Как да изготвим списък на гостите на сватбата с минимално скандали с половинката и родителите й

Списък с гостите на сватбата Прочетох съвет в интернет, даващ три прости стъпки за изготвяне на списък с гостите на сватбата ви, който ми напомни на онзи урок как да нарисуваме панда:

  1. Съставете пълен списък с абсолютно всички, които искате да поканите;
  2. Съставете бюджет за сватбата;
  3. Започнете да „кастрите“ списъка според бюджета;

Рисуване на панди

Всъщност какви проблеми могат да възникнат във връзка със списъка с гости?

  • Родителите ви ще искат да поканят прекалено много гости – техни приятели, далечни роднини, колеги, съседи.
  • Вие си представяте малка сватба, а половинката ви – голяма сватба.  Или обратното.
  • Половинката ви иска да покани прекалено много гости.
  • Влюбили сте се в локация, която не може да събере всичките ви гости.
  • Има много хора, които не искате да каните, но смятате, че сте длъжни, защото ще ви се сърдят.
  • Списъкът започва да търпи прекалено много промени в последните дни преди сватбата.

Изпреварващата маневра

Това е способ, който работи във всякаква комуникация с хора.  Състои се в това първи да кажете, че много искате нещо.  Така отсрещната страна, ако не е на вашето мнение, трябва да влезе в противоречие с вас, което ги поставя в неизгодно положение.

„От малка си мечтая за интимна сватба, в която да празнуваме с най-близките ни хора“  – На човек му става трудно след това да каже: „Да, ама айде аз ще поканя и 45 колеги от работата.“ 

„Харесали сме си едно прекрасно малко ресторантче. Не мога да си представя да се оженя на друго място.“  Така пък започвате отдалеч да подготвяте близките ви, че нямат да могат да поканят всички съседи и далечни роднини.

Изобщо ако родителите ви помагат в организацията на сватбата и се опасявате, че ще има сблъсък на представи, то е добре своевременно да заявявате ясно какво искате без да оставяте свободно пространство за размишление.  Родителите понякога най-неволно се оказват узурпатори на сватбите на децата си и стават главни действащи лица в тях.

Моят разнопосочен опит на много сватби като сватбен фотограф,  две сватби като кум и една сватба като младоженец

  • Сватбата ми беше весела, но не беше кулминацията на живота ми. И вашата сватба няма да бъде.  В ретроспекция бих правил повече компромиси с това, което искам за сметка на това, което иска съпругата ми и близките ми.
  • Много родители се вълнуват за сватбата ПОВЕЧЕ от младоженците. Това е хубаво.  Не ги ограничавайте съвсем, ако искат да участват.
  • Ако тепърва правехме списък с гостите за сватбата ни, около половината от гостите ни щяха да бъдат различни. Гостите на родителите ни вероятно щяха да са същите.
  • Не трябва да ви го казвам, но сватбите с много гости, примерно над 120, не са толкова хубави, колкото са по-интимните сватби.  Изтощаващо е за младоженците,  образуват се некомфортни струпвания на хора на всеки етап от сватбата,  а като фотограф виждам прекалено много скучаещи и незаинтересовани физиономии на такива сватби.  Множество хора, които не проявяват никакъв интерес към случващото се.

Какво да правите с хората, които не искате да каните, обаче трябва да поканите

кажи-не

Не ги канете.  Бил съм гост „по стечение на обстоятелствата“ на сватба и ми беше скучно. Те да не ме обидят и аз да не ги обидя 🙂  В крайна сметка каненето на цялото село на сватба остана в миналите столетия.

За перфектната локация, която ви ограничава в гостите

Почти във всички случаи трудностите в организирането на една сватба е да направиш всички компромиси с това, което си си представял в началото на организацията.

Някои много красиви места, например Райски Залив в село Голяма Желязна са ограничени до определен не много голям брой гости, както в ресторанта, така и в къщите за гости в съседство, където да ги настаните.  Повечето младоженци се затрудняват да ограничат бройката до 80 гости.

Не е много удачно да се опитвате да вмъкнете 100 гости на мястото на 80. Това почти винаги води след себе си нови затруднения – извънредни ситуации с настаняването,  ограничен дансинг, дискомфорт за всички.  Не си го причинявайте. Имайте предвид, че когато от някой ресторант казват, че той е за 80 човека, то той е вероятно е за 80 човека, а може би е за 70 човека, но никога не е за 90 човека.

Гостите са като цяло неадекватни, затова ги „облъчвайте“

Гостите ви могат да ви сюрпризират по следните начини:

  • Да потвърдят, че ще дойдат и да не дойдат без да кажат;
  • Да доведат други хора с тях (Например поканена съседка, която приема, че поканата е за цялото й семейство и води със себе си дъщеря си и внучката си.)
  • Да не отговорят на поканата;
  • Да не кажат, че имат специални хранителни изисквания;

Несериозното отношение на гостите е фактор №1, който изнервя младоженците в последните дни преди сватбата, както и в самия сватбен ден.

Как да противодействате на това:

  • Приемете, че гостите ви са малки деца.  Не очаквайте да ви потвърдят, а направо напишете в поканата, че ще се свържете с тях един месец преди сватбата, за да потвърдят или за да откажат.  Уточнете, че си запазвате правото да се свържете пак с тях седмица преди сватбата профилактично.  В седмицата преди сватбата уточнете с тях по телефона, къде и в колко часа трябва да дойдат.
  • Ако се налага им кажете, че бройката на гостите е изискване на ресторанта, за да разберат, че организацията на сватбата е доста сериозно начинание.
  • Родителите ви имат гости, но е по-добре ако вие лично се свържете с тях, за да потвърдят.  Това е и добър начин един вид да се представите един на друг преди сватбата, ако не се познавате.
  • Звучи като много работа, но всъщност така си спестявате много работа, защото иначе някои гости се обаждат на вас, други се обаждат на вашата половинка, някои на родителите ви, съответно вие всеки път вадите списък, отбелязвате и после прибирате и т.н.
  • Питайте всеки гост дали планира да дойде с някого и уточнете, ако трябва, че поканата е само за него.  Ако има +1 питайте за име и фамилия на придружителя му.  Попитайте ги дали са вегетарианци.
  • Уточнете с ресторанта каква е практиката, ако все пак дойдат повече гости на сватбата – много по-често се случва гости да не дойдат в последния момент и все пак и обратната хипотеза е възможна.

Как да направите списъка за гостите на сватбата

  • Аз бих ползвал Google Sheets. Плюсовете са, че файлът може да бъде отворен от няколко места едновременно,  съхранява се история на всички промени и като цяло е доста трудно да бъде затрит.
  • Записвайте гостите по две имена.  Има голяма вероятност да бъдат настанявани в ресторанта от хора, които не ги познават и които биха се затруднили да свържат човек, който се представя като Георги Петров, със име от списъка, което гласи чичо Гошо.

Статията е публикувана на 8 февруари 2021 година.
Автор: Николай Митев
Титулната снимка е моя,  картинките с пандата и с Патрик Бейтман са свалени от интернет, където са достъпни от множество източници.

 

 

 

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *