Как да забавляваме гостите на тържеството или какво може да включва един сватбена вечер?

Сватбите се делят на потресаващо забавни, забавни и  потресаващи.  Като сватбен фотограф ми харесва да снимам и трите типа, защото във всички случаи ми плащат.  Удовлетворението работи по друг начин при младоженците и гостите. Що се отнася до тях, е добре да се организира едно весело и добре балансирано тържество, което да спечели и очарова всички.  Или това, или приготвената за сватбата ракия на баща ви трябва да е уникално добра.

Положителни практики в сватбените тържества

+ Стегната програма без големи паузи и накъсвания;
+ Разнообразна музика;
+ Достатъчно „свободно“ от ритуали и игри време за танци;
+ Активно участие на младоженци и кумове;
+ Добър диджей;

Отрицателни практики в сватбените тържества

– Забавяния в програмата повече от час след настаняването на гостите в ресторанта;
– Еднотипна, скучна или дразнеща музика; 
– 
Протяжни ритуали, протяжни игри, протяжни изненади.
– Наздравица на младоженците с гостите, която продължава безкрайно и в което време дансингът пустее, а от тонколоните звучи асансьорна музика.

 петъчна сватба

И така! В едно сватбено тържество може да има:

  1. Ритуали;
  2. Тостове;
  3. Игри;
  4. Гости-изпълнители;
  5. Етюди;
  6. Слайдшоу;
  7. Фойерверки;
  8. Колективно творчество.

 

1. Обичайните сватбени ритуали

На почти всички сватби се осъществяват следните ритуали в хронологичен ред и обикновено групирани в четири кръга:

Посрещане и захранване на младоженците от свекървата и тъщата с питка със сол и мед;
Горчиво! – Дегустация на виното от кума и целувка на младоженците;
Наздравица между младоженците и кумовете;
Сватбен видеозон – Ритане на менчето, за да се предвиди пола на първото дете;

Реч на кума;
Първи сватбен танц;
Танц на родителите;

Разчупване на сватбената погача;
Наздравица с гостите и получаване на подаръци, доколкото това не се е случило на влизане в ресторанта, както всички сватбени професионалисти упорито препоръчваме.

Хвърляне на булчинския букет;
Хвърляне на жартиера;
Разрязване на сватбената торта;

Вариация на хвърлянето на сватбения букет от DJ Хорхе

1.1. Не толкова обичайните сватбени ритуали

От време на време горните ритуали се допълват с:

Кумовата ръченица е надиграването на кумовете с танцьори за питка и пиле. В различните краища на България ритуалът търпи известни вариации и понякога пилето е прасе, а пък питката е торта.
Булчиното хоро се води от булката, като всеки, който иска да се хване на него трябва да дари пари на младоженците в специално предвидена за целта кошница. Хорото добива и състезателен характер, когато се обяви, че който е последен на хорото, когато то приключи, такъв ще е пола на първото дете на семейството. В Северозападна България, както и на други места в страната ни, булчиното хоро се заменя от блус с булката – всеки, който желае да танцува с нея, трябва да дари пари.
Счупеното носи щастие –  Младоженците хвърлят зад гърбовете си изпитите чаши веднага след наздравицата с кумовете.  Впрочем посуда може волно да се чупи в още два случая – на излизане от дома си булката хвърля чиния с жито, монети и яйце зад гърба си, а на потегляне от дома, майката на булката излива вода пред младоженците и чупи чашата.   Както казваше баба ми – сватба без малко ексцесии не може.
Разбулването на булката според населеното място има множество различни варианти. Един примерен вариант е кумата да разбули булката по време на сватбената вечер, като булката след това не трябва да вижда булото 1 година. В една от хипотезите то трябва да бъде окачено на плодно дърво, в друга – навито на точилка, в трета окачено на плодно дърво с точилка.  В трета хипотеза булката трябва да е под плодното дърво, а кумата да нашепва, че колкото плодове ражда дървото, толкова деца да се родят в семейството. Булото може и да се подари на някой, а той да дойде на гости на младоженците след 40 дни от сватбата с червено вино и икона.  По време на ритуала някой трябва да разхвърля ефирно здравец по младоженците.  Последното си го измислих.

 

2. Сватбени тостове

Сватбен тост по правило винаги казва кума.  Речта му обикновено е в началото на тържеството след посрещането на младоженците в ресторанта и малка пауза за аклиматизация.

В България за съжаление нямаме традиция на тостовете, за разлика от много други държави.  Затова младоженците и близките им рядко вдигат сватбени тостове. Когато все някой се престраши да говори, реакциите винаги са бурно положителни.  Присъствал съм на сватби, където са изнасяни сърдечни и великолепно забавни тостове, които оставят силен отпечатък – моменти от живота, за които се сещаш години след това.

3. Сватбени игри

Обсъдете с вашия дисководещ какви игри може да предложи той.  При някои водещи, като Роси Колева например, цялата вечер е поредица от забавни игри, повечето от които не можеш да видиш никъде другаде.   При други водещи –  DJ Стоян Петров например, акцентът попада върху добре подбраната музика, обраното и стегнато водене на ритуалите и много рядко има игри.

Описал съм популярните сватбени игри в отделна статия. Тук ще спомена три от тях накратко:

  • Играта с обувките – Младоженците сядат гръб в гръб и с вдигане на обувка отговарят на въпроси от типа „Кой кого целуна пръв?“.
  • Танцово състезание – Пускат се откъси от песни в различни стилове, на които участниците в играта трябва да танцуват максимално атрактивно.
  • Надпиване – Играта има много вариации, като всичките включват чаши с алкохол, които трябва да бъдат пресушени.

4. Гости – изпълнители

Гостите изпълнители, могат да бъдат ангажирани от младоженците или пък да бъдат подарък-изненада от родители и кумове.  Присъствали сме и на комични ситуации, при които младоженците са ангажирали една фолклорна формация, а пък родителите, като изненада, са ангажирали друга фолклорна формация.

Фолклорни формации
Най-честия гост-изпълнител на сватбите са фолклорните формации.  Тези, с които най-често се случва да работим заедно, са  „Зевзеци„, „София 6“,  Ансамбъл „Българе“,  „Нашенци“.  Музикантите и танцорите са талантливи, усмихнати и с красиво изглеждащи носии. Много харесвам програмите им, тъй като повечето са с добре подбрана продължителност и включват участието на младоженци, кумове и гости. Всички гости се забавляват много, когато младоженецът чужденец, който така или така в момента изглежда като в небрано лозе, получи на главата си калпак, на гърба – шарено елече и след това бива методично увит в традиционен български пояс и оставен да подскача на дансинга под бурните аплодисменти на всички.

Музикални изпълнители – звезди
Със сигурност една от изненадите за гостите или пък за младоженците с най-голям шаш фактор. Танцувате първи сватбен танц на някоя мелодична балада и изведнъж се оказва, че песента се изпълнява на живо, а изпълнителят се появява, пеейки от някой ъгъл на залата с микрофон в ръка.   Феноменално.

Музикални изпълнители – професионалисти
Като казвам професионалисти, визирам талантливите музиканти, които не са (толкова) известни на широката публика, колкото са изпълнителите-звезди.

Всъщност поканването на музиканти-професионалисти има доста предимства и в общия случай е по-добрия вариант за музика на живо по време на сватбата:  те са по-достъпни, по-гъвкави по отношение на репертоара, можете да ги ангажирате за по-дълго време, не изместват в такава степен акцента на вечерта и същевременно допринасят също толкова за купона, но в по-непринудена атмосфера.

Най-лесно осъществим вариант е да се ангажира един певец, който пее на синбек.  Групите изискват малко повече предварителна организация – отделяне на място в залата за позиционирането им, разполагане на инструменти и т.н., но пък музиката е изцяло на живо и съответно дава предпоставка за повече емоции.

От няколко години поддържам и актуализирам списък с поп и рок изпълнители за сватби.  Ако  сте били на сватба с някоя група, която не откривате там, пишете ми, за да я включа.

Актьори
Обикновено това са актьори, популярни от малкия екран, които разказват смешки в рамките на един-два сета от по 10-15 минути.

Има един характерен тип сватби, да ги нарика „високобюджетни“, които се провеждат на едни и същи места и са с приблизително една и съща програма, която включва поп изпълнител в по-ранните часове, поп-фолк изпълнител в по-късните часове и няколко сета скечове от актьори.  Каненето на звезди на сватбата е колкото за купона, толкова и за демонстрация на статус.

Изпълнители, нетипични за сватби

Сред разнообразието от нетипични изненади, успех имаше психодрамата, организирана от кума, психотерапевт, на нищо неподозиращите младоженци. Двама актьори и водеща се усведомиха в кратки разговори с присъстващите гости за характерни черти на съпрузите, а след това актьорите в ролята на младоженците, разиграха няколко типични битови ситуации в бъдещия живот на младото семейство. Всеки от двамата младоженци можеше да звъни със звънче, когато актьорите правилно отразяват чепатостите в характера на другия и съответно да свирят с тромбата, когато не са съгласни с импровизацията.

С не много голям успех се представиха астролог, фокусник, много танцьори – и любители, и професионалисти, сладкар, който трябваше артистично да довърши украсата на сватбената торта под звуците на Травиата, но процесът просто не беше достатъчно впечатляващ…

 

5. “Етюди”

Събитията във сватбата, които не са съвсем игри, а по-скоро представления. Тоест малко по-голяма възможност да се изложи човек. Етюд може да подготви водещия на сватба, самите младоженци, кумовете или пък от всеки от гостите. Участници могат да бъдат всички горепосочени лица – в някои от случаите самия организатор, а в други – нищо неподозиращата жертва.

Популярни етюди са:

● Булката реже салата от голяма зелка, а той пък от своя страна простира детски дрешки на импровизиран простор. В друга вариация и двамата младоженци режат зелката, като търсят скритата вътре монета. Пиковият момент е, когато водещият обяви, че всъщност няма как да се скрие монета в зелка, но пък е трябвало да се направи салата за новодошлите гости. Честно казано не знам защо ви издавам такива тайни от „кухнята“. 🙂
● Булката прекарва „сурово“ яйце от единия крачол на младоженеца към другия. В състезателния вариант, яйцата са повече и могат да участват кумовете и други двойки.
● Реч на кума, която е няколко десетки листа, които обаче са издухани от вятъра или неволно падат на пода, защото той се спъва и това го принуждава да каже съвсем кратка, но съдържателна и хитроумна реч.
● Реч на кума с хартия от матричен принтер.  О, колко е дълга!
● Ключове от ергенската квартира на младоженеца, които трябва да му бъдат върнати, сега, когато вече е женен. Девойки от цялата зала се стичат към сватбената маса с нарочно приготвени и раздадени от кумовете ключове. Последен е и един младеж.
● Технически упътвания, приемно-предавателни протоколи за работа с младоженеца или булката, Конституция на младото семейство;

 

6. Слайдшоу

Нещо много вълнуващо в рамките на първите 20 снимки, но не и през следващите 480.

Слайдшоуто се подготвя понякога от самите младоженци, а понякога като изненада от техните близки или приятели.

Може да показва детски и юношески снимки, съчетани с хумористични или пък сърдечни пояснения от страна на някой родител.

Може да бъде филм с кратки интервюта, разкази и впечатления за младоженците от техни близки и приятели, някои от които живеещи на другия край на Земята и участващи през интернет.

В някои ресторанти има разположени екрани, които подсигуряват горната изненада. Когато се налага разполагането на екран е по-скоро минус, тъй като не допринася за красивия вид на залата.

 

7. Фойерверки

Най-популярни са зарите, летящите фенери и бенгалския огън.  Що се отнася до бенгалския огън, добре е за снимките да се използва голямата му версия – с пръчица в рамките на 40-70см. Веднъж пускахме и хартиени лилии със свещи в едно езеро.

Зарите се организират от младоженците или като изненада от кумове или родители. Де факто не са съвсем изненада, защото трябва да се съобрази предварително с локацията на сватбата, както и при необходимост да се осигурят съответните разрешителни.

Зарята е подходяща най-вече при сватби на открито, на които гостите няма нужда да напускат местата си, за да я наблюдават. При сватби, в които гостите трябва да излязат извън залата заради фойерверките, се получава една принудителна пауза от 15-20 минути, която понякога може да разстрои ритъма на тържеството. В населени места зарята обикновено се прави не по-късно от 22:00 часа.

Летящите фенери са хартиени торбички със запалим елемент на принципа на балоните с горещ въздух. Летящите фенери са стресиращи за някои гости, които при вида им изпадат в паника, че ще изгори поне половин България. Всъщност в някои азиатски държави те са национална традиция и изобщо не са толкова опасни.  Е, веднъж успяхме да активираме алармена инсталация на една тераса в близост.  Друг минус на летящите фенери е и понякога трудното запалване на елемента и пускането на фенера, което изисква продължително нагряване със запалка и известна ловкост и понякога е свързано с разочарование при неуспелите “летци”.

Зарята, фенерите, а в това число и бенгалския огън отлично се съчетава и затова често се правят заедно с разрязването на сватбената торта под открито небе.

 

7. Колективно творчество

Обикновено това е сватбена книга за пожелания, която минава по масите  вечерта на тържеството и гостите преписват в нея пожелания от интернет 🙂

Няколко интересни алтернативи или пък допълнения към книгата за пожелания са:

  • Поп арт портрет – Имам отделна статия за поп арт портретите на Дарина, на които могат да рисуват всички гости 🙂 Портретът е подходящ и като подарък изненада за младоженците.
  • Фото будка –  Гостите  се самоснимат със забавни аксесоари и след това с едно натискане отпечатват снимка за спомен.
  • Дърво с отпечатъци от гостите на сватбата – Рамкирано платно с нарисувано дърво с разлонени клони, на края на които гостите трябва да оставят своя отпечатък чрез специално предвидени за целта тампони с боя.  Обикновено някое детенце прецаква нещата, като си написва името с големи зелени букви на платното.
  • Дървени сърчица, върху които гостите да оставят своите пожелания. Сърчицата след това се пускат през процеп в една рамка и се натрупват еднов върху друго.

Дърво с отпечатъци


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Как да забавляваме гостите на тържеството или какво може да включва един сватбена вечер?

  1. Пенка Баранова 13 юни 2019 в 20:31

    Здравейте, бихте ли ми казали коя е фолклорната формация от първата Ви снимка – тази, на която носят булката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *