Какво отличава сватбения дисководещ от клубния dj, от водещия, от вашия приятел меломан или от Winamp

DJ за сватба

Освен ако темата на сватбата ви не е  „тийн купон“, в който случай трябва да се погрижите само за достатъчното количество алкохол, а останалото ще дойде от само себе си, във всички останали случаи се налага да намерите и човек, който цяла вечер да се бори с вашите музикални вкусове и тези на вашите гости – сватбения дисководещ!

Една от неяснотите, пред които се изправят бъдещите младоженци е разликата между клубния дисководещ (с който половинката ви примерно е бил съученик) и сватбения DJ. Разликата има, защото сватбеният диджей, освен че пуска музика, с която трябва да впечатли и вас и баба ви (която обикновено не е сред публиката на клубовете), води и поредицата от сватбени ритуали и моменти, като за целта разполага с опита, таланта си и не на последно място с необходимите за целта жизни и безжични микрофони. Клубният дисководещ пуска пред хомогенна публика от предимно млади хора и по правило музика от специфични стилове. Клубният DJ не говори и в повечето случаи не се кефи на поздрави от 6-та маса.

Професията на сватбения дисководещ е самостоятелна и повечето добри сватбени DJ-и поемат само такъв тип ангажименти.

В практиката ми е имало няколко случая, в които клубни дисководещи са били ангажирани за сватби и това винаги е завършвало със спънки и издънки в протичането на вечерта, защото някакво минимално водене на тържеството все пак е необходимо – например при посрещането на младоженците, при даването на думата за речта на кума, при обявяването на първия сватбен танц. В един един  единствен случай, клубен DJ  направи великолепна сватба, но тогава младоженците бяха наясно, че искат такова протичане на сватбата.

В редки случаи двойките разчитат на приятел меломан, който не е професионалист, но бързо се отказват от идеята.(Тъй като например идва проблема с техниката.) Снимал съм само една сватба, в която приятел на младоженците е пускал музика, като сватбата беше на в поляна край Банкя и изобщо нямаше нищо общо с традиционните сватби (и в този смисъл нещата се вписаха).

DJ или DJ + водещ?

Втората неяснота, която стои пред младоженците е това дали да наемат самостоятелен дисководещ или дисководещ + водещ/водеща.  Логиката, която подтиква хората към втората опция е нагласата, че дисководещият само пуска музика и за качественото водене на сватбата е необходим и втори човек, който да се занимава само с това.  Това е относително. Всички добри сватбени дисководещи се справят самостоятелно с пълноценното водене на сватбата и от тази гледна точка отделен водещ не е необходим.  И все пак – ако се притеснявате, че гостите ви по-трудно ще станат да танцуват и им трябва малко допълнителна мотивация, ако искате много нетрадиционни моменти и изненади, игри и весели ритуали, то водещият е за вас.  Като цяло сватбите, които заснемаме извън София, в 20-30% от случаите са с водещ + DJ, а в останалите случаи само с дисководещ. В София, в над 90% от случаите сватбите са само с дисководещ.

Към настоящия момент има много страхотни сватбени дисководещи. Много често работя с DJ Стоян Петров и DJ Емил Андреев, за които имам и постове в блога.  Други колеги, с които винаги се радвам да сме заедно са DJ Найден Найденов, DJ Хорхе, DJ, Митко Томанов, DJ Дидо (Пловдив),  Роси Колева – водеща на сватби (Габрово) и не на последно място емблематичния DJ Ицо Станков 🙂


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *