. На първо място това са 4-те многодневни постове в годината, като най-строги са Великденските и Богородичните пости.

Великденски пости: от 27 февруари 2023 година (понеделникът след Сирни Заговезни) до 16 април 2023 година.  Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден, тоест ако поради някаква причина сте решили да сключвате църковен брак в понеделник или вторник, то това не могат да бъдат 17 или 18 април. Правилото се спазва строго.

Богородични пости: Всяка година е по едно време – от 1 август до 14 август.  Правилото се спазва строго.

Петровите пости:  Зависи от свещеника. По-вероятно е да ви разрешат да сключите църковен брак. Постите се падат от неделята след Петдесетница, тоест осем седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2023 година Петровите пости са от 12 юни до 29 юни.

По време на Коледните пости има частична забрана от Коледни заговезни (14 ноември) до Въведение Богородично (21 ноември), както и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). Самите Коледни пости са от 15 ноември до 25 декември всяка година. И тук отново зависи от свещеника и някои от тях могат да не се съгласят да извършат венчание и през останалите дни от поста.

Църковен брак

2. На предния ден и по време на еднодневните пости в годината, които са всяка сряда и петък. Тоест, освен сряда и петък, отпадат и вторник и четвъртък, като дни предходни на поста.

Отсичане главата на Йоан Кръстител
29 август ( през 2023 година – вторник) – Ден на пост, в който също не се разрешава брак.

3. На предния ден и през Господските и Богородичните празници, повечето от които са неподвижни (на една и съща дата всяка година) също са забранени венчаванията, но забраната не е строга и не се спазва от всички църкви и епархии. Например в Софийска епархия не би трябвало да имате трудности със сключването на брак на долните дати. Тези празници са:

Кръстовден
14 септември (през 2023 година – четвъртък)

Рождество Христово
25 декември (понеделник)

Богоявление
6 януари (петък)

Сретение Господне
2 февруари (четвъртък)

Свето Благовещение
25 март (събота). Попада във великденските пости

Цветница
Всяка година в неделя – 9 април 2023 година. Попада във великденските пости.

Възнесение (Спасовден)
Винаги в четвъртък – 25 май 2023 година.

Петдесетница
Винаги в неделя 7 седмици след Великден (50 дни, ако се брои включително Великден) – 4 юни 2023 година.

Преображение
6 август (неделя). Попада в богородичните пости.

Успение Богородично
15 август (вторник)

Рождество Богородично
8 септември (петък)

Въведение Богородично
21 ноември (вторник). Попада в коледните пости

4. Задушниците винаги са в събота. През 2023 година са:

Месопустна задушница
Още и Голяма задушница. В събота преди Месни заговезни и една седмица преди Сирни заговезни – 18 февруари 2023 година.

Черешова задушница
В събота преди Петдесетница – 3 юни 2023 година.

Архангелова задушница
В събота преди Архангеловден на 8 ноември – 4 ноември 2023 година.

 

Друго по темата Църковен брак:

Изисквания за сключване на църковен брак
Относно степените на родство, при които не се позволява църковен брак, необходимите документи и какво трябва да се занесе в църквата

Може ли да се сключи църковен брак преди гражданския?
Според българското законодателство и на практика.

Как протича църковния брак?
Какво се случва по време на ритуала по венчаване на младоженците.

 

Статията е последно обновена на 27 март 2022 година.
Автор: Николай Митев


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

12 thoughts on “Църковен брак през 2023 година. Разрешени и забранени дни за венчавка. Пости и Задушници

 1. Мирко 8 март 2013 в 20:30

  Браво, че в тези статии така подробно сте обяснили реда!

  Но е хубаво (за нас) все пак ние венчаващите се да си даваме сметка за смисъла на нещата, защото „Всичко ми е позволено, но не всичко ми е от полза…“

  Православието е вяра на любовта (и то не на тази светската и немощна, а на божествената). Т. нар. „забрани“ не са наши робски задължения към тиранин, а повеления на любовта, за наша полза. Така както например обичащите се съпрузи имаме „забрана“ да сме с друг – това не е за наше угнетяване и чужда изгода, а предписание да се въздържаме от това което би наранило любовта и разкъсало връзката помежду ни. За това за „заповедите“ който ни дава Христос казва – „ако ме любите ще ги спазите“.

  Смисъла, който влага Църквата в „забраните“:

  1. За Съботите:
  Съботата не е „ден на мъртвите“ в смисъл, че нещо свръхестествено се случва (прим. като от филмите за американския хелоийн). Такова вярване, не само, че няма(!) в Църквата, но е и неправославно, несъвместимо с нашата вята! За християнина това е ден, който ние-живите(!) сме решили да посветим на нашите покойници – в смисъл да се сетим, спомним, помолим за тях, да отидем да се погрижим за гроба ако трябва и т.н.. Вярно е, че ако сме християни знаем (доколкото сам Господ ни е открил), че смъртта е само временна разлъка, но все пак е естествено сещайки се за нашите покойни майка, баща, близки, по човешки да се натъжим и да сме в настроение малко по-различно от подхождащото на сватба.

  2. Поста
  Поста е време на покаяние, време в което човек малко да се отдръпне от света, шума и развлеченията и да се вглъби в себе си, да обърне внимание какво се случва в тайните кътчета на душата му. Трудно е да си представим как може да съвместим едно такова настроение или го пренесем в сватбеното празненство и веселие.

  3. Големите празници
  За „Забраната“ за венчание на големите празници (прим. около Рождество, Великден и т.н.): Венчанието само по себе си също е (и трябва да си е) празник за нас. Смисъла е просто да не ги препокриваме за да може да изживеем и едната и другата радост (а не вместо). Трудно ще ни е да можем да изживеем в пълнота прим. радостта на Великден от Възкресението (победата над смъртта) и в същото време и тази на и около подготовката за сватбата.

  Защо има изключения:
  Както казахме Православието е вяра на любовта и „не човека е за правилото, а правилото за човека“. Понякога естество може да се случат такива обстоятелства, които налагат Венчанието да се състои възможно най-скоро. Примерно (особено в миналото) – мъжът трябва да замине на война, има опасност някой да почине и т.н. Естествено, че в такъв случай не неспазването, а сляпото спазване на правилото би нарушило смисъла и духа на основния закон – на любовта. Именно за това Църквата не налага строго и безусловно нищо, а по снизхождение допуска изключения.

  Ако ние днес се мъчим да ги използваме като „вратички“ е добре да се замислим дали всъщност не сме измамили не някой друг а себе си.
  Православието Не е езичество и това не са магически ритуали за извличане на късмет, здраве и т.н. от някаква „безлична сила“, а молба към Някой, към Личност (макар и божествена, метафизична, необятна). И мисля, в този случай, едно лицемерие – „искам просто да ми дадеш това, Ти не ме интересуваш – не ме занимавай“ само би наскърбило Другия. Нека не бъдем такива.
  Поздрави!

  ===
  Още за тайнството:
  http://www.pravoslavieto.com/docs/tainstva/brak/index.htm

 2. свещ. Серафим Бармуков 4 ноември 2013 в 22:30

  Забраната за Венчание в събота е заради неделята, която е Господния ден, понеже тогава Христос е възкръснал, а не заради това, че събота е ден на мъртвите. В църковното календарче съвсем ясно е посочено, че се забранява Венчание СРЕЩУ неделя. Всъщност, буквално никъде не се казва, че се забранява Венчание в събота. Казано е (написано): СРЕЩУ неделя. Това ясно посочва причината за забраната. Срещу деня на Господнето Възкресение не бива да се извършват празненства (сватби), по време на които се яде, пие, танцува, мъжът и жената не бива да се събират (а младоженците няма как в първата брачна нощ да пазят целомъдрие). В навечерието на неделята, християнинът употребява малко храна (или въобще не употребява), прекарва в молитва и усамотение, не се събира с партньора си. А на другия ден отива на Литургия. Постът, молитвата, уединението са неговата подготовка за Светата Литургия, чрез присъствието си на която християнинът почита Възкресението на Спасителя. В светлината на казаното е очевидно, че извършването на празненства и отдаването на плътски наслади в навечерието на Господния ден (неделята) е кощунствено спрямо личността на Спасителя. Затова и Църквата е наложила правилото за забрана на църковни бракове срещу неделния ден. Затова и истинските християни се венчават в неделя, а не поради суеверен страх от така наречения „ден на мъртвите“. Аналогична е и забраната за Венчание СРЕЩУ големите Господски и Богородични празници. Венчанието на самите празници е разрешено (както и в неделята) – няма никакво припокриване на радостта, както четем в предния коментар.

 3. Мирко 5 ноември 2013 в 12:17

  Простете отче! Визирах основно забраните за Венчания на Великден и Светли понеделник, моля да ме поправите ако, наред с тази лична, има и по-съществена, канонична причина (вкл. и за периода от Рождество до Богоявление).

  Опасявам се, че написаното от вас може да бъде разбрано погрешно от невъцърковените хора, ако не познавайки смисъла и реда за подготовката за св, Евхаристия, го поставят извън нейния контекст и неправилно изтълкуват, че брачните съпружески отношения са нещо недорбо или дори „кощунствено“ спрямо Бога (който напротив – сам ги благославя, и именно това е един от основните моменти в светото Венчание).

  1. свещ. Серафим Бармуков 5 ноември 2013 в 21:03

   Простете и вие! Защото аз самият допуснах неточност спрямо вашия коментар. При това е недопустимо за мен като свещенослужител. На големите празници наистина не се допуска Венчание. И вие сте прав относно това, че има някакво припокриване на радостта. А иначе, моето уточнение беше по-скоро във връзка с материала в началото на страницата: „Как стоят нещата с църковните бракове на практика“, и по-конкретно с тая част, в която се казва, че според българските вярвания съботите са дни за мъртвите и затова няколко силно религиозни двойки, на чиите венчания авторът на материала е присъствал като фотограф, са се венчали в неделя тъкмо по тази причина – да не сключат брак в деня на мъртвите. Мисля че невъцърковените хора, които визирате, много могат да научат относно това защо в събота (тоест, срещу неделя) не се позволява Венчание. И може би, написаното от мен да им бъде всъщност от полза. Изобщо, ние не трябваме да подценяваме толкова невъцърковените хора. Забелязал съм, че и без да са в Църквата, много често те имат по-точна визия, усет за християнството, отколкото въцърковените. Много невъцърковени хора се въцърковяват с лекота, докато въцърковените много често трудно се въцърковяват.
   Инак, да, Бог Сам благославя брачните отношения и те са нещо наистина добро, но онова, което е в центъра на съпружеския живот, както и въобще на живота, е целомъдрието. Целомъдрието е истинската светлина (истинското добро) в отношенията между мъжа и жената. То ражда верността, от която няма по-голяма добродетел. Така че, Бог благославя хората за целомъдрен живот. За да имат доверие помежду си, без което не могат да се изградят брачните връзки. Хубаво е да почитаме Този, Който ни благославя. И да Го почитаме с това, с което ни благославя – целомъдрения живот.

 4. Мирко 6 ноември 2013 в 12:23

  Така е отче, и аз именно целях да поясня какво се има впредвид, казвайки че събота е ден, който Църквата отрежда за (почит на) нашите покойници, както и за въпросните ограничения – че не са за наша вреда, а имат своят добродетелен християнски смисъл.

  Благословете!
  Мирко

 5. Симона 12 октомври 2015 в 13:53

  свещ. Серафим Бармуков Може ли да ми отговорите за петък, също ли не е хубаво да се сключва брак?

  1. свещ. Серафим Бармуков 12 октомври 2015 в 18:19

   Петък е денят на смъртта на Господ Иисус Христос. Поради това, християните от древност го почитат със спазване на пост. Целта е да се въздържаме от радости и наслади през тоя ден, за да почетем страданието на Господ, което Той е претърпял заради нас. Да изпитаме чрез пост и ние скръб, заради скръбта, която Христос е претърпял, принасяйки се в жертва заради нас. За да Му покажем чрез това любовта си, като отговор на Неговата любов. И така да изпросим благословение от Него, изразяващо се в любовта Му и грижата Му за нас. Тъкмо такива отношения трябва да се стремим да изграждаме с Бог, ако искаме да бъдем благославяни от Него. Понеже в църковния брак ние просим тъкмо това: благословение за венчаващите се, за техния дом, брачно легло, за децата им и т.н. И за да искаме това, трябва да дадем – да дадем любов, почитание, вяра. За да получим. Както е и в междучовешките отношения. Не може да се яде и да се пие, и да се извърши първата брачна нощ в деня, в който Христос е страдал и е бил умъртвен заради нас. Затова е наложително в петъчния да спазим пост. Чрез пост да умъртвим насладите и веселието, за да станем чрез това съучастници в Христовото страдание и смърт, като израз на вярата ни и на любовта ни към Христос.

 6. Симона 13 октомври 2015 в 08:42

  Не знаех. Мислех, че това се касае само за един петък в годината. Следователно вие препоръчвате за брак само неделя?

  1. свещ. Серафим Бармуков 13 октомври 2015 в 13:56

   Аз нарочно Ви отговорих по този начин, защото исках да Ви представя нещата в техния духовен смисъл, или – казано с други думи, от човешката им страна. Християнството не е изкуствена система от правила, в чието спазване е целият смисъл. Всъщност, то е и такава система, но тя е изградена върху духовното, човешко познаване на вярата, което се състои в отношението на любов и стремеж към общение, които трябва да изграждаме с Бога. Тоест, християнството е жива форма на реален, действителен живот, който се постига с усилен духовен труд. Правилата идват след това и ролята им е единствено да регламентират нещата. Така че, за мене беше важно да Ви отговоря по този начин, за да Ви покажа другата страна на вярата ни, която е съществената. А инак, си има определени от Църквата дни, относно това кога се разрешава и кога не църковен брак. В календарчето на нашата Българска Православна Църква, дните сряда и петък не са отбелязани като дни, в които не се разрешава брак, но това се подразбира, защото тези два дни от древност са постни. А срещу сряда и петък, тоест във вторник и четвъртък, също не се разрешава. Това е според по-строгата практика. Според нея, венчание може да се извърши само в понеделник и неделя. В същото време, обаче, Св. Синод позволява на свещениците при възникнали особени обстоятелства да венчават и в забранени дни, по тяхна преценка или с разрешението на епископа. Аз лично, бих венчал и във вторник, или в четвъртък, ако това се наложи, макар да не е съвсем правилно, но заради компромиса, понеже понякога компромисът е наложителен. Но в срядата и петъкът не бива. Както и в събота. Но искам накрая само да Ви кажа, че ако човек е в Църквата и живее с Бога, никога няма да има проблем с това, че разполага, примерно, само с 2 дни от седмицата, в които може да се венчае. Истинският проблем на обществото ни не е в строгата църковна практика, относно дните, в които не се разрешава църковен брак, а в обездухотворяването на хората, изразяващо се в отстъпването им от Бога и от Църквата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *