Сватбени подаръци за гости – мисията невъзможна?

Подаръчета за гостите на сватбатаАко и вие като мен се стараете да подарявате практични и оригинални подаръци, които да влизат и в определен бюджет,  и сега се опитвате да измислите идея с подобни характеристики за сватбени подаръци за вашите гости, то имам една лоша новина за вас – изправили сте се пред почти невъзможна задача.

Преди да минем по същество, разгледайте сайта на Саша – молекулярен биолог, която от 2016 година започва да прави ръчно изработени сапуни с качествени съставки: Sasha Naturals – Сватбени подаръци за гости, където може би ще намерите подаръчетата за гостите на вашата сватба.

Сапуни - подаръчета за гостите на сватбата

Подаръчетата за гости могат да се разделят условно в няколко категории:

Вкусните подаръчета за сватба

Най-популярни сватбени подаръци за гости са бурканчетата с мед и по-рядко с (домашно) сладко. Следват шоколади, курабии, бонбони, кексчета с глазура, шарени близалки и всичко друго, което се сетите помежду им.  Опаковката обикновено е персонализирана с имената на младоженците и датата на сватбата. Друг път лакомствата са поставени в  кесийки с панделка или пък в ръчно изработени хартиени кутийки.

Вкусните подаръчета са отлична идея, защото нямат пресилената претенция да останат спомен завинаги и все пак напомнят с топло чувство за младоженците и тяхната сватба в някоя от следващите сутрини, когато изпиеш чая си с една вкусна филия, намазана с мед 🙂

Сватбени сувенири

Ако можеше да се направи статистика за най-подаряваните подаръчета за гостите на сватбата през последните 20 години, то на първо място безспорно щяха да са керамичните (и по-рядко стъклени) фигурки на слончета, кончета, сърчица, камбанки, подкови, ангелчета, пингвинчета, лебедчета и други пернати със или без надпис, панделка и брокат.

Стъклени фигурки за подарък на гостите

Стъклени фигурки за подарък на гостите

„Писмо в бутилка“ – персонално послание към всеки гост на сватбата

На цени между 40 стотинки и 1,50 лева, керамичните фигурки за вашите гости са бърз, лесен, изгоден и същевременно  малко тривиален начин да решите въпроса със сватбените подаръчета.  Суровата реалност е, че най-вероятно не всички гости ще поставят фигурката на видно място в дома си. Някои от тях може и да се отнесат безмилостно със слончето, което сте им подарили, а други ще „забравят“ да си го вземат от ресторанта. Сега вече сте предупредени 🙂

В последните 5 години определена популярност сред сватбените сувенири имат и канелените пръчици с панделка. Следват кристали с инкрустиран надпис, раковини, както и дървени фигурки.  Всички те, както и керамичните фигурки попадат в категорията, която скептиците обобщават с термина  „прахосъбирачки“ и все пак при определени условия, те могат да се окажат и доста удачен подарък за гостите на сватбата.

Оригами, като подарък за гостите на сватбата

Подаръчета за гости в кутийка

На много сватби се подаряват красиви кутийки със съдържание изненада. В повечето случаи става въпрос за вкусен подарък – най-често бонбони, а понякога и селекция луксозен чай, която да ви разведри в утрото след сватбения купон.

 

Сватбени подаръчета магнити

Магнитите по същество попадат в категорията на сватбените сувенири, но ги отделям в отделна категория, тъй като към тях има голям интерес в последните няколко години, а освен това много хора имат хобито да лепят магнити по хладилника си. Самите магнити са плоски и малки, не заемат много място, не събират прах и като формат позволяват значителна персонализация – чрез изрязването им в определена форма и/или чрез поставянето на снимка на младоженците.

Сватбени подаръци магнити

Сватбени подаръци магнити

Подаръци в стила на народната традиция

Особено популярни сватбени подаръци за гости на международни сватби. Такива са дървените шишенца и малките бъклички с розова вода, дървените фигурки в народни носии, мини чинийки от троянска керамика, керамични гърненца с мед и изобщо всичко, което можете да откриете на магазина за сувенири на Чаршията 🙂

Кърпички, пешкири и чорапи, традиционни в миналото, вече не се подаряват или поне аз не съм имал възможността да снимам подобни сватби.

 

Практични дребни подаръчета за гости

Персонализирани кибрити, причудливи отварачки, шотове, солнички, разделител за книги (отбелязка), свещници и свещи.  На една от последните ни сватби гостите получиха формичка за рисуване върху кафе.

В личната ми класация за практични подаръчета за гостите, първенството държат две торбички с уханни билки. Едната от торбичките стоеше няколко месеца под възглавницата ми, а другата продължава да стои в дрешника и да създава усещане за горска поляна, винаги когато го отвориш.

До този момент не сме виждали, а смятам, че подобен подарък би бил доста забавен – персонализирано тесте карти със снимки на младоженците (а защо не и на самите гости, които да вземете от Facebook профилите им.)

Алкохол

Най-популярни високоградусови сувенири за гостите са бутилчиците от 50мл с ракия и персонализиран етикет. Ракията, разбира се, не е задължителна.  Една двойка младоженци бяха избрали уиски за мъжете и ликьор за жените, а друга пък решиха да изберат пълноразмерни бутилки хубаво червено вино, отново с персонализирани етикети.

Значки

Значките не са особено популярни подаръци за гости на сватба и нямам идея защо – те са страхотна идея, защото са ненатрапчиви, дребни, сравнително евтини, забавни, поръчват се и се персонализират лесно, както и могат да се носят вместо бутониери.

Кактусчета

Няма човек, който да не се зарадва на малък кактус за перваза на прозореца си. Ако държите вашите подаръци да бъдат на видно място в дома на гостите ви, то кактусчетата ви дават най-голям шанс… Стига успешно да бъдат пренесени до там.

Разбира се, можете да подарите на вашите гости и всякакви други растения.

 

Различни сватбени подаръци за мъже, жени и деца

Ветрилата например са особено практичен подарък за гостите на сватба през август, но са по-скоро подходящи за жените. В тези ситуации мъжете получават пури, бутилчици алкохол, слънчеви очила, а пък децата – шоколадови яйца или нещо друго сладко, дребна играчка или временна татуировка.

Книги

На сватба преди няколко години, двойка подариха на своите гости, копие от своя любима книга на български автор.  В съчетание с посвещение на първата страница това според мен е страхотен подарък, пък бил той и доста извън нормалния бюджет за подаръци за гостите.

На тематична сватба с персонажи от детски приказки, всяко от децата на сватбата получиха по една детска книга с посвещение от младоженците.  (Книгите бяха „Мечо Пух“, „Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“.)

Моментни снимки

Като подарък за вашите гости можете да ангажирате фото будка.  Гостите се снимат с вас или без вас, а след това им остават доста забавни снимки за спомен. На всяка една сватба, на която съм бил сватбен фотограф, фото будките са пожънвали голям успех сред гостите.

Photo King

 

Дарение вместо подаръчета за гости

Даряването се среща по сватбите най-често като молба към гостите да не купуват букети, а вместо това да предоставят средства, които да бъдат дарени за дадена кауза.  Ако не успявате да си харесате подаръчета за гости, то можете да дарите парите предвидени за тях на Animal Rescue София – една устойчива инициатива, която работи в плюс на всички и се издържа само от дарения.  Съответно след това можете да оставите послание пред всеки гост че сте дарили от негово име X лева на организацията.

Някои двойки осъзнават обречеността на упражнението с избор на невероятни, оригинални сватбени подаръци за гостите с бюджет до 1.40 лева/брой и направо решават да минат без такива. Друг удачен вариант е да се заложи  на парти аксесоари вместо сувенири – смешни очила и носове тип Граучо Маркс, шапки, пистолети за сапунени балончета, бенгалски огън, рамки за картини, мустаци на пръчица и други. Всички знаем големия магазин с име на слон и необосновани твърдения за съмнително качество, откъдето можете да си ги купите.

 

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

5 thoughts on “Сватбени подаръци за гости – мисията невъзможна?

  1. Eowyn 30 януари 2014 в 17:58

    Кактусче 🙂 Оцеля около 6 месеца, аз не се славя със способности в отглеждането на растения. Но беше много сладко. 🙂

  2. Dani 30 април 2014 в 23:32

    Книжка със 100-те Национални Туристически Обекта – от тези, в които събираш печати когато посещаваш места в България. Беше оригинална подкана да пообиколиш България!

    П.С. страхотен блог!!! 🙂

  3. Nikol Stamboldzhieva 19 януари 2015 в 00:00

    Любимият ми подарък беше ветрила за жените и гравирани тапи за вино за мъжете. Ветрилото беше много практично предвид топлото време, а тапата е почти постоянно в употреба 🙂

  4. Tsvety 1 декември 2016 в 18:30

    Инатересно решение на сватба на която бях наскоро, беше вместо да се подаряват малки подаръчета на всеки от гостите, тези 100-200 лв. да се дадът под формата на три големи подаръка за топ 3 двойки в някоя игра (надяждане с торта например). Не спечелих награда, но ми се видя готина идея 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *