Традиции по българските сватби, които си струва да подминем

Тенджера подарък за сватбатаНе ме разбирайте погрешно – българските сватби са най-хубавите сватби на света. И това не го казвам аз, а майката на Вазов… Или поне нещо такова е казала.  Всичко обаче се развива, а в това число и сватбените традиции. Вече рядко могат да се забележи подаряването на подаръци с обем по-голям от този на пощенски плик. Хората започнаха да се научават, че ако на някого му трябва миксер, юрган или градинска статуя, той ще може сам да си ги подбере най-добре. Нещата бяха по-различни само преди 5 години.

Какво още може да се промени към по-добро?

Излишните ритуали
Българските сватби са изпъстрени с ритуали като купуването на булката, кумовата ръченица, булчиното хоро, предаването на семейния огън, забулването на плодно дръвче след сватбата, всякакво омотаване с ленти при извеждане на булката или на влизане в ресторанта и много други. Някои от двойките ги харесват, други се не се чувстват комфортно да участват в тях.

Преценете от коя група младоженците сте и в случай, че нещо не ви допада, решението е елементарно. Коментирайте с вашия фотограф, дисководещ, сватбен агент и приятели, които вече са минали по вашия път, какво се случва на една сватба.  След това си съставете съвсем кратък сценарий (няма да ви отнеме повече от лист А4), който включва ритуалите, които ви допадат и изключва нещата, които смятате за безумни.  Няма нищо задължително и това е вашата сватба – вие си преценявате как да протече тя, затова не се оставяйте да попаднете в ситуация, в която се чувствате глупаво или не на място.

Подаръците
Както вече споменах по-горе, хората се отучиха да подаряват фритюрници, сервизи и подобни. Все пак продължават да се подаряват подаръци в категорията „Ама аз искам да подаря нещо лично.“  За сватбените подаръци можете да прочетете в отделната статия в блога ми: Удачният сватбен подарък трябва да се събира в пощенски плик.

Букетите
Скоро бях фотограф на две сватби, на които гостите бяха помолени да подаряват плюшени играчки вместо букети – получи се много хубаво. Би било страхотно ако възникне традиция на сватбата да се подаряват само цветя от един определен вид и то например по едно цвете. Така се спестява цялата еклектична пъстроцветност от цветя, хартии, целофани, панделки, брокати и други, които след ритуалната зала се натъпкват в нечий багажник и как продължава живота им след  това, е мистерия.

Разводнения график
Не е добре замислена сватбата, в която младоженецът живее в Банкя, взема кумовете от Дружба, след това отиват за булката в Мало Бучино, след което се женят в зала Студентска, след което сключват църковен брак в църквата Света Неделя и за капак ресторанта им е Лебед в Панчарево.

В това число попадат и сватбите, които времево са ориентирани в повече от 16-18 часа от подготовката на булката до приключването на тържеството в ресторанта. Гост, който трябва да дойде в ритуалната зала в 14:00 часа, след това в църквата в 17:00 часа и в ресторанта в 19:00 часа някак си губи ентусиазъм по отношение на сватбата.

Горепосочените случаи са крайности, но сватбеният ден при всички случаи е много кратък и ако можете да оптимизирате програмата си – направете го.  В тази връзка винаги препоръчвам на двойките, с които се срещам,  изнесения ритуал и в частност изнесената сватба, за които в блога има самостоятелни статии.

Речите
Речите в българските традиции са като лъва на герба ни.  Вълнуваме се от тях, но не се срещат по нашите географски ширини. В масовия случай на сватбите говори само кума и резултатът не винаги е отличен. DJ Стоян има страхотен пост в своя блог за най-баналните фрази в речите на кумовете, а тук можете да прочете за Кумовата реч.

Традицията на сватбените речи и тостове съществува в много други държави и се е утвърдила като способ, който дава допълнителна енергия на едно събитие, а освен това създава и хубави лични моменти.

Високите токчета
Сватбите в повечето случаи са изтощителни мероприятия за гостите и още повече за жените, които са решили да обуят високи токчета и неудобни обувки.  Защо ли всички мъже знаем за този проблем? 🙂

В случай,  че ви предстои тежък сватбен ден с много обикаляне и стоене на крак, не си причинявайте такива вреди или поне не до ресторанта.

Вратовръзките със странна дължина
Правилото е просто и към днешна дата универсално прието: Краят на вратовръзката трябва да на нивото на колана. Всичко друго рядко стои добре (на снимка).

Фотографските напътствия от гости към сватбения фотограф
Едва ли има колега сватбен фотограф, който да не е попадал в ситуацията гост на сватбата да му разяснява тънкостите на снимането („Трябва да ги сложиш на слънце, а не на сянка, че няма да се виждат.„), да отсява кои снимки са важни и кои няма нужда да се снимат („Ама за какво са им снимки само на булчинските обувки?“) или пък направо да режисира композиционно кадрите, без да търпи възражения от никого, защото в крайна сметка – „мама знае най-добре“ 🙂

Изобщо концепцията за 7 млн. фотографи (футболисти, лекари, финансисти) е традиция, която е хубаво да подминем не само в сватбите.

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *