Оптимизирано отопление с газов котел за идиоти

radiator

По повод на активната кампания и интерес от страна на двойки за заснемане на сватбите им през 2015 година от Н.Митев Сватбена фотография, ето и един списък с Често задавани въпроси на тема енергийно ефективно отопление на газ.

(Заглавието не е алегорично и текстът наистина е за енергийно ефективно отопление.)

1. Имам радиатори по стаите и газов котел!

Това е великолепно, а същевременно и важна предпоставка да се отоплявате с газ.  Вече доста добре започнахме, така че ако искате направете почивка с ето тази реч на кума, на която толкова се смях, че си изпуснах фотоапарата. 🙁

2. Радиаторите парят, но не вдигат много температурата в стаята. Не мога да спя от студа и се въртя. (Плащам и големи сметки за газ!)

Отоплението на помещението ви зависи от различни фактори, наред с отоплителните тела – местоположение, изолация, изложение, дограма, външни стени,  отопляващи се съседи.   Всяко жилище и конкретно помещение има необходимост от различни по мощност отоплителни тела, които да го затоплят достатъчно бързо и да поддържа приятна температура.

В един съвсем усреднен вариант една стая е комфортна през зимата, когато е отоплявана от уред с мощност  50 вата за всеки кубически метър.  За спалнята ви с размери 36 куб.метра е необходимо отоплително тяло с мощност 1800 вата.

В случай, че радиаторите не могат да затоплят стаята достатъчно то или държите прозорците отворени или радиаторите са с недостатъчна за помещението мощност.

3. Как да разбера мощността на радиаторите си?

Алуминиевите радиатори с  височина 50 см са около 120 вата за всяко ребро (глидер).  Има и чугунени радиатори, както и панелни стоманени радиатори, за които можете да разберете приблизителната мощност, като отворите кой да е сайт в интернет за продажба на радиатори и видите характеристиките на аналогични по размер радиатори. Няма да видите големи разлики спрямо мощността на алуминиевите.

4. В моята спалня от 12 кв.м. (36 куб.м) има само 7 алуминиеви глидера по 50 см.

Това означава, че хипотетично вие се опитвате да отоплите помещение, което изисква 1800 вата мощност с 840 вата мощност на отоплителните тела.  Тоест опитът ви най-вероятно ще бъде неуспешен.

Изчисляването и разчета на адекватно количество ребра на радиаторите е алхимия за съвременните строители на сгради и много често следва да добавите допълнително глидери към вашите радиаторни тела.

Във вашия случай хипотетично е необходимо да добавите още около 8 глидера към съществуващия радиатор.

5. Ама  може ли да добавям така нови глидери към съществуващия радиатор?

Разбира се! В случай, че ви предстои ремонт, то добавянето ще бъде сравнително безболезнено. В случай, че току що сте приключили ремонта и двете тръби на радиатора ви влизат само от едната му страна, също няма да имате кой знае какви грижи.  Ако ли пък тръбите на радиатора са от двете му страни, тогава  „Честито!” – ще се наложи да къртите стената.

6. Сметките ти изглеждат прекалено бакалски.

Всички посочени цифри са приблизитени и крайно (не)вероятни.  Ако ви е студено и плащате високи сметки за газ, най-веротно имате грешно оразмерени радиатори и грешно избран котел.

7. Каква е ролята на газовия котел в цялата работа?

Ролята на газовия котел е във връзка с големите сметки за газ, тоест ключова.

Както помещението трябва да бъде отоплявано с някаква определена мощност радиатори, така и на свой ред тези радиатори трябва да бъдат захранвани от котел с определена мощност.

Ако в двустайния ви апартамент има общо 25 глидера с мощност по 120 вата всеки, то котелът трябва да може да покрие мощност 3000 вата.

8. Моят газов котел е с мощност 24 кВт, значи без проблеми ще захрани 3000 вата радиатори!

Тук следва греда 🙂

Когато мощността на радиаторите ви не покрива минималната мощност на котела ви,  почвате да се отоплявате неефективно, а котелът ще работи извън нормите си.

Още по-неефективно е, когато сте спрели част от така и така недостатъчните ви радиаторни мощности и захранвате само един от радиаторите с котела.

Вашият котел има максимална и минимална мощност. Максималната е указаната навсякъде, където може. В хипотезата – 24 кВт. Минималната мощност  е скрита някъде на страниците на упътването.  Много вероятно е тази минимална мощност да бъде 10 кВт.

9. Как да се отоплявам оптимизирано и ефективно с газов котел?

Ако общата мощност на глидерите ви не покрива мощността на котела, то тогава е добре всички радиатори да са пуснати напълно (да не са ограничени от главите).  Много добре би било ако имате и стаен термостат.

Стайният термостат изключва котела при достигане на дадена температура в стаята и не го пуска докато тази температура не падне с определена стойност.  При липса на стаен термостат котелът ви се пуска на определен интервал автоматично и работи, докато водата в системата достигне зададената температура.  Когато мощността на радиаторите е по-малка от мощността на котела,  последният загрява водата в системата много бързо, тоест пали се често и за кратко,  което не е съвсем ефективно и освен това способства за по-бърза амортизация на котела.

11. А широкообхватните газови котли? 

На пазара има и широкообхватни газови котли с голяма амплитуда между минимална и максимална мощност – от 4 до 24 кВт.  Тези котли са по-скъпата кондензна технология и са на цени от 2000+ лева.

12. Ако мощността на котела съответства на мощността на радиаторите ще имам най-ефективното отопление?

Не. Но поне ще ви бъде приятно, няма да ви духа и бучи.

Най-ефективното отопление е от хиперинверторен климатик.  Един от популярните модели на Toshiba пиково консумира 1,6 кВт/ч електроенергия на цена около 19 стотинки дневна ел.енергия и около 12 стотинки нощна и отдава 5.8 кВт/ч топлоенергия.  За един час през деня той може да изразходва максимум изразходва 30 стотинки за ток, а реално най-много на половина, защото при достигане на температурата, ще намалее и потребяваната ел.енергия (И моля, чистете филтрите от време на време. :))

Същото количество от отдадена 5.8 кВт/ч топлоенергия могат да се постигнат и с 3 духалки по 2 кВт, но вече на цена 1,10 лева ел. енергия.

Газов котел, който работи над минималната си мощност и отоплява с 5.8 кВт/ч ще изразходи за час съвсем ориентировъчно 0,63 куб. метра газ, който пък се продава на 1,10 лева/куб.м –  70 стотинки.

Климатикът и духалките могат да работят и на по-ниска мощност без това да променя съотношението цена/полезно действие, докато с котела е желателно да не работи на много под минималната си мощност (като примерно с котел с 10кВт минимална мощност захранвате само една лира в банята, а всичко останало е спряно.)

13. Мога ли да засека по някакъв начин колко газ потребявам при пуснато отопление?
Разбира се! Трябва да откриете един уред, който прилича на електромер и вероятно е в общите части на блока. Той отчита потребеното количество газ в кубически метри.  1 куб. метър газ се продава за 1,10 лева през януари 2015-та година.  (В сайтовете на газоразпределителните дружества цената е посочена за 1 кВт.  Калоричността на 1 куб. метър газ е 9.28 кВт.)

––––

Преразказвам всичко, до което достигнах след доста часове ровене в интернет и писане във форуми.  Трябваше да го публикувам някъде и блога на сайта ми за сватбена фотография, изглежда най-логичното място 🙂  

Ако откриете грешка, не се колебайте да я споделите в коментарите. 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.
Публикувано в раздел Лични от Николай Митев.

3 thoughts on “Оптимизирано отопление с газов котел за идиоти

  1. Пламен Колев 14 ноември 2017 в 16:12

    Това за минималната мощност е полезно! Благодаря за инфото! Аз пък да споделя това, което знам. Знам, че газта е много калорична и съответно – дали топлите 3 или 5 радиатора няма почти никаква разлика. Да, писали сте за минималната мощност на котела, но не и това. Хубаво е да се знае, че ако при 3 радиатора хабите 50 кубика газ, то при 5 радиатора не хабите 84 кубика газ, а примерно 74 кубика газ. Това е пример да покаже, че няма нужда да правите невероятни икономии, а просто да си отворите термоглавите на радиаторите на минимум дори в стаи, които много рядко влизате или за лирата в банята. Така + 2 радиатора на минумум ще са ви още 10 лева на месец към сметката, което реално не е много на фона на това, което получавате.

  2. Александрина 7 октомври 2021 в 01:50

    живея в жилище 60 кв м. Отоплявам се на газ. Ползвам и топла вода. Много съм доволна De Dietrich е котела. Котела ми е на 7 години и за втори път прокапа (първия път дадох за ремонт 220 лв,) Приемам препоръки дали да го сменя -ако да каква марка препоръчвате, или да го ремонтирам – мнението на майстора, нали се сещате е да го сменя, защото той продава, монтира, поддържа ..
    Ще съм Ви много благодарна, ако ми пишете на мейла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *