Как протича един средностатистическа вечерна сватба

Как протича една сватбаБолшинството сватби се различават малко или много от описания по-долу примерен сценарий.  Той обаче е една основа, от която двойките могат да изградят представа за протичането на сватбите и на базата на нея да организират своят сватбен ден по най-подходящия за тях начин.  Съдържанието на тази публикация съставлява част от информацията, която споделям с всяка една двойка младоженци, с които се срещам в качеството ми на сватбен фотограф.

В нощта преди сватбата някои от двойките прекарват разделени, а други са заедно. Във втория случай много рядко младоженецът присъства през цялото време на приготовленията. По-често той се облича и излиза да вземе кумовете, докато трае доста по-продължителната подготовка на булката.

Подготовка на булката

12:00 часа – 14:00 часа – Подготовка на булката
Златното правило гласи 3 часа за подготовката, но повечето булки се вместват и в 2 часа. Времето включва първо прическа, след това грим и накрая обличане на роклята. В много редки случаи булките първо обличат роклята – това се случва когато модела на роклята или прическата го налагат и като цяло не е удобен вариант. Прическата отнема между 30 минути и 2 часа – обикновено около 45 минути, гримът от 20 минути до 1 час, средно – 30 минути.   В 90% от сватбите фризьорът и гримьорът идват в дома на булката, което е и препоръчителния вариант за по-спокойно и по-удобно начало на сватбения ден.

Фотографът обикновено започва да снима от дома на булката с нейната подготовка, докато видеооператорът е при младоженеца. Препоръчвам на моите младоженци, снимките да започнат с грима на булката и да имаме минимум 1 час в дома й преди пристигането на младоженеца.

13:00 – 13:45 часа – Младоженеца взима кумовете
Докато булката се подготвя, младоженецът отива със сватбения автомобил да вземе кумовете. Обикновено носи подарък за кума – бъклица, а пък в някои от сватбите кумовете му подготвят предизвикателства – да почисти с прахомукачка, да измие прозорец или пък да победи кума на игра на шах.   Често, когато има оркестър, той е с младоженеца и за вземането на кумовете.

Младоженец чисти прозорец

Понякога кумовете не са двойка. В тези случаи най-често кумата обикновено е при булката, а пък младоженецът отива да вземе само кума.  Когато пристигнат при жилището на булката, кумата се присъединява към сватовете от страната на младоженеца.

14:00 часа – 14:45 часа – Взимане на булката.
В преобладаващата част от сватбите, които снимам, взимането на булката включва само част от описаните в следващите редове ритуали и традиции – преобладаващо няма оркестър, не рядко купуването се пропуска или пък се заменя от друг тип предизвикателство.

Взимане на булката

В най-пълния си формат взимането на булката протича с народен оркестър и много шум. Първо се играе хоро пред жилището, след това младоженецът, кума и останалите гости се насочват към заключените врати, където ги чакат предизвикателства от родителите, шаферките и гостите на булката. Най-често това е купуването на булката – младоженецът плаща, като пълни булчинска обувка, докато „пазачите“ не преценят, че трябва да го пуснат. В някои случаи се прибягва и до използване на „сила“ от страна на приятелите на младоженеца с бутане да се доберат до булката.   Понякога залостените врати са повече от една – ако на едната са шаферките, то на другата са братята и сестрите, а пък на третата са например родителите. Не винаги предизвикателствата за младоженеца са свързани с откупуване. Случвало се е да има отговаряне на въпроси, ядене на резени лимони, под които се търси листче с името на булката,  консумация на непривични храни и напитки или пък канадска борба с брата на булката.

Споменавайки шаферките – на около 30% от сватбите, които снимаме, има шаферки в еднакви или приблизително еднакви рокли (в един цвят или пък със сходни елементи или аксесоари в облеклото). Със или без еднакви рокли шаферките могат да бъдат от помощ на младоженците в няколко различни момента от сватбения ден – при почерпката след ритуалната зала, при хвърлянето на късметчетата, за настаняването на гостите в ресторанта.

На някои сватби булката не е зад последната заключена врата 🙂 Тя се е скрила и младоженецът трябва да я открие.  След като двамата в крайна сметка се намерят, понякога се появява и още едно препятствие – булката е „изгубила” обувката си. В тези случая младоженецът търси с напътствия „топло-студено”, докато я намери скрита някъде в стаята и я обува на булката.  Тя се оплаква, че обувката й е голяма и затова младоженецът слага пари за да уплътни свободното място.

Следва закачането на бутониерите – булката закача бутониерите на младоженеца, кума, родителите, братята, сестрите.  Бутониерите се закачат страната на сърцето, освен когато спецификата на дрехата не го позволява, на сакото, когато има такова. Понякога за жените има гривни, вместо бутониери.

Бутониери

В повечето сватби, булчинския тоалет включва було, то се поставя от фризьора по време на прическата. Има и традиция булката да се забулва от кумата. Последната поднася два пъти булото над главата на булката, която пък трябва да го откаже и на третия път да го приеме.

Следват тостове с гостите и опитване на вкусните сладки на тъщата, докато дойде време за потегляне.  Традициите за извеждането на булката от дома й са няколко.  Най-удачен вариант е да бъде изведена от баща си.  Съществува и много популярна традиция булката да бъде водена от кума, като на някои сватби съм присъствал  на прекомерни варианти на този обичай – кумът извежда булката от дома й, кумът въвежда булката в ритуалната зала, кумът води булката и в ресторанта. (Пита се за какво ни е изобщо младоженец?)  Друг вариант е булката да бъде извеждана от младоженеца или пък от брат си.  Съществува и традиция таткото или братът да изведат младоженците, тримата хванали краищата на прегъната на триъгълник кърпа.

Обикновено след излизането на булката от жилището, баща й и предава ръката на младоженеца, тъщата лисва вода.  В по-неудачния формат на тази традиция тъщата лисва чаша вода пред автомобила на младоженците, докато той потегля и след това чупи чашата.

15:00 часа – 15:45 часа –  Фотосесия с младоженците.
При срещите ми с младоженци им препоръчвам фотосесията да се вмести преди ритуалите, тъй като в повечето случаи това е най-удачния вариант. Той обаче не е най-популярния вариант – в повечето сватби фотосесията се провежда след сключването на гражданския и църковния брак. В две публикации в блога можете да прочетете повече за вместването на фотосесия в графика – Какви часове да изберем за църква, ритуална зала и ресторант, както и  Фотосесия на сватбата – къде, кога с кого.

Сватбена фотосесия

16:00 часа – 16:25 часа – Сключване на граждански брак.
Гражданския брак се състои от церемония, която обикновено е между 10 и 15 минути и поздравления от гостите – младоженците, кумовете и техните родители излизат първи от залата и се нареждат на указано от длъжностното лице място. Гостите минават и поздравяват всеки, като връчват букетите си.  В края на редицата са шаферките с почерпка – кутии бонбони, сладки и т.н.

Младоженците излизат последни от ритуалната зала под ръкоплясканията на  гостите. Младоженецът понякога изнася булката на ръце, а шаферките хвърлят късмети над тях по посока на гостите.

Остатъкът от времето до църковния брак се запълва с още фотосесийни снимки или пък с общуване с гостите.

Венчавка

17:00 часа – 17:25 часа – Църковен брак.
Венчавките са обикновено между 20 и 30 минути. След венчавката обикновено не се приемат поздравления от гостите, както е при гражданския брак. Младоженците излизат последни от църквата, а над главите им се хвърля жито, захарни бонбонки и монети.  Страхотен визуален ефект има и хвърлянето много листенца от рози, едновременно от всички шаферки.

17:25 – 17:40 часа – След гражданския или след църковния брак обикновено се правят групови портретни снимки с гостите. Започва се с една обща снимка с всички гости, след това снимки с едните родители, после с другите родители, а след това и с двете двойки. След това са и останалите роднини, приятели и гости.

В повечето сватби след църковния ритуал се вмества фотосесията, която продължава от 18:00 до 19:00 часа, но тази практика създава дупка в графика за гостите още повече, ако желаете фотосесията ви да бъде по-дълга от 1 час. При така построен график повечето двойки организират коктейл за гостите си в предверието на ресторанта, докато те се снимат.

 

18:00 часа – 18:15 часа – Гостите са вече настанени по местата, когато диджея обявява влизането на младоженците и кумовете в ресторанта под звуците на Менделсон,  Love & Marriage на Франк Синатра или пък защо не Imperial March от Star Wars.  На дансинга е постлано бяло платно, украсено с цветя, жито, монети и едно менче с малко вода и бяло и червено цвете вътре.  Платното има съвсем практическа цел – да знаят младоженците къде да застанат.

Влизане в ресторанта

Следва посрещане от страна на майките – майката на булката (тъщата) държи погача, от която майката на младоженеца (свекървата) под напътствията на дисководещия отчупва парченца, потапя ги първо в сол, а после в мед и захранва младоженците и кумовете.

Поднася се шампанско за наздравица за младоженците и кумовете.  Диджеят пита кума какво е виното и след отговора на кума, подема всички гости да викат „Горчиво”.

Дисководещият обяснява за традицията с ритането на менчето – водата е за да върви на младоженците по вода, а което от двете цветчета се падне по-напред, такава ще е първата рожба на семейство – бяло за момче, червено за момиче. Дисководещи като Стоян Петров, например, не оставят нещата на случайността и предварително уговарят с младоженеца, той да постави менчето на върха на крака на булката – така обръщането му, разплискването на водата за късмет и излизането на цветчетата са гарантирани.

След ритуала по посрещането младоженците се настаняват на сватбената маса, а диджеят им дава 10-15 минути време за аклиматизация и да си кажат „Наздраве!“.

Първи сватбен танц

По-съвременния формат на сватбената програма включва въпросната пауза, последвана от речта на кума и първия сватбен танц на младоженците.   По-старите практики на водещите включват обявяване на хоро, водено от кума или от булката, веднага след влизането и посрещането на младоженците, на малко по-късен етап е първия сватбен танц (?!) и около средата на вечерта е речта на кума.

18:30 часа – 18:45 часа –  Кумът казва своята реч, след което дисководещият поканва младоженците на дансинга за първия им сватбен танц под аплодисментите на гостите.

Втората песен е обикновено запазена като поздрав за родителите на младото семейство, а понякога се поздравяват и кумовете.  На много сватби младоженците не оставят сами родителите на дансинга и вместо това отиват и ги канят – младоженеца майка си, а пък булката татко си.  Малко след това двойките се разменят.  „Семейният танц“ има много варианти и може да се уговори и предварително, като в него могат да участват и братя и сестри, кумовете, както и други близки.

18:45 часа – 20:30 часа –  След първия сватбен танц и поздравленията за най-близките, дисководещият обикновено пуска народно хоро, с което поканва всички гости на дансинга. Народните хора действат като музикални апетайзери за повечето от гостите и диджеят ги редува с бавни песни за блусове, а когато всички „загреят” и бързи танци. Понякога се правят и игри, участват музикални изпълнители, фолклорни формации или пък има изненади от кумовете, родителите или пък гостите.

20:30 часа – 21:15 часа – Сервира се основното ястие, а с него се прави и ритуала по разчупването на сватбената погача, която да определи кой ще носи парите вкъщи (в някои райони на България – кой що командва вкъщи). След това дисководещият обявява, че младоженците ще минат за наздравица с всеки един от гостите. Това е моментът, в който гостите даряват подаръците си на младото семейство.

Разчупване на сватбената погача

За да бъдат всички гости по местата си,  по време на наздравицата и даряването, диджеят пуска фонова, нетанцувална музика.  При по-големи сватби се случва младоженците да обикалят сред гостите над час (а понякога и над 2 часа) и заради празния дансинг, настроението на сватбата неминуемо пада.   Добре е, подобна пауза да не бъде повече от 45 минути.

Съществува и друг вариант за получаването на подаръците, които напоследък се предпочита от повечето младоженци и това е даряването да стане преди началото на тържеството  – като част от поздравленията след изнесен ритуал или по време на коктейла (Напитка за Добре Дошли или Welcome Drink) преди началото на ресторанта.

21:15 часа – 23:00 часа – Втора танцувална част.  Всички се забавляват на дансинга, а понякога се правят игри и изненади. Препоръчвам ви да уговорите внимателно всички прекъсвания на танците с дисководещия и да ги ограничите до не повече от 2-3 за цялата вечер, както и всяко да не бъде повече от 5-10 минути. В противен случай рискувате да „накъсате“ настроението на вечерта с прекалено много прекъсвания.

23:00 часа – 23:30 часа – Диджеят обявява ритуалите по хвърляне на сватбения букет, жартиера на булката, а след това и разрязването на сватбената торта.

Хвърляне на булчинския букет

Заради присъствието на възрастни и по-консервативни гости или пък заради лични възприятия, някои гости не харесват ритуала със свалянето на жартиера от крака на булката с уста от страна на младоженеца.  В тези случаи най-често дисководещият обявява, че младоженецът е успял да свали жартиера още по време първия сватбен танц.  В други случаи пък се хвърля вратовръзка или папионка.

При разрязването на тортата обикновено се канят неомъжени двойки, на които се връчва парче торта с пожеланието да последват примера на младоженците.  Дисководещият приканва двойките да се захранят с торта пред всички и ако имаме късмет, на някой не му издържат нервите и омазва безобразно половинката си 🙂

Захранване със сватбена торта

С разрязването на сватбената торта приключва „официалната част” от програмата на сватбата. Това е обикновено и момента, в който приключва работата на сватбения фотограф и видеооператора.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

2 thoughts on “Как протича един средностатистическа вечерна сватба

  1. Симона 25 февруари 2016 в 11:09

    Здравей! Имаш една – две печатни грешки, но иначе много полезна статия за правенето на сценария и все едно си разказал нашия и часовете почти навсякъде съвпадат. 🙂

  2. Asya 28 октомври 2016 в 14:41

    Печатната грешка ме вкара в паника 😀 Дано можете да я поправите>>>> 15:00 часа – 14:45 часа – Фотосесия с младоженците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *