Изнесен ритуал на плажа? Страхотна идея! Ето какво е добре да знаете

Сватба на плажаПреди време се свързах с Мартин Стоянов от сватбена агенция „Яна“ – Бургас, който заедно със съпругата си Яна, организират страхотни сватби по цялото ни Черноморие.  Той прие присърце идеята да сподели опита си за особеностите на плажните сватбени церемонии.  

Нашето Черноморие предлага прекрасни места за сватбена церемония по цялото си протежение – от Крапец до Резово. Ритуалът на морето в представите на бъдещите младоженци е едно романтично и безгрижно преживяване. Има обаче специфични особености, които е добре да знаете, ако искате да се ожените на морския бряг.

Пясък в обувките

Ако планирате церемония на плажа, е добре гостите да са предварително запознати с тази особеност, за да съобразят облеклото и обувките си. Понякога има гости, които не са във възторг от идеята да си напълнят обувките с пясък. Повечето плажове по Черноморието имат изградени дървени пътеки/декинг. Когато избирате конкретното място за церемонията, изберете такова с удобен достъп за гостите. За самата церемония също може да бъде изградена платформа, за да осигурите по-голям комфорт за вас и гостите. Сватбената локация, концесионерът на плажа или сватбеният ви организатор могат да предложат различни варианти за изграждане на платформа.

Ритуал на брега на морето

Слънце в очите

Когато избирате час за церемонията е добре да го съобразите със средномесечната температура и позицията на слънцето. Добър начален час за плажна церемония през юни и септември е около 17:00 ч. За юли и август 18:00-18:30 ч. е по-подходящо време – от една страна ще избегнете жегата, от друга страна ще има по-малко хора на плажа.

Имали сме двойки, които са ни възлагали да поставим шатри на плажа за церемонията, за да създадат сянка и комфорт за гостите. При избор на правилния час за церемония, това обикновено не е необходимо.

Приятен жест към гостите е да осигурите ветрила и хартиени чадъри (от бамбуковите). За някои сватби сме подготвяли кошница с джапанки за гостите, които решат да се преобуят. Но тази идея е по-подходяща за афтър партито.

Друг важен момент е да обсъдите с фотографа, сватбения организатор и длъжностното лице как ще бъдете позиционирани по време на церемонията. На повечето места по морето, ако сте с гръб към него и с лице към гостите, слънцето ще пече в очите ви, което не е много приятно. Има някои места, където слънцето залязва над морето и осигурява перфектния декор за вашата сватбена история. На южното Черноморие две такива места са плаж Златна Рибка край Созопол и плажа в Ахтопол.

Добър избор е младоженците да са с лице един към друг, леко диагонално към гостите и длъжностното лице. Колкото и да се изкушавате да сложите любимите си слънчеви очила, опитайте се да издържите без тях по време на церемонията.

(Н.Митев: Като фотограф, не мога да не се съглася – очите често носят основната емоция в кадрите и не е удачно да се крият зад слънчеви очила. Впрочем тук стои проблема с фотосоларните диоптрични очила. Не смятам, че човек, който носи постоянно очила следва да ги снема за снимките, но би било добре, ако има вариант да не потъмняват.)

Сватба на брега на морето

Вятър в косите

Щом сте решили да се ожените на плажа, най-вероятно малко вятър няма да ви изплаши. Все пак е добре да го предвидите. Всички обичаме морския бриз. В средата на август обаче, по морето се появява мелтема – спорадичен, но силен, сезонен сух вятър, който духа основно в посока югозапад и югоизток (до към средата на септември).

Много е важно да предвидите озвучаване по време на церемонията – сватбените DJ-и обикновено предлагат тази услуга. Дори сватбата да е в тесен кръг, с фоновия шум от вятъра и вълните е препоръчително длъжностното лице да има микрофон. Ако имате струненен квартет или някакви други музикални изпълнители, е желателно и те да бъдат озвучени. В случай, че в близост до мястото на ритуала няма електро захранване, DJ-ят може да ви предложи осигуряване на генератор. И не на последно място – микрофоните трябва да са с ветробран (гъба), за да си спестите неприятности със звука, причинени от вятъра.

Сватбен бюфет

Напитки в ръцете

Осигурете достатъчно количество охладена вода за гостите си. След края на церемонията към бара с напитки може да се добавят просеко, коктейли, различни видове лимонади или сангрия. Ако в близост до ритуала има заведение, напитките могат да бъдат сервирани там и така гостите ще бъдат на сянка. В противен случай локацията или вашият организатор могат организират бюфет в близост до церемонията. Често, освен напитки, младоженците предвиждат нещо леко за хапване – плодове и сирена, някакви хапки или сладки.

Публика по трибуните

Ако сте решили да се ожените на плажа, трябва да бъдете подготвени, че любопитни и обикновено добронамерени летовници ще станат ваша публика – ще се наредят да гледат ритуала, някои ще правят снимки. Трудно е да избегнете това, но вашия организатор може да се погрижи зрителите, които не са част от празненството да бъдат на по-голямо разстояние и да няма хора по бански в непосредствена близост. Плажът е изключителна държавна собственост. Няма как да изгоните плажуващите. Това, което ние правим обикновено е: 1) преди церемонията молим учтиво тези, които са си разпънали чадърите в близост да се преместят 2) след като церемонията започне, се опитваме да държим на по-голяма дистанция „папараците“ 3) поставяме човек, който да следи да не преминават плажуващи по плажната ивица зад арката и младоженците.

Изборът на по-късен час за ритуала обикновено намаля риска да съберете голяма публика. Повечето плажове си имат коцесионер. Добре е да се свържете с негов представител и да го информирате за желанието ви да проведете ритуал на плажа. Възможно е да има някакви правила и ограничения, с които трябва да се съобразите.

Ако пък изберете някой див, неохраняем плаж, обикновено ще се наложи да организирате леко (или по-сериозно) почистване на плажната ивица. Ние винаги го правим за ритуали на плажове, които нямат концесионер и съответно не се почистват. Не е никак лошо историята ви като семейство да започне с мини екологична акция. 🙂

Изнесена церемония на брега на морето

Морски ритуал, но не на плажа

Ако искате да избегнете пясъка, но все пак морето да бъде вълнуващия фон на вашата церемония – има прекрасни места в близост до морето, със 180 градусова морска панорама, но без песъчинка пясък на церемонията. Такъв тип локации са: Black Sea Rama Golf & Villas, Арт комплекс Анел, Созопол, панорамна тераса Атриум към Гранд Хотел Поморие. Ако предпочитате да сте на зелена тревичка за церемонията, но веднага след това да се разходите за снимки по морския бряг, подходящо място за вас би бил комплекс Санта Марина, Созопол. Техният Marina beach bar предлага точно такава комбинация, плюс шарената сянка на няколко черници.

Макар и рядко, някои двойки избират церемонията им да бъде на скали. Малко по-нестандартен избор, подходящ за сватби в по-тесен кръг, без много възрастни гости. Приключение е да сте буквално сред морето и да усещате пръските от морските вълни, които се разбиват край вас.

Надявам се тези малки съвети да са били полезни за вас. Добре е човек да бъде подготвен, но истината е, че не можете да предвидите всичко. В деня на сватбата, просто се отпуснете и се насладете на дългоочаквания момент с любимия човек. Доверете се на своя сватбен организатор и екипа, който сте ангажирали – те са професионалисти и ще направят всичко нужно, за да имате една незабравима морска церемония.

Мартин Стоянов от сватбена агенция "Яна"

Автор: Мартин Стоянов
Сватбена агенция „Яна“ във Facebook
Статията е публикувана на 28 януари 2021 година
Всички снимки са от архива на автора.


Последвайте ме в Instagram и във Facebook - където също публикувам интересно съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *