Ролята на кумовете в сватбата

Ролята на кумоветеДа ви поканят за кумове е сериозен атестат, че явно сте свършили нещо в този живот точно така, както трябва. За да не разваляте първоначалното впечатление ето и описание на ролята ви в сватбения ден и как да се справите с нея:

Формално какви задачи имат кумовете в деня на сватбата? 

  • Кумът участва активно в преговорите и помага на младоженеца при купуването на булката. Кумата обикновено връчва булчинския букет.
  • Кумовете са свидетели по време на гражданския брак – те потвърждават устно, че младоженците встъпват в брака по своя воля и удостоверяват сключването на брака с подписите си. След гражданския брак кумовете поздравяват младоженците и след това се нареждат до тях, за да приемат поздравления от всички гости.
  • В църквата кумата разменя три пъти халките, а кумът разменя три пъти короните на младоженците. След църквата кумата хвърля късметчетата над главите на младоженците.
  • Кумовете участват и във фотосесията на младоженците на повечето сватби.

SB_1274

  • В ресторанта кумът  дегустира виното по време на посрещането на младоженците и то му горчи, вдига първия тост преди началото на танците,  повежда едно или повече от хората. По-късно през вечерта кумовете участват в ритуала с разчупването на сватбената погача, като поднасят питката над главите на младоженците, а след това отсъждат и кой е отчупил по-голямото парче. В част от сватбите кумовете участват и в ритуала „кумова ръченица“, по време на който се надиграват с танцьори за пиле и питка.
  • Кумовете оказват цялостно съдействие и подкрепа на младоженците през деня – от „подръж ми букета“, до връзването на ръцете по време на свалянето на жартиера на булката.

nmitev.com_GV_0070

 

Как да бъдем феноменални кумове?

  • Подпомагайте младоженците по време на подготовката на сватбата, като ги придружавате, съветвате, предлагате решения за възникнали проблеми, но в никакъв случай не „завземайте“ организацията, като например своеволно поканите оркестър за взимането на булката.  Бъдете достъпни и на разположение на младоженците. 
  • Предложете да придружите булката при избирането на булчинската рокля, доброволствайте да проучите за талантлив сватбен фотограф, изслушайте разбиращо младоженците, когато се оплакват от прекалено активната в организацията свекърва, която също като вас иска да покани въпросния оркестър.
  • Бъдете в приповдигнато настроение и  активни през целия ден. Взимайте дейно участие в ритуалите, подкрепяйте младоженците на дансинга, вдигайте наздравици, шегувайте се и създавайте емоция за вас и за хората около вас.
  • Не забравяйте да си носите дребни пари, които може да ви потрябват за купуването на булката и за кумовата ръченица, както  и за да напишете „Миле Китич. Бърже!“ в пристъп на алкохолно опиянение и да връчите банкнотата на дисководещия.

nmitev.com_EP_1418

Традиции

  • Кумове трябва да бъдат кумовете на родителите на младоженеца, тоест и негови кръстници или пък техните деца. До този момент съм присъствал само на една такава сватба преди повече от 10 години. Във всички останали случаи кумовете са най-често приятели на младоженците и по-рядко брат или сестра.
  • Кумовете купуват букета, обувките, воала, питката за църквата, чашите за църквата, късметчетата.  Без да имам статистика по въпроса, считам, че във всички случаи булката си избира и букета и обувките и едва ли след това в много случаи има възстановяване на суми. Все пак на много от сватбите кумата символично връчва букета на булката при взимането й.
  • Младоженците разменят подаръци с кумовете.  В сватбения ден младоженецът подарява на кума бъклица или украсена бутилка, като с това символично го кани да му стане кум.  Кумовете даряват младоженците на общо основание, а пък според стара традиция младоженци трябва да дарят кумовете с дреха и/или кърпи.  Към днешна дата в някои краища на България кумовете и младоженците си разменят подаръци с приблизително еднаква стойност, а в други не.
  • Кумът трябва да извежда булката.  На сватба в Троян, която заснех преди няколко години, кумът изведе булката от дома й, след това я въведе в ритуалната зала, а след това и в ресторанта. Нищо чудно, че изгубихме младоженеца някъде по пътя.   Кумът наистина има важна роля в сватбата и все пак обикновено препоръчвам булката да бъде извеждана от дома от баща си, а през останалото време да върви под ръка със своя избраник.

nmitev.com_GV_0849

Трябва ли кумовете да минават заедно с младоженците за поздравления вечерта в ресторанта? 

Непосредствено след сервирането на основното ястие младоженците минават за наздравица с всички гости, които в този момент ги даряват с подготвените подаръци.  Не е задължително кумовете да участват в тази наздравица и в много сватби не го и правят.

Изненади от кумовете

За да бъдете перфектни кумове е достатъчно да бъдете позитивни и активни преди и по време на сватбения ден.  Все пак някои кумове искат да предобрят представянето си, като организират и изненада за младоженците.  За да няма драми ви съветвам изненадата да бъде само за гостите, а пък младоженците запознайте предварително с плановете си.

Изненада –  игра

Играта може да бъде например тази с обувките, като тук задачата на кумовете да измислят впечатляващо остроумни въпроси, свързани пряко с личността на поверените им младоженци. В горната статия можете да откриете и още няколко идеи за играи, а можете да се опрете и на опита и традициите в чуждестранните сватби – достатъчно е само да потърсите в google.com или youtube.com :-

Във всички случаи предпочетете игра, в която участват повече хора, както и такава, която не надвишава по продължителност 5-10 минути.

Етюд

– Реч на кума, която е няколко десетки листа, които обаче са издухани от вятъра или неволно падат на пода, защото той се спъва и това го принуждава да каже съвсем кратка, но съдържателна и хитроумна реч 🙂
– Ключове от ергенската квартира на младоженеца, които трябва да му бъдат върнати, сега, когато вече е женен. Девойки от цялата зала се стичат към сватбената маса с нарочно приготвени и раздадени от кумовете ключове.
– Технически упътвания или приемно-предавателни протоколи за работа с младоженеца или булката, които се четат на глас от кумовете.

Минусът на горните закачки е, че са много популярни, изпълняват се често и съответно са изгубили оригиналност по отношение на гостите, които са били на повечко сватби.

Изпълнител

Една от най-страхотните изненади, която могат да подготвят кумовете е ангажирането на изпълнител.  Това може да бъде фолклорен ансамбъл, музикална група, певец и т.н. Веднъж имахме възможността да гледаме фокусник, а на една мартенска сватба и баба Марта (този път изненада от майката на младоженеца).

nmitev.com_DZ_1052

Идеалният вариант, с който никога няма да сгрешите е, ако поканите популярен певец, който да изпее една до максимум три песни.  Ако решите да каните фолклорна формация, е важно да се уговорите представлението им да бъде не повече от 5-15 минути и по възможност да включва активно участие на младоженците, вас – кумовете, както и гостите.  Моите колеги „Зевзеците“ имат страхотни предложения точно в този формат.

Ангажирането на изпълнители, които не са музиканти или танцьори (например като споменатия по-горе фокусник) крие в себе си огромен риск за това как ще бъде възприето от гостите и най-вече от младоженците и не ви го препоръчвам.

Ангажирането на изпълнители за период по-голям от 15 минути също крие огромен риск и също не е препоръчително.

Летящи фенери или заря

Летящите фенери са стресиращи:  Много гости изпадат в паника, че ще изгори поне половин България. Всъщност обаче са доста красиви 🙂

nmitev

Това съм аз 🙂

Ако решите да изненадате младоженците си със заря, при всички случаи коментирайте въпроса предварително с управителя на ресторанта, а също така се съобразете с необходимостта на всички гости да излязат от ресторанта, за да наблюдават момента (което не е много удачно, ако ресторантът се намира на 7-ми етаж например). Във всички населени места зарята трябва да се осъществи не по-късно от 22:00 часа.

slideshow
Прожекция на слайдшоу или филм

Слайдшоуто може да съдържа снимки на младоженците от вълнуващи за тях моменти, а пък филмът – интервюта с най-близките приятели на младоженците, които разказват засрамващи случки с тях 🙂 Всяка друга идея също може да бъде оценена по достойнство.

Изненада от кумовете - слайдшоу

В много ресторанти има разположени екрани, които подсигуряват горната изненада. Препоръчителен момент за осъществяването й е в началото на тържеството, съчетана с речта на кума.

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Ролята на кумовете в сватбата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *