Изнесена сватба – yпътване за употреба

Шато Копса

Една сватба е изнесена*, когато протича на място, което е различно от местожителството на вас и вашите гости.

Изнесената сватба дава удобни решения
Много от популярните места за изнесени сватби отговорят на идеите и желанията на младоженци, които са на практика неизпълними  при традиционни сватби в София и другите големи градове.  Искате да имате сватба изцяло на открито, в която шума и танците да продължат и след 22:00 часа? Искате да сключите валиден граждански брак извън ритуалната зала?  Искате всичко да се провежда на едно място без съществена логистика?

Всеки, който се е опитвал да организира сватба на открито в София, че и да сключи валиден брак в градината на ресторанта, знае, че това е трудно към невъзможно. На първо място няма локация в София, където безпроблемно да можете да се проведе тържество на открито и на второ – браковете в Столицата се сключват само в ритуалните зали, а  който иска, може да след това да се подпише фиктивно върху книгата си за пожелания на открито или закрито – решението си е негово 🙂  Същевременно комплекси в района на Карлово, на Арбанаси или пък на морето предлагат възможност за незабравима сватба на открито, при която можете да сключите истински граждански брак, стъпили върху пясъка на плажа.

Когато държите на атмосферата и обстановката
Искате да празнувате далеч от атмосферата на натовареното градско ежедневие на място, което е романтично, спокойно, нетрадиционно, курортно или просто прохладно и приятно? Места като Шато Копса (от заглавната снимка) потапят вас и вашите гости в неповторима среда, в която забравяш за сивите панелки, старите опели и жълтите торбички на Billa. Места, в района на троянския балкан пък дават възрожденско, занаятчийско и самобитно усещане, което отлично се съчетава със сватби с автентични народни традиции, ритуали, защо не и носии.

Сватбено хоро

Няма ли значителни допълнителни разходи?
Неочакваният отговор е, че дори с нощувките на гостите за ваша сметка, е възможно разходите ви да са по-ниски спрямо същото тържество в София или друг голям град, тъй като цените на кувертите понякога са и два пъти по-ниски за същото ниво на услугата.

Що се отнася до хотелското настаняване на вашите гости, болшинството от младоженците поемат тези разходи, но най-често с изричната уговорка, че става въпрос за 1 нощувка. Тъй като много от локациите за изнесена сватба са и туристически дестинации, то гостите се уведомяват, че ако желаят, може да им бъдат запазени и допълнителни нощувки на цената с остъпка, която обикновено получават младоженците от хотела.

Политически коректното решение
В случай, че булката е от Смолян, а младоженецът е от Добрич, като и двамата живеят в София, тогава едно сватбено тържество, например в Secret Garden в Сливен, започва да става и политически коректно – никой няма да се сърди, че едната половина от роднините трябва да прекоси България, за да дойде на сватбата.

Мини ваканция за вашите гости
Кой не обича да пътува и да посещава приятни места?  Още повече, когато това е в съчетание със страхотен повод и среща с приятели.  В изнесените сватби обикновено няма изнервящо чакане и пътувания между ритуална зала и църква, а дори да има такива, то разстоянията обикновено са кратки и няма проблем с паркирането 🙂 В края на сватбата, разстоянието от ресторанта до хотелската стая е 2 до 4 етажа с асансьора. Същевременно винаги има време за опознавателна разходка по местни забележителности, както и възможността просто да отпуснеш в басейна или сауната на хотела.  Гостите, които са свежи и се чувстват комфортно, винаги танцуват и се забавляват повече!

Скачане в басейна

Къде е уловката?
Недостатъците при изнесените сватби са трудностите при дистанционното организиране на събитието, откриването на място, което да пасва напълно на вашата концепция за сватбата, както и ангажирането на различните услуги – фотограф, оператор, дисководещ, декоратор, гримьор и фризьор, които в повечето случаи също пътуват от друго населено място до локацията на сватбата.

По-малкия брой сватби през годината в местната църква, създава предпоставки свещеникът да реши да прави церемония в рамките на час и половина, което и богоугодно, рядко изглежда добре в сценария на един сватбен ден. Същото се отнася и при гражданските бракове – случвало се е ритуалите в малки населени места да не вървят толкова гладко и отработено, колкото например в популярните ритуални зали в София, където всеки уикенд има по над 20 сватби.

Обслужването за съжаление често е основателен повод за притеснения и отново по-малкия обем сватби има потенциално негативен ефект върху качеството.

* Такива сватби на английски се наричат “destination weddings”, но на български не съм срещал общоприето понятие.  Първата ми идея беше да ги наричам “екскурзионни сватби”, но като че ли “изнесени сватби” звучи напълно на място.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

3 thoughts on “Изнесена сватба – yпътване за употреба

  1. Мегън 14 юли 2013 в 17:17

    Нима Франция няма красиви кътчета? Ами Хърватия? А Сърбия например? Само в България ли има красиви кътчета? Това вид национализъм ли е?

  2. Alex S Mind 31 януари 2018 в 10:56

    Идея за място за такава сватба е „Secret garden“ в Сливен. Това е мястото, където се събира всичко, което може да искат едни младоженци.
    1. Няма ограничение за музика
    2. Вечерните сватби са от 18:00 до 1:30, а не до 23:00, както на повечето места и след това да се доплаща.
    3. Има огромна градина с твърда настилка, както и с трева, така че токчетата на гостите няма да се забиват в райграса.
    4. Има 2 зали, където можеш да се преместиш, ако завали или времето не е ок.
    5. Огромна шатра за откритите сватби, но не като от капанчетата на морето, а красива, огромна, стабилна, с воали.
    6. В куверта (който е на изключително приемлива цена) влиза и декорацията.
    7. Има хотелска част за гостите.
    8. Посволяват изключителна гъвкавост по отношение на организацията: можеш да си декорираш сам, може да ти декорират те, можеш да си извикаш агенция, можеш да внасяш алкохол без допълнителна такса, да внасяш ядки пак без допълнителна такса, менюто може да бъде по твой вкус, а не 3 варианта избрани.
    9. Имат собствена сладкарница, където могат да направят тората и да не се разнася с колата дотам.
    10. Целият комплекс е само за сватбата, не се допъскат странични хора.

    Като цяло, мястото е направено точно с идеята да се използва за организация на сватби, балове, юбилеи и т.н. Не можеш да отидеш там просто на почивка. Мястото е уникално красиво, персоналът е любезен, цените са нормални, а не надути, свободата да променяш всеки един детайл е налице..

    Това е едно доказателство, че можеш да организираш сватба и без да теглиш кредит и че не е нужно ресторантът/мястото да си избие печалбата от 2 сватби, а може да се направят нещата и по разумен и приемлив начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *