Дневна или вечерна сватба?

Младоженци и бенгалски огънДневните сватби обикновено се организират в неделя, започват много рано сутрин и протичат с граждански брак в 11:00 часа, църковен брак в 12:00 часа и тържество в ресторанта от 13:00 часа. При вечерните сватби това се случва в 16:00 часа, 17:00 часа и съответно 18:00 часа. Що се отнася до статистика относно предпочитанията на нашите младоженци – годишно снимаме едва 2-3 дневни сватби.

Дневните сватби са злободневен подход към знаменателно събитие в живота на човека. Всички доводи в полза на дневните сватби са прозаични: Че някои от гостите ще могат да си пътуват обратно по родните места на същия ден; Че на по-възрастните гости няма да им е комфортно да останат до по-късно;  Че всички ще могат да се наспят за работа на следващия ден…   Родителите често се опитват да ви насочат към дневна сватба. Поне моите се опитваха 🙂 

Наистина ли обичате да ставате ТОЛКОВА рано?
Случвало се е да започвам снимки на дневна сватба в 6:00 часа сутринта с подготовката на булката (За сравнение при вечерните сватби прическата и грима на булката се правят след 12:00 часа). Рано сутрин паниката може да бъде малко по-отчетлива, защото всички са не съвсем будни и съответно в кондиция, а пък времето е някак си по-кратко.  Няколко пъти се е случвало фризьора и гримьора да закъснеят, а веднъж един от тях така и не успя да дойде.

Ранната подготовка си има и положителна страна – част от булките споделят, че почти не са спали в нощта преди сватбата, та така поне можете да оптимизирате времето си.

Фотосесия

Кога е времето за фотосесия в графика на дневната сватба?
Времето за фотосесия при дневните сватби по правило няма. Когато е предвидено, то е кратко и е по обедното слънце.  Особено през летните месеци това е най-малко удачното време за снимки и в тези случаи е добре да се търси архитектурна среда, която дава поне минимални сенки. След края на една дневна сватба, която се състоя в Копривщица, направихме страхотна фотосесия по възрожденските улици на града, в най-хубавото за снимане време – вечер, когато слънцето е вече ниско над хоризонта. Това обаче е изключение, тъй като след продължителния сватбен ден младоженците са изтощени и вече са позагубили блясъка и енергията си от начало на сватбата. При вечерните сватби има доста повече поле за вмъкване на време за фотосесия.

Всъщност искаме ли голямо сватбено избухване?
Тържеството в ресторанта при дневните сватби протича по-спокойно, танцуващите гости по правило са по-малко; изпитото количество алкохол, както и продължителността на цялото тържество следват същата линия. Дневната сватба е вашия избор в случай, че не сте свръх ентусиазирани от това, което предстои да се случи, желаете тържество, които да не напуска определени рамки, ще имате много гости с деца или пък много гости на достолепна възраст.

Дневните сватби все пак са наистина добро решение, когато са и през зимата и слънцето залязва преди 17:00 часа. От страната на плюсовете също е и  възможността да включите супа в менюто, без някои да си бъде етикетно разочарован. 🙂

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *