Голяма или малка сватба? Как се отразява на сватбения ден броя на гостите?

Голяма или малка сватба

Представете си сватба с 200 гости. Такива сватби в Благоевградско впрочем се водят малки.  🙂 От тези 200 човека, приблизително 170 ще дойдат в ритуалната зала и след сключването на брака ще застанат на опашката, за да ви честитят и за да ви стиснат ръката. В някои църкви същите тези хора ще минат, за да ви поздравят още веднъж. В ресторанта пък вие ще минете по масите да си кажете „Наздраве!“ и да приемете подаръците им. Оказва се, че 6 часа от сватбата ви преминават в „Честито! – Мерси!“

Няколко идеи при много големи сватби

В горната ситуация е добре да координирате предварително въпросните моменти, така че да загубите по-малко време за изтощаващи (и скучни) моменти. Ето и няколко идеи за облекчаване на програмата на много големи сватби:

  • Осъществете гражданския и църковния ритуал в по-тесен кръг с най-близките ви хора, а останалите гости поканете директно в ресторанта (или пък на коктейл и изнесен ритуал преди това).  По този начин им спестявате обикалянето между ритуална зала, църква и ресторант и съответни те са по-свежи за дансинга вечерта.
  • Уточнете предварително, че няма да приемате поздравленията в ритуалната зала, нито в църквата, а само в ресторанта – с напитка за „Добре дошли“ непосредствено преди настаняването на гостите.
  • Използвайте момента на поздравления преди началото на тържеството в ресторанта, за да приемете подаръците на гостите. Преди беше популярно в средата на тържеството младоженците да минат по всички маси и да си кажат наздраве с гостите, които тогава връчваха подаръците си.  Това налагаше дисководещият да пусне фонова музика, за да са всички гости по масите си и да се чуват поздравления.  При много големи сватби „обиколката“ на младоженците може да продължи и повече от 2 часа, което е 1/3-та от сватбената вечер – време, в което дансингът е празен и като цяло настроението може да спадне.

Купонът при големите сватби

При големите сватби дансингът е винаги пълен, но в процентно съотношение много по-малко гости танцуват, а повечето се забавляват на масите.  Най-честата причина за това е големия брой различни компании от хора, повечето от които не се познават и това до известна степен разсейва интимния и личен характер на събитието, който се усеща при по-малките сватби. Затова за по-големи сватби с различни компании е добре да организирате програма с повече игри, ритуали и по същество анимация, която да забавлява гостите ви. Помислете и за други елементи в програмата, като например фолклорна формация или пък изпълнител на живо.

Голф клуб "Св.София" - Равно поле

Ресторантите за сватби според броя гости

Що се отнася до ресторантите за сватба в София, най-голям брой от тях са с капацитет в диапазона 70-100 гости. В не малко ресторанти се изисква заплащане на минимален брой куверти – например вашата сватба е с 40 гости, а ресторантът, който се харесали, изисква закупуване на минимум 50 куверта.  В тези случаи е по-добре  да договорите допълнителни „екстри“ към кувертите на вашите 40 гости, така че да покриете изискванията на ресторанта за минимална стойност на поръчката.

Затруднения имат двойките, които желаят да поканят повече от 160 гости на сватбата си. Ресторантите  за такъв брой гости са малко и не винаги всички гости са настанени съвсем комфортно. Типичен пример за некомфортно настаняване са вторите полуетажи на емблематичния ресторант „България“, който за съжаление е затворен от години за ремонт и ресторант „Лебед“, който пък има прекрасна градина и храна, с което компенсира недостатъците си.

Родителите и техните гости

Родителите често искат да поканят свои приятели и колеги, които понякога младоженците виждат за пръв път на сватбата. Освен дискомфорта, които създава при някои двойки присъствието на много непознати за тях хора, понякога при ограничения в капацита на даден ресторант, може да се окаже, че няма как да поканите ваши приятели за сметка на гости, на които никак не държите. За съжаление тук не мога да дам решение за справяне със ситуацията, но мога да ви посъветвам да го приемете като едно от първите изпитания за вашето бъдещо семейство и да решите въпроса като отбор 🙂

По-голямата сватба осигурява ли по-голяма възвращаемост?

Понеже съм от Габрово, имам правото да засягам и такива неприлични въпроси.

Логично е по-голямата сватба да докара повече „имаме си всичко, така че помогнете за нашето пътешествие“ на младото семейство.  Разбира се, ще платите за повече куверти, но другата половина от разходите – фотограф, видеограф, диджей, булчинска рокля и т.н.  са едни и същи независимо от броя на гостите.

Аз не бих се осланял на тази кълка и има голям риск логиката да се окаже грешна, тъй като 10% от гостите може да подарят 90% от размера на подаръците.   Въпросът е щекотлив и рядко някой споделя, но за може би над 500 сватби, на които съм бил фотограф,  две на които съм бил кум и на една – младоженец,  си вадя точно такива изводи.

Автор: Николай Митев
Статията е последно актуализирана на 8 февруари 2021 година

 

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *