Какъв подарък за сватба да купим на младоженците?

Някои младоженци включват в сватбените си покани закачливо стихче от типа „Не се чудете, а подаръка си в плик донесете.“  Според мен такова уточнение е вече по-скоро излишно, защото от години преобладава схващането, че най-подходящия сватбен подарък за младоженци са парите.

Малка скоба извън темата за подаръците за младоженците 🙂

Каква сума е приемлив подарък за сватба?

Зависи много от връзката ви с младоженците, от материалното ви състояние, от това, къде се провежда сватбата, от това какво впечатление искате да направите и в крайна сметка какви очаквания имат младоженците.  Има случаи, когато хора предпочитат да не отидат на сватбата, защото не могат да си позволят да подарят сумата, която считат, че трябва да подарят.

Една добра отправна точка могат да се вземат цените на кувертите в ресторантите.  Струва ми се оправдано подаръкът като минимум да покрива размера им. Кувертите в София са до 50 лева за популярните бюджетни ресторанти, 70 лева за ресторантите средно ниво и 100 лева за ресторантите висок клас.

Предполагам, че ако можеше да се направи статистика за София, то приблизителната сума  за подарък за сватба от сам гост би била около 100 лева,  от двойка или семейство – 100-300 лева,  от приятели на родителите – 200-500 лева,  от братя и сестри в трудоспособна възраст – 500-1000 лева, от кумове 500-2000 лева.  Разбира се, всички тези числа са крайно спекулативни и може би погрешни.

Кои тогава са неудачните идеи за подаръци за сватба?

Лично за мен, един от най-неподходящите сватбени подаръци са бижутата, които не са подбрани предварително от младоженците. Присъствал съм на не една или две сватби, на която съм виждал озадачения поглед на булката, когато получава бижу от родителите, което тя определено никога не би носила. Иконите са удачен подарък за сватба, но само когато младоженците са изразено вярващи, а да си признаем в днешно време вярата на много хора е предимно свързана с Коледа и Великден.  Картините също са по мое мнение, една от неподходящите идеи за подаръци за сватба. Имам познати, които изваждат от килера и закачат картината, подарена им от кумовете, само когато последните идват на гости. Всеки има много различен вкус що се отнася до картини и ако не подарявате платно от утвърден автор на национално или международно ниво или пък ваше лично произведение, по-добре не рискувайте.

Оригинални подаръци за сватба

Компанията приятели на младоженеца на една есенна сватба му подариха бидон със зеле готов за поставяне в мазата, тъй като „Както прави едно семейство истинско, ако не е бидончето с кисело зеле?!“  Подаряването на бидончето беше съчетано с весела реч и като цяло се превърна в страхотен момент от сватбата!   Друга двойка пък получиха миниатюрна, но работеща инсталация за варене на ракия 🙂 Ваучери за екскурзия в екзотична точка на света също се нарежда сред списъка със страхотните подаръци. Интересен подарък за младоженци, от тези които не се събират в плик, беше подаръка на един татко, който вкара скъп лек автомобил с панделка в двора на ресторанта. Младоженците бяха шокирани.

Разгледайте и страхотни пожелания за сватба, които можете да впишете във вашите картички.

 


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *