Брачни халки – какво трябва да знаем преди да ги поръчаме?

Брачни халки

Хората казват, че след сватбата остават само сватбените снимки, но не са съвсем прави. Остават и брачните халкиЕ, и картината “Гювеч, който изпуснах на пода” – сватбен подарък от братовчеда, но в крайна сметка нали затова е и сватбата – да видиш какви уникални роднини има половинката ти.

От какъв материал могат да бъдат вашите брачни халки?

Златни брачни халки 14 карата или 18 карата

И така, трябват ви две брачни халки. За тъщата и свекървата не се правят. Сватбените халки от злато с чистота 14 карата са най-популярния и всъщност най-балансиран избор, като се вземат предвид издържливост, цена и външен вид.   

Другият популярен вариант са халки от злато с чистота 18 карата, което е малко по-меко, тоест по-податливо на надраскване, по-скъпо като материал, по-трудно за работа и съответно с по-скъпа изработка.  Брачните халки от злато 18 карата са ориентировъчно 25-30% по-скъпи за идентичен модел.

Бижута с чистота 24 карата също се произвеждат, но това изобщо не е подходящ материал за ежедневно носени брачни халки, защото е много мек.

Пръстени от злато 10 карата трудно се откриват в бижутерските магазини в България, иначе също са приемлив и по-евтин вариант за златни халки.

Златни халки от жълто злато, бяло злато, розово злато.

Златото по принцип е жълто.  Сигурен съм, че го знаехте. В 14 каратовото злато има 58,5% злато, а останалите 41,5% са други метали, които допринасят за подходящата твърдост и пластичност на материала, така че да е удобен за изработка на бижута, както и за търсена промяна на цвета на крайната сплав.  Най-често се използва мед, сребро и паладий.  Някои производители използват никел, който е по-евтин и лесен за работа, но с него има висок риск от алергични реакции и затова е забранен за влагане в бижута в ЕС.

Годежен пръстен

Защо пръстените от бяло злато потъмняват?

Проблемът при венчалните халки идва най-вече с бялото злато.  Сплавта не може да стане съвсем бяла и поради тази причина халките от бяло злато се завършват със слой от родий, който осигурява искрящо, лъскаво бяло покритие, което с времето се изтърква и халките губят първоначалния си блясък. Няма изключения.  Бели и лъскави венчални халки, които не губят блясъка си, могат да се направят от платина.

В общия случай няма разлика в цената на халките, независимо дали се ползва жълто злато, бяло злато или розово злато, но е възможно в някои бижутерски магазини все пак да има такава разлика.

Брачни халки от платина

Брачните халки от платина са много по-добър вариант, ако искате решение в бяло, но са приблизително двойно по-скъпи. Причините за това са две.  На първо място за бижутата от платина най-често се използва сплав с 95% съдържание на платина (а не както 58,5% при 14к злато), а на второ място,  платината е с 30% по-голяма плътност от златото, тоест едни и същи халки ще тежат 30% повече ако са направени от платина, а не от злато.

Платинените брачни халки не си променят цвета с времето и са по-устойчиви на надраскване.  С времето повърхността на халката старее много красиво.  Същевременно нямат други съществени недостатъци – могат да се надписват, могат да се преоразмеряват и т.н.

Брачни халки от паладиум

Брачните халки от паладиум са дори по-добър вариант от халките от платина, що се отнася до брачни халки в бяло.  Също толкова устойчив материал, но с двойно по-ниска плътност и същевременно по-евтин.  Проблемът?  Опростенчески казано никой не е чувал за паладиум. 🙂

Сребърни брачни халки

Брачните халки от сребро са много по-евтини от всички останали благородни метали и биха били отличен вариант, ако среброто не беше толкова податливо на всякакви външни механични и химични фактори.

Брачни халки от титан, стомана, волфрамов карбид

Тук цената е много по-ниска спрямо сватбени халки от благородни метали. Най-скъпи са халките от титан, най-евтини от медицинска стомана.  Същевременно всички изброени метали са с изключителна здравина и устойчивост.  Единственият съществен недостатък е невъзможността халките от тези материали да се преоразмеряват след време.  Друг проблем е, че тези халки се свалят малко по-трудно при спешни ситуации, защото са доста по-твърди от златните пръстени.

Венчални халки

На какви цени могат да се купят приемливи брачни халки?

Тъй като очевидно ви предстои сватбата, не пропускайте да разгледате и публикацията ми, в която пиша за това, колко струва всичко необходимо за една сватба.

Цена на златото

Към май 2020 година златото се търгува на борсите на цени от 59 лева/грам за 14 каратово злато.  Разбира се, ценообразуването за бижутата в златарските ателиета става на малко по-висока цена.

Цена на изработката на брачни халки

Изработката на сватбени пръстени е с популярни цени между 20 и 40 лева/грам, но разбира се, цената би могла да бъде и много по-висока, например заради творческия и уникален характер на изработката.

Отлична цена за златни брачни халки от 14 карата е 70-100 лева на грам.

Цена на диамантите

На пазара се предлагат много модели брачни халки с инкрустирани диаманти. Диаманти има всякакви като размер, чистота, фасетировка и цвят , но съвсем условно, халка, която да изглежда приятно, може да се постигне с диаманти на цени от 30 до около 100 лева за брой.  Това в никакъв случай не изключва и по-висок бюджет или пък използването на изкуствени диаманти, които са с нищожна цена.

Колко тежат брачни халки от злато с чистота 14 карата?

Грамажът на халката зависи от размера на пръста (от 14 до 24 мм), от широчината на халката (~2 до 6мм) и от плътността/дълбочината й (~1,2 до 2 мм).

Една халка със среден размер и дълбочина/плътност – 1,6 мм:

  • При широчина 2 мм тежи около 2,34 грама;
  • При широчина 4 мм тежи около 5 грама;
  • При широчина 6 мм тежи около 8,3 грама;

Съвсем приблизително комплект брачни халки ще бъдат между 5 и 15 грама.

Цена на брачни халки от други материали

Ако две брачни халки от злато с чистота 14 карата струват 1000 лева, то съвсем приблизително същите брачни халки, направени от:

злато с чистота 18к, ще струват около 1300 лева;
платина, ще струват около 1900 лева;
сребро, ще струват 50-100 лева, от които среброто е с цена грубо 7-10 лева;

Гравиране на брачни халки

Пример за добро гравиране на брачни халки

Качество на изработка на брачните халки

Добре е да поръчате вашите сватбени халки с така наречения „комфортен“ профил.  Това означава, че от вътрешната страна халката е обла и както се твърди – по-ергономична.

Някои бижутери предлагат предварително тестване на халките, като ги изработват от бижутерски восък.

Гравираните имена и/или дата на сватбата от вътрешната част на брачните халки не се виждат и въпреки това следва да разгледате вече готово гравиране от вашия бижутер, тъй като в много случаи изписванията не изглеждат никак добре.  Лично аз харесвам повече машинното гравиране, което в някои случаи е безплатно, а в други се предлага с допълнитена цена – например 50 лева.

Ако купувате сватбени халки от бяло злато от непроверено място изискайте потвърждение, че в метала не са вложени никел или кобалт, които могат да предизвикат алергични реакции.


Не съм бижутер и нямам реален досег с производството на бижута и брачни халки.  Обобщената информация по-горе е събрана от интернет източници и е възможно да не бъде напълно точна и вярна.  Ще се радвам на вашето компетентно мнение в коментарите. 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *