Подходящи дати за сватбата ви през 2021 година

Прекрасните цветове в парка „Врана“ в края на октомври – подценяван от младоженците месец

Сватбите през 2021 година и COVID-19

В момента записванията за сватби през 2021 година при мен и при моите колеги вървят по-силно, отколкото миналата година, което предполага оптимистична нагласа сред бъдещите младоженци.  И аз също съм склонен да мисля, че тази година нещата вече отдавна ще са се върнали към нормалното и пак ще можем да си сватбувстваме…  Разбира се, няма да се учудя и на атомна бомба или на завръщане на динозаврите.

За 2021 година преместиха сватбите си и около половината мои двойки със сватби през април, май и юни.  Тоест в идващите месеци ще трябва да сместят повече от обичайния брой сватби и младоженците, които се организират по-късно, няма да могат да ангажират първия си избор за ресторант, фотограф, видеооператор, дисководещ.

Колко по-рано започват да се запазват добрите локации и услуги за популярните дати за сватби по принцип?

Съвсем условно един много харесван ресторант за сватби в София (или друг голям град) към май на тази година вече вероятно ще е зает на 25-50%, тоест половината от уикендите в сватбения сезон от май до септември ще са задраскани в календара. Сватбените фотографи, видеографи и дисководещи с отлични препоръки са повече от добрите ресторанти  и от тази гледна точка един хипотетичен и популярен такъв професионалист би имал заети между 10 и 20 дати за следващата година към септември на настоящата година.

Получават ли се сватбите в петък?

Петък е новата неделя! В последните три години снимам повече сватби в петък, отколкото в неделя. А още по-любопитна е тенденцията, че най-популярните места за сватби, като Голф клуб „Св.София“ – Равно полеВила „Екатерина“, резиденция „Тера“ и хотел „Акорд“ записват значимо число сватби и в четвъртък. Излиза, че четвъртък е новия петък.

Какви са особеностите на различните дати?

Ако планирате сватба в София, Пловдив, друг голям град или популярните черноморски курорти и ако смятате да ангажирате най-добрите сватбените услуги, е добре да ги запазите най-късно до лятото или есента на предходната година.  Но със сигурност преди януари 2021 година, когато тече най-голямото записване на дати.

Март и април 2021 година

Сватбеният сезон през 2021 година започва в първия уикенд (8 и 9 май) след Великден (2 май), когато отпада забраната за църковните бракове заради великденските пости, температурите се повишават, но пък се повишават и дъждовете.

Ако не държите на църковен брак, то март и най-вече април са подценявана, но много перспективна възможност за пролетна сватба. Слънцето свети по-красиво, отколкото през лятото,  тревата е свежо зелена, черешовите дървета цъфтят, температурите често са стайни. Малко по-долу можете да видите статистика, в която април е сравним с юни по отношение на валежите и е с по-малко валежи спрямо май.

Други плюсове на сватбите през март и април са, че най-вероятно ще си получите сватбените снимки и филм в много кратки срокове, защото вашата сватба е една от първите за годината за вашия сватбен фотограф и видеооператор и все още няма натрупване на материал за обработване и монтиране.  Възможно е да получите и добри отстъпки, тъй като сватбата ви е извън сватбения сезон.  Например при мен цената за фотозаснемане на сватба извън сватбения сезон е с 400 лева по-ниска.

Средно количество на валежите в София по месеци

Май 2021

8 и 9 май са първия уикенд след Великден и съответно ще са идея за дата на много двойки, които нямат търпение да се оженят.

От 15 май до първите дни на юни са абитуриентските балове. По това време има известни малки неудобства при организирането и провеждането на сватби – засилен градски трафик в следобедните часове, трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, които да дойдат на място при булката.  Случвало се е и прекомерната натовареност на персонала в ресторантите в тези дни от година да се отрази на качеството на обслужването.

24 май 2021 година – Ден на Българската просвета, се пада в понеделник, тоест образува се дълъг уикенд от 22 до 24 май.  Такива дълги уикенди са много подходящи за изнесена сватба на някое страхотно място.

Юни 2021

От 12 юни до 12 юли 2021 година  е Европейското първенство по футбол, което беше отложено с 1 година заради коронавируса – мачове ще има през всички уикенди в този период. Финалът е на 12 юли. В такъв ден е напълно възможно няколко човека да се преместят от ресторанта в лобито на хотела пред телевизора или да гледат мача на телефоните си.

Много двойки организират сватби на открито през юни, но времето през последните няколко години ме кара да мисля, че не е най-добрата идея.

Дъждове през юни

През този месец следва да се вземе предвид 19 юни (събота), когато се пада Черешова задушница.  По време на нея не се разрешават църковни бракове.

Юли и август 2021

Любими месеци на двойките, които живеят зад граница, както и тези, които планират сватба на открито.  За първите е най-лесно да организират отпуските си и да ги съчетаят с лятна почивка, а за вторите рискът от валежи е най-малък.

Следва да се имат предвид Богородичните пости от 1-ви до 15 август, както и 29 август – Отсичане главата на Йоан Кръстител, когато са забранени венчавките. 

Графикът на сватбата ви трябва да бъде съобразен с високите температури в средата на лятото.  Добре е да планирате сватба от типа „Всичко на едно място“,  като изнесеният ритуал и коктейлът да започват след 18:00 часа.  Сватбена фотосесия с младоженците е добре също да се предвиди за максимално късен час. 

През слънчевите юлски и августовски дни жегата се усеща най-силно в обедните часове, но температурите всъщност са най-високи в 16:00 часа, след което започват бавно да спадат.  Слънцето на 1 юли залязва около 21:00 часа, а на 31 август – около 20:00 часа.

Септември 2021

През септември ще има един дълъг уикенд във връзка с празнуването на 6 септември – 4, 5, 6 септември (събота – понеделник).  Другият официален празник – 22 септември, се пада в сряда – ще се почива само тогава.

Трите дни от 4 до 6 септември, наред с 21 август (събота), ще бъдат може би най-популярните дати в годината за сватба, което означава, че най-търсените услуги и ресторанти за сватба ще бъдат заети за тях от средата на 2019 година.

Октомври 2021

С жена ми се оженихме в най-горещия августовски ден, но ако ми предстоеше да се женя сега, щях да гласувам за дата през октомври.  Страхотно време, температури, топли цветове и светлина. Същевременно и натовареността на всички локации и услуги спада и е по-лесно да се организира сватбата.   Последната неделя на октомври бележи и края на активния сватбен сезон.

Ноември 2021 – февруари 2021

Няколко поредни години снимах сватба в първата събота на януари.  Нетипичен период за сватби, който обаче си има своите очарования. Студеното време действа задушевно, а хората, като че ли са склонни повече да се забавляват и отпуснат – летните месеци и почивките вече им липсват,  забавленията и разходките са по-малко и необходимостта от разпускане – по-голяма.  Не пропускайте да разгледате галерията в блога ми със зимната сватба на Ели и Ицо.

Това съм аз! 🙂 На сватба през първата събота на януари

Нещо, за което трябва да се внимава при зимните и пролетните сватби е смяната на времето от последната неделя на октомври до последната неделя на март.  През този период започва да се стъмва доста по-рано – около 17:00 часа през ноември и декември и съответно това трябва да се отчита при сватбения график във връзка с излизането от църквата, снимките с гостите, фотосесията.

Няколко съвета при избор на популярни сватбени дати през 2021 година

Ангажирайте сватбен фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2020-та година. 

Колкото по-рано, толкова по-добре.

През януари се случва за една дата да се обадят две или три двойки и се оказва въпрос буквално на минути, за това кой е успял да ангажира услугата.

Първите ~20-30% от датите се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва от рано да съобразят отпуски и пътувания.  Не се заблуждавайте по софийските ритуални зали, където записването започва от 1-ви октомври на предходната година. (Така или иначе е по-добре да направите изнесен ритуал.) Не се заблуждавайте и с някои по-непопулярни ресторанти, които нямат подготвени оферти към този момент.  В същия момент най-популярните ресторанти имат по вече 10, 15 или 20+  заети дати.

Комплекс "Яев" - Карлово

Комплекс „Яев“ – Карлово

Изберете още една резервна дата  и когато отправяйте запитвания, включвайте и нея като възможен вариант.

Не „бетонирайте“ датата си още отначало. Ако не се получава в събота, пробвайте в петък или в неделя. Ако не държите на църковен брак, изберете период, когато има пости.

Рискови дати за сватби

Абитуриентските балове създават повишено търсене на всички услуги, които се ползват и при сватбите.  Гримьорите и фризьорите по това време нямат никакво желание да идват в дома на булката. В допълнение винаги съществува риск, излизайки от църковен брак в църквата „Света София“ да се окажете сред ежегодната попфолк вакханалия пред катедралния храм „Александър Невски“.

Дори и да не предвиждате църковен брак, сватба на 19 юни – Черешова задушница, може да направи избора ви за дата неуместен в очите на някои от близките ви. Прочетете тук другите забранени дати за църковен брак.

Сватба в събота, която се оказва работен ден, не беше най-добрата новина за младоженците. „Беше“, защото за щастие от 2017 година отпадна проблема, който се получаваше с дните, в които се отработва. Правилото към момента е, че когато официалният празник се пада през уикенда, почивен ден ще бъде и следващия понеделник, а когато празникът се пада през седмицата, то допълнителни почивни дни не се дават.

Открийте повече информация за официалните празници и почивните дни.

Вече споменах за Черешовата задушница (19 юни – събота), която е в много популярен за сватби сезон, като в годината има още две, които са през февруари и ноември.  Първата е Месопустна задушница 1 седмица преди началото на великденските пости, а втората е Архангелова задушница, която пък се пада в съботата преди Архангеловден, който пък е на 8 ноември.

Големи спортни събития и музикални фестивали – Създава риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.

Сватбите на открито са добро решение най-вече през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости ще се чувстват комфортно.

MD_1087

Купонът се случва, дори и да вали 🙂

От фотографска гледна точка

Страхотни месеци за сватба от фотографска гледна точка са пролетните и есенните месеци.  Тогава слънчевите лъчи падат косо и са приятни през целия ден, а с малко късмет температурите са в диапазона между 16 и 25 градуса.  През пролетта всичко е цъфнало и свежо, а тревата е зелена. През есента пък всичко е пъстро и шарено.

Подходящи дати от гледна точка на астрологията и нумерологията

Има известно предпочитание на нечетни, пред четни дати. Много популярни са дните с еднакви числа. Уверен съм, че длъжностните лица от ритуалните зали не искат и да си спомнят за дати като съботата на 7 юли 2007 година или 10 октомври 2010 година, когато се сключват рекорден брой бракове, надвиващи повече от 5 пъти нормалния младоженопоток. За добро или за лошо прозорецът, който осигуряваше почти пълно съвпадение се затвори на 12.12.2012 година и желаещите за перфектна комбинация от числа ще трябва да изчакат малко до следващото му отваряне.  

 

Статията е последно обновена на 10 януари 2021 година.
Автор: Николай Митев


Не пропускайте да харесате нашата страница във Facebook - това ни кара да се чувстваме специални, а също така и ще виждате последните ни сватбени снимки и публикации в блога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *